Mamicky, ktore uz mate skusenosti, kedy je najvyssi cas zacat ucit dieta same papa a pit z pohara ? Mame skoro 22 mesiacov, este sme sami nepapali, ale mam pocit, ze uz je najvyssi cas naucit ho to. Co vy na to? 🙂
@monikapalo - No dobre neskoro, nas sa krmi cca. od 8 mesiacov sam, od roka vylucne sam, krasne papa vidlickou, lyzickou no dajme tomu, musi to byt huste, inak je to neporiadok a rukami to zvlada tak, ze sa napapa poriadne. On sa zasa krmit nenecha vobec 🤐 Pit sa sam s flase naucil az teraz, teda dak, ze si ju zdvihne a pije, inak lezkal a drzal si ju. Z pohara sme zacali skusat od vcera, zatial ziadna slava, ale tak hadam coskoro pochopi.
tiez myslim, ze ste mali trenovat uz davnejsie. ja som pred prvymi narodeninami malej dala jedlo a nech si sama trenuje, pit z flasky v roku vedela sama, z pohara okolo 1,5 roku. polievku prvy krat sama lyzicou jedla ked mala tiez asi 1,5 roka. trvalo to sice asi hodinu, polka z nej bola po stole, ale bola stastna, ze to zvladla a odvtedy sa krmi skoro stale sama. vie jest lyzicou, vidlickou. ma aj pokusy s nozom, ale to je len take akoze
ahoj, moj maly ma 20 mesiacov a co sa tyka jedenia, take kasovitejsie veci uz ako tak dokaze spapat lyzicou, akurat ked chcem aby sa poriadne najedol, tak mu pomedzi to ja prihadzujem do ust aj vacsie susta... chystam sa akurat kupit aj nejaku detsku vidlicku aby mohol zacat aj s napichovanim pomaly, celkom sa mu do toho chce, len je z toho celkovo strasny bordel...🙂 co sa tyka pitia, moj teraz pije sam bud tak ze mu dam slamku do normalneho pohara/hrnceka, alebo z takych tych flias so sosakom ako napr. Lucku predavaju pollitrovu a pod. z normalneho pohara sa napije, ked mu to pridrzim, ale keby nepridrzim, tak sa obleje, ale toto nepovazujem za nejaky problem a necham to na neskor, mozno buduce leto...podla mna vo vasom pripade urcite skus, uvidis ako to pojde, ale myslim si, ze je to vhodny vek...
No môj malý bude mať tri roky a sám papá asi od roka...najprv bol všade neporiadok....no katastrofa, ale vždy som upratala a nechala som ho jesť samého a dnes papá ukááážkovo. Sám papá polievky, tekuté veci, sám pije z pohára, takže super. A neporiadok minimálny🙂
Ale každé dieťa je iné a každé s tým môže začať inokedy. No aj tak už veľmi nečakaj, lebo malý to bude využívať a nechá sa kŕmiť do aleluja...pre neho to bude pohodlnejšie ako keď sa má sám trápiť.
aj my sme zacali trenovat cca od 9 mesiacov. 🙂
na ziadne ucenie nie je neskoro..a neboj, nie ste urcite sami ,co este neskusali..tak podme do toho..zo zaciatku mu to pôjde tak *veselo*..vsade toho bude vela , len nie v puse..ale nauci sa , to iste plati pre poharik, ponukaj ho, skusaj..ked nebude chciet, tak v ramci hry..nezabudaj , ze aj ty si smädna 😉 ..nech ti skusa naliat, ty si potom odpi..a potom to urobte naopak..a mozno ani vela skusat nemusis..pôjde mu to hned..
tak zacat mozes, ale ako bude napredovat je otazne, ak je tvoj syn typ lezerneho pohodaka co sa jedla tyka. ten moj je na totalku a to ma 2,8 roka. este ranajky akotak zje sam a iba v pripade, ze mu pohrozim, ze nebude ziadna mnamka. a sam, kym by zjedol obed, uz by bolo treba vecerat. aby som do neho nieco natlacila, musim mat pri tom zapnute medium, cize telku. pri stole za ziadnu cenu. ak som mu tak aj davala, tak sa vynervacil, ze nobol schopny zjest nic. mladsi ma 7,5 mesiaca a to je ultra lezerny typ chalosa. denne mi zje maximalne 2 PL niecoho, tak to tiez vidim na dlho a nie aby sa mal zacat krmit sam ako synator @anjelicek26 8 mesacny - to sa mi nejako nezda, ved je este take babo, ale budiz, o to mensia starost.
😀
ja sa prave obavam, ze ich budem krmit az kym nenastupia do skoly 😲 .
čo ja viem ? Ono to išlo tak samo...povedala,že ja sama-tak odvtedy papala na striedačku a zrazu už chcela len sama.....nebolo to,že by som si vravela,že najvyšší čas aby sa naučila..... síce sa niekedy naupratujem,ale je to čím ďalej tým lepšie...sama je asi tak rok....ale sama sa naje asi tak pol roka 😀 😉
My sme zacali tiež skoro-pre rokom,ale akosi sa nam moc nedari 😒 -maly krasne nabera,ale zasadne krmi len mna-sam seba ani za svet .
Ak to po nom chcem,tak spravi cirkus a je dojedene.
Vidličkou vsak papa vzorovo-co sa da napichovat to si da do pusy aj sam.
A teraz mame jeden pokrok- že sam spapa pribinacika-to je jedine jedlo, kde si da sam lyžickou do pusy.
Inak ako hovorim dava len mne,alebo preklada do druheho tanierika.
Teda lyžickou naraba celkom fajn,len ucel to zatial neplni
Z poharika pije bez nasadca asi mesiac-nalejem mu len 1cm vody a tu sam pekne vypije,potom nalejem znovu a tak dokola,kym je smadny.
Caj pije z flasky-to zas nevypije z poharika-holt mam tvrdohlave dieta-ma 22m.
Kľudne skúšaj... je to individuálne... my sme mali v júli 2 roky a sám nejedáva (max. hustý jogurt) nemôžem ho naučiť, že pri puse nemá lyžičku otočiť...takže všetko skončí na tričku...no čo, nechám ho hladného? Keď pochopí, že lyžičkou to nejde, tak sa snaží polievku piť z taniera ako psík, naberie to aj nosom a proste je to celé na figu... trápi sa on, nervačím ja... tak jeme tak, ako má chuť, kŕmim ho, dačo si vezme ručičkami (zemiačik, mäsko) a tak... a že by to mal podľa ostatných už dávno vedieť? no bóže, je šikovný na iné veci... recituje básničky, chodíme tancovať, krásne všetko rozpráva... máme "iné záujmy ako jesť príborom" 😀 😀 😀
Pije z pohara uz dlhsiu dobu,najskor s mojou pomocou,ked som jej pohar musela drzat,teraz celkom sama...s papanim,ako kedy,ona by aj sama chcela papat,ale vacsinou je viac na nej ako v nej,ale snazi sa...naskor s tym bojuje,a potom ked ju uz premaha hlad,moze pomoct aj mama...
no moj papa prakticky sam uz nejaky cas len ked chcem rychlo ze sa ponahlame a podobne tak mame boj lebo on sam on sam ale pekne celkom vie aj lyzickou a pije sam z pohara cca od 13-14 mes to sa naucil rychlo a pije aj z normalnej flase sam 😉
lyzicku som mu zacala davat skusat asi od 15 mesiaca..od 17 mesiacov aj vidlicku...teraz ma 21 mesiacov a papa huste jedla sam lyzickou, ale aj vyzivku a jogurt zje pekne bez toho, aby sa zakvackal...este ma trosku problem niekedy nabrat, ale do pusinky to uz da pekne, uz neotaca tu lyzicku kade tade..aj cestoviny si napichuje na vidlicku slusne..ale polievky ho krmim stale ja, on stale chce sam a sam,, ale to ma vsetko na sebe...to si neviem predstavit kedy toto zvladne...to komplet cele vylieva..mliecko z flase pije sam uz velmi davno, odhad moj asi od 10 mesiacov.....vodicku pije z flasky so slamkou..z pohara sme mu par krat uz davali a slusne to vypije,ale to len ked mu ja drzim a pomalicky to ide, na to uprimne ani nervy nemam...a v postate aj naco, ked pije z poharika so slamkou...ked som mu skusila dat normalny pohar, tak komplet vsetko na seba vylial..takze to este asi tiez velmi dlho potrva..prajem pevne nervy 🙂
kazde dieta je ine.Nasa mala zacala komplet vsetko vratane polievky papat pred prv.narodeninami a v roku uz zvladala aj polievku.Teraz sa to ale otocilo a ked chcem aby nieco zjedla tak ju musim nahanat a naje sa jedine ked na nu pritlacim a podavam jej.
nasa pije z poharika uz dlho, v podstate flasku nikdy nemala...mame taky poharik s naustkom, ale len von ho beriem, aj to z neho nechce pit..len z poharika..tak od 9.mesiacov priblizne....a papat sa ucime uz asi dva mesiace...pekne si vie nabrat jogurtik a dat do pusy..chlebik a take tuhe veci papa sama krasne..no musime sa ucit, o chvilu tu bude druhe, a ja sama neviem co a ako budem stihat...tak nech je samostatnejsia...aj na nocnicek pekne chodi od 9 mesiacov...ale este sa nepyta cikat, ale kakat, aj to sem tam ukaze na plienku, inak musim aj striehnut...
Maly pije s pohara od leta t. j od takych 15 mes. Naucila som ho tak ze som mu odstavovala rajciny mali sme ich velmi vela. Tak som mu vzdy dala do pohara a pil. Ked teraz pije vodicku s pohara dam mu len malo lebo sa rad oblieva. Co sa tyka jedenia, mame dve lyzicky, s jednou mu davam ja normalne a s druhou si dava sam, sem tam nic , sem tam si nabere. Vsetko pride neboj, vsetci sme sa naucili 😉
nemyslim,ze je to nejaka velka tragedia,ak dieta este nevie samostatne jest a pit vo veku,aky ma vas syncek 🙂 su deti,ktore su dobry papkaci uz od malicka a zostane im to az do veku,kedy sa pokusaju samostatne papat,ci s ruckami alebo s lyzickou..to su tie deticky okolo jedneho roka,no a potom su deti,ktore nie su az tak narocne na stravovanie,ci do mnozstva alebo druhu jedal.Tak tym to ide o nieco tazsie.A ak chce mamina do nich aspon nieco dostat aby neumrelo od hladu,tak nezostane im nic ine, iba ich krmit.Dieta sa uci tak,ze napodobnuje cinnosti inych,ak ho to vsak zaujima 😉 Ja som mojho maleho ucila papa tak,ze som jedla zarovno s nim a ukazovala ako to ma robit.Tiez to u nas casto vyzera ako u neuspesnom chemickom pokuse,ale treba vydrzat 🙂 Raz sa to predsa nauci....Vsak nie sme na pretekoch a davat za priklad deticky,ktore uz od 7-8mesiacoch jedia sami...kazde dieta je jedinecne vo vsetkom,v com sa prejavuje 🙂
Nasa si zacala asi pred mesiacom (teraz ma 17 mesiacov) sama pytat lyzicku a chce jest sama. Zo zaciatku to fungovalo tak, ze lyzicku sme na konci vzdy pridrziavali a smerovali do ust. Teraz asi tyzden huste jedlo zvladne celkom uspesne aj bez pridrzania - obcas vysype, napr. ryzu, hrasok a drobne veci. Polievku pridrziavame vzdy a tiez aj presnidavku, ak nie je husta. No a s vidlickou sme to skusili - napichli sme a slo to 😉 Dcerka si vsak napichnut sama nie vzdy vie, nevie sa trafit s tymi spicmi. Nabrat na lyzicku alebo na vidlicku sa jej obvykle podari, ale nevie este odhadnut mnozstvo, tak dakedy tam ma toho prilis malicko a dakedy zase prilis vela.
Pit z pohara vie, ked sedi vo vani a hra sa s poharikom - to si naberie a napije sa bez problemov uz niekolko mesiacov 😀 Ale ked jej dame pohar normalne, tak hryzie donho a nejak jej to nejde, chlipne si, ale kedze je to pre nu zdlhave, tak ju to nebavi a pije len z uciaceho pohara - z toho vedela pit hned.
moja zacala v 11-12mes sama papat s vidlickou aj lyzickou a napodiv skod bolo minimum az vobec akokedy,ked som ju isla ja krmit ani nechcela,a z pohara pila tiez tak nejak,teraz (22mes)z klasickej pet flase vypije vodu a ani sa neobleje ani neviem kde sa to v nej bere.Len mi zacala robit naschvaly ze vyleje alebo nieco rozbije a povie ze neni.Tiez si myslim ze trocha neskoro v 22mes ale zase kazde dieta je ine a radsej neskor ako nikdy 😉
Skúšali sme už dávnejšie - keď chce a má náladu, tak sa snaží, pekne pomaličky sa snaží neotáčať lyžičku a nevyliať, nevysypať obsah 🙂 Keď sa jej nechce, tak mi proste podá lyžičku, nech ju nakrmím a máme zjedené do 5 minút 😅
Z pohára piť ju láka viac. Ale ešte nevie pomaly nahnúť pohár k ústam a neobliať sa...Alebo sa nadýchne vodičky a začne sa dusiť. Keď má v poháriku len malé množstvo vodičky, tak nechce ho ani vidieť. Z fľaše pije pekne, najlepšie z pivovej 😀 😀 😀
@monikapalo neries, my mame podobny vek a sama sa mi nenapapa, o piti ani nehovorim, to ani neskusam, kolkokrat som skusala, tolkokrat pohar prevrhla do seba ako alkoholik panaka a ihned sa mi dusila, takze sme ostali pri flaske, co sa krmenia tyka, pouzivame 2 lyzice, jednou sa krmi sama ona a jednou ju krmim ja, lebo inak by to trvalo tak 1,5 hodiny 😀 😀 😀 no a u nas este taky extrem, ze ked je zaludok ako-tak plny, to znamena tak po 10 lyzickach pokrmu, zacina vymyslat, bavi sa s jedlom, rozlieva, chce ist prec od stola, nema cas, no skoda reci. hyperaktivita ako vysita. ma 21 mesiacov a nieco malo cez 10 kil 😀 😀 😀 😀 😀
no pozeram ze niektore deti su tu sikovne ale teda ja si nemyslim ze je neskoro zacat.moj je velmi zly jedak,takze ja riesim aby vobec nieco zjedol..ked mu dam lyzicku aby papal sam tak zje 3 lyzicky a koniec.pri jedle potrebuje hracky a nejak sa bavit..takze kedy bude jest sam netusim..obcas mu skusam dat lyzicku aby papal sam ale bez uspechu..asi je kazde dieta ine,niektore su sikovnejsie,niektore menej alebo sikovnejsie na ine veci..
ahoj, tak ja som sa branila dat malej lyzicku do ruky, lebo som nemienila x krat denne utirat podlahu a prezliekat dieta. Takze lyzicku mala v ruke v podstate iba ked sa hrala s babikami. Ked mala asi 21 mesiacov tak cez obed si vypytala lyzicku a ze "ja sama, mama nie", chytila lyzicku a jedla. Takmer normalne, pekne ju drzi a neporiadok nie je skoro ziaden. Aj podbradnik davam iba na polievky, huste veci zvlada bez bordelu okolo. Takze ja to vidim skor na to, ze dieta samo musi byt pripravene a samo si to natrenuje (bohvie ako, mozno na tych babikach) a ked sa potom samo rozhodne ist do toho tak to zvlada a netreba ho to nijako pracne ucit.
Jedine co este musi nasa mala dotrenovat je trpezlivost 🙂 , maloco jest ju bavi dlhsie ako par minut, potom mi da lyzicku a ze ju mam krmit ja.
Ono je to strašne indi vindi... Em papá sama od 16tich mesiacov, najskôr bývalo bordelu kol toho, teraz jej to ide fajne, akurát s polievkami ešte troška bojuje, ale inak fajn 🙂
A pije sama už hooooooodne dlho 😅 teda nie z klasického pohára, ale z náustku, z fľaše s cucákom, sem tam aj bez, ale to jej ja držím, z fľaše s cumľom ešte tiež sem tam mlieko, ale poväčšine už len z tých pohárov, máme niekoľko typov, nech vie z každého 😀 a učím ju už aj bez náustku, ale to chce cvik, majú čas decká 😉
tak ako pri všetkom podľa mňa... 😉
držím prsty v tréningu 🙂
My z pohara pit vieme, dokonca sa vie napit z normalnej flase (bez dudla)...vidlicka nam problem nerobi, s lyzickou sme sa donedavna nekamaratili co sa tyka polievok a redsich jedal (hustejsie jedla papa od roka a stvrt sama), stale ju prevracala cestou do pusky, ale asi posledne 2 tyzdne sa jej celkom dari 😉
ja som zacala ucit hned ako som zistila, ze som tehu (v Dominikinom 10 mes.), bo som vedela, ze potom na to tolko casu nebude....
monikapalo my mame 16 mesiacov a papame uz celkom pekne niekedy mame aj okolo seba 😀 ale treba trpezlivost 😉 myslim ze uz mate najyssi cas 😉
cca od 18tich mesiacov papa sama,raz som jej dala lyzicku a odvtedy uz len sama,sice zaciatky boli vselijake,ale naucila sa 😉 🙂 samozrejme drobnosti z misky papala rucickami uz skor 😉
ako sedel v detskej stolicke,okolo 10 mes.,nejaka umela lyzicka,tanierik s hustejsim jedlom,poharik na pitie 😉
ahoj, uff no pitie z pohára a normálnej fľaše to už by ste mali mať dávno za sebou, a jedenie no je to indivindi, treba deťom tú lyžicu dať, veď bez tréningu nejde nič, my už pekne papáme lyžicou sami........ja som mojmu dávala skôr do ruky, hrabal sa v tom, a hovorila som mu a aj teraz rukou sa nepapá ale lyžičkou, že rukou len malé bábetká papajú.......ale podľa mňa hlavná iniciatíva impulz musí ísť aj od detí....dáš mu lyžicu uvidíš že čo bude robiť, ale v zásade, by som mu ju dala stále hoc len by sa hral počas jedla, aby sa nestalo že ho budeš krmiť do 6 rokov.