Ahojte mamky. Mám perinku ale nepoužívam ju. Máme doma dvojmesačné predčasniatko. Nevadí keď bábätko len uložím do postieľky,dám ho nabok a prikryjem dekou ? Nenicim mu týmto chrbticu že není ničím podoprety ? Alebo to nevadí že je takto navolno v postieľke?
@sim_mi preco nie na bok? Celkom ma to zaujima, moje mali reflux a teda bolo lepsie, ak boli na boku, ked si grcli...
Autorka - nedavala som do perinky vobec, nepacilo sa im to....
@simsalabim babatko by malo spinkat na chrbatiku, aj v pripade odgrcnutia to maju male deticky inak, ako my dospeli a nezadusia sa. Ale i ja som davala na bok tak ako my ukazovali v porodnici, potom som sa o bezpecny spanok zacala zaujimat viac a spanok na boku nie je bezpecny, pokial sa uz babatko nevie samo otocit. Pokial sa nevie otocit naspat, moze zaborit hlavicku a zacat sa dusit.
Ja som davala na bok.jeden den jedna strana druhy druha.hlavka krasna gulata. Aj dekou som prikrivala🤷🏼♀️
Ano, prave tak male babo by malo spat len na chrbte… aj tie s refluxom dokonca (tot vedecke vyskumy) 🙊 samozrejme pri spani v postielke je potrebne pouzivat monitor dychu a uplne najdolezitejsie je ovladat prvu pomoc. Nepouzivat perinku je najlepsie, co mozes robit. Dieta by malo spat v spacom vaku, aby sa eliminovalo riziko zadusenia pri prekryti hlavy dekou napr.. tak isto by v poatuelke nemali byt tie klasicke mantinely, vrkoce a rocne cacky-macky. Take su zasady bezpecnosti spanku, kazdy nech si robi ako uzna za vhodne, ale je potrebne mat spravne informacie a robit informovane rozhodnutia (aj ak je to rozhodnutie zasad bezpecnosti ignorovat).
@sim_mi no vobec to nemaju inak, jasne som videla, ze ma pokryte ustocka aj nosik zvratkami. Kym sa nevedeli otocit same, lezali na boku a chrbatik som im podoprela, aby neskoncili na chrbatiku. Zdalo sa mi, ze to da rozum, ze takto nemozu lezat.
Inak, ja som este z generacie, ked som nielen ja, ale aj o dost mladsi surodenci, boli ukladani na brusko, "aby mali rovny chrbatik" 🙂
@sim_mi ja uz som to tu pisala viackrat, uz som bola oznacena aj za fanaticku 😂 ako som pisala vyssie, nech si robi kazdy ako chce, ale je treba rozhodnutia robit na zaklade dobrej informovanosti 🫠 co mnohym (teda vacsine) chyba.. a argument ze aj v porodnici davaju na bok je uplne najlepsi - sama v porodnici pracujem a smutne musim konstatovat, ze nic z toho co viem (mimo zdravotnicke ukony) a viem to spravne a na zaklade modernej ebm, som sa nenaucila od kolegyn 🫠 najhorsie je ked su ludia co maju uplne zle informacie trhaju o rozdavanie rad, lebo su presvedceni, ze oni to vedia spravne a predsa aj oni tak vyrastli a aha ako sa podarili 🙊 nastastie veda pokrocila a my nemusime cerpat zo skusenosti starych mam. Teda ak nechceme…
@simsalabim ale ja som nepisala, ze to nevygrcnu
Tu kde zijem (Kanada) najnovsie studie ukazuju ze najnizsie riziko nahlej smrti u novorodencov je v polohe na chrbte a preto sa odporuca iba tato poloha. Myslim ze riziko umrtia u predcasne narodenych deti je este vacsie a tak by som toto dieta urcite ukladal ana chrbat.
Ano je mozne ze mu zabehnu vlastne zvratky, dieta vacsinou zacne kaslat a zvladne to same, alebo ho v momente ako zacne kaslat, treba otocit na bok a ked kaslat prestane, dat spat na chrbatik. Pre pripad dusenia zvratkami, je dolezite mat monitor dychu, ktory rodica alarmuje ak dieta prestane dychat a treba ovladat prvu pomoc pri duseni.
Poloha na chrbte, monitor dychu, spaci vak a kurz prvej pomoci su ovela bezpecnejsie ako polohovat dieta na bok.
Inac to pocujem prvy krat ze perinka zabezpecuje dietatu rovny chrbat. Co ja viem tak novorodenci praveze maju mat gulaty chrbatik.
Inac, vzdy som nad tym uvazovala, ci detom nehrozi prehriatie v tej perinke. Lebo aj prehriatie je velmi nebezpecne.
@andreatytler presne tak, prehriatie a makka podlozka na spanie su dalsie z rizikovych faktorov sids, rovnako ako umele predlzovanie a prehlbovanie spanku, ktore sposobuje poloha na brusku a zavinovacka (aj ta slavna paperova..).
nemala som nikdy perinku-v zahranici sa ani nedava, nebalila som ju nestahovala a ani nic .. dokonca ani tie extra pleny nasiroko a podobne som nemala..mala ma chrbatik krasny je zdrava a stastna ..spala ako zaspala a neprekladala som ju ,nepolohovala a zije .. dnes jeden dr povie jedno druhy druhe do toho mudre tety ma mk 400 dalsich veci a vyber si- ja som necitala dokonca ano na konovi som nebola nemala som ani mamu co by radila ale mala som zdravy rozum,materinsky instinkt a riadila som sa tym
ja som dieta do zavinovacky davala tak max do kocika, alebo pouzivala ako podlozku. Spavalo jedine v spacom vaku, na chrbatiku a to bolo tazky refluxak. Ziadna deka, ziaden mantinel, ziadne podkladanie a podobne.
spat na chrbatiku je ok, ale polohovat dieta treba, inak bude mat zlezanu hlavicku...
@simca06022011 to nikto nepopiera, polohovanie na boky a brusko je velmi dolezite a ma sa robit od narodenia, ALE v bdelom stave a vyuzit ho aktivne na rozvoj babatka
@anavixy tak moje babatko prespalo cele dni, nepolohovala by som potom nikdy... presne kvoli tomu ze sa malej rychlo zlezala hlavicka, sme ju polohovali aj ked spala, cez den samozrejme.
@simca06022011 ano, to je druha alternativa, polohovat na spanky cez den ked je dietatko viac pod dohladom, pravda 🙂
Nuž, mne to pediater odporúčal, aby dieťa spalo na boku. Oni tie odporúčania sa tiež sústavne menia, čo je dnes ideálne, je o desať rokov nezdravé a naopak. A v miestnom kmeni považujú perinky priam za nástroj diabla, že prehrievaju, krivia kĺby, sú neprirodzene a lekár, vidiaci dieťa v perinke, je ochotný volať sociálku. 🤷🏼♀️
@sim_mi toto o spani na chrbáte som tiež čítala no úprimne tiež som dávala na bok alebo skôr polobok a polohovala raz jedna raz druhá strana, ale to a tou dečkou to súhlasím bolo aj pre malého aj pre mňa pohodlnejšie mať spací vačok a teda my sme mali aj monitor dychu pre mňa to bolo niečo veľmi potrebné čiže som bola aj kus kľudná, že ak by náhodou tak začne signalizovať
Žienky ďakujem vám pekne za všetky rady , rada by som sa ešte opýtala či mi viete odporučiť dobrý spací vak v ktorom sa nestratí? Je maličký máme len 2500 gramov 🙂 ,🙏
@sim_mi aj mna zaujíma prečo nie na bok. Dcéra musela byt na bloku lebo jej pri pôrode zlomili kľúčnu kosť.
Skus pozrieť c&a tam som kupovala taký menší jeho prvý ale teda náš bol väčšie bábätko
@lenkasarka zlomena klucna kost (ktoru inak nezlomi personal pri porode, ale zlomi sa prechodom cez posvu) nie je prekazka spanku na chrbte, dieta sa nema polohovat na ten bok, kde je zlomena klucna kost a nema sa davat na brusko (okrem dojcenia, ktore je mozne aj v takejto polohe pri spravnej manipulacii), inak to nicomu nevadi, ved logicky zlomena klucna kost nemoze branit tomu, aby dieta spalo na chrbte 🙂 tvoja dcera nemusela byt na boku kvoli zlomenej klucnej kosti, ale preto, ze ta tiez edukoval personal so zastaralymi informaciami
@anavixy je to možné už je dospela a ja nie som lekár robila som ako mi kázali.
Nedavaj ho nabok ani ho neprikryvaj ani nepodopieraj. Ak je to potrebne, tak kup spaci vak a davaj spinkat len a len na chrbatik. Perinku nepotrebujes a skus si popozerat trosku o bezpecnom spanku babatka, napr na instagrame Spinkaj babo