Mali ste aj druhé dieťa, ak začiatok s prvým bol ťažký?

12. apr 2021

Ahojte. kazda sme ina ale chcela by som pocut Vase skusenosti. Mam rocne vymodlene po IVF dietatko. Milujem ho nadovsetko. Manzel ju miluje a venuje sa jej. Problem je ze pre mna boli tie prve mesiace strasne narocne (mala som psychicke problemy po porode, cisarsky rez, zapaly prsnika) postupne psychoterapiou to do par mesiacov preslo lieky som brat nemusela. spatne to vnimam ako tazke a narocne obdobie. uzivat si materstvo som si zacala tak od 6. mesiaca dietata kedy uz bola na mne menej zavisla. rada chodila von atd. povodne sme chceli 3deti. teraz som taka ze neviem ci neostat pri jednom. emocionalne by som este babo prijala ale fakt prezivat zas sestonedelie a tie prve 3mesiace sa mi nechce. netusim ci sa mi problemy vratia opat to mi nevie povedat nikto. alebo ci to ze uz viem co to je byt matkou uz to nebude taky sok stat sa dvojmatkou? alebo opacne to bude o hubu mat 2 male deti este tazsie ako mat prve? aka je vasa skusenost? ostali ste pri jednom? odhodlali sa? bolo to tazsie ci lahsie ci ake mat druhe babo?

kedy

anjelicek26
12. apr 2021

Toto ti nikto dopredu nepovie. Moze sa ti narodit velmi narocne, ale aj uplne pohodove dieta, mozes mat hrozne aj ukazkove tehotenstvo, pri rocnom rozdieli medzi tehotenstvami zasa cisarsky budu robit, s tym musis ratat... uprimne? Ja by som pockala...rocne dietatko co mas doma je este malicke, uzivaj si ho, pockaj, kym sa psychicky viac stabilizujes, uzi si ju, kym je mala a kym nastupi do skolky zacnite sa snazit o dalsie dietatko.. ked sa babo narodi druhe, tak ti prve bude spat cele noci, bude mat vsetky zuby a doobeda bude v skolke aspon, tym padom nebudes padat fyzicky na zobak, to je dost dolezity faktor toho si to druhe dieta uzit a nie pretrpiet. My sme mali tretie dieta katastrofu, keby je prvy, tak je jedinacik... nastastie som vedela, ze vsetky tie jeho fazy su len docasne.

xxx23
12. apr 2021

Uprimne mne deti zas nevadia mam jedno, teraz cakam druhe, skor som sa bala tehotenstva aj toto moje tehotenstvo velmi tazko znasam aj teraz som prave v nemocke... nevadi mi ani porod...zober to tak ze kazde babo je ine teraz mozes mat uplny opak 😊

terezka1947
12. apr 2021

Napisem takto....ja si starsieho syna pamatam asi tak od cca roka. Kvoli vsetkym zdravotnym problemom mojim,jeho..do toho som sa starala o mamku.
Ale chcela som druhe,hoci aj pri druhom to bolo tazke.
My sme si s manzelom povedali,ze to dame.....a spolocne zvladneme.

autor
12. apr 2021

@anjelicek26 ano iste by som vyckala kym by mala 2-3roky skolku. a co ti pomohlo zvladnut tretiw narocne dieta?

autor
12. apr 2021

@xxx23 kto sa stara o prve dieta ked si v nemocke? tehotenstvo som mala lahke ale ani srnka netusi ci aj druhe by take bolo. plus som mohla oddychovat co sa teraz nebude dat

autor
12. apr 2021

@terezka1947 to znie moc narocne ten prvy rok. . . ako to ze si sa vedela odhodlat na druhe? co ti pomohlo? v com to bolo lahsie/tazsie mat druhe? bili ste zdravsi ty/ono?

uriva
12. apr 2021

Ahoj, mala som to dosť podobné (cisársky a problémy niekoľko rokov po ňom) - ale naozaj "čas všetko zahojí" - teraz po skoro šiestich rokoch čakáme druhé, a to som bola zásadne proti, bohužiaľ, končíme pri jednom. Ale keď som videla, ako tomu môjmu jedináčikovi naozaj neskutočne chýba "spoločník na zábavu" a čím je starší, tým je to horšie, tak si vravím, nemôžem byť sebecká a mala by som myslieť do budúcnosti, aby sa mal niekedy na koho obrátiť - tak ako ja riešim veci s mojimi súrodencami. Áno, nemusia mať ideálny vzťah plus tam bude vekový rozdiel (ale tak od dospelosti oboch to už bude jedno), ale už raz tu budeme mať niekoho blízkeho, lebo ja tiež neplánujem žiť večne ;). A zas viem, že manžel mi pomôže a už viem, do čoho idem - proste cca pol roka bude masaker, ale potom to už bude fajn. A tá radosť, keď sme oznámili, že bude druhé bábo a ako sa ten môj mojkáč jedináčikový teší každý jeden deň, bruško hladká - fakt to za to stálo. Ale hlavné je, aby si to mala proste vnútorne usporiadané a súhlasila s tým. Keď si povieš, že viac nie, tak nie, je to v poriadku.

anjelicek26
12. apr 2021

Co pomohlo? Opatrovatelka na par hodin denne, aby som ja precistila hlavu..inak by sme ho asi odstahovali...hypermobilita, neznasal dojcenie a mlieko, kopa autistickych crt, porucha kratkodobej pamate (tu ma dodnes), do toho bol hluchy...fakt krasa..to s tym sluchom sme ani dlho nevedeli..on sa ani nepocul, len proste stale vrestal a prd nam rozumel... Od tych 4rokov sa to az zacalo vyrazne lepsit... teraz je mojkac, narocny, ale mojkac, bojujeme aj v skole, mal aj odklad... ale kedze robi tak uzasne pokroky, som na neho hrda.

dadanu5
12. apr 2021

Vieš čo možno by som uz teraz začala pracovať na psychike že chcem druhé a zvládnem to proste sa na to pripravovať psychicky uz teraz...ja som mala prvý ťažký pôrod a tiež som bola mimo z toho,a dva roky som sa odhodlavala ci vôbec to druhé vôbec som si to nevedela predstaviť ale veľmi sme chceli surodenca pre prvé...no ten pôrod ma odrádzal ale som sa vnútorne nastavovala na pôrod ze ho proste zvládnem musím počúvať co hovoria lekár bez ohľadu na bolesť a nakoniec som odrodila do troch hodin po odteceni vody na tri zatlacenia a bez nastrihu úplne super proste som nechápala ze to takto môže byť... takže ak chces všetko sa da zvládnuť len sa skús tak proste nastaviť vnutorne... držím palce

iwuska10
12. apr 2021

mne prislo moje dieta tiez ako narocne, nespala, vela plakala.. ja som bola na nervy.. 8 rokov mi trvalo odhodlat sa na druhe 😀 takze aktualne som 25tt a modlim sa, aby to nebolo tak, ako pri prvej

terezka1947
12. apr 2021

V nicom to lahsie nebolo...skor tazsie. Cele tehotenstvo som v noci zvracala,nespala,tesila sa na porod. Druhy cisarsky bol podstatne horsi,potom sme boli v detskej nemocnici cca mesia,lebo zltscka neklesala. Ale napr.uz som vedela predist zapalom prsnika,vedela uz vselijske babske a moje vymyslene postupy ako kojit,co najmenej problemovo.
Mamka nezila uz,cize uz som sa starala IBA o deti.
Manzel pomahal,no prichadzal az vecer...cize bolo to narocne uplne inak. Ale nelutujem.
Stalo to trapenie za to.
Ako....ked je to iba tvoj strach,obavy....to bude vzdy.
Ide o to,ci chces-chcete deticky viac.
Potom sa na to budes pozerat inak.
Nenechaj sa vsak strachom odradit.
Pretoze druhe babatko moze byt uplne ukazkove,aj tehotenstvo,aj porod.

andrejka1974
12. apr 2021

Neboj da sa vsetko zvladnut hlavne odhodlat sa ja som mala so synom prvym problemy odnarodenia spackany porod prvy rok velmi tazky rwhabilitacie po 3 rokoch sme mali dalsie dievcatko a potom postupne pribudali dalsie deti a teraz mam 6 deti 3 deti dospele 28,25, 24, 21 13 a 9 a je to super

kiki68
12. apr 2021

Pri druhom uz to ide inak, vela veci neriesis a kasles na to, vies ze to decko prezije. A to prve tiez. Rozdiel je dobry aspon 2 roky, jednoho z plienok a druheho do plienok. Hlavne 2 rocne dieta uz vezmu aj do jasli alebo s nim mozes viac chodit kade tade a to babo sa prisposobi. Kazdy sa do niecoho narodime.