Ktoré z vás nezvládajú nočné nespanie svojich detí?

magdulienka2
29. okt 2013

Stáva sa aj vám občas, že nezvládnete situáciu, keď sa vám bábätko v noci zobudí a ani za boha nechce zaspať? Mám čoskoro 7 mesačnú dcérku a má dosť ľahký spánok. Cez deň toho veľa nenaspí a v noci zväčša pospí s prestávkou na jedenie, ale niekedy sa jej stane, že teda nezaspí hneď, prípadne sa úplne preberie a vystrája. No a ja niekedy, keď už vyskúšam všetky môžné spôsoby uspávania, stracam nervy. Manžel si zväčša pokojne spí (ešte sa aj rozčuluje, keď ho upozorňujem na to, že chrápe ako cirkulárka a že aby prestal). Na malú už v takej vypätej situácii zvýšim hlas a teda všeliako na ňu hovorím ☹ a ťapnem ju po plienke.
Fakt som asi zlá mama. Tento jej spánok ma privádza už pomaly do šialenstva. 😖

mita9
29. okt 2013

Ja robim tak, ze ked sa malý v noci preberie a nezaspi mi už na prsniku, tak ho ulozim spat do postielky, zhasnem a po chvilke zaspinka...niekedy je to aj hodina ale mrnka si len pre seba....no ale to je tak raz za mesiac....

beruska1311
29. okt 2013

Ja mam toto tri roky; nespi cez den, v noci vystraja a j ked pada od unavy na nos. Nezvladam to potom na nu kricim cez den lebo je zla od unavy a ja tiez. Zacarovany jruh ale neviem to riesit.

saska.t
29. okt 2013

Spytaj sa mamky,ktora uz 2 noci nespala,napr.mna 😀 Sme len ludia,ktori tiez potrebuju spat,takze nejaka ta nervozita ci zvysenie hlasu je uplne normalne a co my matky,ktore mame uz 2 ci viac a nemozeme si cez den pospat,kadze nasu pozornost potrebuju a starsie deti? Nic nie je take hrozne ake sa zda,donekonecna to nebude, takze hlavu hore 😉 bude aj horsie 😀

rora
29. okt 2013

co sa tyka chlapovho chrapania (u nas to bol tiez problem),a toho, ze je to jedna z pricin preco sa dieta budi/nechce spat tak mu ju raz nechaj teda v noci na starosti a ty si chod lahnut inde. dalsiu noc si to rozmysli a pojde spat on do druhej izby (my sme takto fungovali od narodenia ze spaval inde lebo to sa nedalo vydrzat, ale moj mal chrapanie ozaj hrozne,bol aj na roznych vysetreniach..... a co sa tyka inej priciny, tak ja som malej do postielky dala taky telefonik (su rozne take hracky, ja mam konkretne Fisher Price telefonik kde sa aj spievaju pesnicky a aj svieti,nie je to hlučná hracka a idealna do postielky) tak som ho dala malej a ona sa s nim zabavala, ja som zhasla a po chvili pri nom zaspala.... hlavne nezapinaj velke svetlo, len nejaku malu lampičku ak potrebujes, aby mala vedela ze nie je den

michaelkanr
29. okt 2013

Ja sa drzim toho nikdy nejst s malym do obyvacky a na svetlo, lebo to sa uplne preberie a po spanku mame aj na hodinu ak nie viac. Moj maly spava dobre, ale niekedy tiez v noci buntosi,resp place zo sna, vcera skoro celu noc:( ja spim s nim, takze mu stale nukam prsnik, hladkam po tvaricke, pustim mu hracie slniecko s hudbou. Neberiem ho na ruky (len ked velmi place), ani s nim nejak nenarabam, aby sa uplne neprebral. Ale aj mne vcera uz tiekli nervy, nebola som nanho prijemna🙂 ked este aj cez den doeta mespi, ze by si co to dohnala, tak je to ozaj na nervy. Nie som zastanca oddeleneho spania, ale ked ma taky lahky spanok, nebolo by lepsie dat ju do samostatnej izby a zapnut vysielacku?raz v noci vstanes, nakrmis a malu nebudi tatino ani ziaden zvuk.

atreyu
29. okt 2013

Možem aj ja niečo?tieto mesiace sú najťažšie lebo začínajú rásť zúbky a aj preto lebo na nočné vstávanie nie si zvyknutá...pri tom dieťatko cez deň ešte dosť spinká takže to vieš dospať a hlavne ti ešte nechodí takže toľko energie cez deň nepotrebuješ...keď si spomeniem spatne aká som bola v tom čase nevyspatá musím sa smiať lebo je to nič oproti dnešku keď musíš ešte fungovať celý deň a dohliadať na aktívne dieťa, ktoré nevie čo od dobroty...ver mi bude to horšie 😀

hradnapani
29. okt 2013

nie si jedina s tymito pocitmi zlyhania, najma ked ti chyba spanok. Zaziva to vela matiek, no nie vsetky su schopne to aj priznat. Preto potom mozes mat pocit, ze zlyhavas.
Ja som bola prvy rok strasne vycerpana z toho nespania, ani vlastne neviem, co mi pomohlo. Asi len zatat zuby. Ale vo vnutri som sa casto hnevala... na seba, na dieta, to priznavam. Ak budes mat chut kricat, nadavat a buchat ako ventil toho napatia, tak chod do inej miestnosti a buchaj do vankusa. Mne bolo jedno, ze ma susedia pocuju, ze je noc, potrebovala som si ulavit a aj sa vyplakat.
Po roku sa to zacalo zlepsovat s tym nocnym spanim, nastastie. Ale zhorsilo sa zase denne spanie 😝 Ale aj to len docasne.
Ja ti nepoviem, ze bude horsie. S tym spankom to bude lepsie. Akurat pribudnu ine problemy. Ale ked budes vyspata, budes ich lepsie zvladat.

kubkatka
29. okt 2013

ach, vôbec nie si zlá matka!!!!!! a okamžite sa prestaň obviňovať. môj syn, čím je starší, tým horšie spí, som unavená, frustrovaná, vyčerpaná a napriek tomu, že manžel pomáha a snaží sa, psychicky mi pomôcť nevie. milujem syna viac než kohokoľvek na svete ale......už veru dostal ťapky aj po plienkach aj po riťke a samozrejme ťapky po rukách už ani nerátam. je zlý, vzdorovitý, občas zákerný aneposlúch , aj keď vie, čo nesmie, robí to na´dalej. a nemylssím si, že som zlá matka, jednoducho ho mjusím nejako aspoň málinko skrotiť. som rada, že bude priebojný a nemienim to v ňom potláčať, len ho usmerňujem (nemôže celý deň sedieť na zemi a hrýzť predlžovačku a zase celú obývačku nemôžem kvôli nemu vysťahovať....). je plačlivý (zúbky), nervózny, neposedný, no všetko to ne- 🙂a to sa mu venujem niekedy až moc (navarí manžel na dva dni, upratujem také veci ako kúpeľnu a wc, len keď je manžel doma a malého pozabáva, inak by mi sedel na pätách a "pomáhal" ). keď spí, neurobím nič, lebo má veľmi plytký spánok. takže všetko s ním potom veru sú vety typu :Juraj nerob, nesmieš, počul si? ni no, zdvihntý hlas aj krik a ťap. áno večer to na mňa doľahne a poplačem si, ale nie som zlá matka, dávam mu všetko čo podľa mňa potrebuje: lásku, starostlivosť, nežnosť ale aj trošku podriadenia sa autorite. psychicky to jeho vyčínanie zle znášam,a le nikdy som sa neobvinila že som zlá matka, lebo nie som, nech si to kritik so mnou vymení......a potom uvidí. takže SI DOBRÁ MATKA, pre svoje dieťa si najlepšia!!! prajem veľa síl a radosti 😉

klincek
29. okt 2013

netrap sa, pricinou tvojej nevozity je "len" nedostatok spanku (dcerkinho a tym padom aj tvojho)-je to jedna zo zakladnych ludskych potrieb, a ked chyba, mozog nefunguje ako by mal, a nezvlada spracovavat to, co by inak bezne zvladal. nie je to sranda, ja som pri dvojickach skolabovala uz po 5 mesiacoch...zla mama urcite nie si, si len velmi unavena.
potrebujes si trochu oddychnut - takze aspon jednu noc do tyzdna nechaj spat dcerku pri manzelovi a ty chod spat do vedlajsej izby. ak kojis, nech ti ju manzel po prebudeni prinesie a potom zase odnesie, ale nech ju uspava on. alebo mu ju na hodinku daj po prichode z prace a ty si chod pospat.

adkasmolka
29. okt 2013

niesi sama. Nepoznam matku, jedine to musi byt niaka otrokyna dietata alebo nieviem co, ktorej by nechybal spanok a bola vkuse mila, vysmiata a mala dobru naladu. Taka matka, ktorej dieta poriadne v noci nespi a ona si nestazuje neexistuje! Spanok chyba a ma potom rozne prejavy, ci uz v chronickej unave, stresoch, depresii a pod..
Ja som z nedostatku spanku po 19 mesiacoch dost ochorela, a brala asi 3jo antibio, kym som sa ako tak dala dokopy. To uz nakoplo mojho manzela a pochopil, ze som total vycerpana. Takze od vtedy si braval k sebe syna na noc, aby som sa niekedy mohla vyspat. Pomaha to. Hoci to je niekedy len raz do tyzdna do dvoch ale aj to vela spravi.
Takze nehambit sa a prosit o pomoc najblizsiu rodinu! IDE O TVOJE ZDRAVIE 🙂

erickam
29. okt 2013

Ahoj ja mám 6 ročného syna, jeho prvý rok si radšej vymazávam s pamäte asi 12 krát za noc hore, spávala som asi 4 hodiny v noci dokopy, 2 dcérka tá má 4 tiež nič moc tá bývala tak 8 krát za noc, to už bol pokrok a teraz mám 10 mesačnú malú a tá tak 7-8 krát za noc , už je to zvyk aj telo si už zvyklo, ale presne ti rozumiem pri prvom som bývala zúfalá zmorená, niekedy pri prechádzke som sa po čase uvedomila že ako som ja vôbec prešla cez cestu no spala som túším aj postojačky, neboj to prejde je to ťažké, ale treba vydržať, samozrejme ak sa dá treba poprosiť o pomoc najbližších, moc ti držím palce, pekný deň

wewe22
29. okt 2013

si uplne normalna
ja som tiez sem tam na detvaky pokricala(akoby to malo pomoct) je to proste stres
kazda to zvlada po svojom
ak ti niektora napise ze to nezazila bud klame alebo je ta stastna z 1% matiek co maju dokonale deti

gabkostanka
29. okt 2013

my sme zazivali to iste a vlastne aj teraz, ale to uz je so starsim, lebo ten sa mi budi posledne dni uz o 4!
moja rada, posli pekne manzela spavat do inej miestnosti, mne mladsi ako spavame v spalni sami uz nema tie stavy, ze bol hore, ked sa prebudi v noci, nakojim ho, niekedy nechce a dam ho spat k sebe do postele, zaspi hned bez problemov, ja ho potom zvyknem neskor prekladat do postielky

sssimi
29. okt 2013

Ja som mala takúto prvú dcérku. Nevedela v noci dobbre spávať. Po každom kojení musela byť minimálne hodinu hore a bolo jedno či mala týždeň alebo pol roka a či bola noc alebo deň. Od nočného kojenia som ju odstavila v 7mich mesiacoch a aj tak nepomohlo. Od roka do troch zase mala noci, že sa proste zobudila okolo 2hej a bola 3 hodiny hore. Stávalo sa to minimálne 2-3x do mesiaca. Našťastie ležala pri tom v posteli medzi nami a bola potichučky len som sa precítala na to že sa mi hrá z vlasmi alebo sa mrvý. Občas som jej podala plyšáka, ale to len výnimočne, aby si nezvykla. No a čo je na tom najlepšie, tak z toho vyrástla. NEZÚFAJ! No a ako bonus mi to začala druhá dcérka robiť tiež, ale to už je iný špekulant. Tá sa vyberie v pohode aj na exkurziu.... Našťastie si dá vysvetli, že je ešte noa a treba spať, tak poctivo leží v posteli.

andje
29. okt 2013

Tak toto je tema pre nma. Mam 16- mesacnu dcerku, od narodenia spava strasne zle. Zatial neprespala ani jednu noc celu. No a za dobre noci povazujeme ked sa zobudi 5-krat. To je zatial minimum, ktore za tych 16 mesiacov zvladla. No a cez den spava hodinu, takze nervy mi uz tiez parkrat praskli a predpokladam, ze este aj prasknu 🙂

cmulinko
29. okt 2013

u nas praveze to nase chrapanie bolo pricinou tomu,ze sa moja dcera budila kazdu hodinu.My obaja chrapeme..je to ludske a ked teda spim,tak neviem s tym co robit.prisla som na to az po 6 mesiacoch trapenia sa s nou.kazdu noc 7-8 krat vstavanie k nej.najprv som to riesila len tak,ze som sa ''odstahovala '' od manzela do vedlajsej izby....nepomohlo a manzel bol urazeny,ze naco sa separujem od neho,ked ja ja chrapem ako svina 😀 ,tak som sa teda prestahovala k manzelovi do spalne a mala ostala sama.od tej doby spala celu noc.

marissenka
29. okt 2013

ahoj.ja mam to iste doma.-dvojmo.mala od narodenie prespala celu noc len v auguste.vydrzalo jej to dva tyzdne...za noc je aj 5x hore.reve,do toho zobudi aj starsieho...achh.dnes sme od 5 hore.a tatinko? ten si spokojne odfukuje a pomedzi to este stihne frflat,co nespia..slak ma ide trafit!inak dnes sme boli u dr ci jej nieco neni,usi alebo co...a je ok.napisala mi peritol.tak hadam ten fet zaberie...lebo fakt uz ani nepamatam kedy som noc prespala!ako to tak ratam tak uz asi 2 roky nespim celu noc,co ratam aj konec tehu...boooze.kedy sa to skonci??!!!

jarmilka1985
29. okt 2013

Fakt nie si jedina ale klobuk dole za uprimnost...Pri malej som neprespala celu noc asi rok...Potom svokra poradila davat cajik ta celu noc sme cajikovali proste napad choreho telata to dodnes nazyvam a ked manzel posol na sluzobku a boli sme len my dve doma flasu som jej nedala kus pomrncala schmatla cumlik a zaspala a bol pokoj. Muz nechapal ked prisiel domov, ale priznavam ze to bolo tazke hlavne prve 2 -3 noci tej odvykacky...Teraz mame druhe a cumel nechce ani za svet proste maminkina cicinka najlepsia na svete a ten deficit spanku nejako pri dvoch nevnimam... Asi zvyk...Ked je cas psopim si poobede alebo idem skor spat. Ono je to vidno som asi 8 mesiacov po porode druheho drobca a mam svadobnu dievcensku vahu...proste haluuuz a este aj tie kruhy pod ocami, co uz...Na druhej strane i ja obcas ventilujem ze si kopnem a buchnem-najlepsie ked decka nevidia aby to nerobili aj oni...a kus sa mi ulavi ze som unavena jak fras, stovky km od domova nemam komu dat deti a pritom tolko babiek a dedkov mame...a muz cely den v praci a ja sama s deckami...no a na tej druhej strane si vzdy poviem ze vdaka Bohu ze vobec deti mam a ze sa mam o koho starat. Vsak kolko zien nemoze mat a ked hej vkuse o nich pridu? Mam jedno velkikanske stastie ktore nema kazda uz aj preto ze obe deticky boli splodene z lasky hned na prvy krat... A to ze spim rozkuskovane cca 6h denne kvoli nocnym kojeniam a pocas 6h som aj trikrat hore? To je uz vedlajsie...Mozno je takou zlou vlastnostou cloveka ze si nevazi co ma...a ked si toto poviem ze som vobec sa mohla stat mamkou a mat krasne dve zdrave deticky. Akosi na ten spanok zabudam a stava sa nepodstatnym.

lucia006
29. okt 2013

Ver ze niesi sama a niesi ani zla matka.sme ludia nie otroci ,a kazdy clovek potrebuje spanok odpocinok a kedze ho nemame tak nevie nabrat ani silu ani energiu to je normalne.moj syn mal ored par dnami rok ,takze uz rok nespim som ztoho obcas zufala obcas si poviem ,ze zvladnem potom znova som nakonci zo silami.a stale dokola .aj skricim nanho aj ignorujem ale nic stym nedokazeme len horsi hnev a plac nasich deti.takze uz sa stym pomaly zmierujem,ze mam jednoducho nespave dieta 😒

janage
4. dec 2013

Ahoj tak aby si vedela medzi techniky týrania patrí , že osobe nedovolíš spať, tak, že ju budíš každú chvíľu, zapínaš jej svetlo a púšťaš hlučné zvuky...Z vlastnej skúsenosti Ti len môžem poradiť - ak manžel nemôže pomôcť tak spi keď spí bábo aj keby bol celý byt hore nohami. Ak sa nedá lebo nespí ani cez deň ani v noci, prípadne len veľmi krátko alebo len keď je v idúcom kočíku - niekoho vezmi na pomoc - hoci zaplať dievčaťu od susedov, kamoške - ktokoľvek kto je zodpovedný. Najhoršia možnosť je dieťa "revač" a "nespič" - to Ti nik nevezme, každý sa bude báť s ním ostať - tiež vlastná skúsenosť ☹ vtedy musíš priškripnúť manžela - u nás či chcel či nie proste som ho aj s malou vyhodila do obývačky a od 21 do 23 mi nesmeli na oči, ale aj tak to bolo málo - ona vstávala buď každú pol hodinu alebo trikrát od 24 do 6 ale bola hore aj hodinu dve. Moje prvé dieťa je dôvod, pre ktorý máme to druhé až o 5 rokov aj to kvôli môjmu veku - ináč hádam aj 10 by bolo 😝 kto toto nezažije tak nechápe vôbec o čom je reč - pocity keď chceš vyhodiť vlastné decko von oknom, že si zlá neschopná matka lebo ho nevieš nijako utíšiť , keď sa prichytíš ako naň vrieskaš aby už preboha spalo ☹ - mne sa osvedčilo aj keď to možno znie drasticky nechať ju v postieľke a odísť do druhej izby - niekedy stačilo pár minút a rozhodne ak napr. by spalo v kočíku cez deň tak si nájdi pomoc nalož ho do kočíka a spi - ak nespí, ale nereve, teda len sa treba venovať tak to isté - niekoho k nemu a spať - cez víkendy napr. nejde manžel do práce tak by mohol presne nosiť len na dojčenie - uvidíš, že keď sa vyspíš tak budeš omnoho trpezlivejšia a svet ružovejší - hlavne sa neboj popýtať pomoc - by si bola prekvapená, ľudia sú väčšinou ochotní len my sa hanbíme požiadať a oni sa nechcú vnucovať 😀 A keď sa nám narodilo druhé dieťa tak po dvoch rokoch môžem zodpovedne prehlásiť, že starostivosť o dieťa, ktoré spí a je sa nedá porovnať s prvou opísanou variantou - ja som paradoxne pri dvoch deťoch oveľa viac oddýchnutá ako som bola pri jednom. Držím palce - ono to časom bude stále lepšie a lepšie aj keď nejaké výkyvy samozrejme budú. A ja osobne si myslím, že ak dieťa nie je choré tak nič horšie ako dlhodobé nespanie, plač a odmietanie jedla už nebude - min. bude hovoriť a ty budeš vedieť, že prečo plače, prečo nevie spať a podľa toho sa zariadiš a potom puberta 😀 😀 😀

1234lubka
4. dec 2013

pozri moj syn ma 22 mesiacov, uz nieje kojeni ani v noci nepije mlieko ani caj ani vodu koli tomu ze sa furt budil spi s nami v posteli..aj tak sa furt budi..neurobis s tym nic musi s toho vyrast.....ked mal 7mes bol rovnaky aj ja som stracala nerv ale nenarobis nic aj tak ho lubim najviac na svete

berus222
4. dec 2013

uplne ta chapem. ja som mavala teda riadne stavy. vobec sa necudujem matkam, co mali skrat a vyhodili svoje dieta von oknom alebo nieco podobne. bola som schopna urobit cokolvek, len aby uz bol konecne ticho a spal. bala som sa sama seba, ze mi uz preskoci a nieco urobim. pri druhom som skoncila az na infuziach, bola som uplne vycerpana.

evickam1
2. jan 2014

Ja to tiez poznam, teraz s odstupom casu na to spomeniem, tak si este teraz utriem pot z cela 🙂 my sme mali prvych asi tak 6mesiacov, hruzu 😝 drobec mal prehodenu noc s dnom, cely den ju musel niekto v kociku natriasat, aby spala, v noci nosit na rukach aj 2h pokial nejako nezaspala potichucku som ju dala do kocika alebo do postielky dala som si nohu do postele a vtom mala revala, bola som z toho zufala a takto do rana, medyitym zasa papala , ja som mala pocit, ze ta noc ma aspon 24h, pri tom priatel chrapal ako das 🙂 a tuho spal, mala ho niekedy ani nezobudila, hocikto malu nechcel ani zabavit kvoli jej spaniu a revaniu, nastastie som mmala svoju mamu pri sebe, ta mi to pomohla dajako prezit, obcas zabavil aj priatel, mne stacilo si cez den zdriemnut 20min a bola som oddychnuta, neraz som ziapala po malej az som sabila, ze som taka, ale to mi chybal spanok, o to clovek tazko to znasa, ako uz niekto pisal, ze kvoli tomu cakal aj s 2. dietatom , ja to iste, mala ma uz 2,5r chceli by sme druhe, nakoko je mala dost rozhyckana a nevie sa sama hrat 😝 len ked si spomeniem na tie prebdene noci 😖 tak by som este pockala min. 10rokov, len uz mam dost rokov a nie cas na rozmyslanie 🙂 vzdy som zavidela matkam, ktore hovorili ake maju dobre deti ako spinkaju, ja som o tom len snivala :D
je to pravda, ber to ako tav docasne, mala ti z toho vyrastie a ty sa nad tym potom len zasmejes, ver tomu, len poziadaj o tu pomioc, ktora ti vela pomoze a ty sa das psychicky do poriadku, drzim palce a hlavne strasne pevne nervy 🙂

montinka
2. jan 2014

vobec nie si zla matka. Toto sa mne stavalo pri malom. prve styri mesiace spaval za 24 h mozno tak dokopy 6 hodin,inak stale len vrieskal. Bola som znicena a unavena, a normalne som zacala chapat matky,ktorym prepne a nieco dietatu spravia. Mna veru kolkokrat napadli vselijake myslienky, ale nastastie ma to "iba" napadlo. mm chodieva na kamione tak som na decka vacsinou sama. a poviem ti kebyze ma niekto s nim vidi,tak ma hadam zavru aj na blazinca.😀 On chudak vrieskal a ja uz od vycerpania a unavy som revala kolkokrat s nim na rukach,co som nevladala a chcela spat.a tie nase polohy obcas,ie raz som spala s nim posediacky na rukach alebo on spinkal na mne. bola som vtedy vdacna aj za taketo polohy a par hodin spanku. ale chvalabohu trvalo to len styri mesiace. a aj ked da najviac zabrat, co sa uz ale postupne zlepsiu,uz aspon celu noc spi.😀 takze iba pevne nervy prajem a nejako to vydrzat ,ono to prejde len to chce cas.