Máme 4r chlapca a 10r dievča.Z chlapca sú všetci unesený lebo prvý chlapec v celej rodine.Kazdy ho rozmaznával,podľa mňa až moc.Ale nikdy nikto ma nepočúva.Samozrejme sa to vypomstilo.Maly je strašný jedos.Vsetko len ja ja, všetko chce.Priklad keď má dcéra narodeniny a idem ju odfotiť s tortou,tak malý reve že to je jeho torta,že on chce sfuknut sviečky.Ze on chce rozbalovat na Vianoce všetky darčeky,nestačí mu len to čo je jeho.Ideme do obchodu chce hračku auto,reve jak besny.Sme na návšteve u kamarátky vidí tam nejakú hračku aj on chce.Zakazdym reve,rodina že veď nech nechám všetko po ňom že je ešte maly.No ja chcem byť spravodlivá k deťom a toto dcéra nikdy nerobila.Viem rodina mi ho rozmaznala odmalička,plus je znamenie baran strašne tvrdohlavý a všetko len on.No ako ho od toho odnaucit?Či len čakať a keď bude väčší vyrastie z toho sám?
Normálne NIE a žiadne vyjednávanie. Keď sa mu nepáči, môže ísť do svojej izby/odchádzame domov.
Ako odnaučiť? Jednoducho povedať nie a vydržať
No asi je načase ho začať vychovávať. Nezvaluj to na rodinu, tí sú s ním len na návšteve.
U nás čoskoro 4 ročná to tiež skúša, ale má smolu môže revat a kričať koľko len chce na mňa to neplatí. Bohužiaľ čím skôr treba nastaviť hranice. Naša občas veru aj po zadku dostane keď už nevie čo so sebou
@januska12323 Že s rodinou len na návšteve,svokrovci ku nám chodia dosť často aj 2-5 krát do týždňa.A manžel tiež má ich zmýšľanie lebo je to chlapec tak mu všetko dovoľuje.
Poznáš odpoveď nie ? Zacni aplikovať, nehľadaj výhovorky..ty si mama ,dovolila si rozmaznat
Potom nechaj doma manžela s deťmi a chod s kamoškou na predĺžený víkend. Keď bude na neho sám a bude mu musieť vo všetkom ustupovať veľmi rýchlo zmení zmýšľanie. Ja veru na svokrovcov aj hlas zvýšim keď poviem nie a oni by ustúpili, že veď je malá. No je ale to ešte neznamená, že všetko bude tak ako si rozkaze
Isté pravidlá musia platiť a hotovo nech sa aj všetci hodia o zem. Nie, autíčok máš dosť doma ďalšie môžeš dostať na narodeniny. Nie, sestrine darčeky nebudeš otvárať máš vlastné. Atď. Mužovi vysvetliť, že keď teraz všetko dovolíš v puberte sa môžete rovno odstreliť.
K baranovi … ano su tvrdohlavi ako mulice, nakolko naraz a baran na barana tak plati pravidlo, lebo mama povedala. Ma vek tak skusa, ale hranice musis dat, vo vyssom veku nim nepohnes. Ani auticko, ani sladke … pozerat mozes a koniec. Najskor ale treba narobit poriadok s manzelom, aby nepodkopaval tvoje pravidla.
Chodi do skolky? Ak nie, tak to tam bude mat tazke. Ak ano, tak uz to tam tazke zrejme ma. Tam si rychlo vypocuje NIE.
V tom veku skúšajú všetky deti.Okolo 5-6 r sa hovorí, že to je mala puberta.A určite ho nenechať, že bude vždy všetko ako on chce.Vysvetlovat, nie...ale nesmie zase ostatná rodina povoliť.
Ohybaj ma mamko…
Na to nezabudaj lebo ozaj moze to zacat nevinne a potom uz ho nedas do laty lebo bude neskoro.
Môj je tiež jedoš, baby také neboli 😄. Nie je baran a ani ho nerozmaznávame. Chcem poukázať na to, že neškatuľkuj ho ako rozmaznanca... Keď mala dcéra 4, nemala komu jačať na oslave, že ona chce sfúknuť sviečky, nebol tam žiaden súrodenec, rivaita, nič, čiže porovnávaš neporovnateľné... (Teraz zase je dcéra už rozumovo inde ako syn samozrejme). Ale ináč súhlasím s názormi vyššie. Stačí povedať nie a trvať na tom (ideálne s kľudom). Naozaj to funguje. A svokrovcom vysvetliť prečo nie a prečo ho "nenecháš" a poprosiť ich, nech ti pred deťmi nezasahujú do výchovy.
Hlavne aby ti to jedneho dna starsia dcera nevycitala. U nas opacny extrem ako riesi vacsina rodin s dvomi detmi. U nas mladsi exremne ziarlil na starsieho. Vzdy chcel to, co mal on, malemu sa ustupovalo, lebo je maly, az som to zatrhla, ze dost, lebo starsi zacal mat reci typu... jasne, on moze, on moze vsetko, on nikdy nie je na vine atd.... A je u nas svaty pokoj, maly rychlo pochopil. Na rodinu sa vykasli a dupni, ty si mama, ktora vychovava, rodicia, svokrovci uz jednu sancu pri vychove vlastnych deti mali.
chápem, že nie je ľahké bojovať s celou rodinou, ale je najvyšší čas, aby si si veeeeľmi vážne pohovorila a celou rodinou, hlavne s manželom. Toto bude stále horšie, zmena je aj v záujme syna. Nespomínaš, že by chodil do škôlky, ale časom asi začne, onedlho ho čaká škola. Čo si myslíš, ako na takéto dieťa budú reagovať jeho spolužiaci? Po prvé ho nebudú mať radi a po druhé ti ho zrovnajú, rýchlo doženú to, čo ste vy ako rodičia nezvládli, ale preňho to bude sakra drsná výchova. Potom si len užijete cirkusov, ako nechce chodiť do školy! A veľmi mi je ľúto staršej dcéry. Ako sa to chúďatko musí cítiť v takejto rodine a s takým bratom?
Tak požiadaj rodinu, aby na čas k vám prestali chodiť a začni zadávať dieťaťu hranice
@matullienka On keď je s deťmi aj sám tak isto všetko mu dovolí.Pravidelne ich tak nechávam.A keď malý vymýšľa povie že on je ešte malý že nechápe že nesmie vymýšľať.
@beata_k Áno chodí do škôlky a tam sa pekne hrá,len je hanblivý.
@sella38 Manžel povie staršej že ty si už veľká rozumná musíš ustúpiť a chápať že on je ešte malý tak vymýšľa a všetko chce.
@danica2711 Chodí do škôlky,tam je ako anjelik pekné sa hrá,pomáha učiteľkám vo všetkom.Uprace po sebe hračky posluchne,no to robí aj doma.Len plus vymýšľa on chce toto on chce hento.Dcerka to kompenzujem,trávim čas aj sama s ňou.Mame také babske jazdy.Aj jej kupujem mimo sviatkov maličkosti a tak.
No nielen rodinu, manžela by som si podala a rázne mu zatrhla toto uprednostňovanie. Sme v 21 storočí, nie v 16, kde syn zdedí majetok a titul 🤦🏻♀️Uvedomuje si, ako zle dcéru vychováva? Ona bude stále staršia než váš syn aj rozumom inde a čo? Stále je to malé dieťa. A stále je jeho dcéra. Či už sa narodil syn, netreba dievča hýčkať? Prečo by mala zakaždým ustúpiť? Však ju to naučí iba to, že jej zničí sebavedomia a ukotví v nej presvedčenie, že chlap je pán Boh. Nielen u brata ale aj neskôr v partnerskom vzťahu, ak stretne nejakého debila, a nechá si ubližovať bude to ok? Normálne som sa rozčúlila.
Rodina nedokaze rozmaznat dieta ak mu mama da pravidla.
V skolke funguje pekne, lebo vie ze tam nepochodi. Podla mna ak budes ty trvat na pravidlach, budete spolu dobre vychadzat. Otec ak nereaguje na tvoje vysvetlenia, nech si vychovava po svojom. Syn bude rozmaznany pri nom.
To ze 4 rocny chce sfuknut sviecky je uplne normalne. Ponukla by som mu ze najskor sfukne dcera a potom ich znovu zapalila nech si sfukne on.
Tak isto s darcekmi je normalne ze chce vsetky odbalit. Ved to je najvacsia zabava tie darceky rozbalovat. Ponukla by som mu ze moze rozbalit svoje a moje a ak muz dovoli aj jeho ale dceryne nie. Alebo by som ich znovu zabalila po odbaleni a nech sa realizuje.
Musite najst kompromis aby bol aj on aj ty spokojna.
no tak chyba je jednoznacne v manzelovi a v tebe, neviete si poradit s deckom, ucitelky ale ano. Ste posrani z toho, ze mate syna? No aby ste o 10 rokov neplakali a netrieskali si hlavy, ze ste to nezvladli. Tolko pripadov je, ze rodicia dieta (hlavne chlapca) nezvladnu, ked bude vacsi a zacne vyvadzat este viac, to este len bude pruser. Ja som toho okolo seba v inych rodinach videla vela-syn rodicov bil, tyral, dcera sa odstahovala hned ako sa dalo, lebo to uz hranicilo s ohrozenim zivota. Chalan nakoniec skoncil na psychiatrii, dalej neviem.
Tvoj syn je este maly a vela sa da zachranit a ukorigovat. Zacala by som detskym psychologom-vsetci traja vratane manzela.
Nemam rada ked sa detom davaju nalepky ako "maly jedos". Je to chyba dietata, alebo rodiny, alebo hviezd. Len nie moja.
Jednoducho musíte s mužom "ťahať za jeden povraz". Nemôže to byť tak, že ty zákazes, on povolí a opačne. Tak malý bude úplne popleteny a bude si čoraz viac dovolovat, keďže dieťa je inteligentne a rýchlo vycíti, čo si ku komu môže dovoliť.
Každe dieťa skúša hranice a je na dospelých, aby ich nastavili. Môj má 2,5 a tiež ma už obdobie, keď to proste začína "skúšať" na každého. Nevravím, že v kuse všetko sa mu zakazuje, ale už začína celkom dobre chápať, že Nie je nie. A ze sú veci, ktoré nesmie a hotovo, aj keby reval a plakal, nepohne nami.
Čiže čím skôr sa s mužom "zjednotiť" nastaviť pravidlá a hlavne dodržať ich. Keď raz povieš na niečo áno a potom vzápätí nie, dieťa bude mať guláš z toho.
čakať môžeš, ale sa nedočkáš...
ako odnaučíš? nebudete skákať ako malý píska.