Ahojte maminky, prosím vás, čo si myslíte o tom, že by sa malo nechať dieťa vyplakať? Máme skoro 3 mesačného synčeka, máva koliky, ale niekedy plače len tak, keď som sama doma nevládzem ho už tak dlho nosiť a utišovať na rukách... Vraj by som ho mala nechať vyplakať.. neviem no aké máte skúsenosti?? A ešte jedna otázka, nevadí keď mi malý spí dosť často vo vybračnom kresielku?? Kôli chrbátiku, alebo nemôže sa mu niečo stať?? Ďakujem vopred
Môj názor je v žiadnom prípade NENECHÁVAŤ dieťa vyplakať.... dieťa potrebuje matku a potrebuje cítiť, že je niekto s ním... Aj keď je to veľmi náročné, aj psychicky, aj fyzicky... Viem o čom hovorím, lebo naša Lillka mala dni, keď plakala aj 8-10 hodín v kuse.. teda revala a ja s ňou... trvalo to veľmi, veľmi dlho... takmer do 10-teho mesiaca... Otočí sa to.. Ak je dôvod plakania, tak sa ho snaž odstrániť (napr. tie koliky)... ak nie... buď so svojím dieťaťkom, potrebuje Ťa.... a to druhé.. neviem. 😉 drž sa.
@sonickaopicka no áno máva koliky, bol aj na sone bruška, skoro celé mal zaplynené.. už sme 6 kvapiek vyskúšali, ale ked to príde tak proste nepomôžu žiadne kvapky... ale ked je prebalený, napapaný, neni mu ani teplo ani zima a plače tak jedine kôli bruchu, alebo len tak nie?
@anicka246 nasa bola zarevana od narodenia, prestala ziapat a vrieskat az skoro v roku...tiez som z nej bola na nervy, ani na zachod, ani nosit, nic som neurobila, vobec nespala... skusala som ju nechat aj vyrevat, ved to nebolo normalne aby som prvykat sla na zachod poobede , ked prisiel muz..tak som ju nechala v postielke a sla, ale to bol taky rev, ze sa dusila, fialova, nervy a cim dlhsie by som ju nechala, tym horsie sa ukludnovala...u nas vyplakanie nepomaha dodnes, tak to nepraktizujeme🙂
@anicka246 vyplakat nie, ale mne (a aj inym mamickam) v porodnici poradili, ked sme na konci s nervami, a ci chceme alebo nie, detsky plac dokaze riadne vynervovat, aby sme babatko polozili do postielky, odisli na par minut, predychali to a vratili sa. zvykne to pomoct - nie babatku, ale maminke, aby sa ukludnila a nabrala trocha sily. 😉
ak mas pocit, ze je to brucho, skuste ho s muzom nosit na predlakti, bruchom dole. to zvykne pomoct. tiez masirovat brusko v smere hodin. 😉
co sa tyka kresielka, pokial tam lezi a nie sedi, tak by to vadit nemalo. ale odbornik ortoped nie som 😉
@sonickaopicka a kojím ho
@anicka246 tak musis rozlisit plac a plac ...nasa ked bola mala, tiez poplakala pred spanim, ale to neboli hysaky ale len take mraucanie knucanie od unavy a zaspala...vtedy som ju nebrala na ruky, nechala som ju tak a ona zaspala a chvalabohu dodnes nemame porblem so zaspavanim ani cez den ani vecer, dam do postielky, zhasnem, odidem a spi.
Ale ked vresti, slzy sa leju, krici, tak take dieta nezaspi , aj keby si hodinu cakala, to je podla mna mucenie, lebo ked zaspi tak od vycerpania...
@anicka246 tak by som ho tam ja osobne dlho nenechavala. zalezi ako casto ti tam spi. ci kazdy den a vseky spanky, alebo raz denne jeden dlhsi spanok. ja som vo vajicku sice nechala aj dlhsie spat, ale to len ak sme odniekadial dosli a spal, dr. povedal, ze ho mozem nechat, pokial tam nie je denne, tak sa nic nedeje. a to nebol. 😉
urcite nie nechat vyplakat.
@anicka246 urcite by som nenechavala dieta plakat, pretoze dieta nikdy neplace "len tak". Ak tym spominanym zenam dieta zaspi po 20 min (!) placu (viete si predstavit seba plakat vkuse intenzivne tak dlho?), ake nasledky to bude mat pre ne a ich vztah do buducnosti, to uz budu znasat ony. Ale nie o tom som chcela..
Ak je kojeny, vylucila by som zo stravy kravske mlieko ako prve aspon na 3 dni, mozno mu vadi tato zlozka stravy, mozno ina, na to treba postupne prist. A mozno len chce byt pri mame (na mame) vkuse, takze z vlastnej skusenosti mozem odporucit ergonomicky nosic pripadne satku a nosit ;) takto mozete ist aj na wc-ko, aj relaxovat, aj upratovat, aj varit, v podstate neobmedzena cinnost.
V kresielku, kde lezi/sedi ako vo vajicku by som nenechavala dlhsie ako je to nutne (presun, wc a pod).
ak ta bolia ruky vyskusaj satku alebo ergonomicky nosic - je to skvela pomocka nielen pre matku ale hlavne pre dieta lebo prenho je matka celym svetom - jednoducho vsetkym. mne velmi pomohla pri vsetkych detoch.
@anicka246 ahoj, tiez si myslim, ze vyplakat urcite nie. Je to pre babatko velke utrpenie. Ked babo place, naozaj ma na to dobry dovod a nemali by sme ho nechavat osamote vyplakat. Prave vtedy potrebuje citit nasu lasku a blizkost, ze je niekto s nim. Ak nechas babo same a vyplakat, podla mna tym dostava signal, ze tu nie je nikto kto by mu pomohol a prezil s nim tu bolest, nepokoj alebo cokolvek co ho trapi . Ano, babo nakoniec od vycerpania zaspi, ale podla mna s pocitom ze je akoby opustene. A to nie je dobre. Ale suhlasim s Bubelko, niekedy je to velmi vycerpavajuce a ak si uz nevies dat rady a si na konci s nervami, uloz ho do postielky a na par minut sa zavri sama niekde a predychaj to. To ti pomoze ukludnit sa. Ja som to tiez par krat musela urobit a pomohlo to. Ale potom som sa vzdy vratila a bola so synom. Skusala si napriklad satku alebo ergonomicky nosic? Mozno by mu nosenie prospelo a citil by tvoju blizkost. Staci 1-2 hodinky denne. To kresielko by som ja osobne pouzivala az od troch mesiacov a max 1 hodinku denne. Drzim palce.
@anicka246 prečítaj si tento super článok 🙂 http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolik...
@anicka246 Urcite nie vyplakat. Ja ma dvoch synov, mladsi maval tiez koliky, aj doteraz je stale taky uplakany. Ale vyrevat som nenechala ani jedneho.A ten mladsi mi tiez spaval raz za den v tom hojdacom kresielku. Neviem ci to bolo spravne, ale tam bol aspon ticho a neplakal. A hlavne sa riad sama sebou, a nie co hovoria ine zeny v tvojom okoli. Ty vies co je pre tvoje dieta najlepsie. 😉
NIE NIE A ESTE RAZ NIE!
ahoj vyplakávať ho určite nenechať, dieťa nadobudne pocit že naňho kašleš a v jeho veku je to príšerná trauma....ale ak nevládzeš a máš pocit že plače len tak, nemusíš ho vyslovene utešovať len buď s ním hladkaj ho a podobne...väčšinou má každý plač dôvod, ale ja som niekde čítala že dieťa zvykne plakať aj len tak nejakým spôsobom ventiluje zážitky z dňa (na večer)
@anicka246 dieta neplace len tak. nieco ho trapi, boli, je v nepohode. "nechat dieta vyrevat" je totalny blud. nech reve ten, kto to vymyslel. dietatko trapi kolika, treba masirovat brusko, gulat ho na fitlopte, davajte mu Sab Simplex kvapky podla navodu do kazdeho mliecka. uvarte rascovy cajik, aby sa odplynatil a ulavilo sa mu. a ma len 3 mesiace, nemozete povedat, ze ho nevladzete nosit. a co bude, ked bude mat 3/4 roka, 8 kg a budete ho musiet nosit na rukach? v kresle nieje dobre, ked ho nechate spat. treba ho dat do kocara a ist von. vonku sa detom dobre, spia aj 3 hodiny.
Nie - vyplakať.
Áno - šatka, ergonomický nosič, ty ako kojaca matka skúšaj čo môže u malého spôsobovať koliky + ak mávaš pustenú TV, vypni ju...
@anicka246 a keby ti tu každá napísala nechať vyplakať, ty by si to dokázala??? Lebo ja teda nie aj keby sa to robiť malo. To dieťa plače, lebo ťa volá, nie preto, že ťa chce naštvať. A stupňuje preto, že si myslí, že ho nikto nepočuje, tak sa snaží čo najviac na teba volať, zo všetkých síl. A predstav si, akoby sa cítilo, keby vedelo, že mama ma síce počuje, ale nejde za mnou.. No mne tiež každý radil vyplakať, uvidíš, zvykne si. Tak som to raz skúsila,no po 5 min som letela za ním a v duchu si nadávala.. !!!ŽIADNA!!! normálna matka to nedokáže..
Malý mi tiež stále plakával, bola som už v koncoch, furt len pri mne. Neuznávam túto téoriu, že dieťa nosiť v nosiči, toakože už kde sme, dieťa má byť pri mame, ale na záchod????? To nemôžem mať súkromie ani tam. Keď som šla variť, dala som malého do kresielka, dala hračku a samozrejme najprc plakal, ale vždy som predlžovala interval a zvykol si, teraz tam obleží aj hodinku dve, aj pospí. Cez deň ho dávam aj do postilky, vyberiem všetko, dám 1-2 hračky a nechám nech sa krúti a hrá. Keď začne mrnkať, prídem, nezoberiem ho, prihováram sa mu, naladím ho , buď schovávačkou, alebo pokecáme, ukludní sa, a mám azse nejaký čas na svoje. A takto som tiež predlžovala interval, až sa tam naučil vydržať dlho, čiže môžem od neho odísť aj na 3 hodiny a svokra postráži,lebo s ním ani starosť nie je. Ale to ja som si ho naučila, mne tiež nevydržal sám ani 5 minút- Trvalo to skoro mesiac, ale naučil sa.. Takže skús aj ty a trochu si dieťa osamostatni, nie je dobré že na teba bude taký závislý, potom tu budeš zakladať tému : malý má 3 a ja sa neviem ani obliecť, lebo mi zavadzia nosič!
@seemani suhlasím!!!!...tu je daky članok o tom aj..http://zena.atlas.sk/babatko-nenechavajte-dlho-...
Rozhodne by som ho nenechávala vyplakať. Skús sa vžiť do jeho kože, ako by sa asi tak cítil? Či už plače kvôli bolesti bruška alebo nie, ak ho necháš len tak plakať, čo bude asi cítiť? Že je sám a opustený, že ak ho niečo trápi neexistuje nikto kto by mu pomohol? Mne by to teda zrovna nepomohlo, a to už som dlho dospelá žena, nie malý novorodenec čo ešte nevie ako čo vo svete funguje.
Ja viem že je to ťažké, môj syn preplakal prvé mesiace, už v pôrodnici bol priam vyhlásený svojím krikom...ale my sme tie deti chceli, je teda na nás, aby sme im zabezpečili to ich miestečko vo svete, aby sme im pomohli nadobudnúť pocit istoty, že svet je bezpečné miesto, že je tu niekto kto ich nadovšetko miluje a bude tu pre nich v dobrom aj zlom.
A namiesto kresielka skús napríklad spomínanú šatku alebo ergonosič 😉
Nenechat plakat, skus nosic, kocik, kresielko, objatia, nosenie, skus este na youtube najst baby got kolic white note a pust mu najviac ako sa da a uvidis ako zareaguje, ale popritom ho kolis, hladkaj, ukludnuj len nech neplace, ja osobne to nedokazem pocuvat ked place babetko a to je jedno ci to je moje alebo cudzie....vsetko prejde🙂
@anicka246 skus davat aj teple obklady na brusko....inak nie som za vyplakanie alemoja ked mavala taketo koliky plakavala od 7.00 do 23.00 nonstop aj na rukach a niekedy pomohlo hlavne vecer ked som zhasla svetlo a polozila ju do postielky a sa vzdialila velakrat sa ukludnila len co som sa vzdialila asi na meter, ...mozes to vyskusat mozno sa ukludni ale mozno aj nie v tom pripade ho nenechavaj vyplakat radsej si s nim sadni a maj ho len v naruci, popr. kedze som necitala vsetko ak nekojis pokladajte si ho na nahu hrud ty a aj manzel...koza na kozu....
@anicka246 ak ho kojis? podla mna by nemalo mat tak casto koliky, to zvykne byt skor z UM, moj bol na UM a nemal koliky, ani casto neplakaval, chvalabohu, ale myslim si ze ak dieta place, nemusi to byt stale len kolika a ked place je to signal ze mu nieco je, ked mi maly place uz ma skoro 8mes. tiez mam dakedy nervy, a tiez ma ruky bolia ho nosit vkuse, je uz tazky...
dieta podla mna neplace bez priciny, to ti povedala Dr ze ma koliky?