Ahojte, včera sme našli nášmu 3,5 ročnému kliešťa nad zadkom, úplne malý, asi 2 MM mal,s pinzetou som z neho kúsok odtrhla,lebo malý sa metal a reval...zvyšok som videla ako sa vtiahol dnu do kože a ostala len čierna bodka hore. Išli sme hneď na pohotovosť,tam mu to skúšali vytiahnuť pinzetou ale bez úspechu. Tak na to dali len gázu s masťou a že máme čakať. Úplne zbytočne sme tam išli. Hovorila som dr.ze je tam vtiahnute dosť veľa ale mi neverila. Dnes ráno tam stále má bodku a červené okolo asi 2 MM okruh. Tak neviem čo robiť,vôbec neviem čo som vlastne ja vytrhla,či nohu či polku kliešťa. Dieťa sa metalo...😟 Má niekto skúsenosť,či to vyhnisa samo alebo čo s tým? Ísť ešte skúsiť na chirurgiu to odstrániť?? Ale ako keď dieťa nespolupracuje?
Klidek. Bude v pohode. Aj ja som zle vytrhla, dala som propolis a kaslala na to. Uz tam nic nema. Mozno to a zacervenane ze sa mu tam stale niekto piplal. V zasade nevadi, ked tam nieco zostane, skodlivy je ked je zivy, toto je len cudzie teleso, telo vyhnisa alebo nie. Uz ho ani nicim nenakazi. My mame klieste casto , byvame v lese, tak uz som si zvykla. Ked mal asi rok a pol, mal syn na vajicku kliesta a to bola 'zabava'. Neboj, bude v poriadku 🙂
Ak môžem poradiť do budúcna: mne osobne sa kliešť najlepšie a najjednoduchšie odstraňuje holými rukami. Proste ho chytím nechtami čo najbližšie ku koži a vytrhnem. Žiadne vytáčanie, ani vykývavanie, len trhnúť smerom von. Dovolím si tvrdiť, že som už za svoj život vytiahla možno aj stovky kliešťov (mám 3 mačky) a nikdy žiadny problém. Pinzeta je príliš silná, ľahko sa môže stať, že sa kliešť pretrhne. Po vybratí kliešťa vždy rozpučím a miesto na koži vydezinfikujem (keď vyberám kliešťa ľuďom, nie mačkám 🙂 )
Baby dik, ja som sa bála že ten kliešť má len nohu odtrhnutú a žije dalej a je v mojom dieťatku. Dnes sme boli na chirurgii a dr.to po injekcií vyškriabal.Bol to boj a rev,ale vyšlo niečo také veľké ako som odtrhla pinzetou. Ten kliešť bol strašne malý a nešiel ináč ako pinzetou aj to ťažko,vyzeralo to ako taký väčší upchatý pór s čiernou hlavickou, nechty mám úplne krátke, mám ešte 9 mes.slecnu takže nechty nepestujem...ináč by som to tiež skúšala nechtami...
Zajtra máme prísť na kontrolu. Dúfam že to vyšlo celé lebo dieťa bojovalo...
@tatisna malý mával kliešte často, (tak som ho pre istotu dala aj zaočkovať), a keď sme ho vyťahovali, vždy reval ako tur. Tak som v lekárni kúpila tie špeciálne zahnute zelené zvláštne pinzety a odvtedy som ho vždy vytiahla celého. Pinzetou sa len podchyti pri hlavičke a otáča sa, pokiaľ sa sám nepustí.
ahoj, minulé leto sme našli kliešťa malému aj my, nevyťahovala som ho, pretože bol úplne mini mini akurát asi čerstvo prisatý. íšli sme na pohotovosť a tam mu to sestrička veľmi rýchlo vytiahla, pod lupou bolo vidno všetko hlavičku, nožičky aj bruško. Poradila mi, že najlepšie sa vyberá tekutým mydlom, saponátom, sprchovým gélom na tampóne, čo je po ruke... a masíruješ to miesto kde je klieštik, krúživými pohybmi doprava doľava to je jedno :D a naozaj sa veľmi rýchlo vycúva z toho pricucnutia :D
@halci
@dakamaable Možno je to dobrá metóda, ale ja, keď vidím toho kliešťa, tak proste nevydržím ho ešte "masírovať" tampónom, proste musí čím skôr von! 😀
Sleduj este po case,ci sa mu dam neurobi cerveny kruh s bielym stredom,ak ano tak borelioza... to ihned riesit ale nie len ATB ale aj Pridanim Acc long,ale Wobenzym( ATB borelku nevidia,je vnutri buniek skryta a nie je to vymysel.ona tak zije preto sa tazko likviduje a treba ju odmaskovat a to NAC( obsahuje ten ACC long, vie vypit praskovy ah dieta vo vode),serrapeptaza,alebo ten wobenzym ale ten dieta neprehltne.
Mozno to nebude treba,ale ak by urcite takto.
@halci suhlasim s touto metodou (aj ked by sa tak kliest podla odbornikov odstranovat nemal) - ale je to najlepsi sposob, ako odstranit kliesta pomerne rychlo a hlavne celeho (kdejake vytrhavanie bez specialnej pinzety nesie riziko ako v pripade autorky, ze tam zostane hlavicka a rozne casti tela)
Treba mydlom vykruzit a nie trhat...potom je akurat z toho zbytocna panika letenie na pohotovost a tak
Neboj sa ... Len sleduj miesto kde sa kliešť prisal... Ak si tam zatrhla hlavičku, miesto bude trošku zacervenane a telo ju zo seba vypudiť samé. Musíš iba dávať pozor či sa okolo miesta vpichu neurobí červený kruh, to by mohla byť borelióza, ale ak bol ten kliešť nakazený, kruh by sa objavil aj keby ho vytiahneš celého....