Ahojte, syn má čerstvo 9m, začala som ale nejak uvažovať o nocniku. Vôbec neviem kedy začať, akoze viem ze to nefunguje tak, ze ho naň posadim a pôjde to hneď, ale treba v tomto veku už začať aspoň skúšať? Ak áno kedy, počas jedla? Alebo ako na to? Často kaka počas jedenia prikrmu co vidím lebo sa puci, myslíte že je správne ho počas jedla naň posadiť?
Prosím poraďte mi, ci už môžem občasne ho tam posadiť alebo to bude ešte skoro..
Btw mama a babka domna hucia ze už dávno mal sedavat na nocniku...🤷
Nepočúvaj nikoho reči, rob ako je tebe a tvojmu dieťaťu dobre. Niekto dáva, niekto čaká až do času, kedy je dieťaťko pripravené odplienkovať sa, je to čisto na tebe.
Ja som napríklad dávala sedieť na nočník od roka, neučila som ešte, ale lepšie sa mi tak menila plienka. Dieťa som posadila na nočník, za ten čas som si nachystala čistú plienku a veci. Jednak mi dieťa neblblo na podložke a ak jej bolo niečo treba, urobila tam a vychválila som ju. Pekne si zvykla a vedela, čo to je a na čo sa to používa, nebolo potom treba učiť a vysvetľovať keď sme prešli k samotnému odplienkovaniu. Odplienkovala sa až v 2 rokoch.
Ja som dávala malú od jedného roka, ale nič nútené, ak nechcela vzala som ju, ak niečo urobila, zatlieskala som jej. Teraz tam vykonáva potrebu, ale ešte nejdem na odplienkovanie, skôr mi išlo len o to, aby sa s tým zoznámila a zistila, že načo sa to používa. Skús malého posadiť, ak sa mu nebude páčiť, daj mu čas a vyskúšaj znovu.
Mojich som dávala na nočník odkedy vedeli sedieť cca od 6 mesiacov. Keď som videla, ako k svokrovcom chodí na návštevu rodina s trojročnou dcérou, ktorá ešte ako 3-ročná kakala zásadne do plienky, pretože jej mama mala vždy niečo dôležitejšie, ako ju učiť na záchod, tak som si povedala, že pri svojom dieťati to nedopustím.
Všetky moje tri deti považovali za samozrejmosť sedenie na šerbli, pozerali sme si tam knižky, ušetrili sme more plienok (mali sme látkové tak som sa vždy tešila, že menej prania 😄).
Jeden syn bol bez plienok od 1,5 roka, druhý tuším od dvoch a na dcéru som už nemala toľko času tak tá ešte trochu neskôr aj to len v noci .
Urob si po svojom, ako chces, ako jendobre tebe a babatku, nepocuvaj mamy, babky, tetky....ale napisem ti moju skusenost. Starsieho som davala na nocnik od 8 mesiacov pravidelne. Hned, ako tam sedel 2.raz, vykakal sa, aj vycikal, davala som ho tam zo zaciatku 2-3x denne, potom aj 6x denne, kazde rano sa donho vykakal, pocas dna vycikal. Ked mal rok, prestal chciet kakat do nocnika, skryval sa pod stol. Na cikanie som ho odplienkovala od 15-16 mesiacov cez den, ale kakat sa stale vykakal rano este do nocnej plienky. Proste, aj ked som ho videla, ze uz bude kakat a dala som ho na nocnik alebo wc, zadrzal to. Mal asi rok a tristvrte, ked sa posadil na nocnik a vykakal sa a od vtedy prestal kakat do plienky. Mladsi ma teraz tiez 9 mesiacov, tiez ho davam asi 3 tyzdne, ale to tak 1-2x denne a zatial sa tam 2x vykakal a vycikal.
v prvom rade by som nedávala dieťa na nočník pri jedle, dieťa sa má učiť, že sa pri jedení sedí na stoličke a za stolom, tieto dve činnosti by som nespájala. Postupovala som podobne, ako tu už spomenuli viaceré, dieťa asi vo veku tvojho som zoznámila s nočníkom. Najskôr som ho naň dávala len ráno po zobudení, vtedy sa takmer vždy vykakal a od roka kakal už len do nočníka. Postupne som pridala nočník keď sa zobudil po spánku poobede, ale žiadne pol hodinové sedenie, prezeranie kníh a pod. Na nočníku bol pár minút, ak sa niečo podarilo, podarilo, ak nie, nevadí. Potom som ho začala dávať aj počas dňa, ale určite nie každú pol hodinu, aby som mu to sprotivila a dieťa som pozorovala, či si uvedomuje, že vykonáva potrebu. Ak sa totiž nezarazí, hrá sa ďalej, nemá zmysel podľa mňa na dieťa tlačiť a stresovať seba aj jeho. No ja som videla, že si to uvedomuje, tak som skúsila zobrať cez deň plienku, bol nadšený, že je bez nej, aj ukazoval, že ju nemá, no zdesenie, keď sa pocikal prvý krát do pančúch a slipov. Stále som vysvetľovala a tak mu to nejako klaplo a začal sa pýtať sám. Jasné, že niekedy sa nestíhalo, ale prekvapivo to nebolo často. Bol odplienkovaný ako 18 mesačný. krátko na to aj cez noc. Mne ale nešlo o to, aby bol odplienkovaný čo najskôr, aj tak by sa mi to nepodarilo, keby dieťa nebolo na to zrelé, ale o to, aby si vytvoril návyk sadnúť si na nočník, tak ako si dieťa vytvorí návyk umyť si zuby a aby vedel kakať posediačky, lebo s tým mávajú deti často problém, že potrebujú pri tom stáť, čo ide najlepšie do plienky.
Ja som obe deti odplienkovala v priebehu pár dní okolo dvoch rokov.
Ja som nesla tou metodou ze davam dieta sediet pravidelne na nocnik aj ked este nevie co do neho robit. Lebo to je len nahoda ale nie vedome zadrziavanie mocu a vedomme cikanie alebo kakanie. Okrem toho tam neobsedel viac ako 5 sekund. Ale nocnik poznal od roka.
Cakala som na to kedy bude pripraveny na odplienkovanie (schovaval sa ked isiel kakat, vadilo mu ked mal mokre nohavice, vedel si vyzliect a obliect nohavice, zaujima sa o zachod a chcel robit potrebu tak ako mama alebo spoluziaci v jasliach).
Potom som mu jedno rano nedala plienku, iba teplaky. Dali sme nocnik do zachoda a vysvetlila som mu ze ked pride pipi alebo pupu, nech mi povie a pojedme ho urobit do nocnika. Ak sa podari, moze to splachnut a pouzit sprey na vonu.
V ten den pocikal 5 nohavic. Prezliekla som a povedala ze nabuduce nech ide do nocnika. Okolo 17:00 v ten ist den isiel urobit prve pipi a pupu do nocnika. Urobili sme velku oslavu. Odvtedy chodi tam.
V jasliach maju taky system ze dieta ktore sa akurat odplienkovava davaju sediet na zachod kazdu pol hodinu. Asi tyzdne po uspesnom zaciatku zacal mat syn nehody, lebo prestal venovat pozornost svojim potrebam a iba cakal ze ho niekto odvedie na zachod. Tym ze isiel na zachod kazdu pol hodinu, nemal v podstate nikdy plny mechur natoko aby mal pocit ze mu treba cikat. Tak som povedala ucitekam v jasliach aby ho prestali vodit a cakali kym on sam pojde. Odvtedy uz nie je ziadna nehoda.
Bolo to vsetko upne bezblestne a super rychle.
Jooooj co som sa ja napocuvala hlavne od mamky, ze uz by mala chodit na nocnik a furt sa ohanala fotkou mojej sestry, ako 6m sedi ma nocniku🙈🙈🙈nocnik som kupila a zacala posadzat, ked mala 1rok...najprv rano po zobudeni, castokrat sa vycikala ale ked nie, nejak som to neriesila...a ked si zvykla, davala som ju stale castsjsie a castejsie...plienky na den sme sa zbavili az v 2 a pol roku a na noc takmer v 3 ale isto to v klude, bez scen, dobrovolne a s velmi malo nehodami....
@tamvtme 6 mesačná na nočníku? Veď vtedy dieťa ešte ani nesedí.
Tymto pozdravujem vsetky "spravne maminy", ktore su zhrozene z "lenivych mam" a ich deti. Pritom nemaju ani bledomodry sajn o tom, ako rozne su schopne jednotlive deticke spracovavat a zavadzat zmeny
Moja nikdy nocnik nechcela.par x som skusala a bez uspechu.
Mala 2r 1mes ked som jej zobrala plenu ,vytiahla nocnik ,povedala tam sa cika a za pol dna bola odplienkovana.🤷🏼♀️
Tiez som sa napocuvala od mami preco ju nedavam na nocnik,my sme od roku na non sedeli.🤦🏼♀️
Naco to silit? Ked nechce mam ju na nom drzat?😅
Netreba to tak prezivat
Ja nevidím dôvod na takéto nacvičovanie, dcére som ukázala nočník v 2 rokoch a prestala dávať plienky. Za 3 hodiny jej to cvaklo a bolo odplienkovane, bez skúšania, posadzania, nehôd. Keby to za deň - dva nepochopila, vrátila by som plienky a počkala na dozretie. Mladší syn mi od cca roka občas signalizuje , keď potrebuje cikať a kakať, tak to s ním možno skúsim aj pred 2.narodeninami, ale žiadne nácviky. Ale niekomu vyhovuje to s dieťaťom nacvičovať od pár mesiacov, takže rob tak, ako tebe vyhovuje. Mame s babkou v kľude povedz, že ďakuješ za názor, ale budeš si robiť po svojom.
naj cas okolo 2 rokov
@elizabet173 to.mne nemusis hovorit😀 ale kedze to bolo obdobie kedy nas mamky posadzali a obkladali vankusmi, aby sme tak vydrzali, tak ma to ani neprekvapuje...
@tamvtme to je fakt, ja som dávala asi od 9 mesiacov, ale môj už vtedy behal sám, ale ak dieťa nie je pripravené, je zbytočné je to siliť. Ja som vyskúšala, zdalo sa mi, že pochopil, mali sme ešte motiváciu, že mohol splachovať a nejako to išlo. Ale keby to nešlo, ani náhodou by som dieťa nedávala dvadsať krát denne na nočník, ani neumývala každé dve hodiny podlahy, to má aký význam? Vystresované dieťa, aj matka
@thoughtfulweirdo presne aj ja to takto vidim. Cim dalej, tym viac. Tiez sme ziadne nacviky na nocniku nemali, ziadne chodenie s holym zadkom, pekne pockat, kym dieta bude rozumiet a dokaze ovladat potrebu, pekne vysvetlit, podporit, tesit sa ked sa podari, a je. Skusali sme az do wc, syn velmi skoro rozpraval, takze mi daval argumenty svoje 😅 a az ked on sam uznal, ze nechce plienku, az potom to islo uz bez nehod. Zbytocne by som rok drzala na nocniku. Na co 🤗 mladsieho posadzat neplanujem tak isto. Starsi od uplneho zaciatku aj kakal do wc a nemal jeden jediny problem so zadrziavanim, ziadne skovavanie sa na kakanie do plienky a podobne. Je odplienkovany uz dlho na den aj noc, ale co mi teda vadi nenormalne - rodina ho stale nuti ist na wc preventivne. Chod cikat, nechces cikat? Chces cikat? Nepocikaj sa (????). Co preslapujes, chces cikat? Po zobudeni z denneho spanku - chod cikaaaaat! Insie nerobim, len upoznujem aby ho nechali tak preboha 😪
Tak ale toto ide od jedného extrému k druhému. Dieťa v 6 mesiacoch posádzať na nočník? Pochybujem že tak malé dieťa je schopné sa samo posadiť a že takto sedí najmenej mesiac. Tak to si koledujete o nepekný problém s chrbticou dieťaťa milé maminky. A to všetko len preto aby ste sa mohli pochváliť že vaše dieťa to už zvláda samé? Lebo žiaľ, ja za týmto nezmyselným až nebezpečným posádzanim na nočník v 6m nič iné nevidím.🤦
@evaachesa to je blbosť, nikdy som to nerobila preto, aby som sa mohla chváliť. Na synovi bolo vždy vidno, keď išiel tlačiť. Jasné, že som ho trochu pridržiavala na šerbli, ale nemal s tým problém a má 9 rokov (mladšie deti 6 a 3) a všetci majú chrbticu v poriadku. Najstarší syn kakával v dlhých odstupoch, a keby si videla, čo bol schopný vytlačiť do tej plienky, že to mal potom až do polky chrbta tiež by si bola rada, že to dá do šerbla. Tak nedramatizuj akoby sme dávali dieťa v 6. mesiacoch na šerbel len preto, aby sme to potom dali na Instagram 😂 Ja Instagram nemám 😁
to je nič baby , to moja 80 ročná suseda ,davala deti na nočnik ako 4 mesačné a oprela o linku aby nespadli 🤦🏻♀️
@evaachesa nemusíš mať. Ja nemám slov pri niekoľkoročných, ktoré si vypýtajú plienku, aby sa do nej mohli vykakať. A tiež deti, ktorým rodičia sľubujú odmenu, keď sa vykakaju na záchod! A to ich v okolí poznám niekoľko. Lebo toľko behali v tých pamperskách, že k nim pomaly prirástli a na šerbel a záchod potom ani za svet.
Môj syn začal s nocnikom po 2 rokoch veku. Tvoja mama a babka by na mňa asi volali už psychiatra 😂😀 Dieťa si potrebu začne uvedomovať okolo toho 18m. Najlepšie začať odplinekovavat v lete ( je to praktickejsie, no nie nevyhnutné ) Ak aj začneš budúci rok. V lete bude to OK. Ináč kopa žien posádka na nočník keď ešte deti ani nesedia a sú tak skrútené ako paragraf, morduju sa s tým rok aj viac a potom iné začnú neskôr a majú to zmaknute za týždeň. Je to na tebe akou cestou chceš ísť. Ja na pílu netlačím. Mám 14 mesačnú dcéru a teda nočník pre ňu nemám. Skusim na jar v lete budúci rok 🙂
@misinka0611 mamu aj babku by som odignorovala, keby mi do toho kecali, riadila som sa dieťaťom. Niektoré si to uvedomujú oveľa skôr, dcéra mojej kamarátky sa pýtala v 13 mesiacoch, veľmi sa mi tomu nechcelo ani uveriť, ale bola som u nich na návšteve a videla som. Rozprávať vedela samozrejme len pár slov, ale pýtala sa len slabikou, možno odpozorovala od staršej sestričky, že sa pýta a ide na nočník. Tá bolo odplienkovaná až po druhom roku, každému dieťaťu to docvakne inokedy
@elizabet173 Samozrejme že je to nejaký priemer, resp. stanovená norma kedy to už deti vedia regulovať. Každé dieťa nemám doma a ani každé NASTASTIE nemusím odplienkovavat 😁🙏
@misinka0611 mňa len zaskočilo, že to 13 mesačné dokáže, neverila by som tomu, keby som to len čítala.
moja bude mat zachvilu 10m a teda zatial som nad tym nerozmyslala, lebo vidim, ze zatial by to moc vyznam nemalo +len nedavno zacala sediet a aj to este nesedi dobre.
mamu a svokru mienim v tomto naplno odignorovat, lebo toto "mala by... a viem, lebo som vychovala x deti..." by som im oplieskala o hlavu.
hlavne, ze uz od 4m som ju mala trenovat na sedenie a ked este v 6m nesedela, len sa zacala pretacat na brucho, to bolo utrpnych a utrapenych pohladov. teraz sa vytesuje svokra, ako krasne "hača", ale ze je zhrbena kriva (chodime na fyzio), to nevidi a ja som precitlivela a moc vsetko riesim. sorry, ze nechcem, aby v 40tke musela chodit na rehabky s dodrbanym chrbtom pripadne inymi diagnozami.
v dnesnej dobe poznatkov, vedeckych skumani aj pri vyvoji babatiek je totalna kravina pocuvat nase mamy, pri vsetkej ucte.
Syna som davala na nočník vždy pred prebaľovanim od 10m od 2r2m bol bez plienky} a dcéru od 9m dávam vie sa tam vycikať vykakat vždy keď ráno vstaneme dám dole plienku a hneď tam cika skúšať kľudne môžeš keď sa mu nebude páčiť skus neskôr
Babku a mamku nepočúvaj. Drobcovi určite nočník predstav a vysvetľuj, čo to je a na čo slúži, ale určite ešte úmyselne "neučiť". Najskôr by som začala v 18-tich mesiacoch. Ja osobne som čakala viac ako 2 roky(lebo som lenivá matka) a trvalo mu to pochopiť dokopy 3 dni. Bez stresov, nervov a nehôd. 🙂