Mám 5 ročné a 9 mesačné dieťa. Je už správny čas na tretie?

somavi
3. máj 2016

Baby, mám dve deti 5 rokov a 9 mesiacov. Chceme tretie, len neviem, či teraz či ešte rok počkať. Aký je váš názor? Mne sa to stále tak mení 🙂 ja viem, že je to moja vec, len ma zaujímajú vaše skúsenost🙂 ďakujem

cerez
3. máj 2016

To je otázka, na ktorú ti ani jedna nedáme tú správnu odpoveď. Odpoveď nájdeš u seba, tak ako to cítiš ty.
Ak by som ale predsa len vychádzala z veku tvojich detí, tak by som sa rozhodla až o rok. Staršie bude mať za sebou predpokladám prvý ročník za sebou a druhého dítko bude mať dva roky, čo bude bližšie k zápisu do škôlky.

sardinka335
3. máj 2016

@somavi vieš čo, za mna ešte ten rok počkaj. Idealne tak, ze malinke sa narodí, ked teraz tvoj 9mes. štuplík pojde do MŠ...Podla mna 2 male deti je dost ,,záhul,,. 5 ročna bude v školke predpokladam. Kazde ma iny rezim a určite je to naročnejšie zosuladit, nehovorim ze nemožné. Ja mam deti 9, 7 a 10 mes. a je to super. Je čas na všetko a na kazdeho. Ale taky velky rozdiel zase nie je nutny. Takze ja by som si zvážila pre a proti, ak ti ma aj kto pomoct tak prečo nie aj teraz....zase chlap musi do roboty to je jasne. Ja som mala prve dve deti tak po sebe a teda zdalo sa mi to naročnejšie ako teraz. ked išiel maly do školky , stači len na doobeda, tak to bolo lepšie, skor som všetko stihala vo väčšej pohode.

lolonka
4. máj 2016

@somavi ...ahoj...ja som mala 5 ročnú..a malý mal 8 mesiacov keď som ostala tehotná.....ešte som dojčila..tak som prestala...ale celé tehu som bola veľmi unavená...malý bol náročné bábo...a nebola som vôbec odpočinutá...po pôrode to bolo o hubu...maličká sa chcela stále nosiť na rukách...malý ledva chodil...dcéra prváčka.........a manžel si nevzal ani deň dovolenky...rodičia nepomohli...poviem ti ....ten prvý rok bol veľmi ťažký...keby som ti mohla poradiť, tak aspoň 3 ročný rozdiel............mne nemal kto pomôcť...možno keby som mala aspoň nejakú pomoc bolo by to ľahšie..

lolonka
4. máj 2016

@somavi ....si pamätám ak náhodou zaspali spolu...som rýchlo bežala navariť....a potom som si spravila kávu...a modlila sa aby aspoň 10 minút ešte spali... 😀 ...nie vždy sa mi to podarilo....teraz si veľmi vážim, že si môžem vypiť kávu kedy ja chcem... 😀 ...teraz už sú veľkí..majú 12,8,7 rokov.......mne manžel nepomáhal s ničím...aj od toho veľmi záleží...či ti mužík pomáha..

janickacrazy
4. máj 2016

@somavi no ja by som na tvojom mieste tiež ešte počkala, podľa mna je dobre mať aspon 3ročný vekový rozdiel, jedno dieťa je v školke a s bábatkom budeš doma, viac stihneš a nebudeš taká ubehaná, ja mám teraz 5ročného týžden doma, lebo je chorý a do toho 6mesačné bábo a poviem ti, je to veľký rozdiel, ked som doma len s bábom alebo s oboma naraz, lebo nášmu 5ročnému sa ústa nezavrú celý den

jatva
4. máj 2016

dakujem za tuto diskusiu. Mam rovnako stare deti a tiez vaham. Chcela by som uz teraz, aby som nemusela byt tak dlho z prace. Ale neviem ako to budem vsetko zvladat.

luci5
4. máj 2016

mňa úprimne teší, že sú tu ešte žienky ktoré chcú mať tretie dieta, nie ako povačšina dnešnej doby až jedno. Nechcem tým ale nikoho uraziť. Ja mám 5 a 6 ročnú, a tretie si budem chcieť vychutnať. I ked už teraz by to bolo super, už sú "veľké".

zuzulikh
4. máj 2016

@somavi mam 2 - jedna ma 5 a druha dospela, takze dvoch jedinackov. velmi lutujem, ze som nemala jedno po druhom tak ako to planujes teraz ty. dnes by som to urcite riesila po 8-12 mesiacoch otehotniet 🙂 len uz mi neni 20 let ...

anjelicek26
4. máj 2016

Ja by som to ak sa teda nepostasti nejakou nahodou tak malickemu dietatku neurobila, ze z neho spravim "velkeho brata"... tak malicke babatko nechape, ze je mama tehotna, ze ju bolia krize, tvrdne jej brucho, ze sa otvara, ze musi oddychovat, lezat, ze ho nemoze dvihat, ze moze pri komplikaciach skoncit v nemocnici...tak male babatko neodsupnes len tak na vikend k pribuznym, ked si potrebujes oddychnut, ani otec sa nepostara na 100% tak, ako by to robila mama, cest vynimkam... ked sa babatko narodi je dietatko skutocne v najtazsom veku, vsade vlezie, vsade vylezie a ani stipka rozumu, ak mas velke stastie, tak cerstvo odplienkovane, ak menej stastia, tak prebalujes dve deti... nemusi este ani spat celu noc a ty na striedacku vstavat k novorodencovi a k batolatu...

My mame rozdiel 4-3-2 roky a tie dva su mi malo. Maly je proste este maly, trdielko, vela veci nechape, vo vela veciach mu treba pomahat, ked mala spinka sa nudi, dlhe prechadzky s kocikom ho nebavili a nebavia, do skolky este nechodi... mohli sme to naplanovat lepsie, ale tak nas zdravotne dost tlacil cas... jedine, co bolo fajn, ze velmi rychlo zabudol, ze nejaku sestru nemal, proste berie to tak, ako keby s nami bola vzdy... zatial co starsi casto spominaju, ake to bolo super, ked mali mamu len pre seba...

Takze tak. Mne je jasne, ze idealny vekovy rozdiel aj tak neexistuje, a je to aj o povahach deti... ale moze sa ti narodit skutocne upistane, kolikove, kontaktne babatko, co na tebe bude visiet 24/7 a co s tym 1,5 rocnym? Stale bude cakat, zabavat, prehravat sa same, mne by to bolo luto, kvoli tomu starsiemu. Lebo aj to je v podstate este take prerastene mimino a ma svoje potreby.

4ocka
4. máj 2016

Ouuuu..ja mam dve deti s rozdielom 1.5 roka...doooost tazke!! Som si povedala ze aspon aby chodit same vedelo a odplienkovaneeeeee...teraz maju 7 rokov a 5.5 roka a este nemam spravny cas na tretie. Ja si chcem este 2 roky pockam kym budu obaja spolu chodit do skoly aby som si plnohodnotne uzila moje asi uz posledne dieta 🙂