Ahojte mamičky, ktoré máte alebo ste mali deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou, kedy vám začali chodiť ? Na koľko mesiacov? Chodili ste aj na rehabilitácie?
@lenka2710 a povedali ti prečo sa taká malička narodila ked si rodila v termíne?? kedy začala chodiť okolo nábytku? a štvornozkovala??
2320g, 34tt. Cvičili sme Vojtovku, chodiť začal keď mal 13 mesiacov.
ja som nízka aj môj muz,teraz ma.5 a stále patrí k tým mensim v triede! No ona moc nestvornozkovala, hneď sa postavila! Stvornozkovat začala aj keď uz chodila
Okolo 9 mesiaca sa začala stavať
37tt vyvolavany, nakoniec cisarsky pre nizku por. hmotnost 2330, neviem preco ku koncu som mala vyssi tlak. Uzivala som kys. listovu na predpis a pichala som Clexan. A neviem ci to nebolo tym,ze som kazdy den pila 1 kavu. Doteraz si lamem hlavu co som mohla inak spravit. Nacvicil vojtovku vela papal, malo spinkal a v roku uz chodil.
1800g a 1500g dvojicky, chodit ked mali presne rok, stvornozkovanie si nepamatam. cvicili sme vojtovku trochu
a ze vraj ani ja som nestvornozkovala 😁
Keď som bola v 8 mesiaci,dr mi povedala,že uz je veľmi nizko,dala mi niečo az ju este co to ponosim,uz ale neviem co, že som nízka a ona sa už nemá kde rozpinat
Klop klop narodila sa zdravá a doteraz je z nej riadne číslo 😉😉
Ahoj, môj syn mal pôrodnú hmotnosť 1860g, narodený necelé 2 týždne pred termínom, ale bol hypotrofický, kvôli problémom s placentou (HELLP syndróm). Chodiť začal, keď mal rok a 10 dní. 🙂
naša sa narodila 2340g, necvičila, od narodenia zdravučké bábo, normálne štvornoškovala , chodiť okolo nábtku začala v 12.mesiacoch ale trvali ďaľšie 2-3mesiace kým sa osmelila sama do priestoru....narodila sa v 37týždni
35+0tt, 2500g, cvicili sme vojtovku a zacal chodit v 14m ale nejako "schopne" 16m
Vsetky deticky s nizkou hmotnostou cvicia vojtovku nas neurologicka neposlala cvičiť a to mame 9 m, ešte neštvorznozkujeme, nestavame sa na nozky, nechápem to ..
@h2 ten hellp syndrom je čo ?
HELLP syndróm je závažný, život ohrozujúci stav, niečo ako ťažká forma preeklampsie. Ja som o niečo takom predtým nikdy nepočula. Ani som nevedela, že je to také vážne, až keď som stretla asi 3-4 dni po pôrode na chodbe lekára, ktorý ma prijímal na urgente a on mi povedal: "Tak sme Vás dostali hrobárovi z lopaty."
Ináč, môj syn vojtovku necvičil, jemu vlastne vôbec nič nebolo, okrem toho, že bol taký maličký a chudučký.
Synovec.. 33tt, 2050g.
Cvicili iba chvíľočku a na nohy sa dvihal cca od 11 m. Chodiť začal krátko po roku.
Môj syn sa mi narodil v 35 týždni s váhou 2450 g, všetko v poriadku, žiadne problémy som s ním nemala, teraz má 13 rokov ,má 170 CM ,už má prerástol o 13cm,a sme vo fáze puberty ,, chodiť mi začal okolo 12 mesiacov
Syn narodený v 36tt 1900g, od 8m chodí popri nábytku ale sám nie, má 14m
Ani náhodou všetky deti to necvicia. Mu sme mali 2300g/46cm na termín pôrodu,veľa kompl.pocas tehotenstva. Začala stvornozkivat v roku a chodiť samostatne v 15 mes.vsetko je to norma
Nie je pravda, ze vsetky deti s nizkou porodnou hmotnostou musia cvicit Vojtovku, tak ako nie je pravda, ze tie s normalnou, alebo aj vyssou nemusia. To, ci bude dieta musiet cvicit sa odvija od inych veci, nie od por. hmotnosti. Ak sa Ti nieco nezda, tak sa rad s pediatrickou, pripadne sa pytaj na odborne vysetrenie.
cisarak v 36tt, porodna hmotnost 1860g, teraz ma 19mesiacov a zacali sme chodit okolo nabytku, vojtovku uz necvicime, teraz mame bobatha...
Dcera skoro na termín. 2990g 48cm. Štvorkovala ako az cca 10mesacna, chodiť začala v 15.mesiacoch. To akoze ked okolo teba cvicia vojtovku tak musíš aj ty? Co hovorí lekárka? Ak je vsetko v poriadku tak len preto co píšeš nemas co riešiť.
A ty inak stvornozkujes aj sa stavias na nozky v pohode? Ci cvičis?
@snehulienka8 tak neskoro? a máte aj nejakú diagnozu či nie??
@evittam ja už chodím 🙂
Syn na termín. 3620g nikdy nestvorkoval. Teda az okolo 2rokov ho to "chytilo".
Isto? Píšeš nieco ine.
pisanu mame hypotoniu, nizke svalove napatie
@snehulienka8 a tu hypotoniu vam zistili hned či az po čase ? može sa stať že si to neurolog nevšimne?
@evittam takto može si neurolog nevšimnuť že je tam nejaky problém?
Pochybujem
A čo s atyka stvornozkovania, dcéra j e narodená po termíne a nestvornozkovala vôbec.
Ako nechápem....všetky deti s nízkou hmotnosťou necvičia vojtovku, vojtovku cvičia deti čo majú buď evidentný problém alebo zaostávajú vo vývoji...čo sa týka štvornoškovania sú deti čo začnú naozaj skoro ale aj deti čo začnú štvornoškovať v 11-12mesiacoch a všetko je ok....dieťa robí daný pohyb vtedy keď je naň pripravené, nie vtedy kedy to stojí v nejakej tabulke....rovnako je to s chodením a rozprávaním....Jedno začne skôr , druhé neskôr.....Neznamená to absolútne nič, žiadne že dieťa čo začne skôr chodiť alebo rozprávať bude múdrejšie alebo šikovnejšie.....v určitom veku sa to vyrovnáva - 99%detí vie v 4rokoch aj chodiť bez problémov aj rozpráva....
neviem,co myslis pod pojmom nízka pôrodná hmotnosť 😁 moja mala sa narodila v termíne s váhou 2450g! Chodiť začala sama presne keď mala rok, pred tým chodila len okolo nábytku alebo tak