Ahojte, kolko casu travite s babatkom, ked je hore? Jasne, ze cely den, ale myslim, ze kolko travite aktivne venovanim sa mu? Ja mam 14 tyzdnoveho chlapceka a som s nim skoro stale, nakojime, prebalime a mame aktivity ako jasenie pred zrkadlom, citanie knihy, pozeranie obrazkov, na brusku... Maly spi totiz malicko, 2x30 min a potom v kociku, ked sme vonku. Ja som si uz zvykla a vsetko porobim, ked spi, mame upratane, ozehlene, navarene... len by som sa chcela zacat ucit cez ten cas, ktory spi a nieco porobit, ked je hore. Len mam z toho vycitky, ze ho necham pod hrazdickou a ja si pojdem zehlit... Ale manzel aj mama mi nadavaju a hovoria, ze by som ho mala nechavat viac sameho. Je pravda, ze vela pokrokov spravil maly, prave, ked bol sam pod hrazdickou (ako chytanie hraciek, prevalovanie na bok...) a vyzera spokojne, ked je tam. Tak prosim poradte, ako to robite vy? Ja, obcas, ked varim ho dam do sedacky a vsetko mu komentujem a davam ovoniavat a chytat atd. a je tam aj ked jeme, to chcem aby si zvykal, ze ked sme pri stole, on je vo svojej sedacke pri nas... ale tak sa citim ako na nic mama, ked ho nechavam sameho :(
Ako to myslíš, že ho nechávaš samého? Ono stačí, keď je v pohode, že ste v jednej miestnosti. Ak je v druhej miestnosti a ty pracuješ v inej a on je hore a sám v inej, tak to by aj mne prekážalo.
Deti treba nechať aj samé, lebo ak mu budeš stále, len ty vymýšľať program, tak po čase tu budeš zas písať tému, ale o tom, ako sa tvoje dieťa vôbec nevie zahrať samé a teba to vyčerpáva. Ja som sa môjmu venovala, ale asi aj menej ako ty, keďže môj bol vždy spokojné dieťa a dokázal byť aj dlho sám a sám sa hrať. Ja som si malého napríklad položila k sebe na gauč, pod ohratku a zapla som si telku alebo som sa hrala na mobile. Občas som sa mu povenovala, ale nie nejako dramaticky. Plus som ho nakojila, prebalila atď. A každý deň sme išli aj na prechádzku na pár hodín. 🤔
Je to príliš malé dieťa, aby si mu už robila program. Nemáš dôvod sa cítiť, ako nanič mama🙂 Prílišné venovanie vedie k nesamostatnosti dieťaťa, neraz tu píšu matky, že nemôžu ísť bez dieťaťa a ni na WC. To je vtedy, ak sa prílišné venovanie otočí proti tebe.
@pato88 áno. popravde, to, čo baby píšu, neviem o žiadnom prieskume, že keď sa veľa venuješ dieťaťu, nevie byť potom samé. ono mňa to vždy dráždilo, keď mi to niekto vravel, lebo kto určil čo je veľa? podľa mňa dôležité je, ako to máš ty, ako to chceš mať ty. pokiaľ sa jemu venuješ preto, že máš nejaký drive v sebe, ktorý ťa k tomu núti, že máš v sebe nejaký konflikt, že inak nebudeš dobrá mama, je dobré to vedieť o sebe. ale s tvojim dieťaťom to nič nemá ani nikdy mať nemusí. je dobré sa učiť starať aj o seba. napríklad ja, keď mám nutkavú potrebu starať sa o deti, tak sa najprv spýtam samej seba, či to necítim napríklad preto, že sa vlastne necítim úplne ok a potrebujem to týmto zahnať.
a tak.. držím palce v tomto učení bytí s deťmi a samé so sebou.
Ja som mu vela spievala hrali sme sa s hrackami. No ja som sa venovala takmer stale ked bol hore. Chodili sme von aj 2x denne.
@pato88 mamo zvolni. "Bacni" dieta na zem, urob si kavu, vyloz nohy a oddychuj. ked sa ti dieta prehra trochu same, tak ho nechaj. Decka nepotrebuju stale organizovany program. A uz wobec nie take male. NIKDY som nic nerobila, ked deti spali. Ked spali, bud som spala aj ja alebo oddychovala, kavicka a pianko.
Ja mam trojmesacneho. Mame hraciu deku aj kresielko s hrazdickou. Ak potrebujem popratat kuchynu, navafit, ci poskladat pradlo je pri mne v kresielku lebo takot ma vidi. Ked pijem kavu je na hracej deke. Ono realne mu hrklaku, ci leporelo ukazujem mozno 15min. Samozrejme ze sa nu prihovarame, viem ze sme spolu ale nonstop neskacem a nevyberam hrackh. A to moj spi 4*30min z toho dvakrat v kociari.
Nedavno koloval na FB taky nostalgicky Status ako sa kedysi hrali deti vonku atd, mimo ineho Ze many sa s detmi nehrali lebo robili v domacnosti. Dostalo to tisicky likeov, pritom taka hovadina. Jasne ze je super Ze nasa generacia ma cas sa hrat s detmi, Ale 4 mesacnemu babatku naozaj nemusis robit program, sama hovoris ze pokroky robilo Ked ste ho nechali sa trosku nudit. a nerob si vycitky, si super mama, urcite lepsia ako ja 😂
Pokial mozes,kludne si popri malom rob svoje veci....co by za to ine mamičky dali 🙂
Bez vycitiek si poriad, navar, pusti telku,... aj ked je male hore. Nemusis mu venovat kazdu sekundu. A nech si niekedy kludne aj poplace. Ja som to tak robila, ze vzdy na mna videla, ked som varila, dala som ju na hraciu podlozku do dveri kuchyne a ona si tam buchala do hraciek alebo pozerala na mna, ked som riadila kupelnu, bola zas vo dverach. Ale u nas neplati to, ze ked som ju nechavala aj samu, teraz sa vie zahrat sama. Opak, je to prisavka a hra sa, len ak som pri nej. Ked potrebujem nieco urobit, bud reve alebo sa len tak bez duse mota od jedneho gauca k druhemu
Klobuk dole pred tebou 🙂 uplne v pohode, kym sa nestazuje, nechaj ho tak a rob si svoje. Ved pre neho je vsetko zazitkom, zas si tolko nenamyslaj, ze len ty si zaujimava a inak sa nic nenauci 🙂 srandujem samozrejme 🙂
Ja mam uplne ten isty pocit viny. Ze ho necham v hniezde, v kresle, na deke s hrazdickou. Ked v tom hniezde hladi von z okna, alebo si skuma ruku 😅 ale tiez tak nejako vnutorne citim, ze nemozem sa mu venovat kazdu sekundu, ked je hore. Stale bojujem s tym pocitom, ze ho vlastne "odlozim" 😕
@pato88 naozaj si super, ze sa snažíš dieťaťu vyplniť každú chvíľku ale ako baby píšu, dieťa má byť aj samo so sebou, skúma predsa aj svoje telíčko, prsteky, nožičky! Moja ma už síce 5 rokov a dieťa sa ma aj nudiť, vidím to na mojej! Čakám druhé babo a niekedy ako dnes napríklad som bola úplne mimo a čuduj sa svete, ja som ležala na gauči, mala ma prikryla dekou, pohladkala po vlasoch a išla do detskej a tam sa prehrala celú dobu, kreslila, hrala sa na škôlku! Keď som fit, tak mi stále chodí u zadku, mama ideme toto, mama tamto a sama sa nezabavi! Takže keď je samé so sebou púšťa uzdu fantázii!
Ja som sa s malou tiež v tom veku keď bola hore, hrala s hrkalkami, spievala jej, stale niečo rozprávala, ale niekedy treba aj nohy vyložiť a kávu vypiť alebo si pospať 😉
14t citanie knihy?? Fuuuha, nerozumiem naco🤦♀️. Stacia pestre hracky okolo,aby vnimalo farby, veci, chytalo ich, paslo baranky..+ ponosit ked treba, pomojkat a polozit.
Netreba to prehanat.
Babo ma vediet aj byt len tak v postielke,ci na zemi a pozerat sa na hracky, kopkat nozickami ,na brusku ... nemusi mat stale program... potom tu bude tema o pol roka,: moje dieta nechce byt ani minutu same..ako si naucis....tak mas..
Vsetko s mierou.
@queen_mary fuu zeny, toto je cim sposobene,kde ste k tomuto vycitaniu si prisli? To nem dobre, vazne....
Uplne ta chapem, mala som pri pdvom podobnd pocity. Terraz mame 3 deti najmladsi bude mat na jar 2 roky. Vsetci mi hovoria, aky je super pohodak, ze sa vie sam zabavit, vie sa vynajst....lebo proste ten cas venovat sa mu prakticky nebol, lebo starsi dvaja a domacnost...ked boli ti dvaja prec som bola rada, ze js doma chvilu ticho a musela som si vyslovene pripominat, ze musim na maleho aspon trochu hovorit... Tym chcem povedat, fakt sa mu nemusis venovat furt, kludns sa pri nom uc alebo upratuj alebo cokolvek, prosts bud s nim a ked ta bude potrebovat ti da vediet (a uzivaj si, kym sa popri nom nieco da, s takym rocnym torpedom co vsade vylezie a chyta ho separacna uzkost, takze bez mamy ani na krok (teda pokial nejde o vynimku, ze najde aktivitu, ktoru by mama neschvalila:D ) sa vela veci proste neda.
Trošku zvolni, riadne si premotivovana.🤣
Ahoj, takto malé dietko nepotrebuje určite toľko podnetov. Pokiaľ je spokojný, tak by som ho nechala pokojne pod hrazdičkou, prípadne len pozerať. Keď spokojný nebude, bude ťa potrebovať, vtedy je dôležité, že prídeš, keď ťa zavolá, keď ťa bude potrebovať.