Mate skusenosti s knihou "Pomooooooc, moje dieťa nechce spať!!!"" ? (nasla som ju na tejto stranke: http://detsky-spanok.com). Ak ano, pomohla vam? Nechcem zbytocne kupovat dalsiu knihu o detoch, preto sa pre istotu pytam. Dakujem
@xlucia ano, toho som si vedoma a vlastne si to aj vsimam sama na svojej malej, ze sa veci rychlo menia. No pokial som dobre pochopila, o com ta kniha je, tak by to malo byt o niektorych chybach, ktorych sa ako rodicia dopustame pri uspavani dietata. Ja som napr. navykla svoju dcerku zaspavat vo vanicke - to znamena, ze ju musim v nej hojdat asi 10 minut, kym zaspi. Na rukach mam normalne mozole a myslim, ze o taky mesiac budem mat ruky vytahane ako orangutan🙂)) A to nehovorim o tom, ze tu vanicku musim vlacit na 4 poschodie bez vytahu, resp. dole vzdy, ked ideme z alebo na prechadzku.
Ta zena, co pisala knihu hovori, ze pri dodrzani urcitych postupov (ako napr. dieta davat vzdy spat unavene), by malo byt dieta bez vacsej pomoci dospeleho zaspat same - samozrejme, bez tzv. vyplakania. Ale viac o tom na stranke nepisala, asi aby sme boli nuteni kupit si tu knihu🙂)
Tak neviem, ze ci ma nejaky zmysel si to kupovat alebo nie a pokracovat v hojdani vo vanicke...
@erienka ak Vám môžem poradiť hojdajte ďalej, ja mám už druhé dieťa a s tým spaním je to v blede modrom🙂) nebojte sa pri deťoch sa to stále mení, skúste fitloptu, ja som tiež pri prvej používala na hojdanie vaničku a teraz je to celkom dobre na fitlopte
Keď tu čítam príspevky niektorých mamičiek, až neviem, či sa mám smiať alebo plakať nad tým, čo tu píšu. Akýkoľvek spôsob uspávania (hojdanie, nosenie na rukách, fitlopta, drlinganie v kočíku, držanie za ruku, prítomnosť pri dieťati pri zaspávaní...) sú jednoducho zlozvyky, na ktoré sme deti naučili my, matky, lebo sme mali pocit, že dieťa potrebuje pomoc pri zaspávaní. Ale to je jedna veľká hlúposť, lebo dieťa, takisto ako každý človek sa má od začiatku učiť spávať normálne. Ani nás nikto nehojdá v kočíku ani nenosí na rukách pred zaspávaním. Nie je žiadny rozdiel v tom, či je to malé bábätko alebo dospelý človek. To, že je to malé bábätko neznamená, že potrebuje pomoc so zaspávaním. Ak dieťa naučíme týmto zlozvykom, zaručíme mu, že bude mať na veľmi dlhé obdobie, ak nie aj na celý život, nesprávne spánkové návyky. Tak, ako učíme dieťa správne jesť, používať príbor, piť z pohára, chodiť na WC, umývať si ruky, chodiť a pod., tak ho musíme naučiť aj správne spať. A žiaden z týchto spôsobov nie je správny a strpčujeme tým život nielen sebe, keďže sme otrokmi každého uspávania dieťaťa, ale hlavne bábätku, ktoré už potom nedokáže bez týchto spôsobov zaspať. Veď ako by mu bolo dobre, keby sme ho uložili a ono by nepotrebovalo nič, len pekne zaspať bez pomoci... Zamyslime sa nad tým milé mamičky...
baby, moja mala spala az doteraz velmi zle. A to ma 9 mesiacov. Cez noc bola aj 15x hore,stale plakala, ja som hned skocila, davala som jej dudel, cajik, len aby spala, potom bola cela pocikana, mokra. Lenze za to si asi mozem sama. Naucila som ju totiz zaspavat s flaskou caju v puse. No a pred 2 tyzdnami som si povedala dost. ved je uz dost velka na to aby sa tak casto budila a zaspavala s cajom, v noci som ju aj 3x prebalovala. Dala som ju jedneho vecera do postielky, s dudkou a babou, bez cajiku, sice bol rev prve 3 dni, tak som za nou chodila v pravidelnych intervaloch, a teraz sa mi naucila neplakat, sice hned nezaspi, ale hra sa, brble si aj 15 min a nakoniec sama zaspi, co je dolezite, bez cajiku. Teraz sa zobudi max.2x za noc, na papanie nadranom a nie je konecne precikana. Ja som citala, ze s cim alebo ako malinke zaspava na noc, tak potom spi aj v noci. Napr.aj mi mala zaspavala s cajom, vzdy sa v noci budila na to ze jej ten caj chyba a chcela ho. Dudu si najde uz aj sama. Alebo babu. Ale podla mna to treba ucit az po 6 mesiacoch, ked uz chapu co od nich chceme. To je moj nazor, dufam ze som vam pomohla 🙂
andrejta ale ja nevravím, že ho máš nechať vyplakať, aby zaspal, ale chodiť za ním stále. Ja som čítala jednu štúdiu, kde sa písalo, že deti sú také "vychcané", že aj napr. zvracajú, len aby mama prišla a urobila to, čo chcú. Ak bude treba, choď za ním aj 30x každú minútu alebo aj viac-krát, raz zaspinká a nabudúce to už bude kratšie. Raz sa naučí sám spinkať.
ja som svoju malu naucila samu zaspavat v 9 mesiacoch, nechala som ju samu v postielke a ked plakala, chodila som k nej podla metody - kazde dieta sa vie naucit spat. Zabralo, zacala som ju to ucit cez den a trvalo mozno 3 - 4 dni a vsetko fungovalo. Zaspavala cez den sama, spala 2 x po dve hodinky, vecer zaspala sama, v noci sa zobudila raz na mliecko a hned po nom sa otocila a zaspala sama. Uuuuuzasneeee. Rano bola vyspata, usmievava, kludna. Ale asi po troch mesiacoch sa v noci zobudila , vypila mliecko a uz nevedela sama zaspat, zas som k nej chodila, nechala aj poplakat, ale nemalo to nijaky ucinok a tak aby sme sa vyspali, sme opat sklzli k zlozvyku - chytit ju za rucku. No toto chytenie nam zaberalo, hned zaspala, tak som si povedala, ze ked jej len tolko v noci staci, aby opat zaspinkala, tak to pre nu urobim. Ale problem prisiel asi po 3 tyzdnoch, ked uz ani chytenie za rucku nezaberalo, hrala sa s nou, uz ju to neupokojilo, niekedy mi az vytlaca ruku z postielky von a place. Pofnuka a potom zase vyskusam ruku a kedy tedy to zaberie. Ale urcite to nie je dobre, ma preruseny nocny spanok niekedy aj na hodinu a s nou aj my. Rano to na nej vidno, ze je podrazdena a nevyspata. Inak so zaspavanim problem nema, zaspi sama aj vecer po vypiti mliecka a aj cez den 2x. Tak neviem, kde je problem, preco sa jej to deje len v strede noci. Mliecko jej davam pred zaspavanim, lebo len vtedy vypije, inak mlieko nechce. Aj mojho starsieho syna som takto naucila spinkat v 6. mesiacoch a on uz nikdy nepotreboval ziadnu pomocku, okrem cumlika, zaspaval a spal tabulkovo bez problemov. No na dcerku tato metoda uplne nezabera. Tak som sa tiez chcela spytat, ci ma niekto skusenosti s touto knihou - pomoooooc, moje dieta nechce spat. Skusila by som aj nieco ine, len nech sa poriadne vsetci v noci vyspime.
@katkaa02 ja som nasho drobca naucila zaspat sameho v 4 mesiacoch, pretoze to uz bolo neunosne. zaspal na prsniku a vzdy ked sa prebral som tam musela byt (6-7x za noc), s manzelom sme sa 4 mesiace nerozpravali, vecere travil sam pri pocitaci... co sa tyka navratu "zlozvyku", aj ja s nim teraz bojujem, ale citala som, ze je to normalne. staci, ze tlaci zubok, troska choroba alebo sa len dieta dostane do separacnej krizy. sama neviem co s tym spravim, lebo som zase podlahla. vecer zaspi sam, ale ked sa preberie, pomoze len mliecko. ale chystam sa psychicky to zase prelomit.
to nie je krute, to je pre dobro dietata, lebo odvtedy je znova viac umrncany kvoli nevyspatosti. ved ani dieta nema kvalitny spanok, ked sa 5x za noc musi dozadovat pomoci pri zaspati.
ku knizke - je dobre si precitat vsetko mozno, nie riadit sa len jednou knizkou, lebo kazde dieta je ine a treba hladat vhodne individualne riesenie.
@erienka Uprimne si myslim, ze knihu si netreba kupovat, je mnoho dostupnych informacii na internete, treba si prejst rozne zdroje a prisposobit svojmu dietatu.
citala som "Kazde dieta sa vie naucit spat", najdes v pdf verzii
precitaj si http://weissbluthmetoda.wordpress.com/
mne najviac pomohla tato stranka, ale je v anglictine. uplne vsak vystihovala filozofiu, ktora sa nejako prirodzene vyformovala v mojej hlave http://www.babysleepsite.com/
Treba vsak prijat fakt, ze bez placu to nepojde. Ide len o to, aby malo dieta vsetky podmienky a citilo, ze mama ho neopusta 😉
baby a ako to mám vyriešiť ked moja 9 skoro už 10 mesačná dcérka sa budí 2x za noc, jasné že si ju zoberiem k sebe vlastne ona sama sa ku mne pritúli...idú jej zúbky, soplík trochu, ako malinká trpela strašne kolikami a jediné čo ako tak pomáhalo bola moja náruč, moje ruky ktoré snou cvičili alebo ju nosili ako sme to volali "na tigríka" 🙂 jedine to jej ulavilo...samozrejme že z toho vznikol "zlozvik" a moje ruky potrebuje k zaspatiu stále čo by problém nebol, len sa mi zdá že vnoci sa budí okrem zúbkov aj na to, že ma potrebuje cítiť stále pri sebe..muž sa potrebuje vyspoť do práce - vodič a staršia dcérka do škôky...nieje to ale nič strašné, jasné že by bolo pohodlnejšie dať ju do postielky a pozreť si telku - taká bola prvá dcerka zaspala sama a spala celú noc ale ani neviem ako a toto obdobie prejde bábetko vyrastie a ešte mi jej prítomnosť v posteli bude chýbať... 🙂
ale tu spominanu knizku nekupujte, nic v nej nie je ☹
Ja tiez malu uspavam na rukach a hojdam sa s nou na fitlopte ruky ma strasne uz bolia ale to by som este prezila ale z coho uz nevladzem ze malu uspavam ona zaspi a ked ju polozim do postielky spi max 15 minut alebo pol hodinku a pri najhorsom ked ju pokladam do postielky tak sa hned zobudi neviem co mam uz robit pred tym aspon v noci pekne spavala ale uz aj v noci sa casto budi s placom a ja uz vazne neviem ze co sice jej idu zubky baby nejake navrhy ako by som jej mohla pomoct nech sa dobre vyspi mala a aj my???
Dobra je ta- kazde dieta vie spat ci ako sa to vola,ale ja som sa s nou ulne striktne neriadila,sla som postupne na to,od pol roka-dat do postielky, zostala som pri nom kym nazaspal,ked bolo treba hojdala som ho v cestovnej postielke a teraz uz len polozi,dam mu plienku platenu,do nej sa dako zamota a zaspi
Dobry vecer, chcela by som sa spytat na nejake recenzie knihy pomooooc moje dieta nechce spat..dakujem
@vierkac prosim ta, ako sa ti podarilo naucit zaspat drobca sameho v 4. mesiacoch? potrebovala by som nejaku dobru radu.. mala vecer nema problem, aj ked je to o tom, ze dam prso, ale za chvilu je v risi snov, 2-3x za noc sa zobudi, ale to neriesim.. problem je den. od narodenia proste nezaspi, denny spanok totalne ignoruje, a ked ju aj nejakym sposobom uspim, ale nevenujem sa tomu, aby spala (napr. nosim v satke, hojdam v kociku), spi 30 min a koniec.. mas nejaky dobry tip? dakujem..
@jankadankova Janka, zazracny recept nemam a bez placu to nejde. Ale postupne som oducala od zaspatia na prse, potom bez drzania na rukach, potom drzat len rucicku a potom proste ist prec. Pri synovi sa dalo, sice plakal ale bola som pri nom. S dcerkou mam sama problem, lebo plakat ju nemozem nechat, zobudila by syna... Denne kratke spanky su aj do 6 mesiacov normalne, ak nie je mrzute dieta. Potom sa to zvycajne same zacne predlzovat. Hlavne okolo 4.mesiaca je casto problem, spankovy regres, velky vyvojovy skok v mozgu. Takze ak ta netrapi nocne caste budenie (3-4 je ok) tak este pockaj a uvidis 🙂
@vierkac dakujem ti za povzbudenie 🙂 robim si troska starosti momentalne, kedze tento stav je od narodenia, cize obdobiu okolo 4. mesiaca to nepripisujem, aj ked je pravda, ze teraz sa to dost zhorsilo, aj nocne budenie. a ked pocuvam od kamosiek, ze im novorodenec prespi 20 hodin, premyslam, ci jej to nahodou niekde nebude chybat..
@erienka ak to pytas kvoli tomu 5 mesacnemu, tak je to zbytocne.. 😉