Med na cumlík

evicka2002
11. nov 2024

Dobre ráno. Prepáčte možno ma budete mať za hroznú matku nespím celú noc kvôli tomu. Mam 6 mesačnú dcéru bola som u zubára a moja mama strážila moju dcéru. Videla som ako jej dáva med na cumlík veľmi sa bojím môže sa nakaziť botuloxinom? Nie je to prvý krát čo jej dala med s tej istej fľaštičky a chvála bohu jej nič nebolo. Môže sa stať niečo teraz? Už som bezbranná mám výčitky a bojím sa tak veľmi. Už nikdy nenechám moje dieťa pri niekom. Prosím poraďte mi.

denisa_deniska
11. nov 2024

@evicka2002 podľa mňa si počas tej noci aj dosť googlila. Je málo pravdepodobné, že by sa nakazila, treba mame povedať, že také sa nerobí, a len jedným očkom ju sledovať, aby si sa hlavne ty upokojila. Keď, tak by sa nakazila hneď po prvej konzumácií z tej istej fľašky.

jumama
11. nov 2024

A preco prave botuloxinom? Nie je to jed, ktory byva v pokazenych konzervach?

Skor by som sa bala ak jej dava babka med na cumlik, ze sa jej mozu pokazit zubky - pozor na to - najdi si, co su to "medove zuby" - vznika to prave tak, ze sa na dudel dava med, dieta ma dasienka namocene vkuse v cukre a uplne sa u moze znicit sklovina, bude mat take krehke hnede zuby. https://www.doktormartin.sk/medove-zuby/.

A toto ti hovorim s uplnou vaznostou, poznam chlapca, co tiez takto babka s medikom zacala, on si na to zvykol a potom okolo rocika uz mal uplne hnede zubky, okolo dvoch sa mu akoby rozmrvili a zostali len korienky... Aj mal problem vselico papat, lebo ho to hodne bolelo... Trvale mu to neposkodilo, ale tie mliecne mu chybali...

jumama
11. nov 2024

A vies, poradila by som ti aj ako na maminu - jej strazenie budes potrebovat, viem, ze mozes byt vystresovana, a mamina zle informovana. Neurobila to zamerne, urobila to nevedomo. Kedysi to tak mamy, babky robili. To nie je vyhovorka, len take uistenie, ze ona nechcela skodit ani ohrozit tvoje babatko, urcite ho ako babka miluje.

Mamine daj precitat ten clanok a popros ju, aby ten med uz viac nedavala. Tuto su na konci clanku aj odfotene take zubky - ukaz mamine to foto a popros ju, nech med na cumel uz naozaj nikdy nedava: https://www.stomatologiaaupark.sk/blog-detail/m...

cacianka
11. nov 2024

@jumama plus ďalšie opatrenie, pred odchodom od dieťaťa schovať med

siska53
11. nov 2024

@evicka2002 Aj ja som mala davat mojmu "au-paircatu" med na cumlik. Ale pri vlastnych som uz mala nacitane, ze sa to nema robit kvoli zubkom. Nastastie moji ani nemali dudel.
Upozorni mamu, nech to nerobi a preventivne med schovaj.

chiarisimo
11. nov 2024

Predpokladám, že ten med dávala mamina aj tebe, keď si bola malá....
Keď si to nepraješ, povedz jej dôvod a schovaj med... ako ťa mohlo napadnúť, že svoje dieťa nikdy pri nikom nenecháš? Sorry, ale trošku preháňaš... čo by dali niektoré, za takú babku vôbec

danyelia
11. nov 2024

No tak ja mám 4 deti, ale 1x v živote počujem o tom, že z ocucania medu na cumlíku sa dá nakaziť botulotoxínom...😃 Ak by to robila každý deň, pokazia sa jej zuby akurát. A nepreháňaj, že ju už nikdy nikomu nenecháš strážiť 🙄

cacianka
11. nov 2024

@danyelia tiež som sa pozastavila, veď med je trvanlivý, pôsobí ako konzervant, a ani po rokoch usklanenia nestráca svoju kvalitu. riadny originálny med...

januska12323
11. nov 2024

Skôr sa boj pokazenia zubov, také malé dieťa žiadny med nepotrebuje.

xxemma
12. nov 2024

Ak si pamatam dobre, tak med sa zavadza az po 3r, lebo je to silny alergen. Takze max nejaka alergicka reakcia.

simca06022011
12. nov 2024

No mate co studovat, Med môže obsahovať spóry baktérie Clostridium botulinum - cize autorka ma pravdu, je preto nebezpecny pre babatka do 12m.
A davat ho na dudel, nie je dobre na zuby.

Mame to vysvetli, daj precitat a nech to viac nerobi. A nie neboj sa, zase ono je to zriedkave velmi a popravde... kto vie ako sa bezne robene medy u nas robia. Pri chorobach vciel teraz su aj tie tak "naliekovane", ze az...