Ahojte, maminky, ako trávite čas s dieťaťom, deťmi? Môj manžel je stále preč v práci, chodieva aj na mesačné turnusy a ja cítim únavu. Ako ju prekonať? Ustavične upratujem, varím, rozprávam sa s dieťaťom, ale už strácam silu. Najlepšie mi dobije baterky manžel, no momentálne je preč .Aké aktivity s dieťaťom v jasličkárskom veku môžem robiť, aby som sa za samoty nezbláznila? Ďakujem za odpovede.
Najoblubenejsia nasa aktivita s dcerou (2r7m) je vypustit ju na oplotenom ihrisku - ona si beha a viem ze nikam nezdrhne a ja si posedim a len ju kontrolujem z lavicky ci nema samodestrukcne napady. Zahra sa tam aj inymi detmi, ja obcas stretnem maminku kamosku tak pokecame. Behat za malou teraz nevladzdm ani nemozem (rizikove tehu) takze ani prechadzky nehrozia. No a obcas skocime babke alebo jej krsnym (vaetci byvame blizko seba) tam to striedame... S unavou ti viem poradit akurat to ze chod si cez den pospat s nou. Ja cez den neupratujem lebo to je kazdu chvilu kdesi cosi a varim tiez az ked mala vecer zaspi, alebo doobeda s nou ze mi "pomaha". Inak obcas tiez neviem co s nou. Najradsej by som ju dala uz na nejaky kruzok ale vsetko je najskor od 3r a cez covid aj tak nic nefungovalo... No a teraz som zas ja mimo skrz to rizikove takze co uz... Doma kreslime, citame knizky a teraz jej svokra kupila take to play dooh plastelinu ci co to je a celkom pekne sa z tym vyhra... Nastastie moje dieta cez den eate prwspi na obed aj 3 hodiny tak to si vzdy lahnem s nou 🙈😁👍
Neupratuj toľko, nevravím že máš mať bordel ale tak musíš ustavične upratovať ?
Nevar stále, navar si na 2-3 dni alebo skus jeden krát do týždňa objednať obed
S malou som trávila čas labzovaním po meste chodili sme sa prejsť na námestie ku fontáne, prestriedali sme ihriska aj na iných častiach mesta nielen stále pred našim domom, chodila som s ňou aj na túry kde mohol ísť aj kočík, išli sme vlakom do vedľajšieho mesta na zmrzlinu, na koláčik do kaviarni s detským kútikom, do materského centra hrať sa alebo som si sem tam zaplatila hodinu kreslenia, cvičenia, plávania…
Neviem aké máš ty možnosti, ale v našom meste toho je dosť 🙂
A ešte som zabudla ak ti financie dovolia kúp si bicykel a nosič a chod sa s ňou bicyklovať
Neviem či varíš nejaké veľmi zložité jedlá, keď píšeš že ustavične varíš, skús občas zaradiť niektoré také jednoduché 15 minútové jedlo ako napr. granadir, palacinky.. ak chceš robiť mäso, tiež je kopec verzii, kde za 10-15 minút pripravis ingrediencie a len to hodíš do trúby a tam sa to môže robiť aj hodinu. Paradajkove cestoviny, pestové cestoviny.. všetko veľmi rýchle, keď si vodu na cestoviny ohreješ v kanvici.. alebo navar na viac dní..
To upratovanie si myslím, že nemusíš tak hrotiť, u nás sa vždy upratovalo raz za týždeň - v sobotu (utieranie prachu, čistenie kúpeľňe, umývanie podlahy), inak sa len udržiava kuchyňa, plus povysávať hocikedy, keď treba (keďže prachu a omrviniek na zemi je nekonečne veľa). Do upratania hračiek by som zapojila dieťa.
Na "dobitie bateriek" veľmi pomáha joga, alebo aspoň nejaké jogove polohy a dychové cvičenia. To dýchanie a okyslicenie ma neskutočne osviezujuce účinky. Človek si až vtedy uvedomí ako plytko sa nadychuje a neúplne vydychuje. Občas je fakt dobré sa na to sustredit a dopriať telu kyslík. 🙂
Treba sa stretavat s dospelymi. Napr s nejakou mamickou, co ma dieta v podobnom veku. Vy pokecate a deti sa pomotkaju. Vsetkym bude veselsie. Mam odskúšané 🙂
No ja som mala dost aktivit, rano vstala obriadila maleho, spravila ranajky, pustila mu rozpravky, sli sme varit, ked bolo teplo, dala som mu bazenik na balkon, mame dost velky balkon, hrali sme sa s autickami, alebo vyrazili von, do obchodu, do potravin, na ihro, do parku, kym sme dosli bolo pol12, potom obed, slofik, zase von. Pocas zleho pocasia sme sa hrali, stavali lego, veze, hrali na hudobnych nastrojoch, maloval s vodovkami, upratoval, dala som mu zmetacik, zabaval sa so psom, teraz ma 2 r. 3 mes.,dali sme ho do jasli, muz pre neho chodi okolo p12, ja pridem okolk 15.00,varim rychle jedla, sup sup, aby sme okolo 16.40 vyrazili von a na prechadzku, hlavne ihriska ho bavia. Cez vikendy spolocne na vylety, od rana, na vecer domov.
Ďakujem ženy. Mne asi chýba rozhovor s dospelými 🙂 Spojený s nejakou činnosťou, ktorá má mať cieľ. Keďže som na dieťa sama, prácu by som časovo nedala. Bola som zvyknutá v práci veľa rozprávať a písať. Žehlenie blúzok mi nechýba pre pracovný dress code, no skôr kontakt s ľuďmi. Chodievame von, len nechcem nechať doma bordel. Von vyhľadávam miesta so zvieratkami, tiež miesta, kde sú stromy, parky, záhrady, začiatky lesov. Bicykel mám, už len zohnať nosič. Na ihriská tiež chodíme.Čo mi teda chýba, je niečo, čo ma nakopne, aby som znova vládala. Niekedy nevládzem ani odpovedať na to množstvo detských otázok.
Pripnem sa