Dcérka má 2+ , toto obdobie je krásne aj strašné
Obcas si pripadam ako sialena. Cele dni skriekam po nej
Bezne to vobec nerobievam alebo aspon neviem o tom ze by som predtym taka bola ale ako prisla do tohto obdobia kedy objavuje a skusa tak stale len nieco zakazujem, kricim.. nechcem po nej kricat ale stale nieco, len chodim nie nie nie nie takto onak hentak pozri ukaz daj, na verejnosti vyzeraju ostatne mamky take vyrovnane ale ja si myslim ze je to len naoko ci to len ja som ako opakovaci papagaj ktore ma obcas nervy za hranou
Viem ze je mala a snazim sa k nej pristupovat s najvacsou laskou ale dakedy som uz na prasky ako ma ignrouje a provokuje, napriklad cmara po knizkach a pozera sa pri tom na mna a zgeri sa, a mna ide vykotit lebo stale jej opakujem ze na kreslenie ma papier a omalovanky, ale ona just cely den ide za hranicu toho co presne nemoze, po dobrom po zlom - zakazdym si najde nieco ale toto ja chapem ze to raz prejde len neviem co s tymi mojimi emociami ked mi dakedy ujdu a teraz coraz castejsie, citam sa zla a zle, iste aj susedia si uz myslia ze mi drbe
Viem ze knizky boli len jeden z prikladov, ale uprimne, vyser sa na knizky. Carbe po nich? No a co, ajtak ich za par mesiacov/rokov hodis do kosa. Proste zvolni a neries kraviny.
@zooeynka ja by som to sj neriesila, ale ona to potom robi aj na navstevach, co jej jednoducho dovolit nemozem lebo to jej hracky nie su alebo ine predmety
Skus to stale neopakovat ako papagaj ale prist a knizku jej zobrat. Ma len 2r. Niekedy musis zakrocit a nie si len drat hubu
@really8 viem ze neragujem spravne ale ked po nej kricim , vacsinou jej zoberiem hracky ked sa s nimi hra skaredo alebo robi co nema ale potom si najde inu vec ktoru zacne demolovat
suhlasim s tym, ze ta neprovokuje... ona sa tak chova, pretoze ju to bavi pozerat sa na tvoju reakciu...skus inak stanovit hranice, pretoze sposob ako to robis teraz ju len zabava 😀 mali sme to doma podobne moje no no no bolo asi ako prosim pridaj este jednu sarapatu 😀😀 na nete najdes kopu sposobov, prijemne citanie a skusanie
Hranice treba urcovat (napr. by som nekaslala na knizky). No ked kricis, ukazujes jej, ze to nemas pod kontrolou. Daj nadych, vydych a pokojnym hlasom jej povedz co nemoze, dovod preco to nemoze a navrhni ine riesenie.Ked nie, pokojne zober na ruky a vezmi ju od toho podnetu prec. Ono sa to da, len to musis aj ty natrenovat.
Budem sa snazit pracovat na sebe aby som jej bola lepsim vzorom , mrzi ma to
A co demoluje? Vies ale nemozes cakat ze ked das 2r ceruzku ze bude kreslit na papier. Tiez mam 2r a vsetko toto je schovane. Ma kresliacu tabulu, su rozne kresliace dosky. Ked sa hra nejak ze veci nici (ano mame aj my potrhane knihy) tak pridem vezmem a ponuknem druhu hracku a hrame sa s nou. Zaklad je nepouzivat slova s ne. Miesto nesmies to chytat, zostane to tu, neutekaj ale pod pomaly, nekresli po knizke, pod ideme si ju precitat. Ono sa to strasne lahko hovori ale nie vzdy to ide a urcite je nemozne reagovat 100% spravne. Fakt si pozri nejake profily tam sa vela takych komunikacnych veci da naucit
Skús jej skôr hovoriť prečo to nemá robiť ako len hovoriť nie nie nie, veľa vysvetľovať. Ona nevie čo môže a nemôže, len sa to učí. Tvoje reakcie ju bavia tak to stále robí. Keď máš chuť kričať chod vedľa do izby zakrič si a príď naspäť 😀 a neopakuj hlavne stále to isté lebo jej to pojde jedným uchom dnu a druhým von. To že občas zakričiš sa stáva, deti učia trpezlivosti a ty musíš ovládať svoje pocity ale stále si len človek čo sa učí
@really8 napriklad zacne buchat niecim po telke alebo zhadzovat rozne veci co jej pridu pod ruku
Ked prideme ku svagrine tak jej deti maju pokraslene azda vsetko od hraciek po nabytok v detskej izbe, hracky ani nevedia kde maju lebo v izbe si upratuju raz za tyzden. Aj my mame doma neporiadok, ale nie az taky. Porovnavat sa nechcem lebo ma 2 deti a nie jedno ako ja, urcite narocnost je vyssia. A ked vidi ze oni to tam maju hala bala tak aj muz ma stale kroti ze je to v poriadku. Ale podla mna nie je, hracky a vevi vseobnecne by si mala vediet vazit od malicka, rozumiem ze tomu nerozumie, ze veci maju hodnotu, ale snazim sa vysvetlovat ze ine uz nedostane ked si tieto znici. Ale na 165x od rana a je len obed uz mi ide vystrelit dekel.
Ale ona nerozumie tomu ked povies ze ked to znici nedostane dalsie, nerozumie tomu nasledku. Akoze jasne rozprqvaj jej to ale nepckavaj ze pre toto si bude hracky vazit. Hracky upratujte spolu, ale zase, predpokladat v tom veku ze si poprace. Bud rada ak ti pomoze hodit dve hrste lega do krabice apochval ju. Atd atd a zvolni aj ty
@really8 vacsinou si uprace, nie sama od seba ale prilozi aspon ruku k dielu, vzdy ju chvalim, snazim sa neprehliadat vsetky veci ktore robi spravne alebo s usilim, vela ju chvalim ci slovne alebo pohladenim, popripade gestom. Mna len mrzi to, ze neadekvatne mi dakedy rupnu nervy a potom sme na jednej vlne zakazov , uvedomujem si to aj za pochodu, ale dakedy s tym neviem sama pracovat a potom chcem aby ona vedela pracovat so svojimi emociami co nie je fer a uvedomujem si to, len som to potrebovala zo seba vyplut lebo ma to tazi a chcela som pocut aj nejake tipy na zvladanie podobnych situacii
Čím viac budete chodiť von tým menej času bude mať na robenie neplechy doma.
Mozno nevie ako sa inak hrat. Je to jej sposob hry, nevie, že sa s tym da aj inac. Nevie si to v hlavicke predstavit este. Zaroven sa nen paci reakcia, mozno aj pozornost. Toto je velmi tazke obdobie. Lebo aj ona chce rozhodovat, buduje si svoje postavenie, ale nevie kde je hranica, co je bezpecne a pod. Zaklad je podla mna aby si bola ty v pohode. Lebo ak si kludnejsia, inac riesis veci, respektive mas dlhsie trpezlivost, vies si plan v hlave nastavit. Ak hned rano chytis kriciacu naladu, tak to uz len ide ako rychlik cely den. Nemam konkretnu radu, lebo kazde dieta, domacnost, povaha je ina. Len teda fakt polavit v nárokoch na domácnosť (tvojich), prist k nej, pozorovať ako sa hra, ked zacne to svoje, zakrocit, ze aha a co kebyze to skúsime takto a takto alebo s niecim inym sa zacat hrat. Zmenit hru, najest sa. Spolu. Ty s nou pri nej. Aby sa nedostala do zapalu s tou svojou "hrou". Potom upratat spolu, motivovat nejak, cas urcit, na hodinach ci hodinkach, telefone, nech vidi, ze pipa, tak koniec. a vela byt vonku, nech sa vybeha, vyskace. Tam nema ako robiť neporiadok. Mozno skusit nejaky kruzok, aj zvykat na kolektív aj mat ineho cloveka, co pocuva. Kazde dieta sa inac chova pri mame nez pri tatovi, inom clene rodiny, atď... Vychova je tazka vec, ty mas svoju predstavu, ale dieta je osobnosť, ide si tiez svoje. Drzim palce, mozno po malych krocikoch bude zlepsenie, noc sa neda hned
Fajn kniha je Aha rodicovstvo alebo na pocuvanie mamagang maju v podcastom niekedy zaujímavých ludi
Chce objavovat svet. Mne sa osvedcilo najst alternativu k tomu, co chce robit. Ak ma potrebu hadzat veci, moze napr. hadzat plastove gulicky do krabice/do vane, alebo dolu schodmi ak mate schodisko. Ak chce niecim buchat, kup jej zatlkacku a kladivo, alebo bubon/xylofon. Alebo jej len ukaz cim moze kam trieskat. Vysvetli, telku nie. Mozes tu. Telka sa pokazi. Na kreslenie som kupila ceruzky, ktore zidu pomerne lahko dole z povrchov. Dieta rychlo pochopilo kam moze a kam nie. Ponukla som vsak aj pre neho zaujimavu alternativu ako podlahu, okno, obkladacky v kupelni. Ano, kym pochopilo, tak sem tam na stenu nieco pribudlo. Neriesim, vymalujeme a nie je toho vela. Mozes to spojit s umyvanim tych povrchov. V 3 rokoch uz ma viac druhov ceruziek a na okno vezme len tie, co vie, ze zidu dolu. Aj si to samo uprace.
Moji chlapci su takito, proste kreslis po stene? Koniec kreslenia, nekreslime a nedam im to dokym s tym neprestanu a nezacnu kreslit kde maju. Mame potrhanych par kniziek, preto maju teraz vacsinou take tie tvrde leporela, to nenicia. Co nechcem aby znicili, to odkladam na vyssi vek. Ostatne mi je jedno, nech si znicia ale nove nedostanu. Domacnost im nedovolim nicit v ziadnom pripade. Chytim ich a odnesiem prec od danej veci.
Cim viac vyvadzas, tym viac si na to zvyka a ignoruje. Ale uplne ta chapem, aj ja uz mam pocit, ze stale hovorim len nerob toto, nerob tamto, clovek nema stale energiu hladat nahrady ich konania. Ale beriem to tak, ze z toho vyrastu a trosku sa zmudria vekom.
Ak robia nieco napriek, ignorujem ich uplne, lebo viem ze chcu len moju pozornost. Vacsinou sa aj spytam co vlastne vchcu a vzdy je odpoved,, ze hopa hopa
viem, že je ťažké niekedy udržať emócie na uzde, ale nepomôžeš tým sebe ani dcére. Mám to podobne až na to, že toľko nekričím, tiež veľa krát provokuje a urobí niečo napriek, čaká ako budem reagovať. Niekedy som už hotová z toho a tiež zakričím.. no snažím sa to minimalizovať.. vidím, že krik vedie iba k tomu, že sa snaží vybiť si zlosť ďalej na nejakej hračke.. a to nechcem. Nechcem jej ukazovať tento druh správania - že keď niečo nie je tak ako chcem (ona robí iné ako jej poviem) že to znamená krik. Deti sa učia z toho ako sa správame my dospelí. Ja si toto v hlave stále zopakujem keď niečo "vyvedie" keď robí zle zoberiem jej hračku z ruky a zhlboka sa nadýchnem a začnem vysvetlovať a vysvetlovať.. potom obrátim pozornosť na niečo iné. Prejde to.. opakuj si ako ju ľúbiš a ako si šťastná, že ju máš a hneď budeš mať na to iný pohľad.
A fakt neteba vela hračiek. Polovicu odloz do krabice, o mesiac vytiahnes. Odlozis zase ine. Ked je toho veľa, ani sa neda s nimi normalne hrat. To isté vsetky pastelky, tvoriace veci. Odlozene na svojom mieste. Take male dieta neoceni roznorodost a hlavne ak to je na očiach. A ze popisane steny, nábytky, to nie je normálne, to je iny extrem podla mňa zase... Kresli, som pri dietati, nauci sa pravidlam. Samozrejme, stane sa nehoda, ale nie, ze ide a kresli kde sa da. Nasich bavi kreslit krabice 🙈🙂 sadnu do krabice a idú svoje. To mozu.
Skus si sadnut na koberec a pozriet sa jej do oci ked sa postavi
Ahoj,môj názor.Aj u mňa to tak začalo,len som kričala po deťoch a kričala,vedelo má kopec veci nahnevať a rozčúlit.Pozri si tému vyhorenie.Jeden z príznakov je nízky prah dráždivosti.To je presne to.Nevedela som si užívať pekné chvíle,vkuse nepokoj.A teraz si žijem aj keď deti kričia,robia si svoje,naťahajú sa, neporiadok pokojom tibeťana☺️.Úplne zmena.Čize u mňa bol toto čo opisuješ ty vyhorenie.Skús si poštudovať o tom či sa v Tom nenájdeš.
Kde je otec?
@leonakr ahoj a co ti pomohlo sa dostat z vyhorenia?
@hederamonstera dostávam sa.Este vôbec nie som na konci . Nakoľko sa k tomu nízkemu prahu drazdzivosti pridruzovali ďalšie problémy tak návsteva psychológa a psychiatra.Takže terapia a lieky.
@leonakr drzim palce❤️
To je uplne normalne, casom sa to zlepsi🙏. Deti si v tomto obdobi robia co chcu...a casto aj nebezpecne veci.
Pouzi metodu pricing a nasledok. AK dudes kreslit nadalej po knizke, zoberiem ti ceruzku. Kazda jej nezelana aktivita more mat nasledok. Ona sa rozhodne ci to chce robit dalej. Nasledok music but prirodzeny. To znamena za vychadza z tej priciny. Co sa tyka ovladania svojho hnevu a kriku to velmi neporadim. Sama s tym bojujem. Jedinne Co mi ako tak pomoze je sa zaprisahat ze zvladnem jeden den bez kriku. Prostr si dat velmi kratky casovy limit pocas ktoreho nevybuchnes nech sa deje cokolvek.
Načo kričíš? Veď je maličká, zvedavá, objavuje, teší sa, zisťuje čo je okolo nej....., skôr by som ju nechala, nech všetko popozera a potom už sa skludni aj ona.
Autorka, niekto ti tu poradil profil mamina s hranicami. Ak chces ostat pri zdravom rozume, nerob to. To je jedna zakomplexovana pani, ktora by potrebovala sama poradit, ma nespracovane vlastne traumy, zly vztah s matkou co aj verejne prezentuje a uzkostlivo sleduje pocet folloverov a ked nejaki ubudnu, hned dava otazky, co sa nepaci na jej profile. Je to taka nejaka jej hra na vychovnu poradkynu..
@joannita nepises tak uplne pravdu. No je na kazdom co si vezme z toho co hovori. Ja som s nou velakrat suhlasila. A teda mne nepisala ked som ju prestala sledovat (pre vyhnutiu sa rypaniu, prestala som lebo sama povedala ze konci s tocenim takych videi ktore ma zaujimali a zacala davat vela reklamy)
Ona ta neprovokuje, paci sa jej ako sa spravas ked vysilujes. Treba sa naucit komunikovat a pracovat na svojich ocakavaniach. Pozri na insta napr profil mama s hranicami alebo xy dalsich ktore ta naucia ako sa s 2r rozpravat a ako vychovavat