ahojte,
s manzelom mame na plac nasej skoro 5 mes. dcery rozne nazory.
ja plac hned riesim, nenechavam ju plakat.
manzel tvrdi, ze s nami placom manipuluje. ked ju chce uspat v kociku a ona place, a ked ju vyberie z kocika, prestane plakat, tak vravi, ze "aha manipuluje".
moj nazor je, ze dieta do ca. 1,5 -2 rokov nevie manipulovat.
citala som knihu, rodicovstvo je veda /on nie je ochotny si to precitat/, kde sa pise, ze ked dieta place, vyplavuje sa mu hormon kortizol. a ze ked dieta nebudeme ukludnovat/tisit, tak sa mu vytvori zla reakcia na stres a ako dospelak moze mat z toho "nasledky" - v knihe sa spominaju depresie, nizke sebavedomie, utiahnutost, neschopnost riesit tazsie situacie a pod.
naviac, ja ked malu pocujem plakat, moj instnkt mi hovori, ze je to zle - nemam to srce ju nechat plakat.
manzel tvrdi, ze ked ju hned pri placi budem brat na ruky, tak ze bude mamin cecek, bude rozmaznana a nebude chciet byt s nikym inym okrem mna.
prosim vas, aky mate na to nazor?
potrebujem si precitat nieco objektivne, ja som mozno uz zmagorena ....
tie, co mate uz starsie deticky a nenechavali ste ich vyplakat - ake su to deti? su to rozmaznanci a mamkini ceckovia, alebo su to sebavedome deti a maju radi spolocnost inych ludi?
dakujem za nazory
prosim vas, piste vsetci, co mate k tomu co povedat, cim voac nazorov, tym lepsie
pripadne ak mate linky na nejake clanky, sem s tym
@cicamica1980 nenechavala som nikdy vyplakat ako babatko (od roka uz ano, lebo to sa zlostil a ignoracia ucinkuje najlepsie- nekricim, nebijem, cakam, potom objimem)
teraz ma syn dva roky a dva mesiace, takze este sa neda posudit objektivne aky bude, ale mamin cecek nie je urcite 😀
ak sa Ty na vyplakanie necitis, tak to nerob. si matka a svoje dieta poznas najlepsie. v piatich mesiacoch mi to pride velmi krute ☹
@cicamica1980 Moj nazor: jednoznacnie NIE. Ako mozer vediet 5 mesacne dieta mainpulovat??? Ved ono je na tebe uplne zavisle, ak place, tak je to len kvoli tomu, ze nieco potrebuje. Moja dcera bola narocne babo, vyzadovala si caste kojenie, nosenie, moju blizkost. Teraz ma 18 mesiacov, je to uzasne usmievave a spolocenske dievcatko, ktore sa neboji ludi. Mame super vztah a "mamin cecek" je len v tom zmysle, ze je so mnou radsej ako s inymi ludmi, asi ako kazde babo so svojou mamou. To, co si si precitala o kortizole a pod. je pravda. A hlavne, aj keby si ziadnu knihu necitala, drz sa svojho instinktu. Ty si jej mama a ak ti trha srdce, ked place a chces ju zobrat na ruky, je to len a len spravne.
@cicamica1980 NIE NIE NIE. povedz muzovi ked trepe take kraviny ze 5 mesacne dieta manipuluje, nech ju nauci po francuzsky, potom mu dieta nebude plakat, ale uctivo vysvetli co pozaduje
ked pocujem takuto kravinu a EXTRA od muza, ktory to dieta nemal mesiace pod srdcom, mam tlak nad hlavou
nechcel by nahodou aby sa narodila rovno aj s diplomom, lebo teda to velmi precenuje inteligenciu svojho dietata ak si mysli ze taky maly cloviek robi nieco ZAMERNE ZLE.
pocuvaj svoj materinsky instink a muza si v tychto nazoroch nevsimaj.
@cicamica1980 kolko deti manzel porodil a odchoval? 😠
@zuzanockamt @soldi ja ju samozrejme nenechavam vyplakat. ale obcas potrenujem ist do sprchy, naplnit pracku,urobit jedlo a potrebujem nejake argumenty, ako mu vysvetlit, aby ju nenechaval plakat - vzdy ked ju vezme do narucia, ona plakat prestane - len on ju nevezme vzdy do narucia, aby nebola rozmaznana a nemanipulovala s nami. uf
@cicamica1980 Este si hovorila, ze by si si precitala aj nejaky clanok k teme, tak tuto uryvok: Z hľadiska neurobiológie sa pri dlhotrvajúcom plači nenávratne menia systémy odpovede tela a mozgu na stres a nastavujú sa na priveľkú citlivosť. Navyše sa aktivujú obvody bolesti, bábätko dlhotrvajúci plač fyzicky bolí, je mu, ako by sa skutočne fyzicky zranilo. Dieťa sa dokáže po určitom čase prispôsobiť – svoj protest vzdá a naučí sa vystačiť si samo. Stane sa tak však násilne a v období, kedy ešte dieťa svoju matku intenzívne potrebuje. A potreba, ktorá nie je naplnená, v skutočnosti nikdy neodoznie.
A este maly uryvok k "rozmaznavaniu", daj precitat muzovi 😉
V prvom rade moderné poznatky z neurobiológie jednoznačne vyvrátili možnosť, že by bábätko bolo schopné manipulovať spôsobom, že si premyslí, že ak sa v noci zobudí, budú ho uspávať a keď bude plakať, donúti svojho opatrovateľa ho dojčením, či hojdaním, alebo iným spôsobom uspávať. V mozgu bábätka nie je funkčný tzv. glutamátový systém v čelových lalokoch mozgu, čo prakticky znamená, že bábätká nie sú schopné myslieť tak, ako dospelí, nieto ešte manipulovať rodičmi. Ak sa dožadujú starostlivosti rodičov, robia tak preto, že to naozaj potrebujú. Tento poznatok možno aplikovať univerzálne – bábätko, ktoré plače, môžeme smelo „rozmaznávať“ nosením na rukách či v nosiči, častým dojčením, hojdaním, či uspávaním, pretože sa skrátka rozmaznať nedá. Čelové laloky začínajú fungovať až po 12. mesiaci života dieťaťa a aj vtedy ešte nefungujú rovnako, ako pri dospelom človeku. Tým, že budeme počúvať a odpovedať na potreby svojho dieťaťa ho nerozmaznávame, ale dávate mu najavo, že jeho potreby sú pre nás dôležité.
@cicamica1980 urcite take male nie...neskor budete riesit "vychovu" 😉
nenechaj malinku plakat, take male babo nikym manipulovat nechce, chce len uspokojit svoje potreby, tj. hlad/smad, tuzba po objati a po uspati, vymena plienky.
Moj syn ma rok a pat mesiacov a je z neho tak manipulator, ze pri nom vsetci sadnu na zadok... 🙂to bola len taka poznamka 🙂 a co sa tyka plakania, ja som za ano , nechat vyplakat, my sme to takto robili, a dieta mi same zaspavalo od troch mesiacov. V zivote som neupsavala na rukach.Samozrejme ak ho nieco bolelo tak to je ina vec, ale ak sa zlostil tak som ho nechala... Teraz budem asi najhorsia matka ale ja si dieta vychovavam podla svojho, a vidim na nom ze mu to nijak neublizilo,
Jednoznacne nenechavat vyplakat !!! Manzela nepocuvaj... Mam 13 rocnu dceru, ktoru som nikdy nenechavala vyplakat, a dnes je z nej sebavedoma inteligentna mlada slecna. Nie je ani utiahnuta, rozmaznana. Vobec nie je pravda, ze sa tym deti rozmaznavaju ... a uz vobec nie 5 mesacne.... Dieta potrebuje citit lasku. Nenechavam vyplakat ani moje druhe rocne dieta...nemam na to srdce... A som si ista, ze konam spravne. Naopak, poznam 12 rocne dieta, ktore nechavali vyplakat v postielke, ked malo spat...a dnes je z neho dost utiahnute, depresivne dieta.
hlavne počúvaj 🙂 teraz ešte určite nemanipuluje, moja mala v tom veku najväčšie problémy so zúbkami... a k tomu kočíku, moje dieťa jednoducho nedokáže ležať na chrbte ´doteraz, vždy sa prevalí na bok alebo bruško, ak aj je na chrbátiku tak max 10 min... teraz keď má 17 mesiacov, tak niekedy už vážne vidno, že plače, ebo som jej vzala hračku a je to už jasne rozoznateľné od plaču keď jej niečo je, dokonca inak plače aj keď ju niečo bolí, alebo chce spinkať... časom to rozoznáš...
k tomu "maminmu cecku" : moja je síce mamin cecek doslovne, stále ju kojím na požiadanie, ake v poslednej dobe si stále menej vyžaduje moju spoločnosť, sama sa zahrá, ja len zakukujem aby si neublížila, zato je to pokojné dieťa a usmievavé kým na ňu nepríde hlad, či únava...
veru tvoj instinkt je SPRAVNY, takze sa nim riad a nepocuvaj ziadne ine nezmyselne rady, mne tak super hlupo pri prvom radili a veru ze zle radili
@cicamica1980 Nie som zástancom názoru - nechať vyplakať. Nerobila som to pri prvej dcérke a nerobím to ani teraz. Staršia má síce len 2 rôčky, ale je to úplne normálne dieťa, nie je rozmaznaná, určite to na nej nenechalo žiadne následky🙂 Jednoducho dieťa plačom komunikuje, inak to nedokáže. Správanie detí sa mení, treba to len vydržať, bude aj lepšie🙂
práve dokonalý príklad, dopísala som a akurát spinkala na chrbátiku a zabehla jej slina tak tu kašľala a ešte teraz pochrapkáva... inak my sme v 5 mesiacoch skončili s kočíkmi...
ja mám takisto 5 mesačné bábo, ktoré nechce ležať v postieľke alebo hocikde inde...najradšej sa nosí na rukách, vtedy sa usmieva, výska...no akonáhle ho položím, začne pomrnkávať, až to vyústi do plaču..ja však už rozoznám plač trucovitý a napr. plač hladový, alebo keď ho niečo bolí...pokiaľ je napapaný, vyspinkaný, prebalený, bruško nebolí, nechám ho poplakať, pretože už toľkú váhu nevládzem stále nosiť, a predsa musím aj na wc, navariť, oprať....náš malý je proste zvyknutý na nosenie, pretože do 3 mesiacov mával intenzívne koliky, takže sme ho utišovali hojdaním, nosením...
@jadinka kup si nosic, satku a mas po probleme 🙂 ... a 5-mesacne dieta z trucu neplace, tomu ver ... niektore deti su len proste viac kontaktne ako ine 🙂
moj nazor sa ti pacit nebude,netvrdim ze mas nechat dieta vyplakavat ale ja si myslim ze nie je dobre za kazdym placom vziat dieta na ruky,moja mala bola velmi urevane babatko ale hned ako pochopila ze placom nedosiahne nic to prestalo,ja som ju od malicka neucila na ruky,jasne ze som ju popestovala pomojkala ale ked plakala len preto ze nechcela byt v postielke alebo v kociku (vedela som ze je najedena,prebalna) som ju na ruky nebrala-vzdy som k nej samozrejme prisla a nieco jej rozpravala pohladila ju ale na ruky som ju nebrala,tak isto to fungovalo aj v kociku jednoducho casom vedela ze ju z kocika nevyberiem bola zapasana a hotovo popri kocikovaniu som jej rozpravala versovacky atd z kocika som ju vyberala az ked vedela chodit a to sme s kocikom vlastne aj skoncili...
@zuzanockamt no nosič mám, len ma príšerne už bolia kríže a malému sa dokonca ani niekedy nepáči keď ho mám na rukách a sedím...prosto musím sa postaviť a prechádzať...a variť a prať sa nedá s 5 mesačným bábom na rukách a trebárs aj v nosiči..ani ísť na wc🙂
Suhlasim so zuzanockamt. Dieta moze mat velku potrebu fyzickeho kontaktu. Preto sa odporuca nosenie takychto malych deticiek v satke alebo nosici (nejakom ergonomickom, nie typu "klokanka").
@mimi249 hm neviem co je na tom pravdy ja poznam XY ludi ktore neboli nosene na rukach lebo niekedy jednoducho sli deti na 5 mesiacov do jasiel bola taka doba a tam sa mohli aj urevat a su to silne osobnosti ,moja mala ma sice len 3 roky ale nebola cicikana na rukach a ked plakala tak plakala a mozem povedat ze je to jedna z najpriebojnejsich deti v skolke 🙂)))
@zuzanockamt nic v zlom ale chcela by som ta vidiet stale vlacit osem kilove dieta na rukach alebo v satke
@da_n_ka vlacila som aj tazsie - ked uz musim pouzit tvoj slovnik 🙂 ... neviem preco reagujes, ked mas ocividne ine vychovne metody 🙂 ... kukni moj blog a mam tam foto par dni staru, kde mam syna v nosici a pohoda, pohodicka 🙂
@jadinka aky mas nosic? ... ja som robila takmer vsetky domace prace s dietatom na sebe (v satke), dokonca aj WC-ko som tak niekolkokrat absolvovala
urcite nenechavaj vyplakat. ved place lebo ma nejaky problem..akoze nechapem nazor je prebalena a nakrmena tak jej nic nie je...a city su kde??? jej sa nepaci v kociku ale ja chcem aby tam bola tak nech reve ☹ ..a pritom je tolko roznych sposobov ako dosiahnut aby mamka bola spokojna a dieta tiez a bez placu
urcite nie...take malo babo nevie manipulovat...riad sa svojim instinktom a nie manzelovym..predsa len chlapi to beru a vnimaju inac..vlastna skusenost. teraz ked je uz maly vacsi viem kedy sa rozmazuje a chce si placom nieco vynutit a kedy place preto ze mu nieco je..ale 5 mesacne babo potrebuje citit niekoho blizkeho..a po skusenosti ked sa mi maly skoro zadusil placom ked som ho obliekala vonku som to radsej nikdy ani neskusala nechat ho vyplakat. klepala som sa potom este pol hodiny.manzel bol vtedy pri tom a odvtedy som od neho frazu sak trocha placu mu neuskodi nepocula.
Potreba bezpečia je u takéhoto dieťatka potrebou s najvyššou prioritou. Je to dané stáročiami evolúcie, keď dieťa prežilo jedine vtedy, keď bolo v intenzívnom kontakte s dospelými- teda nosené ako malá opička- preto majú taký silný úchopový reflex. Vždy, keď je takéto malé dieťa samé, cíti ohrozenie a bude sa brániť, volať rodiča, prosiť o záchranu. Ak sa jej nedovolá, stres sa stupňuje, ono to vníma, tak, akoby mu išlo naozaj o život. Až do času, keď pochopí. že žiadna pomoc nepríde, že sa neoplatí niekoho volať a nemá zmysel komunikovať. Tak potom prestane. V tom lepšom prípade nie na celý život... Možno aj tam niekde sú začiatky našej neschopnosti pomenovať svoje pocity, komunikovať o nich, dôverovať, že svet je dobré miesto, nebáť sa prejaviť svoj názor bez potreby konfrontácie, veriť, že je tu niekto, kto nás vypočuje... Z môjho pohľadu jednoznečne odpovedať na potreby dieťatka. Sprchovanie som riešila tak, že som si deti brala do sprchy v autosedačke 🙂, jedla som hocikedy s nimi na rukách... Samozrejme nie do nekonečna, príde aj čas, keď je bábo schopné chvíľku počkať, ale takéto drobné ešte nie.
@zuzanockamt a kedy si začala nosiť bábo v šatke? od narodenia? ja som malého skúšala nosiť až v 2,5 meiaci, no absolútne sa mu šatka nepáčila...keby som ho na šatku naučila od narodenia, zvykol by si...jednoducho v šatke už ako 2,5 mesačný nechcel byť (dokonca som sa ho učila viazať pod dohľadom odborníčky, ktorá sa šatkami zaoberá)..
@zuzanockamt je to forum, tu sa diskutuje- reaguje, nemusis sa hned urazat, len som povedala moj nazor
@fomarik tak potom klobuk dole, moj ma 13kg a ja 55 🙂 takze mna lame doteraz
@cicamica1980 riad sa podla seba a vyplakat nenechavaj, mas pravdu, ze dieta placom nemanipuluje, ale komunikuje ... a prepac, ale tvojho muza s tymi nazormi by som niekam poslala 😝