Ahojte mamky
Moja dcéra ma niečo cez dva roky a je veľmi ziva a neposedna až tak že niekedy si s ňou už neviem dať rady. Najhoršie je to vonku. Boli sme na ihrisku a prišla tam aj suseda s jej dcérou a sama mi povedala že ta moja nevydrží ani 5 sekúnd na jednom mieste. Boli tam aj iné deti mladšie aj staršie ale všetky sa pekne hrali okrem mojej ktorá musela furt všade len lietať, keď šla na šmýkačku nebrala ohľad že je pred ňou nejaké dieťa proste tie schodíky preletela ako strela a zvalcovala ho. Ja som ako metla furt všade za ňou behala spotena som bola hadam všade. Žiadne dieťa nevybehovalo na parkovisko no samozrejme že moja výnimka tam chodila a naschval mi tam utekala lebo vedela že tam chodia auta a ja hneď za ňou vybehnem. Iné maminky si v pohode sedia na lavičkách len ja ako hlúpa musím všade behat za malou.
Mám už normálne strach ísť s ňou niekde von lebo ma absolútne nechce počúvať a ešte mi robí aj naschvaly. Za ruku nehrozí ísť to iba ju musím na silu schytit keď ideme cez cestu. Za každou rodinou s deťmi sa mi rozbehne a pripojí sa k iným. Ešte horšie keď ide nejaký pes oproti automaticky za ním beží a chce ho hladkať objímať. Naše prechádzky vyzerajú tak že ona furt niekde uteká a ja samozrejme za ňou. Celkovo je veľmi ziva mohla by som to tu do večera vypisovať. Do obchodu nehrozí aby išla somnou takze furt sa s manželom striedame lebo by tam aj regale rozbila. Bojím sa s ňou ísť k niekomu na návštevu aby niečo nevyviedla pretože rada niečo schyti a hodi o zem. Keď vidím že iné rodiny idu s deťmi v pohode do reštaurácie alebo len tak do mesta na drink na zmrzlinu a detičky pekne kludne sedia zabavia sa aj na jednom mieste, nechápem a je mi do placu že moja to proste nedokáže obsedieť ani minútu na jednom mieste.. z rodiny mi ju nikto ani nechce preto postrážiť keď potrebujem lebo ona unaví každého. Maminy máte niektorá podobne typi deti? Ako idete na ne ? Akou výchovou? Neviem či mám byt na ňu úplne prísna... alebo skôr ju nechať a skôr benevolentna výchova
Asi si pomyslite o mne čo som za matku ale naozaj neviem ako ju správne vychovať, nechcem aby bola zahriaknuta ale zas nechcem ani aby nám po hlave skákala
to co pises mi pride dost normalka 🙂 to vecne utekanie za detmi, niektore utekaju menej ine viac, ale aj moje su dost zive 🙂 treba byt len obozretny kvoli bezpecnosti, co je narocne na psychiku tiez
@renab áno tak som raz aj spravila a to mi spustila taký rev že sme skoro všetci ohluchli a samozrejme všetky oči na nás.. taký nepríjemný pocit
@brita7777 no neviem teda žiadne neutekajú niekde preč, alebo aj na prechádzkach keď vidím iné deti nebežia ako šialene
Určite sú aj takéto živšie typi ako je naša len by som chcela vedieť či sa to dá nejako zmeniť výchovou že by bola trochu kludnejsia
Aj moja bola taka, prestalo to, keď začala chodiť do škôlky v 3 rokoch! Kamoška mala chlapca a ten bol rovnaký, ale jemu ani škôlka nepomohla 😂 co sme sa za nimi nabehali, koľkokrát som ju musela normálne dat pod pazuchu a tak ju niesť, teraz sa nad tým smejem! Chodievala som s nou aj do montesorri centra, no vydržala ako tak byť kľudná 5 minút a potom si aj tak robila po svojom, po obchode som ju tiež naháňala 🤦♀️ja som chcela ísť na juh a ona samozrejme na sever, vodenie za ruku to ani náhodou! Ale prežili sme to v zdraví a onedlho bude mať 6 a je to krásna šikovná slečna 😍 neboj, hlavu hore, to prejde! Mne nepomáhalo nič, a tým, že som ju nasilu zobrala z ihriska, som si poškodila ešte ja, lebo namiesto behania po vonku a čerstvom vzduchu, sme boli zavreté doma a s ňou to nehlo 🤷♀️
Pocit nepocit, isli by sme. Aspon by si to skor spojila. Mam tri deti a u vsetkych to fungovalo. Treba si nastavit mantinely tak, aby to nebolo za kazdu hlupost, napr. bezne pobehovanie na ihrisku, skakanie do vody a tak mne nevadilo. A potom este druha zasada je dodrzat to, co povies. Takze ak raz povies, ze ak neprestane, ideme domov, musis domov ist.
Akoby si písala o mojej keď bola malá. Už má. 21🙂, ale poznám to. Je to dosť na nervy a aj zúfalstvo. Ako ti renab písala , vezmi ju domov. Ja som to robila niekoľkokrát. Mohla revat, vrieskať koľko chcela. Prišli sme domov a ona sa začala hádzať o zem, búchať do dverí že chce ísť von. Ja som si urobila kávu a sadla k telke. Keď sa ukludnila a videla že nereagujem, tak sa začala liskat. Ja som ju odsunula a začala som jej vysvetľovať čo robila zle. Je to ešte malé takže veľmi nechápe, ale som jej proste vysvetlila, že keď jej prstom ukážem z diaľky že to a to nesmie robiť, tak s tým musí prestať, inak pôjdeme domov. A odvtedy po mne stále vonku pokutovala, či je všetko ok🙂.
Ja by som to riesila nekompromisne, proste som z tych prisnych mam. Zive dieta je normalna vec, druha vec je neposlusne. Ked si vezmes uz v jej veku su niektore deti v jaslaich a nik ich nenahana po ceste. Ak mala neposluchla, neurobila co mala, kludne sa mohla aj o z em hodit, rev je uplna normalka. CO si myslia ostatni ti moze byt fuk.. moja mala raz zacala cca 2,5 rocna tak skakat v kociku a dostala aj na zadok, fakt uz islo o zivot, este ten moment, ze ja som platila v pokladni... jasne pohlady su a budu vzdy :D Ak povies, ze ide sa domov tak sa ide.. ja som ju kludne odvliekla.. ale samozrejme nie za somariny. Prostenie a dohovaranie a cakanie, ze to raz prejde nie su pre mna 🙂
Neviem ci mam pravo sa k tomu vyjadrovat, lebo mam dieta ktore chvalia letusky, servirky, sprievodcovia vo vlaku 😂 ale az od 2,5 rokov, dovtedy mi tiez utekala a pod. Celkovo az Tak v2,5-3 rokoch dostanu deti rozum. Tip na leto: Ked sme boli na dovolenke zobrali sme lehatka so slnecnikom na pieskovej plazi a zobrali sme jej formicky do piesku. A teraz ten trik: vyzuli sme ju a ona zostala v tom kruhu tiena pod slnecnikom lebo piesok bol rozpaleny, Tak neutiekla 😂 som si vtedy v klude vypila kavu. Takze este strosku trpezlivosti a to prejde. Hlavne neprestante chodit medzi ludi, aj Ked ti je trapnd lebo inac si nezvykne nikdy.
nuz v podstate sisi vo svojom prispevku aj sama odpovedala. Ocividne ty niesi sef, ale iba handa co lieta za deckom a to si robi co sa mu chce. Nie ze dieta je zive, nie ze dieta je problem. Ty mas byt v prvom rade rodic (matka). Ty mas mat mat rozum a dieta nastavene hranice od tial potial. Ked ich prekroci, musi nasledovat trest. Zvalcuje ine dieta, predbieha sa, neposlucha, vybieha na cestu atd., ok, deti skusaju, - napomenut, vysvetlit. Nepomoze a urobi to znova? Ako trest okamzity odchod z ihriska domov. Ze reve? No jasne, ze revat bude, a co? Nech reve kolko chce, bars nech sa na kolomaz roztecie na mieste.
V prvom rade si musis uvedomit, kto je medzi vami dvomi "sef". Nasepkam - si to ty...
@elanor áno ale aspoň keby sa z toho poučila, lebo to sa opakuje furt za každým... a mna to už prestáva baviť takto
to chapem, ze ta to nebavi. Len pochop, ze chyba nieje v dietati, lebo to len skusa pokial ho pustis. Bud si ani ziadne hranice nenastavila, alebo ak aj ano, ak sa toho sama vobec nedrzis, si benevolentna, podlahnes naladam a rozmarom dietata.
Cize v prosm rade sa musis zamysliet sama nad sebou, svojim konanim.
Lebo dieta ma z teba iba obycajnu sluzku a handru na jedno pouzitie. Chapes?
A doma sa ako správa, tiež je taký živel alebo je kludnejsia
to si aj ja vzdy vravím, ze to len tie moje su take pojasene 🙂
To že uteká to je vekom...naša má 2,5roka, pred cca 5mesiacmi začala chodiť do škôlky(trieda od 20.mes.až 3roky)....tiež nechcela predtým veľmi chodiť za ruku a vonku to bola katastrofa....pekne sa naučila chodiť až v tej škôlke lebo tam s deťmi chodili s takým povrázkom a z neho išli úchytky a každé dieťa sa držalo svojej úchytky, čiže nedržali sa za rúčky ale tých úchytiek a detičky museli ísť pomali.....takže teraz je to s ňou už super....čo sa týka vybehnutia na parkovisko k autám - teraz tu budem za zlú ale ak vie že tam nesmie a nezastane ani keď na nu zakričíš aby stála - daj po riti.....ale tak aby to aj cítila....ak je ti to proti srsti, tak len zobrať hneď domov za trest a vysvetlovať stále dokola - nesmie tam chodiť, sú tam autá ktoré ju môžu zraziť a ublížť jej.....musí vedieť kde sú hranice.....a ak neuposlúchne napriek tomu že vie že tam nesmie a skríkneš aby tam nešla - musí niesť dôsledok, samozrejme s vysvetlením prečo-čiže buď dáš po riti alebo ju zoberieš domov...a že bude revať na ulici? no nech si poplače, bude menej cikať. Ale neboj aj vekom sa to "spraví"......S našou už teraz môžem chodiť aj tak že ide na odrážadle ale vždy pred cestou musí zastaviť, pozrieme sa či ide auto a za ruku ju prevediem alebo jej poviem kedy môže prejsť.....
No a ešte dačo... Moja svokra je takýto behavy typ... Dobreze dieťa nebude prosiť a hodinu pobehovať hore dole za ním a moja mala si z nej už robila dobry deň.. Aj napriklad vonku, behala za ňou s čiapkou, behala za ňou na dvore nech sa ide prezut, nech nezlezie hentam a tam.. A ona naschvál a veľká sranda utekala prec, alebo zdrhla z dvora, čo nám nikdy doma nejrobila. Až jedného dňa prišla mama (ja) a videla to, malej (no neviem ci už 5 nemala) dala po pysku s tým, že okamžite nech urobí co jej babka už pol hodinu opakuje. Áno, bola som za zlú 5 minút, ale dieťa sa spacifikovalo a babka pochopila ze medom na slecinku nemôže ísť, lebo jej kľudne po hlave poskace. Beží ti ako šialená? Chyť ju za ruku a idete spolu a žiadne behanie po ulici. Idete na ihrisko? Ukážeš od kade po kade sa bude hrať a ty budeš pri nej, a ak začne odbiehať tak asi ju to nebaví a idete preč. Vyberie sa do tramtarie, vrátis ju späť... Neposluchne pôjdeš domov, začne robiť cirkus tak bud výchovná alebo si nevšímaj. Suseda mam a on ma babu doma, a rád používal výraz "... jednu na zadok, aby si mala prečo revat". Ono fakt sa môže stať, že ťa bude skúšať chvíľu, kým si zvykne, že sa pravidlá zmenili, ale keď nepovolís ona prestane... Čiže žiadna predstava, že budes malu denne ťahať domov s plačom alebo bit. A co sa týka toho strkania deti a pod... No k ohlaudplnosti, treba deti viesť od malička, ale toto neviem, ci si vie 2 rocna uvedomiť. Upozorniť by som ju skúsila, že musí počkať, kľudne by som v rade s nou čakala a naučila ju že kým sa dieťa nesuchne, nezlezie sa hore, aj pri iných príležitostiach - pustiť niekoho sem tam (skúste sem tam v obchode 😂), požičať niečo... Ale z toho určite vyrastie 😎 keď nie, v škôlke ju deti hneď naučia... Alebo nájsť také miesto na hranie kde nemôže ujsť. My tu mame aj ohradené ihrisko.
No.. to nasi soce tiez viac behaju ako kracaju, ale.. starsi, hoci zivsi..take nemohol.. veci treba riešiť razne! Mal cez dva roky, prave narodenu sestru, ale vysvetlili sme si strucne, aby rozumel, pravidla a ked prislo k poruseniu, slo sa bud domov alebo na " trestnu lavicku" podla zavaznosti priestupku. A j neskor mala, ked skrabla babatko, tak sla hned domov..
Maly len raz zhodil o pol roka mladšieho chlapceka z dreveneho domceka, ospravedlnila som sa a cára domov, žiadne tututumutu..
Ale to behanie, no..su take zive deti, ide len o to, aby neublizovali, ja som.si tiez pokojne nesedela.. navyse..kedze na ihriska chodia i starsie deti, tie zas viem, ze nevedia vsetko odhadnut, preto som.do urcitejo veku bola vzdy blizko dietata, aby ho tie starsie nezhodili ci mu nechtiac v zapale hry neublížili.
@simca06022011 no viesco ja sa jej neprosím jediná tam skoro hukam stále po nej 🤦🏽♀️ Za ruku keď ju chytím aby išla pekne tak sa začne hádzať o zem kopať a stipat ma..
a vysvetľovanie nemá cenu absolútne jej to je jedno čo vravím a ukázať jej kde sa môže hrať? To nehrozí
Dnes mi cela padla do blata hoci som jej niekoľkokrát vravela aby tam nešla lebo bude mokrá a špinavá... prvé razy poslúchla no aj tak sa musela vrátiť a vbehnúť tam
Veruze dostala po riti ale to jej bolo jedno ona si zas išla svoje
A bolo tam veľa deti ale žiadne nešlo do blata
Asi len naozaj musím vydržať toto obdobie kým prejde len neviem ako dovtedy budeme chodiť von,každý deň len s krikom a revom ? Och 😪
@laguna28 je kľudnejsia a hlavne v byte za ňou nemusím lietať keďže si nemá ako ublížiť alebo kam utiecť
@elanor veď ja ta chápem len ty asi nechápeš aké je to mat take dieťa 😃 toto mamičky kludnych deti proste nepochopia
Keby mám zakaždým ju vziať domov tak sme von asi každý deň len 15 minút a bola by furt len zavretá doma
Nemohla by som s ňou nikde ísť pretože aj vonku keď ideme iným smerom ako ona chce tak hneď je rev a hádzanie sa o zem a samozrejme že jej to nepovolim a nepôjdeme len tam kde ona chce.. ale už mi to začína liezť na nervy ako vždy si vydobija len to svoje a keď nie je po jej tak je zle a vreskot na celé sídlisko
Chcela by som aspoň raz kludnu prechádzku bez utekania behania kričania ale na to si asi ešte dlho počkám 🙏🏼
Božeeee ja by som skončila u psychiatra. A cudzích neposluchne? Keď to tak čítam asi by sme denne utekali s revom domov... Mne keď sa mala začala trhať a keby ma nebodaj kopla a ustipla tak asi dostane normálne facku odo mňa 🥴 a ideme rovno domov, nikam by som ju nevzala. Pevne nervy prajem 🍷
Predpokladám, ze ani nejaký sportiak už nepoužívate... A co tak ju unavit? Nejaké plávanie kde by musela dávať pozor, krúžok pre malé deti nemáte v nejakom centre u vás? Sa trochu skludni možno pri cudzích...
dievcatko moje, ja mam dvojicky, takze velmi dobre viem o com pisem, a velmi dobre viem co zazivas. Ty mas jedno a nevies kam z konopi. Si predtav, ze vylezies von s dvomi a kazde sa ti rozbehne inym smerom a co urobis?
Musis si proste len najst system a byt dosledna. Aj za cenu, ze prvy tyzden budete na ihrisku 5-10 minut. A aj za cenu, ze potom pojdete s revom domov.
Akoze co ty vlastne cakas, ze ti ine poradime?
Musis byt prisna, nastavit hranice a tie za kazdu cenu dodrziavat.
A take aby ma decko stipalo a podobne, noooo, to by sa teda kukla. Ale dostala by na riti kolko by do nej voslo a hned by jej bolo jasne kde je sever.
Ty nehladas radu ako a co mas riesit. Ty sa len potrebujes polutivat ake su chudatko a ze mas decko cisteho satana.
Jak je libo, tak si poplac, aspon sa ti ulavi. Ale pokial s tym nemies nic robit, tak to tu nema cenu.
@simca06022011 zatiaľ nikto cudzí ju nenapomenul alebo tak čiže neviem ak myslíš zvyšok rodiny tak nie neposlúchne ani starkých
Kočík málokedy len keď ideme niekde ďalej alebo keď ideme niekde popri ceste tak ju dám do kočíka
A tieto aktivity sú u nás áno aj plávanie aj take centrum na hranie ale keď ti poviem pravdu mám obavy tam s ňou ísť aby mi tam scény nerobila
@elanor a ty si asi zas ďalšia čo si musí rypnut však dievčatko moje ?
A neviem čo ešte mám urobiť ? Mám ju tam zdrat ako hada aby tam na mna socialku volali ? Dám jej aj po riti aj ju na silu trepem preč, ale keď to stále urobí znova a znova ?
Ja som o mojej dcére ani raz nepovedala že je satan, ale za to ty si ju tak nazvala...
hľadám normálne rady od normálnych mamičiek ktoré to majú rovnaké a všimni si komenty vyššie ako to niektoré vedia milo vysvetlit a nesyčia jak ty...
no vidis a napriek tomu, ze ti milo vysvetlili, aj tak hladas vyhovorky, ze sa to neda.
Nic si ani od nich nezobrala. Len vyhovoriky, vyhovorky, vyhovorky.
@elanor aké výhovorky ? Ty ako vieš či som si dačo zobrala alebo nie ? Aspoň žiadna nenazyva moje dieťa satanom... sa spamätaj s kým sa ako vypravas drzana drzá
keby si si nieco zobrala, tak tu na kazdu radu nemas milion vyhovoriek ako sa to neda. Ved ty aj citas po sebe?
Asi nie, lebo ani to citanie s porozumenim ti nejde. Pretoze si nepochopila obolutne nic. Ale navadi, to uz nieje moj problem...
Pri dievčati sa dá veľa pracovať s hlasom. Prísny hlas, ktorý dáva najavo, že to myslíš smrteľne vážne, urobí divy. Treba si vyjasniť, že príkazu či zákazu rozumela, že ho počula, keď aj nadalej robí to isté, povedať, aký bude nasledovať trest a ak nepomôže, vykonať trest. U nás to funguje bez problému a tiež je naša ako neriadená strela. Nemá zmysel prechádzať od priateľského tónu rovno k bitke. Treba to odstupňovat.
No tak asi by ju mal niekto cudzí napomenut 😂. Bohužiaľ teraz sa malo nájde... Mne takto malú doskriabal jeden chlapec na tvári a išiel znovu, musela som ho chytiť a napomenut... Lebo jeho mama sa chichotala ako trafená a pozerala a my s malou v šoku. Myslím, že mu stačilo 😂 mame určite, lebo ostala zaskočená, ako čo si dovoľujem. Preto si ľudia neotvoria ústa nikdy. A toho ze bude vystrajat sa netreba báť, treba skúsiť, moja je taka ze posluchne v krvácaní a hraní sa niekde ale naučiť ju niečo, vysvetliť nehrozí... Odbieha, nezáujem... A v kolektíve spolupracuje, síce tréner povedal doprava/hore/dole a ona vždy opačne robila ale postupne sa spacifikovala ... Ono vieš, za chvíľu pôjde do škôlky (asi) a tam sa aj tak bude musieť prispôsobiť, kopanie a stipanie jej nepomôže lebo jej to nejaké dieťa vráti raz dva... Len aby si neublížili takto niekde v parku na preliezkach. A možno jej hlavička ešte musí dozrieť na príkazy a zákazy 😂 je tu aj poradna psychológa, skus napísať tam 😁
Ak by mne utekala vonku k autam, alebo "zhadzovala" deti, raz by som napomenula a druhy raz by som ju zobrala domov a na ihrisko by sme nesli.
Podla mna takemu malemu dietatu vysvetlovat nema zmysel, treba aby si spojilo pricinu a nasledok. Utekam - nemozem byt vonku.