Ahojte Mamičky ,
Moja dcérka ma už 4mesice a stále nechytá sama od seba predmety do ručičiek , keď ju dávame na bruško aby sa pomaličky začala snažiť plaziť tak po minúte začne hneď plakať a spustí hlavu na podložku a len silno place ....
Mame pocit že zaostáva vo vývoji ....
čo si myslite ?
Ďakujem
Aj moja "zaostávala" tiež som robila paniku. Všetko dobehla. Síce neskôr než ukazovali tabuľky ale o nič neprišla. Pre pokoj by som sa dala objednať na neuro u detského dr 🙂
@lola92 ze sa hnevá na brušku je normálne, nie každému bábätku sa v tej polohe páči ale v jej ,,veku,, uz mala byť pekne v polohe na brušku, jedovanie uz mala mat za sebou. Treba ju tak dávať co najčastejšie aby si zvykla a posilňovala svaly a chrbticu. Ale návšteva detského neurológa by bola fajn, minimálne pre tvoj pokoj.
@lola92 nie všetky deti sa vyvíjajú tabulkovo, mám tri a každé si išlo podla seba, vela závisí aj od toho kedy sa narodila či v termíne či skôr, ja mám prvú v 34tt druhu v 37 tt a tretiu v 40 a je to rozdiel, posledná je najšikovnejšia zo všetkých troch, ja som nikdy neporovnáva deti s inými deťmi v ich veku, každé má svoje tempo, s prvou sme chodili do rizikovej poradne takže bola pod dohľadom neurologičky a tá nikdy neriešila, že jej to ide pomalšie ako je tabulka, teraz má tri roky a je živá z troch, a to fakt mala pol roka a na brušku nevydržala ani minutu, hlava dole a neskutočný plač ked sa naučila otáčať tak si zvykla byť aj na brušku a bolo po probleme
Ja som sa vzdy riadila tabulkami,co ma maly robit a vediet uz.len on bol ukazkove dieta
@lola92 moja rada, nepozeraj čo má a nemá vedieť podľa tabuliek a hlavne neporovnávaj....každé dieťa je iné a ide svojim tempom....minimum detí sa v 4mesiacoch plazí...veľa detí sa neplazí vôbec a začne rovno štvornoškovať, samozrejme tiež nie v 4mesiacoch😉 v 4.mesiacoch sa reálne ani nedá zhodnotiť že dieťa zaostáva, o zaostávaní sa dá hovoriť ak dieťa to čo má vedieť v 4 mesiacoch nerobí ani v 6mesiacoch....preto chodíš k pediatričke na poradne k sa tej niečo nebude pozdávať, pšle vás na neurológiu - až neurolog vie objektívne stanoviť či ide o zaostávanie, niektoré deti sú len "lenivé"čo ale neznamená že zaostávajú vo vývoji....dieťa treba motivovať a stimulovať, iné okrem cvičenia sa spraviť ani nedá.....a vojtovka nie je pre zdravé deti ale pre deti s problémom...
my sme to zažili, mali sme ten istý problém ako opisuješ.... skončili sme u neurológa...
Neriešiť, pokým nerieši doktor. Môj bol leňoch a je kludas doteraz ale čuduj sa..už behá. XD A 4m sa už pomaly posúva na podložke... na brušku... A zbožňuje byť na bruchu, nie ako syn pred tým. (Má koliky a celá je vynervovana a stále tlačí-cvici svalstvo).
precitaj si uja googla co hovori o psychomotorickom vyvine deti napr. mamaaja.sk nutriklub.sk je tam vela info o tom co robit a ako robit a ako sa ma dieta vyvyjat ked si to precitas zistit co a ako - t.j. myslim si ze si to treba nastudovat a rozvijat dieta, popr. aj zistis ze vam naozaj naostava predsa chodite do poradne tak to rieste s pediatrickou, drzim palceky