Ahojte, neviem presne, čo tento pojem presne znamená, ale niekedy mám pocit, že moja dcéra je dosť nervózna. Má 12 týždňov korigovaného veku. Je to prvé bábätko, nemám to s čím porovnávať, preto sa pýtam tu. Moja malá často plače, keď sa s ňou nič nedeje. Pekne spinká ( aj 4 hodiny ) v kočíku, v aute, dokážeme sa aj hrať, ale keď sa unaví tak spustí krik a kričí, kým nezaspí. Pred každým spaním musí plakať, mrviť sa, vypínať a pod. Po prebudení býva tiež podráždená, hneď ju musíme zabaviť, aby neplakala. Na návštevách je málokedy usmiate bábätko, na brušku sa jej nepáči, hlavičku dvíha pekne, ale keď sa unaví tak zase krik a nechce sa jej na brušku oddychovať. Možno aj preto, že nebola na to naučená, v nemocnici bola prvé tri týždne života a tam detičky na bruško nedávali a mne tiež povedali, že len pod dozorom a na chvílku. Mám ju to nejako naučiť ? Ak áno, tak ako ? Tiež sa mi zdá, že vo zvislej polohe kuká len na jednu stranu, keď leží tak sleduje hračky aj sa usmieva, papá ručičky a tak...koľko plačú vaše detičky ?
@nikusssik pred spanim Ti place preto, lebo je pretazena. skus ju pozorovat a ukladat na spanok pri prvych znamkach ospanlivosti- spomalene pohyby, dlhsie pohlady do blba, malatnost, atd... deti v takomto veku by nemali byt hore dlhsie ako hodinu a pol az dve.
ak place aj hned po zobudeni, tak sa asi skutocne jedna o nedostatok spanku.
napis mi ako Ti spava cez den 🙂
@soldi no cez den spi dobre len na vzduchu v kociku, doma je to tazsie...ale asi aj preto, že je teraz teplo..a všetko ju zaujíma a potom je nervozna a unavena...doma mi spí max. hodinku a zobudí sa...pohrám sa s ňou, unaví sa a zase zaspí, niekedy aj na dlhšie, ale väčšinou je to krátky spánok...v kočíku aj 4 hodiny vkuse...v noci je to lepšie, budí sa len na papanie a prespí od 20:30 do 6:00...niekedy je horšia noc, že ju treba uspávať, ale vacsinou po najedeni spi hned. neviem, ako minimalizovať ten plač, ale asi deti plačú....len ja mám taký pocit, že je nešťastná :(
@nikusssik nenapisala si ako dlho byva hore medzi spankami, to je dolezity udaj 🙂
zo skusenosti- po nocnom spanku je idealne dietatko znova ulozit uz o cca hodinu, maloktore vydrzi dlhsie.
a taktiez je dobre mat nejaky predspankovy ritual- denny aj nocny (nemusia byt rovnake).
vyborna kniha je o spanku od dr.weissblutha, najdes uryvky aj na nete.
vacsina babatok ked place, tak je to kvoli nedostatku spanku- pokial teda netrpia nejakymi bolestami.
@nikusssik mne prvých 6 mesiacov dieťatko plakalo skoro stále. Buď spalo max. 30 min. iba na rukách alebo plakalo 🙄 🙄 🙄 🙄 nezistili mu nič. Postupne to prešlo 🙂
A ako ho naučíš byť na brušku? Tak že ho budeš dávať na bruško 😀 😀 😀 deťom sa tak veľmi nepáči, ale je to východisková poloha pre zdravý psychomotoriclý vývoj tak treba len dávať čo najčastejšie a predlžovať čas kým sa dá ak plače nemá to význam nechať ju trápiť sa.
my sme neplakali ani teraz dáko moc neplaká.Iba vtedy ked spadne lebo sa učíme troška chodiť alebo prebaliť treba hlad, smäd alebo spánok iba pretoto plačkáme inak je to ok len treba zistiť príčinu 😉
@nikusssik mas uplne normalne babatko ktore place ked je unavene a ktore place ked sa zobudi , vola ta inak to zatial nevie....
place ked je hladne ked sa zobudi.. takze klud pokial das najest , a vymenis plienku, a zoberies do narucia je spokojne, male babatka placu casto casom budu , kricat.. 🙂 🙂
jedine ak place dlhe hodiny , ma teplotu. alebo ine priznaky vtedy bud pozorna inak mas normalne babo .. 🙂 🙂 🙂 🙂