Máte obavy v akom svete budú vyrastať naše deti?

akonetopier
26. okt 2020

Ahoj, máte aj vy niekedy obavy v akom svete budú musieť naše deti vyrastať? Klimatická zmena, ktorá so sebou nesie obrovské množstvo problémov (migrácia, nové choroby, oteplovanie... ), stále vačšie napatie v spoločnosti, zvyšujúci sa extrémizmus, aj ľudia sú akoby čím ďalej tým horší, sebecí, až krutí jeden na druhého. Bez hejtu prosím. Je to len taká teoretická debata.

makakova
26. okt 2020

@akonetopier áno mám

denden77
26. okt 2020

@akonetopier nie.. ale mam obavy z toho, ze ked sa nam nieco stane, zostane sama

limetka69
26. okt 2020

už keď som bola tehotná, pred 5 rokmi som nad tym premyslala, ze co idem urobit vlastnemu dietatu, ale tuzba mat dieta bola silnejsia, myslim, ze to budu brat normalne, kedze sa do tejto uzasnej doby narodili, a na druhej strane, snad koncentraky uz nikdy nebudu, takze bolo aj horsie podla mna.

meluela
26. okt 2020

@akonetopier mam, no nic moc s tym nespravim. mozno by som si nemala robit dalsie deti z tohto dovodu. mozem robit len to co ma zmysel. napr. volit politikov, ktori k tomu pristupuju zodpovedne a z dlhodobeho hladiska, nie prazdnych populistov, angazovat sa v neziskovej sfere/obcianskych zdruzeniach. a potom uz len pracovat na psychickej odolnosti - seba aj deti

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ina7
26. okt 2020

@akonetopier áno, dosť veľké. A stále premýšľam ako ich najlepšie na ten svet pripravím.

autumm
26. okt 2020

Ano aj mna desia ako budu mat klimatické zmeny vplyv na život mojich budúcich detí a vnúčat. Ťažko ale predpovedať do ďalekej budúcnosti keď vsekto môže byť úplne inak.

trema
26. okt 2020

Ano, mam, hlavne ked citam rozne clanky, ze o 50 rokov uz nebudu v oceane ryby alebo ze aj nase deti budu trpiet nedostatkom jedla a vody tu na slovensku.. ja deti este nemam a velmi velmi rozmyslam, ci ich mat..

domak2
26. okt 2020

Na jednu stranu áno, ale zas stále lepšie ako v stredoveku. Aj keď vtedy aspon človek nevedel že vybuchne slnko 😅

lucia147852
26. okt 2020

Deti sa vždy rodili a budú rodit. Každý človek považoval svoju dobu za tu najhoršiu. Choroby, vojny, hladomory, inkvizicia, nacizmus, komunizmus, otroctvo,.....momentálne na následky vojny a chorôb umiera najmenej ľudí v histórii. Bojujeme zas na inej fronte s inými problémami.

akonetopier
autor
26. okt 2020

@ina7 presne toto aj ja rozmyslam, ako ich na to pripravit. Syn je strašná citlivka, nevie prijať nespravodlivosť a tak. Ďalšia vec, z ktorej mám obavy sú všetky tie facebooky a tiktoky. Tam vedia byt deti velmi kruté a zneužívané. Hlavne dievčatá. Jasné, dám si zálezať na výchove v tejto oblasti, ale je to tazke, napr. taká kybersikana, je velmi krutá, lebo je s vami vzdy a vsade, kedze máte mobil. Obrovské percento teenage trpi depresiami kvoli tomu. Proste toto je nárocna a zmatená doba. SOrry baby, to je len taký výlev, akoze nemumáram sa tým od rána do vecera, len ma tak napadlo zalozit nakúto temu 🙂

cervenaruza123
26. okt 2020

Ano, obcas nad tym rozmyslam, aj nad tym, v akom svete vyrastame my, ci to ma zmysel, ved dobre uz bolo... A aky svet bude ked budu velke nase deti... Na druhej strane svet nikdy nebol nejakym krasnym a dokonalym miestom. Staci si parkrat precitat niektore historicke pramene a problemy a hrozy co boli vtedy... Par veci lutujem, ze som citala, nikdy ich nedostanem z hlavy a radsej by som o nich nevedela a vtedy sa to pritom bralo skoro akoby "normalne" a bezne. Tato doba je este celkom pozitivna by som povedala. Mame strach z neznama a myslim, ze vsetci rodicia tieto pocity kedysi mali. Keby sa nimi riadili, tak by ludstvo uz davno vymrelo. Nenadarmo starsi vravia, ze stare zlate casy a dobre uz bolo a nebude... Kazdy to tak vnima. V spomienkach aj radi zabudame na to negativne a spominame na pozitivne. Je tazka doba, inym sposobom ako ine doby, ale neviem ci je tazsia. Kazdy clovek ma svoje trapenia a kazda doba ma svoje specificke problemy. Zivot cloveka je aj o tom, ze s tym, co ho stretne, sa musi nejak popasovat, to ho robi clovekom a posuva ho vpred. Zivot je vyzva a boj a clovek rad prekonava vyzvy. A zivot bez starosti je zial nudny, clovek si potom velmi casto problemy umelo vytvara.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ckatka
26. okt 2020

Nemám.
Každá doba ma nejaké svoje zlo.
Treba dieťa vychovať tak aby bolo samostatné a zodpovedne a vedelo sa postarať o seba a svoju rodinu. Čiže nezametat mu cestičky, privykat ho na diskomfort, únavu či nedostatok niečoho. Nedávat mu vždy všetko hneď a zadarmo...
A naučiť ho niečo robiť aj rukami...

brna1989
26. okt 2020

@akonetopier myslím, že každý rodič má obavu, veď je to naša krv ♥️ všetko na svete by sme im dali, ale žiaľ veci o ktorých píšeš , nedokážeme ovplyvniť, treba len ďalej žiť, moc sa nezahlcovať info a užívať si život s našimi rodinami.

ndrag
26. okt 2020

Nemam. Zijeme vo velmi lahkych podmienkach na zivot. Ak by sme zili niekde v strednej afrike, alebo na blizkom vychode, tak by som sa bala ;).

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucka_ke
26. okt 2020

ľudia prežili aj stredovek, aj Džingischánove nájazdy, aj svetové vojny, morové epidémie, hladomory, myslíš že vtedy bolo super na svete?

h2
26. okt 2020

Ja si nemyslím, že ľudia sú čím ďalej, tým horší. Práve naopak. Stačí sa pozrieť do minulosti: otroctvo, stredoveké mučenie, upaľovanie čarodejníc... Ale aj "nedávno" holokaust... Nie, nebojím sa. Dnešné deti sú úžasné, inteligentné, schopné a majú možnosti, aké sme my nemali. Zvládnu to.
(Články typu, že o 50 rokov nebudú v oceánoch ryby, sú blbosť!)

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cookie29
26. okt 2020

ono to nasilie vzdy existovalo... len jeho prejav je iny. Ale do urcitej miery mi zastava mozog nad lahostajnostou ludi a urcitou obmedzenostou... a podla mna nie je nic horsie

brna1989
26. okt 2020

@anita1978 otepľovanie zemegule, nové choroby, extrémizmus..to asi ťažko ja sama ovplyvnim, svoju rodinu vediem k súdržnosti, aby sme neboli ľahostajní a podobne..ale ak to nerobí každý jeden, tak asi neovplyvnim otepľovanie zemegule a nové choroby..načo ten výkričník z tvojej strany.ako ty ovplyvniš nové choroby a otepľovanie zemegule?

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
akonetopier
autor
26. okt 2020

Tiež si myslím, že môžme vela veci ovplyvniť, ak bude vela ľudí robiť rôzne maličkosti a drobnosti, ktoré povedú k pozitívnej zmene. Napr. aj čo tu baby písali, ekologické správanie, konzum, Žiaľ mám pocit, že svet detí je iba pretekanie, kto má lepšie, drahšie a viac. A žial je to aj v rodinách, ved my mamičky deťom doprajeme, nestačí 1 zimná bunda, treba 5, nastačí 1 darček na vianoce, treba 10 (naschval píšem v množnom čísle 🙂 Proste vidím, kvantum ľudí toto nerieši.

suge
26. okt 2020

Áno mám obavy. A nemám deti.

ice8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
brna1989
26. okt 2020

@anita1978 stotožňujem sa s tým, čo si napísala.vediem tak svoju rodinu, čo mám začať dávať semináre aj ostatnej rodine a priateľom a známym?to ako žijeme, sme si za to zodpovední sami.kazdy za seba.ja neovplyvnim ostatných, či triedia odpad, či používajú auto len v nevyhnutných prípadoch, či majú radi alebo nie menšiny a iné národnosti..tým som akože clovek, ktorý sa vyhovára?nie , nie som.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
habibim
26. okt 2020

Tu na Balkáne ľudia hovoria, že sa nikdy nežilo lepšie (podotýkam, tu nie sú ani eurofondy, ani kvóty pre migrantov, je ich tu tisíce, ani podpora finančná nikoho).. Na margo toho, ako žili oni v mladosti, do školy chodili 4rocniky a aj to niekto, keď niekto takto išiel, tak bol ako vysokoškolák, prídu zo školy rýchlo 20 kráv alebo 70 oviec vyviesť na pasu a do večera dávať na nich pozor.. Mali šťastie ak aj sused mal nejaké deti a mali stádo, tak sa deti dokonca spolu aj hrali pokiaľ boli na pasi... Co ti záhradka tvoja dala, to si mal.. Jedlo sa len to, čo si trochu navarili, aby sa zbytočne nevyhadzovalo, a ďalší deň pred nimi.. Nemali vysoké ciele, nemali plány, mali strechu nad hlavou a rodinu, ktorá držala po kope za každých okolností... Prišla vojna a potom nastalo, nemáš múku, alebo máš ak zaplatíš za kilo v dnešnej dobe cca 50€,nemas kávu, ale ak z nej najdes 2kg po 2rokoch počas vojny niekde v starej práčke zabalenú, tak ti je jedno, že je už po záruke, tešíš sa ako si najbohatší clovek na svete (ako moja svokra) a hneď voláš susedov na jednu turecku v dzezve.. Poznám veľmi veľa príhod z rozprávania môjho svokra (t.c.ma 86r.).. A my sa sťažujeme na to, že je nám zle, že je svet zlý, že sú ľudia sebecki.. No je to tak, je nám zle, svet je zlý a aj ľudia sú sebecki... Ale to možno len preto, že máme také okuliare na očiach.. Môj nebohý otec ma nikdy nenaučil, čo je to závisť, chvála Bohu a ďakujem aj jemu za to.. Nikdy som nikomu nezavidela, a takto vediem aj svoje deti.. To ako teraz žijeme, je len a len na nás ako sa k tomu postavíme a ako naučíme deti svet vnímať...
Niekto tu spomenul stredovek, no myslím si, že nemali vtedy ľudia toľko stresov ako teraz a nebol tak uponahlany život ako teraz...
Všade všetko máme, lidl, kaufland, Billa, tesco praskajú vo švíkoch s toľkým všetkým možným, oblečenie sa vyhadzuje, lebo sa nemá kde skladovať, mobily furt musíme mať novšie a novšie a odpadom zo starých ničíme svet a vesmír, človek sa naháňa za niečím, co nie je a nikdy nebude... Jedni na druhých útočíme, prstom ukazujeme..
K veci: mam obavu, do akého sveta som priniesla deti.. Ale tie deti mi dúfam raz poďakujú, že som ich naucila, že v každom svete a v každom čase ma každý to svoje miesto..

zuzanka.zuzu
26. okt 2020

1. obávam sa o zdroje (voda, jedlo, teplo/chlad) - stačilo mi teraz v obchdoch, ako by mal prísť hladomor
2. je nás strašne veľa - ale povedať to (a hlavne riešiť!) je nepopulárne.... čína sa s tým nesrala, politika 1 dieťaťa a koniec. ale skús to povedať afričanom alebo arabom
3. dievčatá sú v mnohých krajinách druhoradé, nechcú ich a rodí sa veľa chlapcov = vojny, násilie...