Látkovanie

danielkadandy
27. sep 2024

Ahojte bolo nam odporucane latkovanie aspon cez den... kvoli castym zapalom malej 😭🤦
Som z toho trochu nestastna lebo ked si nieco citam a pozeram pride mi to cela veda okolo toho aj ze nic ine nebudem robit len s plienkami sa hrat ...prosim skusene mamicky co to robia ci mi neporadia...resp.neviem ci tu vobec niekto latkuje ale mozno odporucania nejake ako zacat ..popripade linky a odkazy co mi v tom pomozu sa zorientovat...vobec sa mi do toho nechce ...dakujem vam ♥️

struhanka
27. sep 2024

@danielkadandy Je tu skupina Látkovkárky. Na fb tiež.

palculienka40
27. sep 2024

@danielkadandy skuste zavolat na tu stranku latkove plienky sk, pani Vam aj poradi. Je to samozrejme pracnejsie ale stoji to za ako som iz pisala pri orvom vasom prispevku. Este by dcere pomohli kvapky z kqoucinky a D manosa. Robili jej vsetky vysetrenia?

michaela789
27. sep 2024

@danielkadandy dosť obšírne sa pýtaš. Ja som bavlnenymi plienkami obriadila dve deti, chystám sa aj tretie. Ale čo konkrétne chceš vedieť?
Ak si úplne na začiatku - výbavu máš? Plienky, vkladacky, vrchné PUL nohavičky, sponky na zabalenie...?
Musíš byť konkrétnejšia, v čom vidíš problém a kde sa zasekávaš..

danielkadandy
autor
28. sep 2024

@palculienka40 kapucinku mozu aj babatka?

danielkadandy
autor
28. sep 2024

@michaela789 no lebo presne co pises vsetko co treba....kedysi boli len stvorcove plienky a vrchne gate....ale uz som si nejake videa pozrela i tych novofobych ekologickych co su s tymi vkladackami a separacnymi a sa mi zda ze ked mame len na den skusit latkovky tak by som asi zatial len do stvorcovych sla ...ze nie tamto celu vybavu ...lebo kedze mi ide hlavne aj o to aby sa jej tam bakterie nemnozili tak latkovky viem potom este zehlit dezinfikovat...pricom tie ekoo s vkladackami sa nezehlia a najviac asi na 60 sa peru....a teda so stvorcovymi mi asi neporadis...
Tam ma zaujima asi hlavne ktora znacka je dobre sava a kvalitna ..nie umeliny....a potom vrchne gatky na to ci su to zas nejake ine alebo tie mozem co tam idu vkladacky

michaela789
28. sep 2024

@danielkadandy kúp si na začiatok zo 40 štvorcov a zo 4 PULky. Ja by som to poistila aj tými vkladackami. Ak dáš len plienku, precika sa ti hneď na prvý šup a nebudeš stíhať prať a prezliekať. Ja som si, napríklad, jednu sadu vkladačiek vyrobila zo staršieho bambusoveho uteraka 😂 len som ho nastrihala, obšila a hotovo.
Plienky som mala nejaké z bamboolika a nejaké z dr. max. Nejde ani tak o značku, skôr o savosť, gramáž bavlny. Ja som najvyššiu zohnala 180g/m2 (tie boli, sa mi zdá, z dr. max eshopu). Neviem, ako trh vyzerá teraz. Separačky som nikdy nepoužívala, s tým neporadim.
Dávam len poskladaný štvorec, doňho vkladačku a na to nohavičky PUL.
Čo sa týka dezinfekcie, nežehlila som. Vyprala som na vysokej teplote, vytriasla, zavesila, vysušila a nikdy nebol problém, plienky mám pekné biele ako nové.
Na škvrny si zaobstaraj žlčové mydlo, doňho môžeš prednamáčať aby ti neostavali na plienkach žlté fľaky. Ale to nie je podmienka, je to len estetická záležitosť.

danielkadandy
autor
28. sep 2024

@michaela789 a plienky peries iba praskom detskym? Tam tusim nesmie ist avivaz ze?
A tie vkladacky sa daju aj bambusove kupit ? Ze nemam bambusove uteraky doma zeby som si nastrihala 😜tak uz rovno vkladacky kupit 😁
A potom ako casto peries plienky? To rovno aj s PULkami aj tymi vkladackami sap da prat?
A ako skladujes okakane a ocikane plienky? Musia byt namocene vo vode kym neoperiem?

michaela789
28. sep 2024

@danielkadandy ja aviváž nepoužívam vôbec, ale áno, ak používaš tak pri plienkach vynechaj. Mohlo by to podráždiť pokožku a zničiť savosť. Len čistý detský prášok.
Áno, normálne dostať kúpiť bambusové, bavlnené, kadejaké. Sú naozaj rôzne typy. Takto na začiatku by som odporúčala poskúšať rôzne, v závislosti od toho ako sajú, koľko stoja, ako sa o ne stará. Vieš, aby si teraz nevyvalila 2000e na niečo, čo vám nakoniec nebude vyhovovať.
Takže skôr na začiatku investovať naozaj do tej najzákladnejšej výbavy a už uvidíte, kam vás to zavedie.
Na tie PULky pozor pri praní, niektoré znesú vyššiu teplotu, niektoré nie. Majú to na štítku. Aj ja mám zopár, ktoré sa perú len do 40 stupňov a niektoré, čo dajú aj 60. To si budeš musieť odsledovať. Zlým praním strácajú tú nepremokavosť, lebo sa vlastne ničí PUL vrstva.
Na špinavé plienky máme len vedro v technickej miestnosti a periem hneď ako to začne zapáchať, myslím že viac ako 3x do týždňa to nikdy nebolo, potom neskôr sa to zredukuje.

struhanka
28. sep 2024

Látkové plienky som prala s detským práškom Frosch a Puerom. Tuhé časti z plienky spláchla vo WC, presprchovala bidetovou sprškou. Ideálne je nechávať ich opraté sušiť na vonku - slnko vytiahne fľaky. Po opraní som ich žehlila.

danielkadandy
autor
28. sep 2024

@struhanka a teraz na jesen zimu a ked je vonku vlhko a sychravo kde susis? Susicku ( zatial) nemame.
@struhanka

danielkadandy
autor
28. sep 2024

@struhanka ako sprchujes ? Nasa zatial iba sedieť vie...bidet nemame

danielkadandy
autor
28. sep 2024

@michaela789 dakujem krasne 😊
Este sa spytam ako cistis ritku...mas dievcatko ci chlapceka? Myslim hlavne po stolici a cim a tiez ci aj po cikani umyvas?

michaela789
28. sep 2024

@danielkadandy mám 3 chlapcov. Po stolici som ich najmä ako bábätká vždy sprchovala, lebo to bolo jednoducho všade, po celom zadku. Potom neskôr, keď prešli na príkrmy a zahustila sa stolica, stačilo vyutierať prateľným latkovým tampónom alebo aj plienkou namočenou do čistej vody.
Po cikaní len stiahnem predkožku ako ide a tiež navlhčeným tamponom jemne očistím.
Ak sme šli na návštevu alebo výlet, brala som klasické vlhčené obrúsky a jednorazové plienky. Tie maj tiež určite vždy po ruke, napriek latkovaniu. Nikdy nevieš...

struhanka
28. sep 2024

@danielkadandy Sprchujem - myslela som tú plienku. Ak bola okakaná, prepláchla som ju. Plienky som za daždivého počasia sušila klasicky na sušiaku.

palculienka40
28. sep 2024

@danielkadandy ano kvapky. Telo vyraba pri procesoch alkohol. Ak ich nakvapkate do prevarenej vody tak s alkohol vypari. Ale mozete aj priamo na lyzicku s vodou.

palculienka40
28. sep 2024

@danielkadandy na ploenky bavlnene na 90tke, a namiestoto avivaze ocot. Ja som kupovala nebielene balnene srvorce klasicku velkost mala som ich asi 50 kusov a troje pulky, lepsie 4 ks a nozes aj tie co do nich idu vkladacky. Ale tie nebielene bavlnene sa nezehlia qby nesyratili savost. 90tka im stqcila, ja by som ano nebola stihala zehlit. Co sa tyka toho precikania o to ide hned pocikanu prebalit aby bola cista a sucha. A pokakane plienky som namacala a predpierala a na 90tke. Pracka isla sice dva krat denne ale nemali sme problem dole. Mala.som asi 6 ks vkladaciek ak sme niekam isli.

danielkadandy
autor
28. sep 2024

@palculienka40 dakujem mas tiez dievcatko?teda take problemy aj?

paulina291
28. sep 2024

Ak niečo potrebuješ, tak mi napíš správu. Látkujem malého😊

palculienka40
28. sep 2024

@danielkadandy ano dievca a ja som latkovala cely cas. Ak som minula cca 10 balikov jednorazovych plienok za rok a pol tak aj vela a rok a pol a bola bez plienok. Veru namala.problemy s cikanim an8 zapaly a mas som pouzivala cicadermu ta sa m velmi osvedcila.