Máte doma veľkého jedáka?

xlucia
3. nov 2011

... a kolko ma rokov a kolko toho zje?
varite doma, alebo sa stravujete vonku?

moj starsi ma o par dni 5 rokov, ale podla mnozstva jedla ktore zje, mam pocit, ze je uz asi v puberte 😀
ked som videla kolko toho zvladol na obed,a kolko na veceru a este si aj potom si pytal, tak som mala pocit ,ze zje aj mna 😎
nezavidim mu, doprajem mu, ako maly bol katastrofalny jedak, polievkova lyzica na obed bol rekord... takze som rada ze je, ale pomaly z toho zacinam byt zufala, fakt je pravda ze chalana radsej satit ako stavovat, ale to som ratala na ten neskorsi vek.
niekedy neviem uz co mu mam dat, 4 litrovy hrniec polievky u nas vydrzi tak 2 dni. maximalne, a to muz polievku neje.
no a pred troma mesiacmi sa k nemu pridal aj mladsi. ten bol vzdy relativne dobry jedak, ale teraz nemam slov.
zjedia toho zarovno mojim muzom, a to su uz teda riadne porcie.
polievky na litre, druhe ani nehovorim, ak kolac, jogurty na kvanta

ani jeden nie je tucny, metabolicky su ok, starsiemu kvoli tomu kontrovali aj stitnu zlazu. obaja su podla dr. ok,
starsi ma myslim podla posledneho merania 116 cm a 22 kg, mladsi ma meter a 15 kg, obom kupujem oblecenie tak vekovo cca o 2 roky dopredu
varim doma, myslim celkom zdravo, vonku sa nestravujeme vobec,

titkovamiriam
4. nov 2011

@xlucia vobec to neries bud rada ze jedia ,moj Milan /20/ od 6-14 rokov mal absolutnu nechut k jedlu to bola hotova katastrofa a to doma varim -on mal asi tri jedla ktore jedol a potom len mlieko a ovocie,ked sme niekam isli vsade len sucha ryza,alebo este tak kuracie prsia-z jedlo sa doslova hral v tanieri.Nastatsie nikdy nemal zdr.problemi-lekarka že mu asi stači ,no mna to trapilo až ked dosiel na strednu ho chytilo aj jedenie aj varenie 😀 😀 😀 Marek/5/ na to ze je ako slizik toho teda sprace poriadne,v skolke zje vsetko a daju mu aj navyse od deti co nejdia .Na obed dokaze zjest porciu pre dospeleho.No a Michal/16/ ten zje vsetko co nezje jeho-vsetky deticky mam vysoke a stihle,vela sportuju a maju ,,zvieracie,,aktivity kone a psy 😀
Tiež sme doma polievkový ked by aj ine nebolo polievka musi byt!!!!!Tak bud rada ze deticky jedia a su zdrave!!!
a tes sa na pubertu to zjedia aj teba!!!!

lienockaa
4. nov 2011

ano..dvoch.. 😀 som stastna, ze je to tak a nemusim sa s kazdou lyzicou trapit pol dna..varim doma, vonku jeme malokedy..syn chodi uz aj do skolky, kde tiez vsetko zje..okrem jedal v ktorych je strcene varene, alebo zapecene ovocie, tie jedla nema rad, ale to uz je len detail, odstrani ovocie, zvysok zje..😉dcerka zje vsetucko, tej je problem vysvetlit a zabranit v tom, ze nieco este vzhladom k veku nemoze jest.. 😀 a aj moji obaja su vysoki a nie su obezni, vela sa pohybuju.. 😉

xlucia
autor
4. nov 2011

@titkovamiriam
@lienockaa baby ja som stastna ze jedia a prospievaju.
len zacinam byt zufala co a kolko varit. ked je oblubena polievka, tak si da repete aj dva krat. v skolke ked ma zbada, prve je ze, priniesla si mi nieco papaaat?
prideme domov. umyje ruky a uz sedi za stolom. ak ho beriem zo skolky hned ako zje obed, domov to mame tak 5 minut, tak doma mi zje znova komplet obed.
ja uz varim ako pre regiment 😲 , tak co bude potom neskor... vsak to fakt zjedia aj mna 😎

ukana
4. nov 2011

@xlucia , ja to mam doma take iste, zje viac ako ja a ma len osem r. 😒 Ked mi MM rozprava, co on jedol vsetko v puberte......... 🙄 🙄 mame sa na co tesit 🙄 ...ale zas u nas sa striedaju obdobia ked zje aj kamene a potom sa to zvolni a jedava pomenej...co som odpozorovala, zvycajne po obdobi velkeho jedenia zvykne dost podrast 😉
aj ja som rada, ze v podstate neriesim, ci sa dobre naje, nie je v jedle vyberavy, zje takmer kazde jedlo. ked vidim jeho kamaratov, ked pridu na navstevu, ako sa vo vsetkom prplu a skoro nic im nechuti, len polotovary, polievka ziadna, tak som rada, ako to je 🙂

xlucia
autor
4. nov 2011

@ukana tiez sa tak tesim ked jedia s chutou.... som rada ze uprenostunuju stale moju domacu stravu. ale nepohrdnu ani hranolkami 😀

titkovamiriam
4. nov 2011

@xlucia neboj aj my chodime na pizzu,ci do mekáča 😝

xlucia
autor
4. nov 2011

@titkovamiriam my nie. ja robim hranolky doma... v mekaci by som sa nedoplatila 😀

stardust
4. nov 2011

@xlucia ako robis hranolky doma podobne tym z mekaca? Mne to nejde 😒 .

titkovamiriam
4. nov 2011

aj ja robim hranolky doma 🙂 🙂 🙂 -nakrajam zemiaky a sup do rury -pokvapkam olejom a upeciem,niekedy aj vyprazam vo friteze tie su lepsie ale nastnejsie 😉

xlucia
autor
4. nov 2011

@stardust ja robim klasicky. nakrajane zemiaky vyprazim v hrnci, a potom dam odkvapkat na servitok a posolim. neviem ci su podobne z mekaca, ale nam chutia. a mam 2kila zemiakov za cenu jedneho sacka z mekacu

mia258
4. nov 2011

Moja švagriná má tiež dvoch synov, ale už starších. A ten 8 ročný toho zje viac ako jeho otec 😀 Aj u nás na návšteve zje 2 taniere polievky, druhé jedlo, za tým nejaký koláč. A po hodine povie že je hladný. A inak stále vyhlasuje, že ešte nezažil deň, kedy by sa najedol do sýtosti 😀 😀 Na raňajky sú tri krajce chleba samozrejmosťou a podobne.
Ale buď rada, vždy lepšie ako keby trucoval s jedlom 😉

kohutovci
4. nov 2011

mame.. mna.. mam 29rokov a zjem toho fakt dost .. samozrejme co si sama uvarim 😀 😀 😀

nikita308
4. nov 2011

@xlucia Ja mám takú dcéru, stále je hladná, tučná nie je ani plnoštíhla, je skôr taká pevná, ale má 12 rokov a začala riadne rásť... odjakživa sme len na domácej strave, po reštauráciách moc nechodíme... a tiež už neviem čo mám variť... ale polievka musí byť, to je u nás základ... 🙂

stardust
4. nov 2011

@xlucia ked mam velku chut, robim tak tiez, ale vyjdu mi tie hranolky vzdy makke...a ja by som ich mala rada chrumkave. O nieco lepsie su, ked nakrajane zemiaky omyjem studenou vodou a vysusim, ale stale to nie je ono...

titkovamiriam
4. nov 2011

@stardust tak ich nechaj dlhsie smazit a budu chrumkave,mekacovými sa netrap to je upravene zemiakove pyre dokonca mukou-preto celiatici by kupovane hranolky nemali jest nikdy nevies co sa do nich dava 😠

stardust
4. nov 2011

Myslim, ze pokial sa vela hybu tvoji chlapci, tak by som neriesila mnozstva potravin...ked uz tolko potrebuju...

stardust
4. nov 2011

@titkovamiriam no budem sa musiet pozriet v obchode, co nam to ponukaju, lebo take nakrajane mrazene hranolky mi chutia dobre.

titkovamiriam
4. nov 2011

@stardust dobre su mc cain a su super ze sa pecu v rure 😉 tie su vzdy chrumkave

mamabiba
4. nov 2011

bože baby, ako Vám závidím 😉 . Moja 8 ročná dcéra snáď žije zo vzduchu. Prehovoriť ju, aby dačo zjedla je hotový boj. Vždy som varila doma, ale občas dáme aj my mekáč. Má pár obľúbených jedál, ale ostatné...úplná katastrofa. Nieje to krásny pocit, že sa v kuchyni natrápite a potom dojdu super stravníci a všetko z chuti spapajú? Ja navarím a nič iné nepočujem ako frflanie, že to nie, iba trošku a toto mi nechutí a hento mi nedávaj...ide ma klepnúť pepka vždy, keď sadáme za stôl, že čo sa bude diať.

xlucia
autor
4. nov 2011

@stardust chrumkave budes mat vtedy ked zemiaky nakrajas natenko, potom do studenej vody. odtial poriadne vysusit v utierke. dat do fritezy vyprazit ako treba. potom na pol minuty vybrat, nechat sitku okvapkavat, a dat nazad druhy krat vyprazit na minutu az dve.
su tato velmi dobre, ale aj mastne ako z mekaca..
preto ich jarobim len raz a zasadne na to pouzivam zemiaky typu B

xlucia
autor
4. nov 2011

@mamabiba velmi ma to tesi... ale niekedy uz neviem co a kolko varit a furt sa tie mnozstva zvacsuju. no ka to este pojde netusim

amadora
4. nov 2011

tak aj ja mám doma dvoch žrútikov, vlastne troch aj s manželom 😀 starší mi v škôlke vždy všetko zje a keď príde domov na obed tak obeduje ešte s nami niekedy a za tým ešte taký keksík, taký puding či miláčik a čo ja viem čo ešte, niekedy mi rozum zastáva. a mladší to tiež furt len papať, ham, mňam, stále by mal niečo v puse 😀 ale som rada, radšej ako riešiť že mi nič nechcú a premýšľať čo variť len aby niečo zjedli. starší bude mať 4 roky, má 110cm a 20kg a mladší má rok a 80cm a 10kg

titkovamiriam
4. nov 2011

@xlucia inak nakukni do temy ,,čo dnes varíte,, a tam najdes co variť ja som tam denne 😉

mamabiba
4. nov 2011

@xlucia a teraz si predstav, že by ti všetko ofrflali, nič by nechceli a ty aj tak musíš variť, pretože muž dojde z roboty aj ty sa musíš najesť a nechceš z dieťaťa vychovať fast foodového maniaka ☹ . Radšej by som varila aj 2x toľlo, však času to zaberie rovnako a pozerala sa ako chutí. Mňa už to varenie ani nebaví. Ale zaprisahala som sa, že zotrvám aj naďalej v tomto ťažkom boji a VYHRÁM nad vrtochmi svojej dcéry 😀 😀 😀

stardust
4. nov 2011

@xlucia je rozdiel medzi hranolkami urobenymi vo friteze a na normalnej panvici?
@mamabiba aspon neprejete tak vela penazi. Mna minule na univerzite islo slahnut, ked som pocuvala nejaku osemnastrocnu slecnu, ako sa stazovala na mamu, ze jej pripravila otrasne menu. Ked si predstavim, kolko casu zaberie varenie dobreho jedla a co vsetko ako rodicia obetujeme pre svojich potomkov, tak si nezasluzime, aby nas potom zhadzovali pred ostatnymi. Az to budu robit moji synovia, poslem ich asi na exkurziu do Afriky.

mamabiba
4. nov 2011

@stardust v tom, že veľa peňazí neprejeme moc pravdu nemáš, my ich...bohužiaľ...vyhadzujeme. Čo sa nezje ide do koša. A to ma na tom s... asi najviac. Že moja robota pravidelne končí v koši.

stardust
4. nov 2011

@mamabiba tak to je ta horsia alternativa, ked vyhadzujete potraviny. Mne to robil pravidelne manzel, ked som este nevedela dobre nemecky a varila som zo slovenskych kucharskych knih a vzdy ma to vrcholne vytacalo. U malych skolakov byva tiez bezne, ze odmietaju jest to, co ich spoluziaci v kolektive.

ukana
4. nov 2011

@mamabiba , to by chcelo psa 😀 😀 😀 😀 ..ale asi by bol obezny chudák

stardust
4. nov 2011

@ukana dalsia funkcia psa- vysavac 😀 😀 Nadrobis omrvinky na zem, pes "povysava".

mamabiba
4. nov 2011

@stardust ja s týmto mám problém od malička. V škole je našťastie bodový systém a keď učiteľky vedia, že je to slabá jedáčka, aspoň trochu do nej natlačia. A vyhadzovať musíme, keďže nemáme havina. Asi si dajakého kúpim, snáď jemu bude moje jedlo chutiť ☹ . Viem, že zle nevarím, viem navariť aj na hostinu, krstiny, naposledy som varila pre 13 ľudí a všetci si pochvaľovali. To len moje dieťa žije zo vzduchu. Alebo potom má delenú stravu. Na obed zje rezeň a na večeru zemiaky 😀 😀 . A dostať do nej v nedeľu polievku a druhé...to musím nakladať ako škôlkarovi aby to zjedla a aj to mi už v polovici povie, že nevládze.