Máte skúsenosti s adaptáciou detí v zahraničí?

dusana2829
31. máj 2014

V auguste odlietame na 3 roky do USA aj s deťmi - 4 a 2 roky. Máte niekto skúsenosť s jazykovou a vôbec celkovou adaptáciou tak malých detí na život v zahraničí? Ja si zvykám veľmi rychle, v minulosti som veľa cestovala, ale s deťmi teraz prvý krát. Mám v pláne ich zapojiť do škôlkových aktivít po počiatočnej adaptácii, len mám strach, že jazyková bariéra bude veľký problém.

cobhan
31. máj 2014

za 3 mesiace bude jazykova bariera minulostou. Deti sa velmi rychlo ucia jazyk, pokial ho pocuju vsade okolo a taketo male duplom. Nasa mala teraz 2 roky, anglictinu ma len v skolke, rozumie vsekto, ale este sa jej velmi nerozviazal jazyk 🙂. Ked hovorim po anglicky ja, tak automaticky prepina na anglictinu aj ona. Pre dieta to bude len dalsi jazyk, s ktorym bude vyrastat a automaticky si ho osvoji. Mozno budu na zaciatku otazky od starsieho dietata co znamena to alebo ono alebo ze uplne nerozumelo, ale to fakt len tie prve 3-4 mesiace.

mawka
31. máj 2014

mala som teraz 5 tyzdnov dieta (4 r.) v zahranici, bez too, aby sa predtym ucilo ten jazyk a poviem ti, adaptacia behom 5 minut 😀 a co sa tyka jazyka, tak po 5 tyzdnoch zaklady mala v sebe a to sme ju neucili nic. prirodzene. este po prichode na slovensko zdravila "fííííííííídrzééééééééééééén" alebo moooorgen 😀 deti su v tomto uzasne. mala som pocit ako keby to bolo pre nu prirodzene. kym my dospeli rozlisujeme, ze ide o cudzi jazyk, tak ona to brala akosi prirodzene. najlepsie na ihrisku, ona po nasom, ine deti nemecky a vedeli sa dorozumiet. nechapala som, ale je to tak. fakt stacil mesiac na to, aby vedela viest zakladnu konverzaciu, pozdravit, opytat sa, pomenovat veci, vypytat si, naucila sa farby, potraviny, pomenovat veci vonku, pocitat do desat. uzasne. tesim sa, ked tu budeme uz natrvalo. rok v zahranici a deti budu hovorit plynule.

tova
31. máj 2014

zijem v usa, kamaratkina mala 2r. ked prisli zo sk, zapisala ju 3krat tyzdenne na 4hod. do skolky do roka komunikovala, v 4r bola pripravena do kindergarten bez problemov) v usa je vela viacjazycnych deti a detom v skolke to neni zvlastne ked niekto nerozprava alebo rozprava inym jazykom, Moje tiez nastupli vedeli len sk, teraz uz aj doma anj rozpravaju. tu 4r. uz treba registrovat do kindergarten od sept. ( 0 rocnik na sk) ju by som v tvojo pripade nechala este rok v preschool (skolke) lebo deti v kindergarten uz rozpravaju plynule, vedia celu abecedu, pocitat, do 50, povedia obsah knihy, viac ako potrebuju deti na sk a este ked nebude vediet anj bude to tazsie pre nu. Myslim, ze ucit sa anj a zarovel pisat ulohy v anj ucit sa citat pocitat je naraz tazsie, tak rok bude mat na zdokonalenie anj. Este pozri vo vasom meste kedy je ta hranica na registraciu lebo niekde je to kalendarny rok, niekde od jula do jula, niekde od okt,, sept. Skolky su teda dost drahe ,3 krat tyzdenne kludne to vyjde aj $1000/dieta na mesiac. statne skolky niesu. pozri skolky v muzeach, sportove centra, aj zoo, farmy maju zaujmave skolky a vacsinou program na 3-4hod. vyjde lacnejsie ako daycare na cely den. do akeho statu idete? deti budu po 3r. odchadzat na sk plynule rozpravajuc anj, a potom ich budes musiet ucit sk, v hlavnejsich mestach v usa su skoly aj v sk jazyku, SF, NYC, Chicago... cez vikend mozes ich tam zapisat aby komunikovali s detmi aj po sk ked planujete vratit sa na sk.