Ahojte mamicky👋
Chcem sa opytat aky mate nazor na vsetky tie kurzy, knizky a videa o spravnej manipulacii, rozvijani a vychove deti. Ci sa tym riadit alebo sa riadit vlastnou intuiciou. Ved predsa ani nase mamy a stare mamy nemali ziadne navody, manipulovali a rozvijali nas ako vedeli a vyrastli z nas zdravi ludia. Riadit sa sebou a bat sa toho ci svoje dieta spravne drzim a nebude mat nasledky do buducna, alebo si prestudovat veci?
Dakujem
To správne držanie by som si určite pozrela, veľa ľudí drží bábätko zle a škodí chrbtici a CNS.
A k tomu, že naše mamy... Koľko ľudí má napr. problém s chrbticou a bolesti hlavy?
@simaa1105 som rada, ze sa nad tym zamyslas. Mas pravdu, ze vase mamy a stare mamy nevychovavali deti podla internetu. Ja som jednou z nich. Mala som jednu knihu Nase dieta a tam som si obcas nieco precitala. Do roka sme chodili raz za mesiac do poradne a dr videl, ako sa dieta vyvija. Nikto nie je dokonaly, ani tvoje dieta dokonalym nebude, ak ho budes vychovavat podla rad z internetu. Bude len take, ake geny zdedilo. Takze si ho uzivaj, vychovavaj ho podla vlastneho usudku, internet nestuduj pre tvoju psychicku pohodu a budes stastnejsia.
@simaa1105 Mne všetky tie kurzy na sebarozvoj (v akejkoľvek oblasti), všetka motivačná literatúra, lektori bežných činnosti a podobné, prídu ako spôsob akým vytiahnuť peniaze z ľudí, čo sa nevedia zamyslieť, pripadne spustiť Google. Aj vo veci výchovy je dobré dostať nejaké tipy a triky, nejaké podložené informácie o vývoji dieťaťa, ale aj to treba vedieť kriticky vyhodnotiť a to ťa na tých kurzoch nenaučia.
Mýliš sa v dvoch veciach - že naši predkovia nemali návody a že z nás všetkých vyrástli zdraví ľudia. Samozrejme návody mali - naši rodičia mali k dispozícii už aj pediatrov a knihy a aj pri dávnych predkoch vždy existovala nejaká aspoň ústna tradícia - poradila mama, poradila svokra, poradila tetka odnaproti. A tá tradícia nebola vždy ideálna. Napr. dnes sa vie, že rôzne chodítka neprospievajú telesnému vývoju. Niekedy tá tradícia šla dokonca proti intuícii. Napr. ti príde intuitívne správne nechať vyplakať mesačné bábätko, aby sa naučilo byť chvíľu bez teba? Príde ti intuitívne správna ženská obriezka, ktorá sa vykonáva v obrovskej časti sveta ešte dnes?
Teda podľa mňa áno, je dobré si naštudovať nejaké veci, ale vziať si na to seriózne zdroje a používať pri vyhodnocovaní faktov logiku.
@simaa1105 tak nie sme vsetci zdravi. ja mam odmalicka zle drzanie tela, zlu chodzu atd. zivot s tym je "krasny", plny bolesti. dieta sa nauci sediet aj chodit aj bez knihy, ale ja som urcite za knihu. odporucam kiedronovu. za to clovek nic neda, proste sa nauci s dietatom manipulovat tak, aby bolo spokojne.
moja svagrina ma dcerku, vychovavaju ju stari rodicia, odmalicka sedenie s vankusom za chrbtom, od 6.-7. mesiaca vodenie za ruky, ze aha chodi, tahaju ju ako macku. ale niekto to moze nazvat intuicia.
@simaa1105 tak ono je rozdiel motivacne knihy o rodicovstve, manipulacia a napr. prikrmovanie, poradie zeleniny si pokojne zvol sama a navod asi uplne nepotrebujes, staci si precitat nejake zakladne rady, rovnako ako knihy o rodicovstve mozes ignorovat ale manipulacia, ktora moze mat zasadny negativny vplyv na jeho vyvoj to uz je druha vec - nase mami navod nemali a tak sme dopadli, miname majland na fyzioterapeutov, mame problem pohyboveho aparatu, lekarka mi povedala, ze sme generacia skoliotikov a o intoleranciach nehovorim, kedze pomaly v troch mesiacoch som tlacila biele pecivo 🤷♀️ urob ako uznas za vhodne, je to tvoje dieta, tvoja zodpovednost - my sme si na manipulaciu zavolali kocku domov, ukazala co a ako a za tych par penazi to stalo, rovnako ako som ho v 4-mesiacoch zobrala ako samoplatca na fyzioterapiu, nech skontroluje, ci nema asymetriu, kedze pediatricka nejako je rada, ze dycha a absolutne take veci neriesila
ale vravim je to na tebe...rob ako to citis a kludne sa navodom vyhni, ja som nechcela ist pocitovo
Vzdy hovorim, ze vacsina z nas je v relativnom poriadku napriek tomu ako nas vychovavali nasi rodicia.
Medicina aj psychologia pokrocili milovymi krokmi, dnes sa uz vie ovela viac o neziaducich vplyvoch roznych tradicnych pristupov k detom. Napr. az do konca 80tych rokov sa verilo ze novorodenci necitia bolest 🤦♀️ Rovnako aj pravidla bezpecneho spanku za zmenili na zaklade dlhorocnych dat. Duplom to plati pre spravny vyvoj chrbtice a chodidiel. A uz vobec nejdem hovorit o pristupoch k vychove.
Takze pozistovat si zakladne veci je podla mna nutnost, aby sa nestalo ze budes v dobrej viere robit nieco co ukaze svoj negativny efekt o par rokov.
@oli18 prepac ale nesuhlasim - geny nemaju absolutne nic spolocne s tym, ci dieta bude mat asymetriu, lebo ho zle drzime, alebo problem pohyboveho aparatu, lebo ho davame do choditka, pripadne krivu chrbticu a skratene svaly - toto robime svojim detom my napr. nespravnou manipulaciou 🤷♀️ tak teraz dalsich 100 rokov ignorujme nove informacie, zistenia a vedecky podlozene fakty, lebo moja mama nemala ani len tu knihu a hla mam alergie, krivu chrbticu a problem s drzanim tela - nahoda? nemyslim si, tym chcem iba povedat, ze asi netreba ignorovat informacie a nove zistenia, ktore mozu predist takymto veciam, len preto, lebo ved nase matky a babky ich nemali a tu sme 🤨 a tieto veci skutocne nemaju nic spolocne s genetikou - tej vdacim za to, ze mam modre oci a kratke nohy 😁
@oli18 Mýliš sa, gény sú len časť skladačky. Dávajú nám istý rámec v ktorom sa pohybujeme. Ale výchova (všetky vonkajšie vplyvy od prenatálneho obdobia, cez rané detstvo až po dospelosť) majú zásadný vplyv. Dnes už máme dokonca epigenetiku - celú vedu venovanú tomu, ako sa správajú gény vplyvom vonkajšieho prostredia bez toho, aby sa zmenila ich dna.
čo sa týka kurzov ohľadom výchovy voči tomu som veľký skeptik pretože každé dieťa je iné na nejaké škaredo pozrieš a už ide robiť, čo má iné bude skúšať hranice nonstop. Neexistuje rovnaký výchovný návod na všetky deti. To isté aj čo sa týka spánku, všade hovoria budiť každé 3 hodiny na kojenie ale niektoré deti od narodenia ani tie 3 hodiny nespia iné majú biologický režim nastavené aj na 4 hodiny. Ako správne držať dieťa ti ukážu aj sestričky v pôrodnici alebo ako správne kojiť alebo aj mama ti poradí keď máš s ňou dobrý vzťah, nejaká kamarátka, ktorá už má deti a pod. Takže tie knižky a kurzy sú také, že je veľmi malá šanca, že budeš mať dieťa presne podľa ich ideálu.
Ja nemám rada ani jeden extrém. "Ved aj my sme ...a nič nám nie je" -okrem tých, čo im niečo je, pripadne nám už o tom nemôžu povedať. Ale ani prehnane sledovanie trendov, kedy sa už nesmie na dieťa ani krivo pozrieť.
Ja si rada prečítam co je nove, pripadne pozriem protiargumenty a rozhodnem sa tak ako mi vyhovuje.
Baby dakujem vam vsetkym za odpovede. Ako sa vravi sto ludi-sti chuti. Najskor som si myslela ze vsetky tie kurzy, knihy, videa su len tahanie penazi od mamiciek. Ale ako pisete, pri tej manipulacii je naozaj vela toho co moze clovek pokazit a dieta si to ponesie so sebou cely zivot. Hlavne vsetko s mierou. Nakoniec ja asi najlepsia zlata stredna cesta, riadit sa sebou ale aj si nieco nastudovat, za to predsa nic nedam. Aj ked pri mojich malych dvojkach toho casu moc nieje🤭. A toto je jedine co lutujem, ze som si toho viac nepozrela pocas tehotenstva aby som riesila uz len prax a nie aj tepriu🤷🏻♀️
Este raz dakujeem vsetkym a kazdeh nazor mi nieco dal ❤️❤️
@simaa1105 Pozri, niekto potrebuje navod na vsetko, staci si pozriet otazky na MK. A niekto ten navod nepotrebuje. Takze sa musis rozhodnut podla svojich schopnosti. Rozhodne neuskodi, ked si rozsiris obzory, ale ja osobne sa riadim hlavne svojim rozumom.