Krst v Prešove

hatsepset
9. máj 2018

Ospravedlňujem sa ak som netrafila skupinu, chceme pokrstit syna tuto sobotu a ked som hladala v diskusiach,nasla som ze bol potrebny krstny list rodicom (zatial sme zosobaseni len civilne) aj krstnym rodicom. Prekvapiloma to, lebo 6 rokov dozadu led som krstila syna tak farar nic take nevyzadoval. Ja a sestra (krstna) sme boli krstene v mieste krstu mojho syna (aj pobirmovane a sestra aj zosobase a) cize ok, ale ex a jeho brat (krstny) boli krsteni v Presove a ine sviatosti ani nemaju a farar nechcel nic. Kamaratka ide krstit dceru tiez teraz v sobotu a farar sa pytal na sviatosti rodicov a krstnych a pri protiotazke ci treba
otvrdenia povedal ze nie...cize co mu povie clovek to je pravda. Nas buduci krstny bol pri tomto fararovi na nauke aby nemusel chodit do presova,kedze robi poobede az do vecera cely tyzden a farar mu povedal nech si este krstny list zozenie lebo ze to mozno bude treba...takze ironia jak svina ze od jednych nechce nic a od inych hej.
Preto sa pytam konkretne na prakti!y v Presove. Farar nam povedal ze nauky su kazdy piatok, zapisal si udaje o synovi o nas a o krstnych a tak viedol monolog na temu "treba sa hned brat v kostole" (akoze nie ako my ze prv urad potom kostol) niekolko minut a inac nepovedal vobec nic. V piatok sme dosli na faru a zistili ze akosi nam zabudol povedal ze kazdy piatok okrem prveho je nauka....cize neviem ci to ze nespominal ze treba krstne listy aj naozaj znamena ze ich netreba...a nauka tym padom bude teraz v piatok co je den pred krstom...to uz krstne listy nezozenieme :/

zulumilo
9. máj 2018

@hatsepset ved zajdi na faru kde ste boli krsteny a tam ti daju papier na pockanie. Bude treba tak mas, nebude treba tak ok. Neries fararov. Take su pravidla a horovo, kazdy je iny. Zbytocne stresy okolo riesis. To su urady 😉

jaanulina
9. máj 2018

My sme krstili pred cca rokom vo farnosti Kralovnej pokoja na sidl. III a nic sme nenosili,nahlasili sme len údaje o rodičoch a krstných,dali rodný list dieťaťa,absolvovali jednu náuku a to bolo všetko...a nie sme manzelia a tiez nam len vraveli ze sa treba zobrat atd....

hatsepset
autor
9. máj 2018

@zulumilo no ved to ze teraz nebudem s kojencom cestovat cez pol republiky ja manzel a obaja krstni kedze kazdy je mimo Presova krsteny :D a ludia chodia do prace a tak ;)

hatsepset
autor
9. máj 2018

@jaanulina vdaka

hatsepset
autor
9. máj 2018

@zulumilo A krstime v presove preto ze maly sa narodil tu a aj tu uz vsetci byvaju

jaanulina
9. máj 2018

u nas dokonca bolo tak ze len partner je krsteny ako rimokatolik a rovnako aj jeho sestra co bola krstna a ja a moj brat co bol za svedka krstu sme boli krsteni ako pravoslavni mimo PO a naozaj od nas nic nechceli...len sa pytali ci mame sviatosti ako prijimanie a birmovku,krstni rodicia ci nie su rozvedeni inak fakt nic ine

zulumilo
10. máj 2018

@hatsepset skus kontaktovat, nech ti poslu mailom alebo postou.

adusha89
3. sep 2019

@jaanulina chcem sa opýtať čo vsetko ste preberali na náuke, ako dlho to trvá a pri vypisovaní papierov sa co všetko uvádza o krstných rodičoch?

jaanulina
3. sep 2019

@adusha89 náuka bola cca 40 minút a rozprával nám všetko o krste, prečo a čo to znamená a na záver sme si prešli samotný obrad ako bude vyzerať a kto má čo odpovedať a hovoriť ( vieš si to nájsť aj na internete ).Čo sa týka papierov, to bol muž, keď šiel dohodnúť dátum krstu a niesol len rodný list dieťaťa a údaje o krstných rodičoch len nahlasoval farárovi 🙂

adusha89
3. sep 2019

@jaanulina ďakujem

adusha89
3. sep 2019

@jaanulina a ste dávali aj farárovi niečo alebo ste dávali milodar?

jaanulina
3. sep 2019

@adusha89 zaplatili sme len oficialny poplatok za krst a v den krstin sme mu nechali krabicku kolacov a flasu vina, nic viac