Koľko trvá kým sa dieťa samé rozchodí?

7. aug 2021

Ahojte som mamina 17 mesačného chlapca ktorý sám nechodí. Nábytok obchádza už 5 mesiacov, dokáže sa aj sám postaviť a urobiť dva tri kroky také tarbave a potom šup na zadok a na štyri. Radšej stvornozkuje. Po srvornozky ide od 10 mesiacov mega rýchlo. Nemá akoby stabilitu keď chce chodiť, po neurologickej stránke je všetko ok, boli sme pred mesiacom. Chodíme cvičiť na fit lopte, mali sme aj cvik z vojtovky lebo sa stava na špičky ale šľachy sú v poriadku a fyzioterapeut aj neurológ tvrdia že to je zlozvyk a zlý pohybový vzorec ktorý časom cvičením odznie. U ortopéda sme nepochodili nijak, vraj nám topánky ani dlahy ani žiadne pomôcky netreba ale prečo potom v 17 mesiacoch mi dieťa nie je schopné samé chodiť? Kyve s ním zo strany na stranu. Viem že strop je do 18 mesiacov a máme ešte čas jeden mesiac ale za mesiac to vôbec nevyzerá že začne. Veď stále padá a je taký nestabilný. Viem mu nejak pomôcť okrem cvičenia? Čo keď nezačne chodiť jak 18 mesačný? Môže byť preto tak nestabilný že keď stojí a chce ísť tak ho to ťahá na tie špičky ? Vie stat aj normálne normálne ale aj na špičkách

pribinak
7. aug 2021

Šla by som k inému neurologovi na konzultácie, detto inde na posúdenie k fyzioterapeutovi

Mojej kamosky syn začal samostatne chodiť ako 22 mesačný, ale mal oslabený svalovy tonus. To bola príčina.
Ak sa postaví na špičky, treba mu posteklit nozicku, ak je teda bosí

dadka294
7. aug 2021

Ahoj, napis mi spravu

karhu
7. aug 2021

ak lekari tvrdia, ze je v poriadku, tak by som bola pokojna, ak mas vsak pochybnosti, konzultuj s inym neurologom, inym fyzioterapeutom..su deti, ktore zacnu chodit ovela neskor..a je to ok, kazde dieta je ine

uhnakova
7. aug 2021

mate choditko na tlacenie pred sebou? Moje deti sa obe naucili tak chodit, ze tlacili choditko, aj von sme ho bravali chvilu. Pokial teda nie je vaznejsi problem, mohlo by to pomoct.

pribinak
7. aug 2021

@uhnakova ak má osvojené zlý vzorec chodze, tak určite nie choditko

merynka33
7. aug 2021

kazde dieta je ine.. nektore sa rozchodi skor a niektore neskor v starsom veku sa ten deficit nechodenia aj tak vyrovna a bude behat ako rovesnici ktori zacali chodit skor, pokial to teda naozaj neni zdravotny problem

uhnakova
7. aug 2021

@pribinak je mozne, ze sa dietatko len boji pustit do priestoru, ked v tomto veku len stvornozkuje a lekari nic vaznejsie nezistili. Zase ze by bol pediater aj neurolog mimo? Tomu uplne neverim. Moje obe boli pohybovo dost pomale a bojazlivejsie, to choditko im pomohlo, lebo to bolo podobne ako popri nabytku, ale dalo sa urobit vela krokov a nacvicit trochu chodzu.

autor
7. aug 2021

@uhnakova
@pribinak ďakujem za názor ale chodítko na tlačenie máme fakt zakázané lebo pri ňom ide na špičky, fyzioterapeutky sme mali už tri a všetky tri povedali že sa to rozcviči no len kedy mne sa to nejak nezdá na samostatnú chôdzu a už má prepadá veľký strach. Druhú neurologicku máme ale až v októbri skorší termín nemali... Ešte som zabudla napísať tri mesiace nosil remene na nohy lebo mal vrodenú čiastočnú dysplaziu bedrového kĺbu ale to už je v poriadku. Môže aj toto byť dôvod oneskorenia? Táto posledná fyzio ktorej chodíme pracovala dávnejšie na ortopedii a vravela že nám dáva čas do 18+3 mesiace kvôli remenom ale neviem či pátrať ďalej či teda čakať 😔 všade čítam že neskorá chôdza a špičky je autizmus a detská obrna ale to mi všetky tri fyzio povedali že na 95% nie že s takými deťmi cvičia a sú to úplne iné deti tak ja už neviem čo robiť či som už z toho všetkého ustráchana alebo stresujem oprávnene

uhnakova
7. aug 2021

uplne rozumiem, ze sa bojis. Mozno by mohlo este pomoct plavanie? Neskusali ste? Ze by sa trosku posilnili svaly. Moji zacali plavat az ako skolkari, ale vyrazne ich to pohybovo posunulo.

uhnakova
7. aug 2021

Este mi napadlo, ze by ho mohli potiahnut aj rovesnici, trosku by ho to mozno motivovalo. Tak bud travit viac casu na ihrisku s inymi detmi alebo zacat chodit na nejake detske cvicenie pre najmensich.

deedol
7. aug 2021

chodit urcite bude, otazka je ako - ale na tom pracujete, rozcvicujete tie zle vzorce, takze ja by som sa neobavala. podla mna moze byt oneskoreny kvoli tym remencom, tiez by som pripocitala tie tri mesiace. mojmu pomohlo, ked mal nieco v rukach, inak sa nechcel pustit. takze do kazdej ruky malu hracku a potom siel (mal pocit, ze sa niecoho drzi, aj ked to tak nebolo). inak tiez sme cvicili vojtovku kvoli viacerym diagnozam a vsetko rozcvicil. inak tiez som sa hrozne bala a stresovala s dmo - s tym neporadim, len chcem povedat, ze chapem 🙂

zuvelyn
7. aug 2021

Moj ma 15 mesiacov a dnes urobil prvé samostatné kroky, okolo nábytku a s hračkami chodí od Marca. Necvicim ani som nidky necvicila s ním nic, nechodím na ziadne fyzio ani vyšetrenia. Pustí sa vtedy ked bude pripravený sám. Je pevnejší, silnejší a stabilnejší ako všetky ostatné deti v našom okolí ktoré boli umelo cvičením stimulovane k (pre nich do vtedy neprirodzeným) pohybom.

marianarem
7. aug 2021

Moj zacal chodit na prelome 15/16 mesiacov, co bolo vyse 9 mesiacov po tom, co zacal stvornozkovat a nejakych 8 mesiacov po tom, co zacal chodit okolo nabytku. Takze oproti nemu tvoj este stvornozkuje a obchadza nabytok kratko 🙂 U nas to dlho bolo tiez len o par krokoch a potom hned na zem. Ale nejako som to neriesila, mala som totiz pocit, ze mu taky sposob pohybu uplne staci a radsej sa venuje inym veciam, hlavne recneniu 🙂 Rozprava ozaj vynimocne dobre. Tvoj je ako na tom v inych oblastiach, nie je mozne, ze aj on si vybral nejaky iny smer rozvoja?

pribinak
7. aug 2021

@uhnakova to s boji sa pustiť samé chodiť to je taka blbosť až to pekne nie je. Chôdza je u zdravého dieťaťa prirodzený pud.
My sme chodili na rehabilitácie a tam to raz pred primárnou povealal jedna pani, primárka ju skoro zozrala, že čo za blbosti to rozpráva

pribinak
7. aug 2021

Pýtaj sa ako hodnotí jeho svalovy tonus. To môže byt jeho problém

pribinak
7. aug 2021

@uhnakova plávanie pre neho by bolo určite super. Voda je pri pohybových ťažkostiach skvela

janula12345
7. aug 2021

Ja by som ti odporucila jednoznacne jednu pani v Olomouci, ktorej by som isla maleho ukazat. Z vlastnej skusenosti, aj zo skusenosti 2 rodin, ktore osobne poznam.. pomohla ako jedina. Nebudem tu rozpisovat pribehy ako,, ale v skratke- u vsetkych troch pripadoch ktore poznam, tu na sk pochodili vela aj lekarov aj fyzio a iba ona im aj mne pomohla a to hned zadelila diagnozu a po cviceni podla nej sa problemy vyriesili. Cvici iba Vojtovku- ale nie je vojtovka ako vojtovka... ak zaujem, bapis a dam ti kontakt. Za otoc a 1 cestu do ciech nic nedas.. zdravie je prvorade.

vierka82
7. aug 2021

Môj začal chodiť dva mesiace pred druhými narodeninami . Teraz uteká rýchlejšie ako ja😅

uhnakova
7. aug 2021

@pribinak nemyslim si, ze je to blbost a chodza definitivne nie je ziadny pud. Ludia su rozni a vidiet to uz od malinkych deti. Niekto je odvazny, iny bojazlivy, niekto sa do vsetkeho vrha po hlave, iny si to stokrat premysli, niekto je vybusny, iny pokojny, niekto ma talent na matiku, iny na hudbu. Absolutne nie sme rovnaki a vidiet to odmalicka. Ulohou rodica je trochu pomoct dietatu vyrovnat sa s jeho slabsimi strankami. Na margo dotycnej pani primarky, keby mne povedala, ze blbosti rozpravam, hladam inu primarku.

pribinak
7. aug 2021

@uhnakova to vo di napísala je úplne mimo. Skús si niečo naštudovať o vzoriamovani, svalovým tonus, koordinacii, ….
Naučia sa chodiť všetky deti a nezávisle od svojich pováh.

uhnakova
8. aug 2021

@pribinak prosim, nenavážaj sa do mňa neustále. Zjavne sa nezhodneme. Myslím, že autorka diskusie chcela hlavne poradiť, ako pomôcť jej dieťaťu k chôdzi a nie je zvedavá na vzájomné osočovanie. Z názorov mamičiek nech si vyberie sama.

saxana000
8. aug 2021

Daj mu do ruk varesku miesto choditka najprv mu ju drz aj ty a nech ide s nou a s tebou postupne ju drz menej a menej nech s nou chodi sam.mozno potrebuje mat pocit ze sa niecoho drzi.ked sa viac osmeli rozbehne sa aj sam.