Ahojte,
chcem len tak pokecat a zistit vase nazory na dnesny konflikt, ktory sa mi stal s malym na ihrisku.
Maly ma 15 mesiacov, chodi, zaujimaju ho ine deti a vlastne vsetko, zvedavy je.
Je to moje prve dieta, takze su pre mna taketo situacie nove..
Dnes sme boli na takom mini ihrisku, chodi tam velmi malo ludi.. s kamoskou, co ma tiez maleho chlapca, sme sa tam vyvalili a chalani sa hrali, pohodicka.
Potom prisla mamina s malickym babom v kociku a vacsou dcerkou, cca 2-3 roky /ja to velmi neviem zatial odhadnut/ a predpokladam jej mamou, teda babkou.
Babka bola s tou dcerou na piesku a mama kojila to male.
Moj syn hned zaregistroval, ze niekto prisiel a isiel za tou dcerou. Mala tam hracky do piesku, nieco jej chytil, tak ona hned hysak, ze nieeee a trhala mu to z ruky.
Mama krici, ze bohuzial, mala nic nepoziciava, babka uplne bez reakcie. Tak ja ze jasne, vratime dievcatku hracku, aj ked myslela som si svoje.. ale tie dospele boli fakt mile, usmiate, tak reku neriesim, nech si oni riesia.
Maleho som potom drzala od nej, lebo on samozrejme len tam sa tahal a vsetko jej chcel kukat.. mala si tam potom robila s babkou kolace z piesku a ked ma to potom uz prestalo bavit ho od nej tahat, tak tam prisiel a prstom jej rypol do jedneho toho kolaca. A ona treesk mu celou silou po hlave s formickou, velmi sa zlakol a zacal plakat.
Babka len kukala, mama to asi ani nezaregistrovala. Kedze zase ziadna reakcia, tak som sa ohradila na tu babku, ze ako halo, ved zase trochu si ju usmernite predsa, ved moj maly nic take neurobil. Tak ona az potom navela, ze prepacte a malej uplne maznavo "Joooj, to nemozes moja takto, joooj, bla bla". A nic, hrali sa dalej. Mama s babkou sa mi potom obe ospravedlnili, ja som tam nechcela robit dusno, tak som povedala ze ok a spakovali sme sa aj s kamoskou prec. A mala nic, hrala sa dalej, ani pol slova, ze by ju nejak usmernili alebo co.
Nechcela som tam robit dusno, malemu sa nic nestalo vlastne, ale baby, ako sa taketo veci riesia?
Ved ta ich mala uz vyzerala, ze ma rozum a chape veci, tak nemali jej nieco viac povedat?
Moj maly bol oproti nej uplny prcek a keby toto spravil, tak mu to teda inak vysvetlim a hned by vedel, ze spravil zle!
Ved kua, na ihrisko sa deti chodia hrat a snad sa mozu jeden druheho aj dotknut a pokukat si hracky, nie ze ich tam budem drzat od seba, nie?
Dakujem 🙂
@girlie_konik moja robi presne toto iste, je proste vo veku, vsetko moje, nikto s anemoze priblizit, dotknut, boh chran, ked jej nieco rozbije, len ten rozdiel, ze ja ju okriknem, upozornim, dohovorim, nepomaha, ideme prec. Toto je proste ta novodoba vychova, nic dietatu nevytknut, nechat to tak
Ano mas pravdu,podla mna je spravne dietatu vysvetlit ze takto reagovat by sa nemalo. Co sa tyka poziciavania hraciek tak my poziciavame ale nevyzadujem to od inych a akceptujem ked ich dietatu sa to nepaci tak okamzite hracku vraciame.
@girlie_konik ak mala 2-3roky,tak nieco chapala,ale urcite nie vela...
Syn bol iny,ale dcerka je z tych,co neradi poziciavaju...dlho s tym mala problem..az teraz,ako chodi do skolky,som si vsimla,ze je ochotnejsia pozicat svoje..a tiez vedela utocit..ale to deti robia,vzdy som ju upozornila,skor ona odstrkovala to ine dieta..ale zad..aj jej sa to uz stalo... Ak zautocila ona zamerne,tak bola izolovana alebo sme sli domov...
Ine su vacsie deti..tam uz by bol krik,predsa maju iny rozum.. To,ak si maminy vsimnu,tak to riesia..aspon teda u nas... Netvrdim,ze male deti nie,ale ten sposob je trosku iny ako pri vacsich..
Mozno ta babka ci mama mali doraznejsie upozornit to dievcatko,ze ak este raz udrie,tak pojdu domov ci budi sediet na lavicke nejaky cas..no vies..babky riesia veci miernejsie-vnucata a mama asi bola zaneprazdnena babatkom..
Ja som raz riesila sedenie na "trestnej lavici", ked sa mi vlani (Mali 4 a 2r.) moje vlastne deti pohadali,resp.skor pocapali kvoli nejakej preliezke.. Potom bol pokoj. Videli,ze som naozaj nahnevana..
@moni244 ako ok,dobre,chapem,ze asi aj mna to caka,nemudrujem. Ale presne toto ma zarazilo,ze ta mala uplne ok,nikto jej nic nepovedal dokopy,pohoda 🙄
@eunomia ved aj ja som jej to hned vratila,chapem ze ak nechce poziciavat,tak nechce. Len potom ta supa na hlavu ma prekvapila 😨
@girlie_konik Ja mam napr. syna (skoro 2 roky) tiez z kategorie, ze nepoziciava a je hlavne k mensim detom dost zly. Je mi to velmi luto, snazim sa to s nim riesit uz od zaciatku, ale vysledky su mizive. Je pravda, ze sa snazim vzdy zasiahnut, ked sa nieco deje, ale ono sa to nie vzdy da. Takze ono nie vzdy dieta pochopi, ked mu aj vysvetlis, ze takto sa to nerobi, nesmie, ze deti netreba byt, hracky treba pozicat... Ja chapem, co hovoris, ale prosto asi nemozeme byt na svoje deti take citlive (aj ja mam tendenciu chranit maleho proti vacsim detom. ak sa naaahodou neobrani sam) - len co pojdu do jasli/skolky, tam si budu musiet konflikty riesit sami. Ale ano, ako matka rovnakeho typu dietata si podobne ako ty myslim, ze dievcatku mali nieco viac povedat, nie len sa tebe ospravedlnit.
@siska53 dik.
A myslite,ze ja som spravila dobre,ze som odisla a neriesila to uz dalej?
@girlie_konik a este mi napadlo..su to ich hracky..maju pravo ich nepoziciat.. Ved ani my nepoziciavame len tak nase veci a ked nam ich niekto vezme,je to trestny cin-kradez...v jednom clanku kedysi davnejsie som citala,ze Africanol je divne,ze nutime svoje deti poziciavat len tak ich hracky..
Ine je to capnutie,je to nejaka taka automaticka obrana toho dietata..mozno este nevedelo hovorit..to skor ale uz musi riesit rodic dietata...
Ja ale nemam problem aj cudzie dieta upozornit,ak treba a rodic to neriesi..parkrat som sa tak ozvala kvoli synovi a raz zas ospravedlnovala ja,ked sotil chlapceka..mal vtedy 18m,ten maly zas asi nejak 13.m.,maly to viac nespravil.. Asi tak..
@girlie_konik počkaj rok a potom uvidíš, ako bude reagovať v takýchto situáciach tvoj malý 🙂 do toho obdobie vzdoru... daj vedieť 😀
čo sa babky týka - do toho nevidíš, aký majú spolu vzťah, ako často sa vidia, do akej miery babka vôbec vie čo a ako, možno majú s dcérou / nevestou pravidlo, že v žiadnom prípade sa do výchovy nestará...
2-3 ročné dieťa si naozaj až tak veľmi neuvedomuje, že tresknúť niekomu po hlave nie je vôbec vtipné... mrkni len sem, koľko je tu diskusií typu na tému "môj syn hryzie deti v škôlke" a podobne...
takže nádych výdych, takých zážitkov ešte bude... ale môžeš si byť istá, že žiadna extra trauma nehrozí 🙂
Ako pise moni244, deti prechadzaju roznymi obdobiami. Taktiez dost zavazi to, ci je zvyknute sa hrat aj s druhymi detmi, ci ma surodencov atd. Ak je zvyknute sa hrat iba same, tak s nim tazko pohnes. Najlepsie sa takym vyhybat, lebo su deti, ktore su schopne mensie dieta zhodit aj zo smykacky. Ja zvyknem deti najskor pozorovat, ako sa hraju, ci su tam nejake konfliktne alebo tak. Ak je tam nejake take, tak radsej idem prec. Lebo rodicia si vzdy chrania to svoje, takze to tazko vyriesis.
@sissy27 ved v pohode, ja to vobec neriesim z toho pohladz, ze chuuudatko moj maly, som ho pofukala a o minutu uz nevedel, ze sa nieco stalo, ja ho zase neofukujem a nelutujem ;)
A pisem, ze hracku sme hned vratili a som tam potom chodila stale dookola, aby jej nieco znova neschmatol.
Len proste, ked som sa nad tym zamyslela potom, tak mi to prislo divne, ze vlastne my, co sme nic neurobili, sme sa museli radsej dekovat.. a oni mali cele ihrisko pre seba 😀
@ena1903 ako som pisala, hracku sme hned vratili a ziadnu dalsiu jej uz nezobral.
A ja maleho zase nejak nechranim extra, necham ho nech si poskusa, pokuka, nechodim mu za zadkom..len po tomto vidim, ze asi budem musiet viac davat pozor, lebo pre niekoho je taketo nieco ok a myslim, ze ak by som vtedy nezvysila hlas, mamu s babkou by ani nehlo 😠
@girlie_konik tak to uz bolo na nich..ako ta mala to mala na haku,to iste..skor oni mali odist,ak by to zopakovala.. Zas odchadzat sa neda vzdy,lebo takych situacii bude...a skor boli potrestane tie vase deti,ktore vlastne nic nespravili..len maly sa pokusal si pozicat hracku..
Ja som sa vzdy snazila nejak mojich malych ochranit,kym sa dalo,lebo zas velki este nevedia,zvlast chlapci,dat taky pozor a obcas potrebuju teosku skrotit,no viem,ze ked ma niekto viac deti,tak viac sa venuje a sleduje si to mladsie dieta a pri tom starsom nieco prehliadne..preto mne nevadi,ak by dakto upozornim mojho,ale zas..ja upozornim aj cudzie dieta..
To je to,ze ty mozes upozornit aj to dievcatko, ale nebudes pri tom cudzom dietati stale,prosto do cudzej vychovy zasiahnes minimalne..
@girlie_konik oni, babka, dievca s mamou a surodencom sa hrali same, nikomu nic nerobili, nikomu nebrali. Tvojmu synovi dali jasne najavo, ze o hranie spolu nemaju zaujem. Namiesto debaty s kamaratkou si mala vziat svoju formicku a lopatku a robit tie kolaciky 3 metre od chlapca. S 15m. sa musis este spolu hrat , spolu smykat, formickovat, hojdat a nie klebetit. Deti treba od mala ucit, ze neni samozrejmost prist na ihrisko a brat cudzie hracky. Najprv sa treba opytat ci si moze poziciat a v 15m. to robis ty za neho ale on to vnima a pocuje, neskor sa bude pytat sam a si uvedomi ze nie kazde dieta sa chce spolu hrat alebo poziciat hracky. Na buduce ber svoje hracky ked sa rad hra v piesku. Ja ked beriem svoje hracky na ihrisko tak vysvetlim detom vopred, ze berieme na verejnost treba sa podelit, ked sa nechces delit, nechame si to doma a berieme len 1 hracku ktoru si bude drzat. Ini rodicia si vezmu pol hrackarstva a nechaju na dietati rozhodovat (to sa mi moc nepaci, ale kazdy ma svoju vychovu) Min. sa nam stalo podobne, mam trocha starsie deti, moja dcera sa pytala ci moze pozicat lopatku, a cca 4r. dievca ze nie, to je jej atd. aj ked otec jej vravel ze ma pozicat, dcere som doniesla tasku so svojimi hrackami, zrazu pribehla ta 4r. ze ci moze vyskusat nejake hracky, dcera povedala jasne, otec jej ale povedal ked chce dcerine hracky nech da mojej dcere svoju lopatku, mala pochopila, potom sa hrali spolu 1hod. a dievca zabudlo aj ktore su jej a ktore nase hracky
@tova Uf, ty si ako do mna spustila 😲 Laskavo ma neurazaj a nerob zo mna blbku, ktora si len tak opodial "klebetila s kamoskou" a jej decko zatial robilo zle chudatu inemu 😲
Ano, mali sme svoje hracky a ano, robila som vsetko pre to, aby tam maly uz nechodil, ved som to uz pisala vyssie, ze som mu branila, aby jej znova nieco zobral.
Predpokladam vsak, ze na ihrisko sa chodia deti aj pohrat medzi sebou a trosku sa socializovat, nie sa kazdy drzat maminej sukne a hrat sa na svojom mini piesocku.. ale tak ok, kazda na to mame iny pohlad.
@girlie_konik Mne pride cela zalezitost ako uzavreta, a to celkom zdarne.
Upozornila si ich na nevhodnu reakciu maleho dievcatka, ony sa ti ospravednili a malu napomenuli za jej spravanie. To, ze zvolila starka jemnejsi ton a nie krik je ich vec, ich volba a ich sposob riesenia situacie, ktory vobec nemusi byt menej uspesny, ako hucat na dieta 15 minut.
@girlie_konik ja som sa do teba nepustila, len pisem, ze s 15m. sa treba hrat spolu , vyssie si pisala ze s kamaratkou ste klebetili. To ze si nevedela syna ustrazit aby nedoliezal za malou, je tvoja vina, tvoja vychova je zrejme taka, sme von, vsetci sa spolu hrajme, kamaratme, poziciavajme. Lenze tak to ani dospeli nerobia. Mozno mala tam bola s babkou ktoru vidi raz do roka, chceli sa len same dve pohrat, doma nema svoje ihrisko, tak museli ist na verejne. niektore deti su autisticke a neznesu sa hrat s inymi a poziciavat. Oni praveze boli slusne, ked sa este ospravedlnili, ja by som asi ani nie ak by si sa ty prva neospravedlnila ze maly pichol do kolaca a robil nazlost.
@girlie_konik to este budú konflikty na ihrisku... Ale urobila si dobre, asi v každom bode, aj ze ste nakoniec odišli. Môj syn ma tri a pol roka, učím ho požičiavať hračky seberovným a menším deťom-tie väčšie nám veľa zničili a ani sa neospravedlnili 🙄 . Tiež ak jemu nechcú požičať, tak moje ruky preč. Ak nefunguje ani "výmena" a môj začne plakať, tak sa snažím vymyslieť pre neho niečo zábavnejšie... Takze takto to robíme my. 😉
Ja sa napriklad vzdy maleho spytam, ci chce pozicat hracku a ak vidim, ze s tym ma problem, tak sa ospravedlnim a nepoziciam., respektujem to. Kde je napisane, ze musi hracku pozicat. Nemyslim si, ze z neho kvoli tomu vychovavam sebca, vidim, ze ma dni ked pozicia (alebo pusti deti na hojdacku, ked je cakacka) a ma dni ked nie. Ked si berie nejaku oblubenu von alebo do herne, poviem mu, ze tam budu deticky a pokial hracku nechce pozicat, nech ju nechame doma alebo ju dame do tasky. V piesku si vacsinou poziciavaju deti navzajom. Ale pokial nechce sam pozicat, poviem mu, ze ani on si na vymenu nepozicia. Pokial niekomu (ci uz chcene alebo nechcene) znici babovku, tak sa ideme spolu ospravedlnit a vysvetlim mu, ze ani jemu by sa nepacilo, keby mu to niekto urobil. Moj nastastie nikomu neublizuje, len sa snazi objimat deti a tym, ze je velky, tak vacsinou koncia v objati na zemi. Ale jeho uz parkrat tiez niekto buchol (chudak vyhukany, lebo to nepozna) a ked nezareagovala matka toho dietata, tak som povedala svojmu malemu pred dietatom (a kludne aj pred matkou), ze toto sa nerobi, deticky sa nebiju, pretoze to boli. Aj s tym objimanim mu vysvetlujem, ze sa musi najprv opytat, ci moze, lebo sa to detom nemusi pacit.
Ano, deti chodia von sa socializovat, ale vacsina deti do troch rokov sa este nedokaze hrat s inymi...hraju sa vedla seba, ale kazde za seba.
a ja by som napriklad neodisla z ihriska. Preco? Sama vravis, ze maly na to hned zabudol. Asi by som mu len vravela, ze nech k dievcatku nechodi, lebo sa jej to nepaci. Pripadne, ked tam ide, tak sa len pozerat.
@girlie_konik He he, tak tvoj syn dojde a zacne inym brat hracky, a cudujes sa ze ma z toho niekto hysak a krici nieee?! Ved tvoj syn je ten co bol "agresor", mala si dohliadat a riesit to ty, trhat mu cudzie hracky z ruk ty! Milujem take matky co vypustia akoze "male mile" dieta bez dozoru na vacsie ktore si uz uvedomuju co je vlastnictvo a potom sa este urazaju ked im nechce nikto pozicat. Tebe by ako doslo, kebyze svoje dieta vyspustim na tvoju kabelku nech si hrabe co chce a prenaramne by som sa cudovala ako to ze nechces pozicat, vsak on je mladsi ako ty, tak ma nejaky imaginarny narok ci co...ved zdielaj, no nie?!
A potom ked nici inym ich stavby z piesku (ano, nielen rozkopanie ale aj rypanie prstom je nicenie) a reaguju primerane veku, zase sa citis poskodena ty a tvoje dieta? V takom veku ako pises som bola par cm za zadkom svojho dietata a ucila ho co ano a co nie. Ak som na chvilu nebola a vysvetlili mu to rucne strucne za mna iny, nemozem sa stazovat.
Podla mna to beries prilis citovo, si prilis naviazana na svoje dieta a beries ho ako stred vesmiru. Trochu uber. Na jednej strane hovoris za socializaciu na ihrisku, tak bud ty predvidaj jeho reakcie a reaguj, alebo nechaj nech si "deti vyriesia medzi sebou". Tak sa najstrucnejsie nauci ze inym sa kolece neposkodzuju.
Oni sa ti dokonca omluvili za nieco coho pricinou bol primarne tvoj syn. Ty si sa im za chovanie svojho tiez minimalne reciprocne omluvila? (Podla mna to by bolo minimalne slusne obojstranne, nakolko on bo povodcom). Ze ti vadi ze neriesili svoju oni nasledne, to uz je taky manever na odvedenie pozornosti, aby si nemusela riesit ty svojho. Ich dieta mozno nereagovalo ako dospely - nicmenej vzhladom na vek jeho reakcie su obvykle, ale zaroven nebolo povodnocom "zla" (branie bez dovolenia, nicenie cudzej veci) co zas sice tvoj syn robi tiez vzhladom na vek (este nevie), ale urcite oni nie su ti, co tam primarne pochybili.
Nabuduce radim namiesto "vyvalenia sa" s kamoskou si strazit svoje dieta a necakat ze zato ze je najmladsie na ihrisku kazdy mu vsetko odpusti a bude ho vychovavat a socializovat za teba.
Este ma napadlo ze toto su take typicke reakcie matky prveho dietata, keby ste mali 2, tak sa uz davno denne mydlia, tahaju o nieco, stuchaju, veru aj sotia, hryznu, bolestivo potiahnu, potknu navzuajom, kopnu a tresnu po hlave a teraz obe tvoje, su obdobia urcite kedy kazdych par minut zalovanie a plac, pri urcitom vekovom odstupe, co by bola dobra skola ako sa vycvicit na toto 😀
ja na tvojom mieste - mam starsie dieta, by som pred tym, ako hracku zoberie niekomu inemu, isla s nim k tomu dioevcatku /ved to vidis, ze ide k dievcatu/ a ak by som videla, ze ide jej nieco zobrat, tak by som ho zastavila a za neho by som sa opytala. dievca by povedalo, ci pozicia alebo nie. a bolo by vybavene.
a to ze sa dievcatu nepacil, ze jej pichol do stavby, to tiez chapem.
ked bola moja dcera mensia, asi ako tvoj syn, tiez som v tom obdobi stale chodila za nou, aby som mohla predchadzat konfliktom... takto male deti ich este nevedia poriesit.
tiez dobry napad je, ked si chce tvoj syn nieco pozicat, tak zober ty do ruky nejaku vasu zaujimavu hracku a skus ponuknut na vymenu....
@girlie_konik prepac, ale tiez si myslim, ze sa pri tak malom dietati neda este vyvalit na ihrisku. Ja mam 20.mesacneho a este sa mi to ani na prazdnom ihrisku nepodarilo. A tiez som tam bola s kamoskou, ktora ma odrastene deti a pekne sme behali za malym a piekli kolace. Tiez este nevie sam si vypytat a sam reagovat na bojove situacie medzi detmi, robim to za neho. To znamena, ze na ihrisku kde su deti beham za nim a ciham co vzide. Mame susedu, kt ma 2,5roka. Vkuse, ale.vkuse robi nasmu malemu zle, berie mu hracky, trieska ho, zhadzuje a napriek tomu ju maly zboznuje, ale nam so susedou sa este ani raz nepodarilo vypit spolu v klude kavu. Stale cihame. Jasne, ze sme upozornovali, ona capala po zadku, dohovarala, ale je to proste teraz taky vek a vzhladom k tomu, ze uz mam dve velke deti, predpokladam, ze aj moj maly to bude robit a navyse, musi sa naucit aj on reagovat v takychto situaciach a vediet, ze nie vzdy budem pri nom. A k vasej konfliktnej situacii. Ved vam ta matka jasne povedala, ze mala nic nepozicia a napriek tomu vas to uz nebavilo ho drzat od nej? Reakcia toho dievcata bola uplne normalna vzhladom k jej veku, vzhladom k tomu, ze ma mladsieho surodenca, hrala sa pekne s babkou. Babka ju upozornila, ved ju tam snad nemala scapat snad preto, ze vy ste pustili maleho a ten jej rypol do kolacika. Reakcia fakt uplne normalna, ze pleskla a obidve aj s babkou sa vam ospravedlnili, tak ako co ste este chceli?
@girlie_konik podla mna uplne normalna situacia, takych budes mat denne kopec, ja tam nevidim ziaden problem, ved malu upozornili, aj ked na tvoj vkus jemne, ale 2-3 rocne dieta je este tiez malicke aby uz vsetko chapalo a spravalo sa uplne dokonale, aj tebe sa ospravedlnili, neviem co viac mali spravit? Snad si necakala ze na nu nakricia, alebo ju zmlatia? Este stretnes aj mamicky co sa ti neospravedlnia a nepovedia svojmu dietatu "Joooj, to nemozes moja takto, joooj, bla bla" 😉
@girlie_konik co sa tyka malej, zistila som, ze taketo deticky su schopne hrat sa vedla seba, ale nie spolu. su vo veku, kedy si zacinaju uvedomovat vyznam vlastnictva a slovicka "moje", neradi sa o hracky delia. ja sa dcerke snazim vysvetlit, ze hracky moze pozicat aj inym detom, teraz to uz zvacsa praktizuje bez problemov, ale zo zaciatku to razne odmietala, vtedy som nenutila.
ina vec je postoj mamiciek na spolocnych ihriskach. doteraz som s malou bola na verejnom ihrisku 2x, vzdy v ramci nejakeho vyletu. oba razy som ju znechutene odtial brala prec, pretoze s ludskou hlupostou bojovat nemienim. situacia bola v oboch pripadoch podobna, dcerka sa chcela smykat, ale nemohla, pretoze v prvom pripade si dvaja chlapci zmysleli, ze smyklavka je ich a ziadne ine dieta nepustia, v druhom pripade dievcatko hadzalo na smyklavku kamene. mamicky sedeli a bez jedineho slovka pozerali na rad deti, ktore sa nemohli smykat, ziadna snaha usmernit svoje dieta, co len jedinym slovom. nastastie byvam na mieste, vdaka ktoremu nepocitujeme potrebu chodit na ihriska.
tieto moje dve skusenosti ma utvrdili v tom, ze vacsinou su to rodicia, kto by potreboval vychovavat, pretoze ak dospeli ludia nevedia, ako reagovat v spominanych situaciach, tak to tazko naucia svoje deti.
@girlie_konik zbytocne si rozcarovana, tieto reakcie patria k veku. Dieta okolo 2-3 rokov nepozicia nic (okrem malych svetlych vynimiek), strazi si svoj priestor a je ochotne ho za akychkolvek okolnosti branit. Tvoj syn dojde raz do toho isteho stadia. Beriem to, že matka jej mohla dohovorit, že takto sa situacie neriesia, ale nic nemeni na fakte to, že ty si mala zamedzit tomu, aby jej on robil zle (rozumej znicil kolac z piesku). Za to dostal "priucku". Tych este bude neurekom. Neber to tak citlivo. Deti sa vzajomnej komunikacii medzi sebou ucia a to co nedokazu spracovat tak ako dospelí, riesia po svojom. Rodicia su na to, aby vysvetlili, dohovorili, ukazali ako sa to ma.
Ja ne tolerujem agresivitu od väčších deti K môjmu synovi. Ak neupozornil rodič - tvári sa že nevidel - upozornim dieťa ja. Slušne ale upozornim-pokarham. A takisto netolerujem to isté u môjho dieťaťa. Môj syn agresívny našťastie nieje, ale je v období keď chce všetko čo má iný, požičiavať nechce,ale zato vždy rád vymení 😀. Vie už sám poprosiť aj poďakovať. (Zatiaľ ho slušnosť bavi) zatiaľ sa nehanbí a ani to obdobie vzdoru nemáme také intenzívne.
Male deti sú zvedavé a je úplne normálne keď menšie dieťa príde nám pokaziť koláčik. Nič to spravíme nový. A pri takýchto situáciách vždy zakročim razantne. Druhá vec je ak si náhodou nevšimnem. To sa hneď ospravedlnim a malého pokarham. A tieto veci Žiadam aj od druhých.
Strašne sa mi nepáči keď staršie dieťa napadne moje,a môj nesmie napadnúť menšie. ....a Vlastne žiadne. S jeho kamaratmi rovesnikmi nejaké tie jemnejšie tahanice,pozorujem ,ale tam tiež väčšinou zakročim niekedy sú Z toho milé ,úsmevné akcie ☺ ale chodíme na ihrisko kde sa už všetky deti aj mamky poznáme. Takže keď viem že nejaké dieťa je konfliktnejsie tak sa vždy snažím zabrániť prípadným nehodám už vopred.☺
@girlie_konik Nechce sa mi citat ostatne reakcie, takze mozno sa budem opakovat. V prvom rade, chapem ta, toto su vsetko nove situacie, ktore sa ti zda, ze sa daju vyriesit lepsie, inak (obzvlast ak sa situacia vyvija v neprospech tvojho dietata). Ver mi, poznam to, velmi doverne.
Potom si vsak kazdy rodic musi uvedomit, ze ista miera riesenia konfliktov je aj na samotnych detoch. Aj tvoj syn sa musi naucit, ze jednoducho, cudzie hracky su cudzie veci, ktore nie su automaticky pozicatelne. Cudzi kolacik z piesku je stale cudzi kolacik z piesku a akokolvek malicherne sa to zda nam, dospelym, je to vytvor niekoho ineho. Ze dostal formickou po hlave, je len prirodzena reakcia.
Ja to riesim tak, ze nejaky sacanec, buchanec, stuchanec ako prirodzena obrana druheho dietata je primerana. Ak vsak vidim, ze cudzie dieta prekracuje hranicu, ze nejde len o obranu, pripadne ochranu svojich veci, zasahujem. Nijako nasilne a vacsinou spociva moj zasah v tom, ze ideme dalej alebo jednoducho opustime ihrisko. Moje deti su v drvivej vacsine pripadov na mieste toho buchnuteho dietata, takze mam bohate skusenosti 😀 Ale odkedy som ich prestala neustale ochranovat, su otukanejsie. Uz nemaju zachvaty zalostneho placu, ked im niekto nieco nepozicia alebo ich niekto udrie. Stale sa nebrania a poziciavaju ako trdla, ale to je povahou, s tym nic nespravim. Ale stalo ma to roky sebazapierania, musim povedat.
Cudzie deti nevychovavam, nemam k tomu ziadne pravo. Nehodnotim cudziu vychovu, ani na to nemam ziadne pravo. Mojou ulohou je pripravit ich na zivot v realnom svete bezo mna, kde sa budu branit same.
Opat - netvrdim, ze moj sposob je jediny spravny. Len by som ta chcela povzbudit k tomu, aby si sa nesnazila za kazdu cenu riesit konflikty za svoje dieta, lebo "je este maly". Nie je a ked mu das sancu, mozno budes po case velmi prijemne prekvapena 🙂
Uf, nejake dlhe to je, snad to docitate 😀