Ahojte, aj vaše dieťatko 6mesacne vas ťahá za vlasy, stipe, škriabe a kuše napríklad do brady, prsty na rukách…
Áno, úplne normálne. V tomto veku to robil starší a teraz aj mladší
v tomto veku normálne, dieťa skúša všetko, len ho treba už teraz viesť k tomu, že je to nepríjemné a nerobí sa to
U nás to trvalo 2-3 mesiace, keď ma dcéra potiahla za vlasy alebo uštipla, jasne som urobila AU AU a potom jej pevne chytila ruku a presunula inde, snažila sa ju niečím zaujať.
Ono ešte nevie komunikovať. Prejde to keď bude vedieť rozprávať. Aspoň tak to tu raz na koniku písali.
Kedy to prešlo? U staršieho ani moc nepamätám, asi keď začal chodiť popri nábytku. Proste už ho zaujímalo niečo iné. A mladší má 9m a ešte ho to neprešlo.
Mňa keď hrýzol pri dojčení tak som trošku poskočila a povedala au. Zľakol sa, to som nechcela, ale nečakala som to. Keď to urobil zas tak som len povedala au. Trošku krivil pusu, zrejme čakal že aj poskočim, ale nerobil to potom. V podstate kusal iba kým mu úplne vyšli prvé zúbky.
V tomto veku je to vsetko len hra skumanie a tak plati ze cim menej tu hru s nim hras, tym menej zaujimava bude a tym skor s nou prestane.
Vlasy jedine do vrkoca a zapnut, lebo inac bude trhat vlasy v hrstiach ak sa mu to zapaci. Ak bude skusat aj tak, tak len bez slova a emocii vlasy vybrat z jeho ruk a ponuknut inu zaujimavejsiu aktivitu.
Hryzenie a skrabanie ignoruj ak sa da. Ak nie je spoluhrac, prestane ho to bavit. Ak zacnes jajkat a chytat mu ruku a vraviet no, no, bude sa mu to pacit a zacne to robit este viac aby mohol vidiet tvoju reakciu a bude sa na nej naramne zabavat.
Neskor okolo roku uz treba zacat vysvetlovat ze hryzenie boli a nech radsje hryzie hryzako.
@andreatytler rozumný postoj. Este k tomu stíhaniu dojčím a stipe prsník tak ze uchopí a drzí a stláča. Tam musím dat ruku prec je to bolestivé. Vieš aj v tom nieco poradiť?
Vies v tomto veku este nechapu pricinu a nasladok, takze skutocne vychovanie nefunguje. Az ked to zacne chapat, mozes zacat s dosledkami za jeho konanie a vtedy ide ucenie ovela rychlejsie.... ak ma budes hryzt, musim ist prec od teba lebo ma to boli a nedovolim aby si ma hryzol. Kym nechape pricinu a dosledok, treba len nepodporovat aktivitu ktoru nechces aby robil a odputavat pozornost.
K tomu stipaniu pocas kojenia to je podla mna senzoricka zalezitost. Niektore deti skrabkaju mamu na rukach, alebo stipu kozu na krku, alebo skriabu/stipu mamu na chrbte tou rukou co maju pod tvojou pazuchou.
Medzi ustami a rukami je velmi uzke prepojenie, hlavne v tak malom veku. Kedze pri dojceni pracuje intenzivne ustami, tak automaticky potrebuje pracovat aj rukami. Nas syn mi zmolil ucho (a este stale to robi ked potrebuje zaspat). Skus mu dat do ruky nieco makke co moze stlacat... napriklad nieco zo silikonu co je podobne ludskej kozi... mozno aj cumel z flase... to je ako bradavka. Tiez som pocula ze mami si daju na krk nahrdelnik (taky kratsi, co je hned okolo krku) a ma koralky zo silikonu a dieta sa hra s tym. U nas ale nepomohlo nic. V tomto pripade by som skusila co radili ze v momente ked zacne stipat, prestanes dojcit. Vela deti co hryzie pri dojceni to pochopi . Aj ked neviem ci si on uvedomuje ze ta stipe... myslim ze to stipanie je skor take automaticke a reflexne, takze mu nedojde ze preco mu beries prsnik.
nuž nič neobvyklé....robí čo vie a dokáže🙂