Ahojte maminy. Kedy vaše detičky- bábätka, začali rozprávať, mama, tata, baba, dede ... a ako to prebiehalo ?
Ďakujem.
Starsi syn zacal ked mal okolo 10 mesiacov, mozno trosku neskor ale teraz uz rozprava krasne a mladsia dcerka tak zacala okolo 8 mesiaca a teraz uz tiez rozprava velmi pekne, sem tam sa jej nejake pismenka poprehadzuju
Nas ma aktualne 9 a pol mesiaca a uz cca 2 mesiace vie povedat mama, baba, ale teraz sa este viac rozrecnil, pridal aj tata a vava a kadejake hatlaniny, niekedy sa mu ustocka nezavru a ide v kuse 😁
Moja ma 15mes..a povie mama a auto..nic viac..ale za to vsetko rozumie co jej poviem...napr..pod sa obut ideme prec,pod idemem papat,pod ideme vyhodit plienku,alebo ked pride utobis pojdes do kocika..a ona si sadne do kociara a sedi vuhodi plienku atd atd
@klaudia_kaja ahoj, môj syn má takmer 11 mesiacov a asi od jeho 10 mesiacov používa slová ako mama, hama, hava... Ale ja si nemyslím, že sú to ešte presne slová, ktoré chce povedať, napr, že príde za otcom a povie mu tata, on si to skôr len tak pre seba hovorí, alebo keď je hladný vykrikuje mamam-hamam😂 ale, že by cielene prišiel za mnou a povedal mama, to nie, a asi na to má ešte času dosť..
Aj keď deti sú veľmi rozdielne, všetkého co sa týka, aj rozprávania, aj prvých hlások, slabík, slov a a aj viet. Môj synovec ako ročný recitoval básničky, jemu to proste išlo a samozrejme aj to, že bývali u babky a ta sa mu nonstop venovala urobilo svoje..
ked mal maly 8 mesiacov tak zacal, v 12 mesiaci sa rozrecnil uz tak poriadne 🙂 teraz ma dva rocky a pekne mu vsetko uz ide, nema problem hoc co povedat 🙂
@klaudia_kaja u každého dieťaťa je to inak, je to veľmi individuálne a nedá sa porovnávať a teda z toho ani nič vyvodiť. Všeobecne - dieťa by jednoduché výrazy ako mama, dede, tata, baba malo hovoriť od veku tých 7-8 mesiacov....no sú prípady, kedy dvojročné dieťa nepovedalo ešte ani jedno slovo a je to normálne.
@klaudia_kaja 14 - 15 mes. - iba mama, tata, bac, ham a pod. - potom cca. 18 mes. - aj jednoduchú vetu - Čo to je? Kde je mama?, veľmi rýchlo pribúdali slová, okolo 2 rokov vety, teraz má 26 mes. a hovorí veľa,prakticky sa dohovorí o všetkom s nami, vo vetách, skloňuje - ešte nie vždy správne, slovná zásoba je už tak obšírna, že som to už dávno prestala zapisovať do denníčka - ale je to vždy individuálne - niektoré aj staršie deti hovoria iba pár slov..treba byť trpezlivý, ale samozrejme podporovať rozvoj reči..
Mama tata atd zacala 8m...okolo roka vedela vsetky zvierstka napodobnit..a krasne rozpravat cele vety zacala v 16m
nas mali ma teraz rok a tiez mu to s tym hovorenim velmi nejde. nie vsetky deticky su take, ze im to hovorenie hned ide 🙂
spominane slovka ako 2,5 rocny, potom rok pauza, v 3,5 sa zacala rozbiehat rec a v priebehu roka uz plynulo
Veľmi pekne ďakujem.
@klaudia_kaja cca 8 mesiac uz tak ze to bolo aj rozumiet. Najstarsi syn na 9 mesiacov vedel napodobnit vsetky zname zvieratka, na rok a pol uz krasne rozpraval. Dodnes to s rozpravanim vie a ma aj super pamat.