Zubky už vyše polroka umývanie pravidelne ráno a večer pred tým nie že sme neumývali ale stalo sa že sme to sem tam vynechali načo teraz možno doplácame :-/
Chcela by som sa opýtať dá sa to zastaviť v takomto štadiu pri 100% ustnej hygiéne ale časom prídeme o zubky ? Máte niekto skúsenosť ? Je niečo overené na podporu ( vitamíny , zubné pasty) ? Samozrejme boli sme už u zubára ale mali nechcel spolupracovať. Povedal že sa máme zastaviť o pol roka odporučil nám elmex gel raz týždenne
Skuste docistovat jednozvazkovou kefkou a objednajte sa na dentalnu hygienu. Elmex gel je tiez dobra pomocka. Ja mam s dentalnou hygienou ako nacvikom chodenia k zubarovi velmi dobre skusenosti u oboch deti. Vybrali sme si trpezlivu dentalnu hygienicku, ku ktorej chodime od 18 mesiacov, priblizne 1x za 4 mesiace, najskor je to len vozenie sa na kresle (10 minut aj s pozdravom), potom otvaranie pusy, neskor okolo 3 rokov prve cistenie a obe decka mi u zubara na preventivke otvaraju usta ako dive a hadzu usmevy na vsetky strany, uz sme trhali aj prve mliecne zubky pretoze nebolo miesto pre trvale zuby a uzasne to zvladli, nuz a popritom sa naucia aj deti aj ty ako rodic co to cisteni zubov 🙂 drzime prsteky
@niinaaa Dobry vecer, urcite zacnite pouzivat elmex pastu na jednozvazkovej kefke (Curaprox, Tepe) kazdy vecer pred spanim a uz nedovolte nic jest, maximalne sa napit cistej vody. Pasty nie vela, otriet stetiny do 3 rokov a samozrejme aj pastu prisposobit veku. Nepisete vek synceka, ale vidim neprerezene stolicky, takze to na viac ako 2 netipujem. Urcite sa nechajte u hygienicky poucit, ako zubky ocistit, aby boli ocistene spravne, ako si vsimate tak kaz sa tvori hlavne okolo krcku zuba, to je miesto, kde sa povlak najviac zachytava, takze tam aj cistenie zacina. Stopnite sladke napoje a ak este dojcite, tak v noci treba jednoznacne prestat. S Elmex gelom opatrne, je skutocne fluoridmi napumpovany. Dozriet aby ho syncek neprehtol a posobil iba lokalne. Tento stav sa da zastavit, ak budete dohliadat na cistenie naozaj kazdy den a obmedzite cukor. Inak pojde kaz velmi rychle cirkularne okolo celeho zubka. Ak syncek podrastie a bude spolupracovat budu sa dat zubky krasne opravit.
@ivi175 ďakujem Vám za komentár. Áno drobec za výše mesiaca bude mať dva roky. Stoličky už má prerezáné len na foto to skresľuje na koľko má napnuté ústa. Práve najviac čistíme tie zubky tam kde sa kazia ale nieako to nepomáha. Je pravdou že sa ešte kojíme a pred spaním zubky vyčistíme ale zaspaváme na prsníku takže môže byť tu ten problém. Ešte raz ďakujem za rady
Terajsi stav chrupu je uz zial nezvratny (ak teda nedate zubky kompletne osetrit u zubara) ale treba spravit vsetko preto aby sa to viac nezhorsovalo. Takyto stav chrupu je bud z dlhodobeho kojenia alebo zlej hygieny a konzumaciou sladkeho a hlavne sladenych napojov, caj s medom atd.vsakze?
@barbara_lux práve o to mi ide aby sa to viac nezhoršovalo. Kojime sa do teraz je to pravda a hlavne v noci 😑 sladený nápoj má sem tam vodu so sanqikom alebo keď nás vidí piť tak si odpije ale snažim sa mu dávať len čistú vodu. Od nového roka podctivo umývame zubky ráno večer ale aj tak sa to zhoršuje. Tak musíme byť dôsledný a ozaj aj s kojením už je najvyšší čas obmedziť. Zubky sú nám prvoradé
@niinaaa vrelo doporučujem, po vyčistení zubov krém GS Tooth Mousse - bez fluoridov, ale za to s množstvom vápnika a fosfátov, chutí úžasne, slúži na remineralizáciu, asi 2-3 x týždenne aplikujeme synovi a používam ho na doporučenie zubárky aj ja s manželom :
https://www.nazuby.eu/GC-Tooth-Mousse-Vanilka-3...
Ja myslím, že nočné kojenie s tým nemá nič spoločné. Kojila som syna do výše 3 rokov v noci, teraz má 5 rokov a krásne zúbky, zatiaľ len jediný kaz mal na zadnej stoličke.
@niinaaa jednoznačne odporúčam ten gc tooth mousse co už bol spomenutý vyššie plus dôsledne čistenie. Tie zúbky už lepšie nebudú, ale môže to výrazne celý proces spomalit. Male deti sa môžu ošetrovať v sedacii, alebo a rajskym plynom. Dá sa aj v narkóze. Čím skôr tým lepšie. Mliečne zuby sa kazia rýchlo, o pol roka budú na tom zle.
@zuzka1008 o tomto.s tebou nechcem.polemizovat ale fakt uz je taky, ze v stave v akom ma dane dietatko zuby mu ho dalsie kojenie uz iba viac zdevastuje.
@zuzka1008, ake mineraly? Ja som chcela od dr. nech malemu vezme krv. ze neexistuje aby sa mu tak kazili zuby ked cistim ako sibnuta kolkokrat az do krvi, sladkosti nepoje extra vela a zuby tragedia. Dcera mala prvy kaz ked mala 10 rokov a syn od 3 rokov a uz aj medove zuby. Pokial mi neurobi mineralogram, mozem nejak doplnat preventivne ci ako? POuzivam po umyti cupraproxom este aj GS Tooth Mousse kazdy vecer a raz do tyzdna elmex geel.