Píšem ako úplný neznalec do tejto témy takže ma neukameňujte 🤣
Dcérka má 21m, myslite že už je čas začať odúčať od plienky?
Je na to vhodný čas keď je zima? Ako postupovať? Nechať ju behať doma bez plienky a pripomínať? Ale ako potom keď pojdeme von? Tam asi s plienkou, veď by zmrzla ale nebude to pre ňu mätúce? Že chvíľu ju má, chvíľu nie? Tak isto keď je noc?
Kľudne píšte po lopate ďakujem 🤣
@kitycat ja tak istoooo čakám čo povedia skúsenejšie mamičky - rady, tipy, vychytávky 😄😄😄😄
Mojej som pred 2rok vzala plienku
Nocnik uz poznala sem tam sa nanho posadila. Pochopila to hned v ten den raz si nestihla stiahnut teplaky tak trozka cvrkla do gati. Kedze byvame v dome jeden nocnok mala dolu v kuchyni na ociach a druhy na poschodi na chodbe. Je februarova. Rano sa vycikala potom sme sli starsieho odviest do skolky na kociari v pohode vydrzala aj von..
Svoje “know how” 😄
Od kedy vedelo dieťa sedieť (7-8 mesiacov). Pri každom prebalovani ci prezliekani som posadila na nočník. Od cca 14mes mala plienku už len cez noc, Od 17mes odplienkovana už aj cez noc. Sama plienku odhodila a už viac nechcela a ani nepotrebovala.
Skus tiež zaviesť pri každej výmene plienky posadiť na nočník- hneď po zobudeni, pred odchodom z domu... co najčastejšie. Inak neviem radiť už tak neskoro.
Ja som staršiu odplienkovala za 1 deň, ake nechala som to na ňu, keď sama na to dozrie po každej stránke. My sme mali doma nočník, mala ho na očiach a mala ho v paži. Až mi jedného dňa povedala, že nechce plienku. Ja že ok, tam je šerblík. V ten deň sa raz pocikala a odvtedy už nie. Takže ja som za to nechať dieťa dozrieť.
Ale cez zimu by som asi neriskovala chodiť bez plienky. Skúšala by som celú zimu to posadzanie a netlacila na pílu. Potom na jar už bez plienky.
My sme zacinali az v 2.5r. Vo veku tvojej napr. mojmu bolo jedno, ci ma mokro, cikal este nevedome a nevadilo mu byt pocikany. Tam mi bolo jasne, ze by som este neuspela. Cize zacala som, az ked holo.jasne, ze cikanie vnima. Pre mojho napriklad nebolo ani matuce, ze raz plienku mal, raz nie - davali sme do mhd. napriklad. Proste uz si to cele uvedomoval a vedel rozlisovat.
Moje dieťa sa samé odplienkovalo v 18m. V lete behal bo dome holý, ukázala som kde je nočník, že ak mu bude treba cikat ci kakat tak nech ide tam. Celý bol šťastný keď sa mu to podarilo. Na von som dávala plienku, ale bol mrzutý. Stále si ju ťahal dole. Raz som mu plienku fon nedala, a pekne sa vypýtal cikat...ale keby sa toto nestane.tak môj plán bol začať na jar kedy by mal 2r a par mesiacov.
V lete pred 3 narodeninami. Bez zbytočných veci kolo toho, keď som videla ze je pripravený a bolo to rychle a bez stresu
Ahoj, ja tak isto ako simona20201309, ako chlapci zacali samostatne pevne sediet, posadila som na nocnik...( Mali sme ho normalne v obývačke 😀, do vtedy ako hracku ), jedno rano uz neviem kolko mal syn ( ale bolo to urcite pod rok ) ho posadil na nocnik tato a on sa tam vykakal a tak sa mu to zapacilo, ze do plienky uz nechcel. Obaja mali cca 18 mesiacov ked sa odplienkovali a bolo to cez december... Ale urcite som netlacila, len ukazala moznost...😉
Teraz mal 2r a musel lebo mal zapal takze zo dna na den bez plienky. Len na spanie dostal. Najprv som posadzala kazdu chvilu ale tak uz vedel ze co sa na nocniku robi. Ale aj tak. Denne pocuranych 8 teplakov. Samozrejme oslava s ohnostrojom po kazdej kvapke. Su to dva tyzdne a uz sa pyta. Dokonca ma aj problem curat do plienky a urobi scenu (ked sme napr v aute). Na spanie dostava stale ale vacsinou je sucha. V noci ked sa zobudi tiez chce nocnik.
Ja som začala keď mal cca rok a pol ...ale mal ráno suchú plienku, apríl, takže ráno som ho posadila vycikal sa potom dostal plienku takto sa zoznamoval asi o týždeň na to som aj po poprednom spánku, cez leto potom behal s holou riťkou a chodil na serblik sám , začala som dávať slipy ale hneď do nich cvrkol tak asi dva týždne chodil na ostro v kraťasoch a potom si zvykol aj sám a od augusta bol bez plienky mal vtedy 20 mesiacov
Keby nema suchú plienku nezačala by som a nám prišli tie teplejšie dni vhod, ale toto je myslím vysoko individuálne ja som sa ho v zime netrápila
Odplienkovala sa sama, to znamená ze žiadne vysadavanie na nočník keď som ju tam tlačila ja.
Odlsedovala som, keby si uvedomuje že už cika, potom bola pomerne často plienka suchá a už sme len vyzliekli plienku...žiadne ocikane koberce atď.
Prvorodený syn sa odplienkoval, keď mal cca 2,5 roka, stredná dcéra mala 2 roky a najmladšia sa odplienkovala teraz nedávno ako 21 mesačná. Myslím, že je jedno v ktorom je to období, či je leto, či zima, dôležité je, či je dieťa pripravené (akurát v lete môže chodiť po vonku holé a ak sa aj pociká - pokaká do nohavíc, rýchlo sa operie a osuší). Najrýchlejšie sa mi odplienkovala stredná dcéra, tá nemala plienku na noc do dvoch týždňov. Ale ona je celkovo vo všetkom šikovná. 🙂 Najmladšia sa začala sama vyzliekať niekedy v auguste, tak som ju skúšala dávať na nočník, ale ešte tomu nerozumela, prelomilo sa to potom v septembri. Tipy asi také, že keď chcete začať odplienkovávať, majte v blízkosti nočník, kľudne ho najprv dieťaťu dajte ako darček alebo si ho choďte spolu kúpiť a hovorte že sa tam ciká a kaká. Pred každým a po každom spánku posadiť rovno na nočník. A plienku dať cez deň preč, pýtať sa, či chce cikať, kakať, dávať sadnúť, rozložiť okolo nočníka hračky, knižky. A byť trpezlivý, prvý deň budú určite nehody, aj druhý, tretí, štvrtý...ak sa to neprelomí do týždňa-dvoch, tak to odložiť a skúšať o pár týždňov znova, nočník ale už nechajte na viditeľnom mieste a dávajte posadiť pred a po spánku. Fajn je dať aj dieťa do vane a povedať, nech sa vyciká, dieťa si tak uvedomí, že sa niečo deje a nebude mať strach. Pýtajte sa dieťaťa tak prvé dva dni, či sa mu chce, tretí deň to už nechajte na neho, nech sa začne pýtať. A hlavne na dieťa nekričte, nebuďte z toho nervózna, ak to nechápe dlhšie, keď bude pripravené, tak už to pôjde rýchlo. A prvé dni buďte hlavne doma, v blízkosti nočníka, von choďte na krátku prechádzku, keď sa dieťa doma vyciká - vykaká, aj vonku sa pýtajte, či chce ísť, skúšajte do trávičky alebo šup rýchlo domov na nočník. Držím palce a nezabudnite, žiadnemu dieťaťu plienka neostane. 👍🏼
Naša má čerstvo 2 a budúci týždeň začíname 🫣. Dúfam, že máme dosť nohavíc.
Pôjdem podľa knižky od Jamie Glowacki. Najprv nahá v byte pár dní, odsledovať kedy ciká a ako sa predtým tvári, prenášať ju aj počas cikania na nočník, posádzať ju tam priebežne keď mám pocit, že treba, potom pridať oblečenie a vychádzky bez plienky. Ešte sme sa nerozhodli, ako v noci.
Tak uvidíme, koľko budeme prať a nadávať. Ale už to nemôžeme odložiť na jar, lebo bude bábo.
Ja som skusala v lete, zobrala som plienku, klasika podla navodu, vsetky znaky pripravenosti uz boli, a predsa som to nechala tak _ lebo dcerka mala z toho stres, plakala, ked sa stala nehoda, bola napata, ked nemala plienku. Teraz v oktobri, tyzden pred 2.narodeninami sa zo dna na den odplienkovala v podstate sama. Impulzom bolo, ze sme si precitali knihu Terka a nocnik a zrazu sa zacala sama pytat.
uz od kedy zacalo dieta chodit a ukazovat na veci sme mali len polozeny nocnik pri postielke a pytala som sa a kde je nocnik a dieta ukazalo, neskor si dieta nosilo hracky do nocnika ale nesadalo tam iba sa s nim hralo, potom
Zacala som cca v 20mes bolo leto kazdy hucal ze teraz je spravny cas nechavala som na holo ci s nohavickami ale prezliekali sme o 106 , skusala som to 2 tyzdne neposunuli sme sa nikde nechala som to tak
Skusila som v 23mes co uz bola jesen a za 3 dni dieta pochopilo
Na prechadzku do kociara a na cestu do sedacky davam plienku, dieta to nepletie uplne v pohode
Vysvetlim ze sme doma nemame plienku curame do nocnika, ideme vonku alebo niekam uvedomuje si ze ma plienku aj sa popyta na curanie ale niekedysa fakt neda mat pri sebe nocnik v tej chcili
Ja to riesim takto dieta je vsak odplienkovane len na den, cez noc a pocas spankov este plienku ma nezobudi sa, ze potrebuje curat na toto este nedozrelo
Nikdy som dieta nedavala sediet ako niektore mamicky pomaly od 6mes, nikdy tam nesedelo zbytocne dlho hodinu ci viac to sa uz neodporuca
Jedine ze si ako matka chces vyrpbit dalsie problemy u dietata s oslabenym zvieracom
Ja budem teraz dvojrocne az na jar. Teraz sadne na nocnik ale nic neurobi, obcas vo vani. Ani neoznamuje ze treba, tak vobec neviem ci to ma vyznam. Urcite nenecham doma naholo a ani sa nebudem sama pytat, to nie je podla mna spravne... musi vediet, ze jej treba a ze treba dat gate dole.
Rada si vypocujem rady od skusenejsich 😃