Mám pocit, že s mojím dieťaťom niečo nie je v poriadku

21. júl 2023

Možno som iba paranoidna a všetko veľmi riešim . Moj syn ma 10 mesiacov a od narodenia je velmi narocne dieta. Prve mesiace neustaly plac, koliky. Potom to preslo, ale momentalne nevydrzi chvilku v klude, je velmi citlivy na všetko, všetkého sa bojí a za vsetko ma zachvaty placu. Ja viem, ze je malicky na to, aby som robila zavery, ale ked pocuvam ine mamicky a sledujem ich deti v približne jeho veku, tak su uplne ine. Ony mozu ist v klude na vylet, na kavicku, deti sa pekne hraju, neplacu a este aj spia cele noci, zaspavaju same, stale sa smeju a velmi su sikovne na svoj vek vedia veci co moj sa ani nechyta a to sa mu stale venujem. Maju doma poupratovane a stihaju aj pracovat a mat konicky a pytaju sa ma ci sa doma nenudim, ked nepracujem a som na RD. Ja som rada ked vobec v klude navarim pre maleho a vydrzi sa tu chvilku sam hrat a ked cez den spi v klude si chvilku sadnem a vypijem kavu. Zacinam mat pocit, ze je iny, ze bude nejako mentalne postihnuty alebo tak. Ano, som prvorodicka a celkom by ma potesilo ak by ma niektora viacmama utesila, ze aj take deti su normalne, lebo ja som taketo narocne dieta ani v rodine ani okoli nezazila 😀 celkom sa desim mat v buducnosti dalsie dieta a obcas mam nutkanie sa opytat na ulici matirk s viac detmi, ze co ich presvedcilo mat dalsie 😀

petamich
21. júl 2023

ano aj take deti su a vyskytuju sa relativne casto 😂 nas je 5 (nasli sme sa cez FB skupinu), mame rovnako stare deti, stretavame sa odkedy mali asi 2 mesiace a ked oni sedeli na kave, ja som bud kocikovala dieta, ktore spalo iba, ked som sa hybala vpred alebo neskor oni sedeli na kave a ja som nahanala maleho kade tade (lebo neobsedi, lebo je zvedavy, lebo mi stale zdrha...okej nejako extra neplace ale jedovat sa vie paradne), ver mi, kazde dieta je ine a vyvija sa rozne, su rozne sikovne, rozne veci ich zaujimaju...je dobre, ze ho sledujes ale fakt je este malicky, proste si len vyhrala to narocnejsie 😅 inak my dalsie mat nebudeme 😵‍💫 a nie je to len kvoli tomu, ze Misko je narocny na pozornost aj ked teraz je to naozaj uzasny chlapcek, zahra sa aj sam, pekne spi ALE neobsedi, v kuse niekam lezie, nieco riesi, chce ist prec, behat, "lietat", stale musime niekde byt, nachodim kilometre a vecer padnem ako kabela (okrem ineho uz som stara a neviem sa dockat prace, este ale budem na tu matersku spominat)

tyaja5
21. júl 2023

vydrz, neboj sa ty nic, bude lepsie 🙂 ja si tak hovorim, ze vsetko je len obdobie 😀 tiez sme nemali dokonale zaciatky, ale kto ma? takych deticiek je podla mna minimum. zvladnete to ♥

lucka_ke
21. júl 2023

môj bol podobný, také deti proste sú, stále plakal a visel mi na nohe, keď sa naučil chodiť vrieskal v kočiari, vrieskal v sedačke, pripútať ho bol boj, zle spal, zle jedol, stále mi utekal neposedel nikde, na všetko sa snažil vyliezť a je normálny 🙂 neboj dobre bude

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lvulik
21. júl 2023

Ver, že ani tie úžasne dokonalé matky nie sú vždy tak úžasné a dokonalé, ako to na prvý pohľad vyzerá a že to tak všetko ľavou zadnou zvládajú.. Buď majú pomoc alebo nie sú tak dokonalé, iba to tak vedia hrať :D Nenechaj sa hlavne znechutiť! Ostatné už bolo napísané vyššie. Držím palce

babulkomale
21. júl 2023

Ano je to uplne normalne, pri prvom som schudla po porode na kostru, co som nemala kedy jest a len som lietala okolo neho a potom za nim. Stale utekal, ziadne sedenie na kave, jednou rukou ho drzat, druhou platit a brat kavu v kelimku, pretoze by mi usiel cez automaticke dvere...
Kto nezazil nepochopi.
Strasne som sa smiala ked jedna pani vo Vymene manzeliek oznacila svoje dieta ako "diablika" a to bolo kľudné introvertne dievcatko, ktore si upratalo postel, tvorilo si alebo kreslilo, nikto o nom nevedel, akurat nevedelo dobre rozpravat.
Pani sa dostala vymenou k dvom chlapcom, kde jej tiekol pot po chrbte a zaliehalo v usiach 😂
Snad pochopila...
K tym viacerym detom: viacere matky co maju 4-5 deti, teraz som spoznala jednu so 6 detmi, hovori, ze deti maju kludne, ze nemavali neprespate noci, ze deti len jedli, spali, kadili. Tak tu mas odpoved. Ja mam dost mojich dvoch, v zivote by som nechcela viac.
Ale ma to aj opacny efekt, jednej kamosky deti su tak trosku nudne, nechcu chodit na kruzky, na nastroje, na nic. Proste iba tak su.
Zive deti zaujima vsetko a kruzkov maju niekolko, dobrovolne.
Prajem ti vela trpezlivosti.

cimage
21. júl 2023

Mas uplne normalne dieta, ver mi. Mam 3 a najmladsia ma 16mes. Ani na jeden spanok nezaspala sama, bud nosic, kocik, alebo prso. Su dni, ked aj spagety s kecupom su luxus. O upratanom dome mozem len snivat, ale aj to raz bude. Najstarsi neznasal kocik, to som nemohla nikam. O noseni som vtedy ani nesnivala.
Vsetky tie dokonale instagramove babiky maju na vsetko ludi a ona ma cas sa zmachlit a urobit si vlasy. Ja si niektore dni na obed uvedomim, ze este ani zuby som si nestihla umyt. Su lepsie a horsie dni. Deti vyrastu a bude to lahsie s nimi. Mamicky sa chvalia s tym ake je jej dieta dokonale a v 12mes uz vie nasobilku, posklada rubikovu kocku. Kazde dieta je ine, to neznamena, ze nie je v poriadku. Su deti co chodia od 10mes a su take, ktore sa odvazia az v 15mes. To je vsetko ok.

ropucha6
21. júl 2023

@petamich uz si to definitivne zabalila s druhym? Ze stara…to som aj ja stara teda 🙂 ale teda ja idem do roboty, dieta prenechavam otcovi na par mesiacov 🙂
@autorka, teda ja som hentake dokonale dieta nevidela. Moja ma tiez posledne dni nejake zle obdobie, ze ju mam chut vymenit ;)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michaela412
21. júl 2023

Ani moja malá nebola vždy pokojná, boli dobré dni keď bola v pohode, boli horšie dni keď vkuse niečo chcela a ja som nemohla nič len stále okolo nej, ale keď som sa stretla so švagrinou a ona mi hovorila ako je jej malá zlá, potom s kamoškou tiež to isté samé sťažovania, tak mne sa to ani nechcelo riešiť s nimi aká je moja malá. A ony si mysleli že ja si robím doma čo chcem, lebo mám ukážkové dieťa 😉 Proste je to moje dieťa a sťažovanie mi nijak nepomohlo 🙂 A porovnávanie už vôbec nie

cookie29
21. júl 2023

vies najlepsia rada je, pokial si sama na vlastne oci nevidela tak never. teda nie ked Ti niekto bude tlacit kaleraby do hlavy, ale co sa deti tyka.
Moje prve bolo je narocne dieta, High needs baby. Uz teda pojde do skoly, ale na tie prve roky nezabudnem... prvy rok som nevedela dychat pri nom, v noci nespalo, cez den len na mne, nikoho ineho nechcelo, len mama! Vecer zvyklo revat 3-4 hodiny vkuse tak, ze som myslela ze susedia zavolaju socialku. Kamosky chodili na nakupy, nakrmili, dieta v kociku pospalo a ony na kavicke ci dokonca v restike. S tym mojim sme ani na navstevu nemohli ist, spat nehrozilo. Denny spanok ako mys na vreci na mne. Ak som sa odvazila pohnut, okamzite bolo hore a revy... ak spalo tak mozno 5-10 min a baterky dobite. V noci sa budilo 6-8-10 krat asi do 3 rokov. Pamatam si chvile ked dieta na mne, nasi ma krmili polievkou... akoze totalne absurdna scena, ale teda ak som ho polozila ci dala niekomu podrzat, tak revy az modralo. Takze si vies predstavit, ze domacnost ci varenie boli uplne mimo. Boli chvile, ked som sa bala zostat sama s nim doma. Kocik nehrozil, len nosic.

Kto nezazil nepochopi. Vacsina ludi povie, ze precitlivena mamicka, alebo neschopna, ze ine maju x deti a zvladaju a nasi rodicia a bla bla bla...

Dieta je narocne stale, ale rozhodne nie zaostale, prave naopak, motoricky nesmierne zdatne a aj celkovo, nech sa smeje kto chce, ale cita v pohode sam a plynulo, pocitat vie bez problemov, z malej nasobilky mozno polovicu, lebo sa stale pyta a zaujima... co sa citlivosti tyka, je to komplikovane... najma emocionalne. Od malicka sportuje, 5-6krat tyzdenne, tiez sa na mna vsetci divali, ze take male dieta aj raz tyzdenne je vela... nehovorim, ze aj Tvoje bude take, len teda hovorim, zbytocne neposudzuj prilis zavcasu. A ja som sa odhodlala aj na druhe... ano su veci, ktore maju spolocne. Napriklad zivost, psychomotoricky vyvin a podobne. Ale toto dieta je zive, ale zaroven kludne. Vie sa zahrat, vezme si knizku a "cita" si, hra sa s kuchynkou... ale chodit zacalo v cca 9m... ale napriklad v kociku potiahlo aj 2-3 hodiny, aj doma, kludne som si mohla nieco porobit, oddychnut... samozrejme boli aj horsie dni, ale celkovo, ked sa ma niekto opyta, tak nic spolocneho, to druhe je "za odmenu" 🙂 a ked sa niekto opyta, tak kludne poviem, ze dieta spi v noci. Pretoze ak sa 1-2 krat zobudi tak v porovnani so starsim je to nic.

ksebejka
21. júl 2023

Sucitim. Aj u nás tak.... Je to ťažké a kto nezažil, nepochopí. Radšej sa neporovnávajte a hľadajte si malé radosti v každom dni. Inak by sa jeden z toho mohol aj zblázniť...

annm81
21. júl 2023

Moje druhé dieťa je presne to, čo má neustále dobrú náladu, prespí celé noci, pekne sa hráva, nemá žiadny problém. Ale prvé bolo ako tvoje - v noci spalo v krátkych intervaloch, bežne sme s ním o tretej v noci klokankovali po parku, hrozne veľa plakal - hodiny a hodiny denne. Ja som to už kdesi tu písala, ale keby som bola v rovnakej situácii opäť, učila by som dieťa znakovať, pretože potom, čo sa naučil hovoriť, sa všetko omnoho zlepšilo - zrazu vedel povedať, kde je problém, dalo sa s ním na veciach dohodnúť. To inak platí doteraz - má 6, stále je citlivý, potrebuje veľa posmeľovania, ale je to úžasne rozumné dieťa, ktorému to nielenže páli, ale akýkoľvek problém sa vyskytne, akékoľvek pravidlo, ktoré potrebujem aby dodržal, sa mu normálne vecne vyargumentuje a on to dodrží, lebo mu to dáva zmysel.

cookie29
21. júl 2023

@annm81 no moje prve znakovalo... ale ono este nerozumie kauzalite a podobne... zacalo rozpravat az skoro v 3 rokoch, ale dovtedy znakovalo a napriek tomu ta komunikacia nepomahala, lebo dieta nevedelo povedat co nie je v poriadku. To ide aj s vekom a zrelostou. A suhlasim, tiez 6r, uzasne rozumne a empaticke dieta ale ta citlivost zostala

liliana8
21. júl 2023

Ahojte,aj ja mam takehoto narocneho syna. Len sa niekedy zamyslam,ci to mohli ovplyvnit lieky brane pocas tehotenstva (predsa je to chemia). Hlavne kvoli pripadnemu druhemu ma to zaujima.Mali ste nejake lieky pocas tehotenstva alebo ste boli v strese?

thereisabear
21. júl 2023

Do pár mesiacov uvidíš, či je alebo nie je ok. Okolo roka/po roku už by mali nejaké veci nabiehať (napodobňovanie, nejaké základy komunikácie a tak).

simona92101
21. júl 2023

Mam aktualne 9 m dceru,a je presne taka ako tvoje dieta.plus do toho od narodenia zdravotne problemy,vdaka ktorym bol problem s jedenim,kakanim,spankom atd. A k tomu este 4.5r slecnu ktora bola uplne rovnaka 🙈

kacena4
21. júl 2023

mna by zaujimalo ktore zeny pocas rodicaku s rocnym dietatom, stihaju varit upratovat starat sa o dieta pracovat mat konicky a este aj chodit na kavicku.... asi som vadna mater ale toto bolo nad moje ludske schopnosti vsetko zvladat a obdivujem zeny ktore to tak maju a zvladaju (tiez som mala/mam prvorodeneho extremne narocneho) samozrejme bez opatrovatelky

mary174
21. júl 2023

Ahoj, tiez mam takeho syna, zle spi hrozne aj 20x v noci hore ani sekundu neposedi on je dost hyperaktivny, nakrmit ho je umenie. Tiez som prvorodicka, prekonali sme koliky 6 mesiacov, tazky reflux 9 mesiacov, cvicili sme Vojtovku. Vekom je to lepsie (ma 13 mesiacov) ale je ako na baterky, rozrusi ho hocico. Podla mna su to temperamentne deti, vacsinou taki ludia v zivote toho vela dokazu.

mary174
21. júl 2023

A este doplnim ze divna si pridem ja, vsetci na mna pozeraju ako na blbu ze jedno dieta ziadne dieta ze co riesim. Ani cast rodiny nechape preco u nich neprespime, nejdeme na dovolenku a tak. My s manzelom sme radi ked sq v noci prestriedame ze spime rozkuskovane 4-5hod. Som rada ze su taketo diskusie a nie sme jedini

rebellefleur
21. júl 2023

Pravdepodobne mas len narocnejsie dieta. Moj mladsi bol taky, odkedy ho vytiahli z brucha,nonstop vrieskal. A nonstop myslim doslovne. 10 mesiacov je este kratka doba na to aby si sa zacala znepokojovat. U mojho toto trvalo do 3.5 r a veru nie je uplne v poriadku

hendikep
21. júl 2023

stazujete sa ze zeny si vychvaluju nenarocne deti a neverite im to, a pritom samy ste si skoro vsetky vychvalili deti ake su extremne inteligentne a sikovne a kolko toho v zivote dosiahnu 🤦🏼‍♀️ mna by fakt zaujimal nejaky vyskum… lebo keby kazde narocne dieta bolo extremne vynimocne tak neviem kto by robil smetiara. A po druhe, strasne to zavisi od vela veci, ktore nevieme zhodnotit… kazdy to vnima inak a kazdy si to materstvo vie “ zorganizovat “ inak … napriklad ja som myslela ze moja prvorodena bola extremne nenarocne dieta… ale az pri druhej som si uvedomila ze vlastne vobec.. akoze plakat neplakala ale v jednom kuse na mne visela, bud na prse alebo v nosici, separacna uzkost kazdu chvilu.. nemohla som ist ani do sprchy nikde.. kociar ani za svet atd. atd. pritom nevnimala som to tak paradoxne kym som nemala druhu dcerku ktorej netreba ku stastiu fakt ze nic :D a vkuse sa usmieva..

aliaray1
21. júl 2023

Ahoj, nasa v 10 mes bola mile, usmiate, vyrehotane babo, hrala sa hlavne s nami, rodinou a najlepsou kamoskou nasou husky. Spava krasne cele noci...spime v spolocnej posteli. Ale zeby som stihala aj robit, ci chodit na kavicky, tak to teda urcite nie. Nestihala. Vecer som bola rada ked sme chvilku pokecali s muzom a zaspali. Nemame baby sitterku, ani mi babky nepomahali, len ja s manzelom, prvorodicia. Tiez mala v norme hrubu motoriku, tu jemnu vopred, niekedy si to otocila a tak. Tiez mala obcas zle noci. Od 2 mes.problemy s bruskom, sme si toho prezili...aj covid. Vobec sa netrap a ono...matky vzdy nepovedia celu pravdu, len tie svetle chvile ale co je na pozadi nevies. Hlaavne sa neporovnavaj a bud v klude.

marhulka13
21. júl 2023

@liliana8 ano, ja som brala lieky , jedno dieťa úplný poklad, druhe uvrieskana mašina. Je to tak doteraz a to už majú 13 a 10 rokov

petamich
21. júl 2023

@ropucha6 no ja definitivne, ci moj muz to neviem 😂 ale nie srandujem, zatial sme sa zhodli, ze druhe nie a teda sme na tom my dve tusim rovnako, ja idem tiez od septembra do prace uz, manzel prebera stafetu, ja uz mam panicke ataky pri predstave ist na dalsie ihrisko 😵‍💫

ropucha6
21. júl 2023

@petamich ja som sa na ziadne ihrisko este ani nedostala, ale mam panicky atak, ked idem len okolo a vidim to tam 🙂

petamich
21. júl 2023

@ropucha6 som si to kedysi (naivka) predstavovala, ze ved s kavou v ruke citam knihu v rohu ihriska, to isto 😅

zoruska
21. júl 2023

Ak Ťa to poteší, mám 3 deti a akoby si písala o mne🙂, najmenší už má 2,5 roka a kávu si vypijem len v behu...neboj sa, zvládneš to, držím palce a veľa trpezlivosti prajem♥️

liliana8
21. júl 2023

@marhulka13 A pri oboch si brala lieky?

annm81
21. júl 2023

@cookie29 Nikdy som o znakovaní nič konkrétne nezisťovala, len som to videla u pár detí v okolí, takže neviem, nakoľko komplexné veci sa tým dajú vyjadriť. O tejto možnosti som sa dozvedela až keď som mala dieťa väčšie a pri mladšej to zasa nijako nepostrádam, lebo ona je také nenáročné dieťa o akom sa mi pri prvom ani nesnívalo. Áno, 3-4 ročný určite rozumie veciam viac ako ročný, ale keď som videla, o koľko schopnosť hovoriť zaostáva za schopnosťou porozumieť (a to v rozprávaní nijako nezaostával za tabuľkami) myslím, že aspoň pol roka by nám znakovanie asi ušetrilo. Tak ale prežili sme to, i keď ja som dodnes presvedčená, že u takýchto detí ide o nejaký problém, ktorý lekári ešte nepoznajú, pretože zdravé bábätko nemohla príroda "vybaviť" tak, že preplače 5-10-15 hodín denne.