Ahojte, momentalne nas jediny rezim je co sa tyka noci - kupanie alebo sprcha okolo 19 potom spanok, spime do rana do 5 nakrmime a spime dalej do 8-9..Ale cez den je to katastrofa, snazim sa ju ukladat ked vidim ze je unavena ale pride mi v poslednom case ze je to len horsie , mala place a vzdoruje ze niekedy az mam pocit ze spat nechce ....ale potom si vsimnem ze predsa len ziva a sucha si oci a obcas ju akoby vypne ale o par sekund sa preberie a dookola....No a preto rozmyslam ci ma zmysel zaviest nejaky rezim cez den pre tak male babatko, alebo sa skor snazit byt ostrazitejsia ohladom naznakov na spanok ?
Ja som robila rezim od malinka. Akoze neda sa to dodrzat na minutu ale +/- sa nam to darilo. Taketo malinke babatko vydrzi bdiet max 1.5 hod tak ju skus dat spat priblizne po takomto case. Moja ked bola malicka spavala vacsinou v kociku tak mozno by ti pospala takto. Ty sa trosku vyvetras a babo pospi. Moja bola ale ukazkove babo ked nespala tak papala a ked bola hore len pozerala.
Áno, má to zmysel začať s nejakým tým rezimom. Ale treba rátať s tým, že ten režim sa vám bude každým mesiacom meniť, keďže sa budú meniť spánkové potreby bábätka. Dvojmesačné bábätko by malo vydržať bdiet približne 1 az1,5 hodiny a potom má nasledovať spánok. Ja dcére od začiatku sledujem bdele okná a už presne viem, kedy ju dať spať. U nás nehrozí žiadne uspavanie, natriasanie v kočíku či kolísanie. Jednoducho ľahne a zaspí, lebo ju dávam spať presne vtedy, keď to potrebuje. Je možné, že dávaš spať príliš neskoro, dieťa je preunavene, nervózne a nevie zaspať. 2 mesačne bábätko ešte nevie zaspať tak ľahko.
Podľa mňa sa ti skôr oplatí dodržiavať bdele okná určené pre dieťa jej veku 😊 u nás toto funguje super doteraz, má 8m 😊
@konikkon ano viem ake su tie bdele okna a snazim sa ich cca dodrziavat, ale pride mi ze kopu krat je unavena ovela skor tak ju ulozim na spanok, ale protestuje a place...praveze doteraz spala uplne v pohode sama, a teraz zo dna na den place pokial ju nehojdame na rukach, ale tomu chceme urobit pritrz este kym neni neskoro.
@len_nig tak lenze ono je to take hrozne individualne, ten rozptyl moze byt u kazdeho babatka iny a ked sa nesleduje lahko sa to da presvihnut aj tak...ale super ze vam to funguje...
My sme mali rezim, ktory sa menil podla toho, kolko dennych spankov bolo... a ano, najprv staci vecerny spanok ca. v tom istom case, zatiak si odsledujes, ako cez den dieta prejavuje unavu, hlad, kedy kakava... su tam nejake pravidelnosti. Su maminy, ktore prisahaju, ze na rezim kaslu, su maminy, co koja pri kazdom zamrncani, su deti, ktore sa da tazko narezimovat, ale mne to velmi pomahalo, vedela som fungovat, vedela som ist aj MHDckou, lebo som vedela, kedy dieta bude spat... ja som taky typ cloveka, ze odkedy viem citat hodinky, mam ich na ruke a furt pozeram...
My sme mali večerný režim-rituál od narodenia. Proste v noci inak ako cez deň. A na tom som pracovala, žiadne nočné svetlo, žiadne debatky v noci. Ale cez deň to nemalo veľmi zmysel, mala si šla svoje tak, ako cxhela. V podstate až okolo 4teho mesiaca sme sa ako-tak nastavili aj cez deň. Čiže podľa mňa to nemá este zmysel, ešte je malinka a aj tie spanky sú podľa mňa ešte také všelijaké... Držím palce, nech sa rýchlo zosúladite vo dne aj v noci ♥️
Je to individuálne, ja som tiež mala silné reči že režim zavediem hneď ako sa narodí ale všetky snahy boli márne 😅 tak som s tým prestala bojovať a robila som veci intuitívne. Režim sme začali mať až okolo 10. mesiaca. Dovtedy sa staaale niečo menilo, hlavne ohľadom spánku.
Nema zmysel v takom veku, noc mate dobru, to je super na zaciatok rezimu.
Len sa orientovat podla dietata...u mna platilo, ked uz sme nabehli na nejaky rezim, dieta preslo na iny 🤦♀️. Pockaj min.do 3mes. V pol roku uz moji mali cca rezim...spanok 3x denne po pol hodke 🤦♀️...neskor to bolo lepsie.
Ahoj, ja si myslím, že režim závadzať zmysel nemá, ale rutiny áno. To znamená, že zavádzať veci každý deň rovnako. Čas nemusí byť rovnaký, ale napríklad každý deň robiť to, že po prvom dennom spánku prechádzka. Po zobudení hrať sa a cvičiť na brušku. Tak, aby vedelo dieťatko, čo priblížne ma nasledovať. Aby vedelo, po akej činnosti pôjde spinkať. Koľko ti približne vydrží hore? Skúšala si uspávať v kočiku? Ja si pamätám, že keď mala moja 2 mesiace, tak na každy denny spánok sme sa vozili v kočiku. Domov sme sa chodili len nakojiť, ja najesť, chvíľku pokukať-prebaliť a znova spinkať. Potom bojkotovala kočík a na čas sa to vyhrotilo na hojdanie na fitlopte. Ešte ťa čaká veľa rôzných období. Príde 3-4mesačná spánková regresia zachvíľku, tak si niečo o tom pozri. Máte predspánkové rutiny? Napríklad cez deň, aby vedela, že ide spinkať? A večer ako zaspáva? Inak noc mate veľmi super.
Ja sa priznam, ze mne velmi vadilo, ked ma okolie napominalo, aby som si nasu nenaucila na pestovanie. Co taky malilinky cloviecik vo velikanskom svete potrebuje ine ako maminu blizkost? Vytvara si pocit bezpecia, ktory bude mat cely zivot, vytvara si schopnost vztahovat sa k inemu. Doverovat mu, ze ak ma nejake potreby, pomoze mu ich naplnit.
Babatko prezilo 9 mesiacov v malickom priestore a bezpeci maminkinho bruska a zrazu ma vediet same existovat? Ak by to priroda tak chcela, tak to dieta nepride na svet bezmocne, bez znalosti chodit atd. Ine cicavce sa rodia tak, ze vedia hned chodit, alebo do dvoch tyzdnov... a aj tak si ich mama drzi stale pritulene pri sebe.
Nie je to kritika, len zamyslenie. Moja svokra mna aj svoju dceru vzdy takto napominala, daj dieta do postielky, nechaj ho tam, musi zaspat same. Ano, ono sa to nauci. Ale nauci sa to na cely zivot, nebude sa vztahovat k inym ludom, nauci sa ich nepotrebovat.
Mam to tak odpozorovane u muza. On sa vzdy spolieha len sam na seba, co by bolo ok, ale v podstate nie je schopny ani do hlbky pochopit, co po citovej stranke pevny vztah moze cloveku davat. Stale ako keby sa boji a zo vztahov unika, naplna si potreby len sam, nevie to od ineho prijat. A ani ho nezaujima naplnat vztahove potreby inym.
Naozaj nerozumiem, preco by dvojmesacne babinko nemalo byt popestovane, ked mu treba citit blizkost mamy.
Chapem pocit pretazenia, stratu vlastneho casu, casu na seba. To asi znamenta byt mamou, tych par prvych mesiackov sa dietatku venovat. Su cesty ako sa vsetko da robit as dietatkom pritulenym k tebe...
Ani necitam. Len napisem,ze nie. Do 3/4m ziadny. Najskor sa upravi nocny spanok a ranne vstavanie a potom nejak ten den....niektore baba su vsak rezimovejsie ako ine..Niekedy az v 6 ci 8 m je to lepsie cez den..
mam 3 deti narodene po sebe a co som si odsledovala, rezim sa da budovat az po 3 mesiacoch za predpokladu, ze dietatko nema ,,bruskove,, problemy ako koliky a reflux. dovtedy odporucam skusit spinkanie na brusku v kociari alebo vonku (ale napr. refluxovy syn mi nespal ani vonku 😀 )
Moja ked je uz nervozna z unavy a nevie zaspat, dam jej cumlik, aj dlho cumlikuje len tak, pozera do strany, ale ju to ukludni a nakoniec zaspinka, vacsinou..
@petkasaurus vdaka za tip ale nasa mala totalne neznasa cumliky :D a ked by jej dam prso tak sa zgrca lebo vacsinou ma este nestravene predosle mlieko...takze ani tak ani tak...
Nie nemá zmysel. Spankovi poradcovia udavaju vek 4 mesiace minimálne. Až po tom... Ak sa niekomu podarí skôr ok , beriem, ale takéto sú všeobecne odporúčania.
@jumama Krasne , nádherne. Kiez by všetky matky takto uvažovali. Vnimave, vztahove nádherné. Pravda ale je aj taká že niektorým maminkam prídu pocity a láska neskor a takto uvažovať od narodenia babatka nevedia a nemôžu za to. Samej mne prišla láska az po 2 či 3 mesiacoch. Keby prišla hneď pôrodom určite by som robila aj ja inak , ako som robila. Mala som sekciu aj to spravilo svoje. Inak krásne napísané 😍
Ja som aký-taký režim cez deň pri oboch mala až okolo 6-7 mesiaca. Bolo to úplne zbytočné, lebo každý deň bol iný. Ale večer mali vždy rovnaký rituál. O 19:00 kúpať, obliecť do pyžama, jesť, spať....