Mám výčitky, keď kričím na dieťa a ono nie je na vine

4. apr 2021

Mamičky mám problém, mám dvojičky takmer 4ročne , chlapec čo sa týka cikania a kakania žiadny problém, ale dcéra , už skoro rok kaka v noci do plienky (má len na noc) a väčšinou pri tom v noci niekoľkokrát plače, vrešti, atd .... už som z nej zúfalá , skúšali sme zmenu stravy , probiotiká , zmakcovac stolice , dohováranie , zákazy , krik , vsetko možné a nič nepomáha . Uvedomujem si že má nejaký psychicky blok ale fakt neviem čo s tým. Pomaly každú noc vstávam niekoľkokrát, chodíme na wc niekedy sa vykaka niekedy nie, väčšinou kaka v noci do plienky (dostane len na noc) ale čoraz častejšie mi v tejto situácii rupnu nervy .... niekedy idem s ňou bez slov na wc , niekedy ju stiskam,ale niekedy do mna vojdú už take nervy keďže zobudí bežne s tým krikom cely dom niekoľkokrát (napr ako dnes ) a v amoku na ňu hulakam aj keď viem že jej to isto nepomôže . Stolicu nemá tvrdú (pochopila by som keby ju tlačenie bolelo...) ale už som fakt zúfalá a aj unavená z toho niekoľko razoveho vstávania každú noc ☹ . Keď kričím viem že je to potom ešte horšie a mám potom voči nej výčitky že teda ona za to nemôže Ale v tej chvíli sa neviem ovládnuť ☹ . Ako poriešiť to kakanie ? A ovládanie nervov? Ma to aj niektorá z vás tak, že vybuchnete na dieťa a poviete mu aj to čo nechcete ?? Cítim sa mizerne

martinaju
4. apr 2021

Ma psychicky blok a krikom to len zhoršuješ. Keď už na ňu nakričíš aspoň sa jej ospravedlň. Asi to nepovažuju ľufia za dôležité ale nie je v poriadku kričať na dieťa, za niečo za čo nemôže a ešte sa potom tváriť, že sa nič nestalo. Dieťa je citlivé a určite sa treba ospravedlniť, keď už sa niečo také stane. Rozumiem, že máte nervy a niekedy sa to už nedá ale ona za to nemôže. Ak jej neviete pomôcť sama, smer psychológ.

deti95060810
4. apr 2021

svojim správaním akurát tak zhoršuješ celú situáciu....Nemohol by ťa sem - tam vymeniť manžel? My ako deti sme nepoznali v noci slovko mama - len otec.... otec dával lieky, chodil s nami cikať, .... otec to robil dobrovolne...😉

katkami123
4. apr 2021

Ak ma psychicky blok, tým krikom to iba zhoršuješ. Neskúšali ste psychológa pre dcerku, co by mohlo byť príčinou, pripadne to riešiť hlavne s pediatričkou?

nika23t
4. apr 2021

Nemusíš sa cítiť mizerne preto, že kričís. Takmer všetky kričíme a takmer všetky kvôli tomu máme aj výčitky. Len malej počas dňa vysvetľuj, prečo to robíš. Povedz jej, že si veľmi unavená a ze v noci nevládzes. Ma 4 roky, už bude rozumieť, čo jej vravíš. A osobne si myslím, že ten blok, ktorý má, (aj keď podľa mňa nemá blok, je to skôr zlozvyk a vyrastie z toho), časom prejde. Ak si skúsila už všetko a mala potrebuje ísť na záchod v noci, tak asi sa len budeš musieť obrnit trpezlivosťou, zvládnuť este nejaký ten čas v noci vstávať a hlavne, nevycitaj si nič. Robíš pre ňu to, čo je v tvojich silách. Držím palce, nech to spolu co najskôr zvládnete.

abcmajacba
4. apr 2021

Skúšala si jej vysvetliť že všetci kakate/me? Isto si ich chválila keď sa i malý vykakal. Niektoré deti sú fakt z hovienka vystrašené je im to nechutné. Ja vždy dcérke poviem že jej jaký krásny bobek si spravila a aj malinké boky aj tatka sme spočiatku volali aby aj on pochválil 😁🤦🏻‍♀️ potom zakyvame a splachne 🤦🏻‍♀️a určite by som aj kúpila knihu nejakú o tom, daj si do googla "hovienka kniha" a zopár ich nájdeš. Prípadne kukajte 🤦🏻‍♀️ aj na hovienka bračeka a pochval ho. A už keď na ňu nakricis tak veru sa ospravedln a povedz jej že pre to kričíš lebo ťa to trápi a chces jej pomôcť. Skúsila by som tiež muža poslať pár nocí, možno je aj z toho v strese že sa bojí tvojej reakcie... 😔 Držím palce, daj vedieť či pomohlo 😉

kaktusik
4. apr 2021

Kludne mi napis ss, takee "storky" mam so synom ze az. Tiez mal problem s kakanim, prebrala som to z nasou pediatrickou a aj kamoskou pediatrickou, obe mi povedali, ze nema vyznam na dieta tlacit a robit sorry za slovo "cirkus". Keby si videla ake nervy som mala sem tam ja, pripadala som si totalne neschopna, ze moje dieta nechce kakat mimo plienky. A k tomu tlak okolia a blbeeee reci. No depky som mala ako hrom. Aaaale podarilo sa, dietatko dozrelo a uz mesiac kaka tam kam ma. Ale teda bol to boj, len ty sa musis tak nastavit, ze to zvladne. Bud dietatu oporou.

taga
4. apr 2021

A co ti na to povedala pediatricka? Boli ste na nejakych vysetreniach, nema ziadny zdrav problem?
Nemas nahodou odsledovane jedla,po ktorych sa potrebuje vykakat rychlo? Ja by som sa zamyslela nad stravou, skusila jej doobedu davat skor take jedla, po ktorych sa uteka na wecko.. a pripadne sa s nou porozpravala, ze v noci chodit kakat jw pre vas obe unavne, potom ste nevyspate, nervozne a ty kricis. Ze nechces kricat, ze ta to mrzi. ze spinkat s plnymi crievkami nie je dobre a ze sa skusi vykakat vecer pred spanim. Pripadne by som skusila aj zostat hore dlhsie (jasne ze nie do polnoci ale jednoducho dcerke jasne ukazat, ze to kakanie treba doriesit pred spanim, nie v noci)

w123
4. apr 2021

nemoze mat na nieco alergiu ? intoleranciu ? nemyslim si ze ma psychicky problem skor ze kakat niekolkokrat za noc a plakat pri tom je nejaky zdravotny problem.. a skus sa o tom s nou cez den rozpravat ked nieje rozospata a je sustredena, skusila by som sa jej pytat preco v noci place, ci ju nieco boli, ci si na to pamata.. a urcite to riesit u lekara nielen zmenu stravu ale aj vysetrenia moze mat celiakiu napr. alebo nieco ine a inak to ze ti prasknu nervy obcas je normalne, len teda hulakanke v noci naozaj nema vyznam akurat ju to rozospatu vystrasi

dada4
5. apr 2021

Moja dcérka má 3 roky a veľký problém s kakanim. Ma blok v hlavičke, boji sa, pretože raz mala veľmi tvrdú stolicu a dotrhalo ritulu.Tiez ako vy probiotika, veľa vlákniny, sirupy na zmakcenie. A poviem ti boli tiež obdobia kedy kakala pravidelne len v noci ale teda nikdy, nikdy som na ňu nekric ala, pretože som bola šťastná ze sa vykaka. Proste sa aj ty nastav, je mi úplne jasné, že si unavená, ale skus vydržať a nekricat, povzbudzuj, hladkaj, drz za ručičku, len nekric. Zober si ten stres ktorý má ona v sebe z kakania, pre niečo to je, a ešte ma v hlavičke, že mama po nej vrieska niekedy. Ako fakt viem co píšeš mam to doma už vyše pol roka, minule mi nekakala 8dni,tak sa bojí...vtedy som zo zúfalstva skoro plakavala v noci.. . Ani si nevieš predstaviť co všetko skúšame aby bolo lepšie... Ale krikom tomu nepomôžeme.

kittykat22
5. apr 2021

Tiez sme mali tento problem. Bolo to psychicke - a ako pise vyssie @dada4 spustac bol aj u nas neprijemna skusenost. Riesili sme to 1.5 roka? 🤦🏼‍♀️ Strasne obdobie 😕🙄 Co pomahalo boli odmeny po vykonani potreby, natieranie zadocku bepanthenom pred aj po kakani (to bolo skor take psychicke ukludnenie ako skutocny efekt), ale zaberalo to super. Plavanie vo vani vecer - ked sa dieta hra ze plava, utlaca creva a ma potrebu ist na velku potrebu, tak je to dobry spustac. Urcite sa u mna striedali pocity zlyhanie, frustracie a zufalstva a boli aj momenty kedy som bola na dieta velmi neprijemna. Chapem ze dieta ma problem, chapem ze za to nemoze, ale aj ja som len clovek a niekedy stracam nervy. Je fajn sa dietatu ospravedlnit, porozpravat sa s nim a povedat, ze spolu najdete riesenie. Vydrz, ono to prejde.

andreatytler
5. apr 2021

Co na to povedala dcerka ked sa s nou o tom rozpravas, ze preco tak place pri kakani a preco jej to nejde?
Ja by som urcite zasla za psychologom, nielen koli dcere ale hlavne koli sebe... nevravim ze si psycho... len myslim ze by ti mohol poradit ako sa lepsie ovladat.