Kliešťový pôrod a uplakané bábätko

macaimac
22. jan 2012

Ahojte maminky,

chcem sa opytat tych z vas, ktore ste mali kliestovy porod, ake ste mali babatko? Pokojne alebo placlive?
Nas maly bol dlhe mesiace velmi uplakany, okrem toho, ze nemal lahky prichod na svet, trapili nas aj koliky a reflux. Vysledky na neurologii a sone mozgu boli vporiadku, len... Postupom casu si to tak rekapitulujem a zaujimalo by ma, ci aj ine deticky po kliestovom porode boli take placlive. Pricin placu u babatiek moze byt samozrejme vela, ale mna zaujima hlavne tento fakt - prichod na svet s pomocou kliestov.
Dakujem za vsetky odpovede.

molly25
22. jan 2012

@macaimac ahoj nasa sa narodila vakouovoupumpou a mame ju tiez uplakanu mala som dost narocny porod ale ci to ma suvis s tym neviem,ale ako pises ze zdrava vysledky ok len je nervozna uplakana cele dni.no dufam,ze to coskoro prejde...

svetielkoand
22. jan 2012

@macaimac Ahoj aj moj maly sa tiez narodil forcepsom a tiez bol uplakany, mal problemy aj so spankom, strhaval sa zo spania az nam lekar predpisal sedaliu a potom sa to trosku upokojilo. Tiez sme ho vela nosili a spaval s nami v posteli, nastastie je to uz ok, ale jednoznacne sa aj detsky lekar vyjadril, ze je to vplyvom stresu zaziteho pocas porodu. Druhy porod bol super a aj mala je uplne pokojne dieta 🙂

koralinka
22. jan 2012

moja je výnimka - tiež som mala ťažký pôrod, 9 hodinový - vyvolávaný nakoniec aj tak vákuom plus sestra mi ležala na bruchu a tuk tuk tuk ešte aj sestry v nemocke hovorili, že aká je dobrunka, ostalo jej to doteraz, ešte ani jednu noc nepreplakala-uvidim ked pôjdu zubky, akurat ju trapilo bruško-to mrnčávala ale inak chvalabohu-tiež som sa bála či to na nej nejako nezanechá...

feb13
22. jan 2012

@macaimac Ahoj ja som mala tiez tazky porod aj ked nie kliestovy a mala som nekludne uplakane dieta nesmierne narocne, postupne sa to zlepsovalo ale velmy pomaly, teraz posledne 2 mesiace je to take zvladnutelne. 🙂 Koliky sme nemali, aj ked ma babicky presviedcali ze ho boli brusko preto place, ale ja som jeho mama a isto viem ze ho brusko nebolelo a bol aj je uplne zdravy.
Poviem ti co vsetko som o tomto prestudovala vo svojej bezradnosti. Prichod na svet je pre dieta nesmierne narocna vec, nielen samotny proces porodu, ale ta nahla zmena ktora nastane v momente odstrihnutia pupocnej snury. Odvtedy musi uplne inym sposobom prijimat kyslik, potravu, vylucovat atd. ako predtym, je obklopeny uplne novymi podnetmi ako svetlo, zvuky, dotyky, pachy... a navyse je zatazeny atmosferickym tlakom a gravitaciou, pretoze uz nie je nadnesene plodovou vodou... K tomu sa pridava este samotny porod ktory moze byt lahsi alebo tazsi. Toto vsetko znamena pre novorodenca traumu a velky stres s ktorym sa musi vyrovnavat a adaptovat sa na zmeneny zivot. Psychologia rozlisuje 2 typy stresovych reakcii, utok alebo utek - a to plati aj u novorodencov! Niektore babatka sa s tym nevedia rady, tak to neriesia a radsej cele to obdobie pasivne prespia... to su tie "dobre" ucebnicove babatka ktore len papaju a spinkaju... ine zase bojuju a k vyrovnanaviu sa so stresom pristupuju aktivne, to su tie placlive... 😵 Tak isto ako u dospelych plac pomaha znizit stres a prinasa uvolnenie napatia a ulavu, tak aj u novorodencov.
Samozrejme ak je porod tazsi tak aj stres je vacsi, takze dieta moze byt viacej uplakane, ale myslim ze to zavisi aj od typu reakcie na stres.
Este som sa docitala zaujimave pozorovanie, ze niektore deti (najma pocas sestonedelia a najma tie po tazkom porode) maju pravidelne neutisitelny plac trvajuci viac hodin v dennej dobe kedy sa narodili. V nasom pripade to platilo... pocas sestonedelia kazdy vecer obrovsky rev zacinajuci medzi 6 a 8 hodinou, nic nepomahalo, okolo pol dvanastej (teda +/- no bolo aj ze o pol druhej...) zrazu ako keby ho odrezali prestal plakat a zaspal. Najtazsia faza porodu zacala okolo 7 vecer a rodila som o pol dvanastej... Autorka knihy to vysvetluje opakovanym psychickym prezivanim porodu alebo vybavovanim nejakych primitivnych spomienok na porod a spracovavanim stresu z porodu. Co si teda viem predstavit, pretoze sama som porod opakovane prezivala asi mesiac a potrebovala som o tom hovorit s manzelom kazdy jeden den az kym som sa s tym nevyrovnavala uplne takze nevylucujem ze aj novorodenec moze prezivat nieco podobne... 😕

zuzana581
22. jan 2012

@macaimac Ahoj. Ja som síce nemala kliešťový pôrod, ale mala som ho velmi ťažký a dlhý. Pri konci mi už skákali po bruchu asi 3 ludia a lekár povedal, že keď už teraz nevíde, tak jej bude musieť pomôcť. Malá bola hrozne nekludné bábetko. Nespávala, plakávala. Do jedného roka, bola neuveritelne náročné bábo.
Pri synovi som začala hladať spojitosti. V tehotenstve s dcérou som bola nervozna, hocikedy som vybuchla alebo sa rozplakala. Potom ten ťažký pôrod a malá.. no hotová pohroma a pri synovi som bola kludná, všade som zaspávala. Uplne utlmená. Pôrod sme odbavili raz dva, skoro nestihol prísť muž do pôrodnice a malý bol taký, že do dvoch rokov sme sa tešili, keď raz za čas zaplakal. Ani sme o ňom nevedeli. Kamarátky, čo boli v tehotenstve spavé, tak mávali spavé a kludné deti a tie čo boli viac nekludné mali deti plačlivé. Možno je už tam niekde ten koreň toho celého. Ale už som počula aj prípady, kedy to bolo práve opačne.

drnduliak
23. jan 2012

ja som mala tiez kliestovy porod, dost narocny, ale znesitelny vdaka epiduralu, dietatko to ale zvladlo super, nemalo ani ziadne stopy na hlavicke po kliestoch (ako mal spolubyvajucej syncek-skaredu podliatinu) a celkovo mam zlate a dobre dieta, plakavala mi jedine ked som mala zapal prsnika (mala mala vtedy asi 3tyzdne) a brala som 10 dni antibiotika, ale inak mam spokojne a dobre dieta...tak neviem, ci to suvisi s typom porodu...ale mozno som vynimka co potvrdzuje pravidlo 🤐

macaimac
autor
23. jan 2012

@molly25 drzim palce, nech z toho malinka cim skor vyrastie. Nam to trvalo rok, ale som si vedoma, ze u nas tam tych podnetov na uplackane babo bolo viac ☹

macaimac
autor
23. jan 2012

@drnduliak ja som mala kliestovy "asi vdaka" epiduralu, takze touto cestou u mna uz nikdy viac. Aj ked vycitky budu este dlho, som rada, ze sa najdu aj babatka, ktore toto zvladli vyborne. Inak v Skandinavii vraj takto prichadza na svet vysoke percento deti a tam uz by sa snad suvislost s placlivymi detmi objavila.

macaimac
autor
23. jan 2012

@zuzana581 toto napadlo uz aj mna, tiez som mala take vypate tehotenstvo, takze tam tych vplyvov pri uplakanych detoch je urcite viac. Ale vliala si mi nadej, ze snad to druhe dietatko by mohlo byt za odmenu, ako vo Vasom pripade 🙂

lenkahrubsova
23. jan 2012

@macaimac Ahoj,ja som mala porod vakuom ,malicka mala modre celicko este asi 2 tyzdne ale co sa tyka placlivosti tak naopak bola velmi dobra.Ani sme nevedeli,,ze ju mame " Ale co sa tyka tych kliestov tak by som to zakazala lebo tam je velke nebezpecenstvo poskodenia babatka.Ale pokial na neurologii je vsetko ok tak si len myslim,ze malinky je len taky placko 🙂 ,snad ho to casom prejde.

zuzana581
23. jan 2012

@macaimac toto presne sme si stále pri malom hovorili, že je za odmenu 🙂 Ale len do nedávna (cca 2,5 roka) Teraz začína byť jak malý satan 🙂

winona24
23. jan 2012

@macaimac moja Naty sa tiež narodila kliešťovým pôrodom...a nemám pocit,že by bola nejako extrémne plačlivá...plakala keď bola hladná alebo bolo treba vymeniť plienočku...doteraz som nepostrehla nejaké následky po kliešťovom pôrode....chvalabohu..... 😔

drnduliak
23. jan 2012

@macaimac mozno to bolo aj "vdaka" epiduralu, ale u mna by to slo tazsie asi tak ci tak, lebo mi aj vraveli, ze som strasne tuha, nie a nie povolit to svalstvo....ale zase, radsej klieste ako po tom vsetkom este nebodaj cisarak...

p.j.jacky
23. jan 2012

Ahoj,ja som sice nemala kliestovy,ale akutnu sekciu(upadala som uz do soku) porod mi trval 9h,3 vyvolavlacky ,kontrakcie proste vsetko,len som sa neotvorila...Mala sa tlacila,bolo to hrozne aj pre mna aj pre malu.Po porode mi neskutocne plakavala,aj koliky aj reflux.Udierala si rucickami do hlavicky.Nakoniec sme isli na neurologiu.Vsetko ok.Doktor povedal ze je to sok -trauma pre malu z tazkeho porodu....ze casom to prejde.A preslo,nastastie .

zu2za3na
24. júl 2012

Ahojte, ja som tiež mala kliešťový pôrod, malý ma 3 týždne a jeden deň, strašne veľa plače, neviem si s ním niekedy rady, netuším či je to kvôli tomu pôrodu, alebo je ešte malý, ke´d čítam, že vaše deti boli takéto rok, neviem či to vôbec prežijem, trhá mi srdce, keď tak strašne plače