Knižka Každé dieťa sa vie naučiť spať

ivetik79
9. apr 2017

Ahojte, nemate niekto knizku Kazde dieta sa vie naucit spat v elektronickej verzii? Viem, ze tu pred casom kolovala. Dakujem

kvila
9. apr 2017

ja som podla toho uspavala a syn maval asi 2 roky nocne desy, doteraz sa boji v noci a ma 10 rokov. neodporucam!! vydrzat, uspavat s laskou, byt pri dietati. mam ich 5, viem o com pisem, drzim palce 😉

ivetik79
autor
9. apr 2017

@kvila ja si to chcem zatial len precitat

kvila
9. apr 2017

Jasne 😉

katrinka8
9. apr 2017

@ivetik79 - v skratke je to o tom, že nechávaš dieťa vyplakať. Aplikovať sa má po 6. mesiaci veku. Čas kedy k plačúcemu dieťaťu prichádzaš, sa postupne predlžuje (najprv po minúte, potom po dvoch... , v závere dieťa plakať prestane. Teória hovorí, že sa naučí spať. Realita ja, že pochopí, že jeho potreby nikto nepočúva, tak "to vzdá"... Ja som to nedokázala dočítať. Inak, ak si hodíš do vyhľadávača na hlavnej stránke MK "Každé dieťa sa vie naučiť spať", je tu aj diskusia, tam budú zrejme aj linky na uvedenú knihu, ak chceš. Ale tiež si myslím, že toto je kniha proti dieťaťu.
Skús si pozrieť o spánku radšej toto: https://www.modrykonik.sk/spanok-deti/
Každé nespanie bábätiek je len obdobie - a to prejde 😉

magmolatus
10. apr 2017

@katrinka8
Ako z veľkej časti máš pravdu je to písane aj takým štýlom, ja som ju osobne tiež celú nedočítal, asi po 90 stranach sa naša malá upravila aj sama.

Ale je to aj o jedle, návykoch a podobne.

@ivetik79 link som ti napísal vyššie, ale určite si tam nájdeš čosi čoho by si sa mohla chytiť.

@katrinka8 Osobne by som ju neodrádzal. Samozrejme že každý je v inej situácii, aj nám sa niektoré metódy nepáčili, ktoré sú v danej knihe, ale je tam toho viac, takže niečo čo by sa autorke článku páčilo, môže vyskúšať.

lenadka
10. apr 2017

@ivetik79 stiahnuť sa dá bezplatne na ulozto.sk alebo cz

lenadka
10. apr 2017

@katrinka8 nemyslím si, že je to o vyplakaní dieťaťa, v tej knihe to zdôrazňujú, že toto nie, že je to neprípustné. Treba ju zrejme dočítať 😉. Išla do podľa nej, prečítanú som ju mala a malý nemal ešte ani 3 mesiace a pomohla, lebo som sa mu snažila urobiť režim, rituály, takže uspavanie vôbec nebolo ťažké, lebo sa naučil v určitom čase spať už do veku 6 mesiacov na prsníku, bez plaču. Neskôr som nakrmila a uložila do postieľky, ale tým že mal režim a chcelo sa mu spať pekne zaspinkal do 5 minút. Pri chorobách to všetko ide nabok a dieťa nosíš, koliseš, spí s tebou v posteli, tak to tam píšu a každý normálny rodič to tak robí. Keďže malý bol tretí a musím sa venovať aj zvyšným deťom, preto ďakujem tej knihe, ani jedno moje dieťa nemalo taký režim, a vidím že toto je naj, najlepšie spí najlepšie papá, je šikovný, jebo je oddýchnutý. Samozrejme nie všetko dom dodržala, prevádzkujem light verziu, milujem keď mi zaspí v náručí večer, nevadí mi ak sa ku mne nasačkuje v noci 😊 tým že spí a zaspáva dobre, lebo je tak naučený, to trvá chvíľku. Treba si vybrať s toho niečo pre seba, čo každému vyhovuje 🙂🤗

katrinka8
10. apr 2017

@lenadka - možno som len mala šťastie, že mojim deťom som nemusela robiť režim za pomoci tejto knihy 😉 Ja metódu v nej opísanú považujem za pomerne drastickú, takže preto som napísala to, čo som napísala. Tiež sme si prešli hľadaním spánkového režimu so staršou - počas dňa, večer, paradoxne, zaspávala a spala ukážkovo, ale hneď som vedela, že touto cestou ísť nechcem. Mladší synček sa nejak uspôsobil chodu domácnosti so starším dieťaťom).
Mne pomohlo spoznať spánkové rytmy, ako fungujú, a hlavne pozorovať vlastné deti, vnímať ich signály, kedy sú unavené - je to náročnejšia cesta, pretože to sa vekom, okolnosťami mení, ale keď som sa to naučila vypozorovať, zrazu sa tri 20-minútové denné spánky s nekonečným uspávaním bábätka zmenili na spánky 1,5 hodinové so zaspatím do 10 minút, a nebolo potrebné nechať dieťa mrnčať a plakať a čakať, že sa "naučí samé zaspávať".
Ale ozaj sa mi to nechce moc rozoberať, lebo každý si urobí tak, ako mu vyhovuje. Ja len tvrdím, že podľa mňa existujú aj oveľa šetrnejšie spôsoby ako tie v spomínanej knihe. Ja som si tú knihu stiahla tiež, ešte v tehotenstve s naivnou predstavou, a doteraz ju kdesi mám založenú, lebo mi je výsostne proti srsti a nechcem ju ani nikomu posunúť, lebo by som trpela výčitkami svedomia, že dopomáham k trápeniu nejakého bábätka.

lenadka
10. apr 2017

@katrinka8 pri najstaršej som mala pekne zavedený režim o žiadnej knihe som ani len netušila a ako prvomatka som sa rozplývala nad malým zázrakom a keďže som nemala iné starosti všetko išlo okolo malej. Druhá bola náročná, do polnoci plakala od 18-tej večer nosili sme ju na striedačku,kojila sa vyše 2 roky a dva roky som nespala, režim naprd, cez deň dospavala noc, raz tak raz inak, keby som vtedy vedela, že ku stačí zobudiť a uložiť neskôr 😬 Knihu som čítala až po funuse 😁 Dosť som sa bála aké bude tretie, tak som ju čítala zas a zaviedla režim od narodenia, tým že ja som rozhodla kedy papáme kedy spíme s tým že som malého sledovala po akom čase po zobudení chce sa spať, dospeli sme tak o režimu vyhovujúce mu obom. Podľa mňa je blbosť začať to zavádzať zrazu, dovtedy úplný chaos a odrazu si zmyslím, že teraz budeš spať aj keby tanky padali. Ak sa to zavádza postupne od narodenia, žiadne revy a niekoľkominútové plače nie sú. Akurát keď som obmedzovala dojčenie v noci poplakal si chvíľu ale nie sám v posteli bola som s ním, hladkala ho a dávala cumlík (ten moc neodporúčajú, ale tak som sa rozhodla, nevziať mu všetko). Doteraz papá 1x v noci, to akceptujem a on tiež 🙂 . Za prečítanie stojí, hlavne to, že dieťa má mať režim, cíti sa istejšie vie čo bude.

lenadka
10. apr 2017

@katrinka8 prajem ti pekný deň, podľa toho čo všetko píšeš si super maminka, nech sa darí, pá 😘

katrinka8
10. apr 2017

@lenadka - nuž, ja po čítaní diskusie, čo som vyššie spomínala, o tej knižke, mám pocit, že niektoré maminy to ženú do napĺňania litery - bohužiaľ pre bábätká 😢 Niektoré komentáre horor pre mňa teda boli, tak preto som taká skeptická k tej knihe.
To, čo popisuješ Ty so svojimi detičkami, je možno inšpirácia knihou, ale v závere si išla svojou cestou, ktorá je "baby friendly" (neviem nájsť lepší popis, nechcem, aby to vyznelo hanlivo, lebo to myslím v tom najlepšom) ❤👶 Ja Ti tiež prajem krásny dník a všetko dobré do života 😘