Kedy začali vaše deti štvornožkovať?

janulla77
1. okt 2020

Ahojte maminy rada by som sa opýtala kedy vám deturence začali stvornozkovat môj bude mať čoskoro 9m a ani neplazi nestvornozi akurát si nedávno začal sám sedkat. Trochu sa obávam a bojím sa mám prvé bábo tak by som rada vedela vás názor viem že detičky netreba porovnávať len keď niekedy mi to nedá a proste sa bojím. Ďakujem 🙂

mogaa
1. okt 2020

@janulla77 treba ho dávať čo najčastejšie pásť koníčky a stimulovať hračkami...na najbližšej poradni to povedz pediatričke, ak sa jej niečo nebude zdať pošle ho neurologovi alebo priamo na rehabilitácie....ono sú deti ktoré sú prirodzene lenivé a so všetkým začínajú neskôr a sú aj deti ktoré jednoducho potrebujú cvičenie aby sa posunuli vo vývoji......rovnako sa prihliada na to aký bol samotný pôrod, či dieťa po pôrode nebolo nedokysličené či sa nenarodilo predčasne....

ester_k
1. okt 2020

@janulla77 moja dcérka bola na tom podobne. A potom sa v priebehu mesiaca naučila stvornozkovat, aj sa postavila a už chodí v postieľke dookola. Takže neboj ono to príde možno skôr ako čakáš a potom ho už budeš musieť chytať po celom byte. 😊

danielaaa212
1. okt 2020

@janulla77 nezvyknem komentovat,ale chcem aby si bola urcite pokojna a netrapila sa. Nasa zacala stvornozkovat v 13tich mesiacoch.. o dost neskor ako vsetky ostatne deti. Upokojila ma lekarka,ze vyvoj chodze by mal byt ok do 18teho mesiaca... samozrejme netreba nic podcenovat... ale ani nebyt v strese. Je samozrejme beznejsie,ze deti okolo 9teho 10teho mesiaca uz stvornozkuju a okolo roka chodia..no u nas nic. Prvy syn uz chodil,no mala este len stvornozkuje a tipujem ze chodza pride teda o dost neskor. Znama mi dokonca povedalaze jej syn chodil az v 20tich mesiacoch. Drzim palce ;)

adamka25
1. okt 2020

Ked mal 6 mesiacov,skusal skor ale sa mu na parketach šmykalo,tak sme mu kupili do detskej izby koberec a hned zacal

bcrow1307
1. okt 2020

@janulla77 naša začala štvornožkovať tiež až v 13 mesiacoch, a to až potom ako sa prvý krát postavila v postielke. Plazila sa asi od 9 mesiacov. No a chodiť sama začala až v 20 mesiacoch. A to tak že dovtedy ani sama nestála, iba pár krát na pár sekúnd, keď zabudla, že sa nedrží. A v jeden večer, sa zrazu sama postavila v priestore a začala chodiť. Ale mali sme samozrejme aj neurologiu za sebou, lebo mi to nedalo.

janulla77
autor
1. okt 2020

@bcrow1307 áno no tá neurológia my máme poradu v Novembri som zvedavá čo mi povie dr. A či nás tiež nepošle na neurológiu. Som zvedavá nejdem to ešte siliť možno chce čas ako pri sedení týždeň je co si sám Sada z ľahu a to som sa tiež bála že nesedí nestvornozkuje neplazí tak hádam keď si sám sadol bude ok a tiež len čas chce pri stvornozkovani 🙂🙏

jani321
1. okt 2020

Takisto dcérka začala sedkat v 9. mesiacoch, stvornozkovat až koncom 10. mesiaca, chodiť začala v 11.mesiaci. Nikdy sa neplazila.

lululucy
1. okt 2020

Dcera zacala v 10 mesiacoch a chodit az v 17

haaadanka
1. okt 2020

v 5 mesiacoch

kikuska111
1. okt 2020

Prve dietatko syn začal štvornoškovat ked mal 11 mesiacou 13 jed zacal chodit druha dcerka v 9 mesiacoch zacala štvornožkovat a 14 tich mesiacoch chodit a syncek ma 4 mesiaciky takže uvidime co ako bude 🙂 zatial nerobi este nic 🙂 ale kazde dietatko je ine

pehavcek
1. okt 2020

Nas zacal najskor sediet a stat a az potom sa pustil o dusu stvornozkovat. Dovtedy som sa mohla na hlavu postavit a posuvat usami a nic. Mal asi 10 mesiacov. Nie vsetko ide tabulkovo. A deticky su toho jasnym dokazom.

ketrin332
1. okt 2020

@janulla77 ahoj to pride samo moja zacala stvornozkovat keď mala 10 mesiacov kazde dieta je ine

81anina
1. okt 2020

kazde je ine.Moj zacal 4 kovat prave teraz.Ma 11a pol mesiaca.Plazit sa zacal pred dva a pol mesiacom aj to ako raneny vojak.Nedavno sa zacal stavat na nohy.S tym stvornozkovanim som mu musela pomoct on sa hojdal 3 mesiace na kolenach a nic😮Tak som vzala velku plienku stocila ju dala pod hrudnik a nadvihla ho jemne na 4.Najprv sa zlostil a potom sa pustil stvorkovat.Zaroven sa naucil aj symetricky plazit pekne striedat rucky nozky.Dovtedy plazil tak ze tahal lavu nozku za sebou a pravou rukou sa pritahoval no cele zle.No uz je to ok

andreatytler
2. okt 2020

@janulla77 Nas sa ani nepretacal az dokial nemal 6 mesiacov a potom zacal hned aj stonozkovat, ale on mal obrovsku snahu sa hybat. Neustale to trenoval tak ze sa pohupoval ked bol na brusku a my sme ho davali na brusko velmi casto... aj 6-7x denne na 5- 15 minut.
Ako casto je na brusku ten vas? Tym ze je na brusku si trenuje svaly trupu a dokial ich nema dostatocne pevne, tak nebude schopny stvornozkovat. Davajte aj na nerovny povrch ko vase telo, opierka ruk na gauci alebo vakus pod hrud... to mu pomoze podsunut nozky pod telo a pohupovat sa.
Ten sed kedy sa vytiahne z lahu je zevraj nie spravny sed a zevraj sa to nema dietatko v tom podporovat ale aj nas sa tak daval do sedu sam od seba.... ale nie z uplneho lahu, len tak z polosedu. Spravny sed je tak ze dietatko sa pretoci na brusko, da sa na vsetky styri a ruckami sa vytlaci do sedu a nozky presunie pred seba. Toto sa deticky naucia az potom co sa naucia stvornozkovat.
Ako vidis je vela deticiek co sa zacnu hybat neskor ale ja by som radsej isla k fyzioterapeutke a pytala sa. Ty ako mama vies najlepsie a ked sa pojdes opytat, nic za to nedas a nic tym nepokazis.

A este ma napadlo, nechavajte ho vzdy na boso ked je hore... Bosimy nozkami si bude moct ovela lepsie ohmatat povrch a nauci sa nozky spravne pouzivat a zapriet sa.
My sme nasmu davali ponozky lebo mal nohy vzdy studene ako zaba lebo sa mu potili. Terapeutka povedala ze to bola chyba... on sice stvornozkuje ale prsteky taha po podlahe namiesto toho aby ich ohybal a odrazal sa od zeme ako je to spravne... ale to sa jemu nedalo lebo v ponozkach sa mu to smykalo. Uz 2 tyzdne ho drzime na boso a cuduj sa svete nohy uz nikdy nema studene a ani sa mu nepotia.

mimibb
2. okt 2020

Moja prvá mala 7mes a ešte sa nevedela ani pretočiť, nieto sadat... Nestvornozkovala.... Začala rovno chodiť, v roku....

Ďalšie dve stvornozkovali od 7mes a chodili od 10mes...cize je to všetko individuálne...

I keď sa hovorí, že dieťa, ktoré preskočí fázu 4nozkovania má neskôr zistené ploche nohy..... Neviem, či to má fakt súvis no u nás to platí.

20erika07
2. okt 2020

@janulla77 moje obe deti nestvornozkovali vobec . Ani bohovi nechceli byt na kolenach. Rovno zacali chodit po roku

janulla77
autor
2. okt 2020

@20erika07 a plazili aspoň no ten môj ani to nie

20erika07
2. okt 2020

@janulla77 vobec nic, ked sa chceli presunut kym nechodili tak na zadku sa podavali alebo plac a premiestnite ma kde chcem 🙂 neviem ale u dcerky ked som ju pozorovala tak ona by mozno aj chcela ale akonahle sa dala na styri a kusok chcela prejst tak potom plac akoby ju to bolelo ,neviem tak mi to prislo. O plazenie nebolo vobec snahy, je pravda ale zas ze dcerka bola tak narocna od narodenia ze stale visela na mne, ci varit alebo vysavat, s nou vsetko, a syna sme do roka vobec nemali zatazovat na klby, lebo mal jeden zle, az po roku no a to rovno zacal chodit