Ahojte, ak by mi vedel niekto poradiť alebo nejak slovné podporiť, bola by som nesmierne vďačná. Som po pôrode druhého bábätka (2 týždne) a asi trochu so mnou lomcuju hormóny, neviem. Okrem toho bábätka mam staršie, 3-ročné. Obe deti milujem najviac ako len dokážem.
Ale mam pocit, že odkedy som porodila, som hrozna mama. Snažím sa venovať im všetok čas, ale nedá sa to. Bud sa venujem jednej a mam pocit viny, že sa nevenujem druhej, alebo sa venujem druhej a mam pocit viny, že sa nevenujem prvej. Alebo sa snažím venovať obom naraz a to väčšinou vôbec nefunguje a potom mam zasa zo seba zlý pocit. Doteraz som sa stále venovala staršej, najviac ako sa mi dalo. Teraz, keď menšia spinka, venujem sa staršej. Ale akonáhle sa mala zobudí, idem k nej a staršia podskakuje,robí všetko, aby som si ju všimla, je hrozne hlučná, vždy sa bojím, že na malú skočí a, potom na ňu bud kričím, alebo vysvetľujem, dokola a dokola, mam pocit ze zlyhávam úplne. Staršia chodí aj do škôlky, ale iba na 3,5 hodiny doobeda (nemala som srdce dat ju na dlhšie), ale kým je tam, mladšia väčšinou spinká, potom na obed spia obe a a poobede je to ako na kolotoči, tak ako som napísala. Co mam urobiť, aby som sa im dokázala venovať obom dostatočne?
babatko šup do nosica a mozes sa venovat aj starsej
@leuska15leuska15 Ahoj, to šestonedelie je ešte také Jaaaj ja som ho celé preplakala. Určite si dobra určite si výborná maminka! Toto obdobie prejde neboj sa
@leuska15leuska15 SI SUPER MAMA!!! A vies preco? Lebo ich milujes najviac na svete!❤️
@leuska15leuska15 ahoj, plne ťa chápem. Ja som mala rozdiel 2,1 roka. Ja som to robila tak, že kým som mladšiu kojila staršiemu som čítala. Ak som sa potrebovala venovať mladšej tak som staršieho zaujala pomáha im s mladším. Doniesol plienku, vlhcenky, podával krémik, oblečenie. Prihováral sa mladšej a recitoval alebo spieval pesničky.
Určite si dobrá mama, len sa musíte zladiť a zvyknúť si na novú situáciu. Bude to lepšie a lepšie každým dňom. Malinké bábätko potrebuje hlavne spinkať a jesť. Staršia zas hrať sa a mať pocit že sa na ňu nezabúda..... A ty jasné dokazujes že tieto ich potreby im naplnas 😉
@leuska15leuska15 moja, vitaj v klube..a klud..bude lepsie aj horsie..aj o tom je materstvo...presne si pamatam ten pocit ked sa narodil 2hy syn..a 3ti to uz ciste peklo..a stale ma to obcas prepadne a to uz su v puberte..hlavne je ich vzdy ked mozes objat, pohladkat a rozpravat s nimi...vela sily
leuska15leuska15 to su hormony, to prejde. Je to sice blbe obdobie, ale znova je vsetko nove a treba si zvyknut naucit sa na novy system. Bude vsetko dobre. Ja sice nemam dve deti, ale skusim napisat nejake napady. Porozpravajte sa s manzelom, alebo s niekým, kto vam pomaha. Ja by som vacsie dieta urcite dala na cely den do skolky. Dieta si zvykne na skolku aj na kolektiv. Na polovicu dna nie je moc dobre riesenie. Skuste sa o tom porozprávať s pani ucitelkami. Dobre robite to s vysvetlovanim, mozno na to treba ist hravo s vacsou, dat nejake odmeny za pomoc doma - myslim tym drobnosti, ktore vam ulahcia vsedne dni, napriklad, ze sa bude tisko hrat pri vas kym dovarite alebo poda vam veci pocas plienkovania. Verte, ze deti rady pomahaju a vidiet vas stastnu je pre nich dalsia odmena. Treba jej vysvetlit, ze mensia potrebuje viac starostlivosti, pretoze je velmi mala a potrebuje vas, ze aj ona bola taka malicka a pod. Kym mensia spi, mozete skusit porobit domace prace a vacsia by mohla pomoct s malickostami...
Ste dobra mama a vase deti to citia. Drzim vam palceky😊
Nic si z toho nerob aj pre teba je to novy pocit ze deti su zrazu 2a ze obe maju ine potreby v inom case a neda sa vsetko naraz. Ale tak sa citi kazda nova viac matka. Ono sa to vsetko Dako zosynchronizuje tak o 3roky 😃ja by som radila dat prvorodene dieta do skolky na full time. Hlavne ked kojiš a babo Ta fyzicky potrebuje viac.. Mne sa prve mesiace dalo od maleho odist ked spal cez den a byt s malou ( co vdaka korone zostala doma) no posledny mesiac ci dva ( mà 7) Denny spanok spi iba na mne ( zuby) Hlavne klud snaz sa uživat si druhe babatko a prvorodenu nech sa viac muz venuje vecer. Robis to dobre ako sa im venuješ ked sa da. Neboj zvykneš si ze uz nemas vsetok cas pre jedno dieta a ze je to normalne a v poriadku. Mne tych 7m co je maly na svete strasne rychlo ubehlo. Zažen smutok mozno este hormony lomcuju ver tomu ze si super mama
Ah jaj. Poznám. Je to ťažké ale tak jr to. Nedá sa to. Hlavne,ak máš také náročné dieťa ako ja. Tvoje spí. Moje nevie spat doteraz. Mala včera 7m. Chlapec si zvykol. Viac sa hra sám a večer je len tatov alebo som s ním vonku a mala je v nosiči už na chrbte. Tak viem byť len jeho. Doma je to málokedy také. Som nervozna z malej. :D S ňou prišiel plač,krik,blbe nálady,bezrezimovost,chaos..
Ahoj ak ta to povzbudí, ja to mam momentálne tak isto len s rozdielom, že mám. Doma ešte 6 ročného prvacika a to je teda riadny zaberak na city mamickovske 😀3 ročná sa durdi, že bábätko celý deň pije iba moje mlieko, starší potrebuje súrne citat encyklopédiu o dinosauroch, do toho otázky preco musím ísť do škôlky a bábätko nie... Tiež som ju dala. Len na pol dna ale teda zišlo by sa mi viac.. Neboj vraj to bude dobre, len sama neviem kedy
Ahoj, ja mam 2-mesacne babatko, takze mam cerstvu podobnu skusenost ako Ty 🙂 mala som presne tie iste pocity, starsi mi vyslovene chybal, kym som uspavala malu alebo kojila a nemohla som byt s nim. Mne pomohlo, ze som isla napr. na tyzden k rodicom, kde mal syn program so starkym, mama mi pomohla s malou a ja som sa zas mohla chvilu venovat synovi. Odporucam najma teraz, kym si najdes system s babatkom (ak mas taku moznost).
Velmi Ti odporucam byt v pohode, nebyt na seba prilis narocna - ja som z toho dostala zapal prsnika, ked mala dcerka 4 tyzdne :( Potom som si povedala, ze sa musim viac ukludnit a mat na seba mensie naroky. Nechcem uz dalsie ATB alebo riskovat, ze stratim mlieko.
Postupne sa Ti to upravi, mne teraz dcerka zacala lepsie spavat, postupne ziskava rezim a tym padom sa mi da lepsie planovat cas. Uvidis, aj Tebe sa to zlepsi a nie zadlho 🙂 Drzim palce 🙂
@leuska15leuska15 Mna podobna situacia este len caka o par tyzdnov, ale uz som sa nad tym zamyslala a prisla som na to, ze ja sama mam mladsiu sestru o 3 roky a nikdy som nemala pocit, ze by som bola zanedbavana alebo odsunuta na druhu kolaj, hoci sestre sa realne musela maminka venovat omnoho viac, kedze sa narodila s miernym fyzickym handicapom. Tvoje deti si budu pamatat len to, ze ich lubis a ze si tu pre ne, aj ked Tebe sa zda, ze nie dostatocne - je to podla mna uplne normalne a inac to ani byt nemoze, lebo rozdvojit sa neda. Je to proces, daj tomu par tyzdnov a zase to bude o inom, niektore deti potrebuju viac casu zvyknut si na novu situaciu a tiez ich to uci, ze nie su stredobodom vesmiru - to je celkom uzitocne si uvedomit. Ale nezabudaj ani na seba, nech sa nevycerpas uplne. Ak mas okolo seba ludi, ktorych mozes poziadat o konkretnu pomoc ( navarit, postrazit, nakupit...),teraz je ten cas, kedy sa netreba hanbit to urobit... Drzte sa 🙂
Ziadna hrozna mama. Uplna normalka. Vitaj v klube viacdetnych mam. So starou sa treba rozpravat a vysvetlovat jej. co je vo veci. Mala si to robit uz cele tehotenstvo. ja mam pdobny vekovy rozdiel medzi dcerami (takmer 3,5 roka). Starsia chodila uz vtedy niekolko rokov do skolky, takze tam nejaky pocit odstrcenia koli surodencovi nebol. Chodila do skolky na cely den, tam jej bolo medzi detmi lepsie ako doma s vrieskajucim babom. A to doslova. Mladsia cele dni vrieskala prvych 6 mesiacov. Len som ju nosila v nosici aby som aspon nieco urobila. A aj napriek tomu som mala cas aj na starsiu. Teraz maju 5 rokov a mladsia 20 mesiacov ale stale nie su synchronne a este to dlho potrva pokym budu (ak vobec). Treba deti ucit od pociatku, ze treba aj trosku pockat. Cize, ked ja nieco robim s jednou, tak druha musis pockat, popr. ked sa da, tak s oboma naraz. Ak mas easy babo a viacmenej len spi, tak rob nieco so starsou. Chodte von, nech kocikuje atd. Ono 3 rocne dieta by sa malo vediet trosku zahrat aj same. Nemusis jej vo vsetkom asistovat.
@leuska15leuska15 aj staršia dcérka si musí zvyknúť že má doma konkurenciu, veď bábätko má len 2 týždne. Tá staršia časom prestane tak strhávať pozornosť. Keď príde domov ocino, skúste ísť von len vy dve, napr na z ruku, na ihrisko, aby nemala pocit, že ju zanedbavas
A aj bábätko bude časom akčnejšie a zaujímavejšie pre sestričku