Kedy ste nechali svoje deti prvý krát samé doma?

elise
16. aug 2011

Kedy ste nechali prvý krát deti samé doma? koľko mali rokov? bolo to v noci alebo cez deň? ako dlho boli samé? čo ste im prichystali a aké dostali pokyny? môj syn má 4,5 roka zatial sa ho samého doma nechystám nechať ale zaujíma ma táto otázka. dakujem🙂

titkovamiriam
16. aug 2011

ešte nikdy,pretože v dome pod nami byvaju moji rodicia-no myslím si že okolo 8-10 veku su už deti dost rozumne aby vedeli ostat doma same.Ako 8 ročne chodili už same zo skoly domov a vlastne potom do 16,00 boli samostatne-isli na kruzky,spravili si ulohy....

filipa
16. aug 2011

kedze mala mi inak ako vonku pocas kocikovania nespavala, nemala som inu moznost, ako maleho po vyzdvihnuti zo skoly (prvacik - 2.polrok, nemal este 7 rokov) nechat doma sameho priblizne 1,5 - 2 hod... on uz nechcel chodit so mnou, bol uz "vybehany" z druziny.... dostal pokyny, ze nesmie otvarat nikomu dvere, moze pozerat telku alebo sa zatial hrat... pocas tejto doby som ho niekolkokrat skontrolovala cez "vratnika" domu.... ale on je dost rozumny

aduskatt
16. aug 2011

asi ked mal 6 rokov, pol hodky.......teraz ho nechavam sameho, ak nechce ist so mnou na nakup, ale viac ako hodinu nie.....

sisaha
16. aug 2011

v noci este nikdy a kedze sa zacina puberta, tak ani nebude tak skoro 🙂. a cez den, ked bola chora a bola uz v doliecovani sa, tak okolo 9 rokov (velmi som sa bala a tusim som jej telefonovala kazdych 10 minut, az mi povedala, ze som otravna 😀 ). V 7-8 rokoch tak na 10 min, kym som vybehla do obchodu. Inak nie.

momka
16. aug 2011

Starší ostal sám doma, keď mal 7 rokov cca na hodinku, keď sa mu nechcelo s nami na nákupy, ale viem, že prvýkrát som bola veľmi nervózna. Menší mal teraz 7 rokov, keď mal cca 4,5 roka, tak ostal raz doma na 5 min., kým som zbehla pred dom, ale napr. teraz by neostal sám ani za svet snáď ani na tých 5 min., má obdobie, že sa bojí viac, ako keď bol malý, so starším sú dvaja sami už pár rokov aj na 2-3 hodiny, ale kedy ostane doma sám, to veru neviem, hoci starší je doma skoro stále, takže zatiaľ nebola ani taká situácia...no momentálne je teda na samotu veľký bojko, má bujnú fantáziu a podľa mňa občas videl aj v telke nejaké úryvky z filmov, čo neboli preňho asi najvhodnejšie, teda aspoň z jeho rečí tak usudzujem. 😒

henikav
16. aug 2011

Moj syn zostava doma asi od 9 rokov pravidelne v sobotu sam asi hodinku kym skocim na nakup a teraz ma uz takmer 11, tak uz zostal aj 3-4 hodiny, ale tiez mu pravidelne volam, na skype ma stale staru mamu, ak by nieco zavola mi a tiez telefon poruke so vsetkymi cislami. Ale cely den by som ho este nenechala, hoci musim povedat ze nie vsetky deti su rovnako zrele, moj je celkom spolahlivy, ale zopar jeho kamaratov by som nenechala ani na 10 minut.

nelicefo
17. aug 2011

Okolo 11-nástich.Bolo to cez deň.Iba na hodinku,potom išla radšej ku kamarátke sa hrať,boli pod dozorom 😉 Teraz v pohode od rána do 17:00 vydrží sama 🙂 ale kontrolujem ju každú hodinu cez mobil 😅 A teraz je v puberte,takže je to pre ňu raj byť sama doma 😝 😅 😀
a súhlasím s @henikav že nie všetky deti sú rovnako zrelé 😉 Presne ako píše,tiež by som zopár jej kamarátov/kamarátiek nenechala ani 10 minút 😉

daniela1974
17. aug 2011

ja som nechala cez den same deti nechavat asi 10 - 11 rocne. V noci same este neboli.
Ale oni by radi boli same, mohli by cumiet na telku a byt celu noc na pocitaci.
Takze nehrozi 😎 😎 😎 😎 😎 .

renca3
17. aug 2011

moj syn mal takmer 7, ked zostal doma sam na cca 2 hodiny. potom uz vyvolaval kde sme. mal tu velkeho psa, tak sa necitil az tak sam. 🙂

anngee
20. aug 2011

aj ak ešte nikdy nebol sám, ako 4,5 ročný to pomaly zvládne...ale naozaj postupne...najprv ho treba naučiť, že mama sa VŽDY vráti...to znamená, nech by si odišla kdekoľvek, treba mu to povedať a aj to, že kedy sa vrátiš...najprv treba odísť od neho do inej izby a nahlas ho o tom informovať...napr. idem do kuchyne nakrájať zeleninu, počkaj ma tu...alebo idem cikať, chvíľu sa tu hraj...ak ťa pustí a vydrží sám, keď sa vrátiš, zvítaj sa s ním...napr. už som dokrájala...už som tu, čo si zatiaľ robil? akú peknú vežu si zatiaľ postavil, teším sa z teba...potom treba aj z bytu vyjsť, ale len na chvíľu...napr. idem do schránky pre poštu...idem sa niečo spýtať susedy...treba sa vrátiť hneď, o minútu o dve...a pochváliť ho, že ťa počkal a niečo si zatiaľ roblil...postupne takéto "opúšťania" predlžovať, napr. ísť do obchodu na pol hodinu, hodinu, neskôr aj tri hodiny...ale to až oveľa neskôr...až keď bude školák...a na celé poobedie napríklad ma moja dcéra počkala až keď mala 9 rokov...vravela, že vtedy často pozerala cez okno...vtedy neboli mobily samozrejmosťou, teraz by som ju kontaktovala každú polhodinu...keď mala 11 tak ostali samé aj s mladšou 6 ročnou úplne v pohode...verte mi, že to z ich strany bola raz za čas úžasná pomoc pre mňa, keď som potrebovala niečo vybaviť a nechcela som ich zaťažovať behaním a vysedávaním po inštitúciách...nikdy za to nedostali odmenu, chcela som ich naučiť, že je to úplne normálne, že sú aj bezo mňa...len som vyjadrila potešenie, že ich znovu vidím a nechala som si porozprávať, ako ten čas bezo mňa strávili...skôr som im niečo doniesla...tak ako sa nosí zo služobky...baby vyrástli, majú 21 a 15 a náš vzťah je skvelý...všetko je o dôvere...takže nikdy neodísť od dieťaťa potajomky, kým sa hrá a nedáva pozor...ono je potom zmätené a domnieva sa, že ho opustili a strašne sa bojí...druhýkrát bude dávať setsakra pozor, aby sa mu to nestalo a buď bude revať ako tur, alebo sa držať mamy ako kliešť...takže ak dieťa na to pripravíme, všetko pôjde dobre🙂

lussy23
20. aug 2011

Deti ešte nemám, ale nechávala by som odvtedy, čo začali chodiť sami i do školy. Ja som bola prvýkrát sama, keď som mala asi 9rokov. Ale súhlasín s anngee. parkárt som prišla zo školy a nik nebol doma, mala som horzný strach. našťastie ma susedka prichýlila a naši sa čoskoro vrátili.

ukana
20. aug 2011

to záleži aj od dieťaťa, každé je iné, ja by som jednoznačne považovala za ideálne, aby dieťa samo chcelo ostať doma samé....u nás to bolo asi okolo 6 roka, najskor len na pár minut, kym som zbehla kupiť chlieb, teraz už ostane aj dve -tri hodinky, má 8 r. Pozerá film, hrá sa, príp.mu dám nejakú úlohu napr. povykladať nákup, a potom sa može hrať. PC mu nedovolím, to len ked sme doma, nech nepozerá niečo, čo nemá....Má mobil, keby čosi, zavolá, už chodí aj sám von,...ale šli sme na to postupne, ten čas sme predlžovali..........V noci sme ho ešte nenechali samého....len raz som musela ísť pre MM autom, ked spal, aj to som mala nervy, čo ked sa zobudí........... 😔

mamabiba
23. aug 2011

ja nechávam svoju 7 ročnú dcéru samú ak idem do obchodu a jej sa nechce, poprípade dačo vybaviť, ale dlhšie ako hodinu som ju nenechala a to sa už pýtala kde som tak dlho. v noci by som sa ju bála nechať samú. Ale my bývame na dedine, takže ak potrebujem ísť na dlhšie dakam preč, dávam ju k susede, ktorá má tak isto starú dcéru.

vlasticka185
23. aug 2011

uz si presne nepametam ,kedy sme nechali po prvy krat sameho doma mojho starsieho syna,ale teraz uz ma 11,a necham ho doma vzdy,ak s nami nechce ist na nakup,prechadzku,navtevu ap,.samozrejme ho poucim,a ked sa mu zda ze sme dlho,zavola nam,alebo ide k babke ci ku krsnej/mama byva cez zahradu a sestra o 5 domkov dalej/osobne to asi zalezi od povahy dietata,ci sa boji,ci je spolahlive,ci je kludne a tak,no a samozrejme ho treba zacat nechavat doma pomalicky s casovym odstupom,po prvy krat na 5-10minut,... 🙂

povuma
28. aug 2011
skeblicka77
28. aug 2011

Ahojte, no my tiez akurat riesime tuto otazku, maleho som nechal prvykrat sameho doma asi pred tyzdnom, na taku hodinku, povedala som mu, ze nesmie behat po dvore sa, len ked som ja doma, este som mu povedala, ze ked bude zvonit zvoncek, nema sa ani ukazat, ze je doma, posluchol. Som si ho aj vyskusala, som zazvonila a ani nevysiel, ale mala som trochu obavu...on je inak velmi mudri, vie sa sam asi od styroch rokov najest, mysllim, ze si vybrie z chladnicky trebars jogurt alebo si da rozok s maslom, vie, ze nesmie pouzivat ostry noz...velmi zalezi od toho, ako dieta od malicka vediet k samostatnosti..

lucka1987
28. aug 2011

tak ja poviem kedy nechali mna nasi prvy krat samu na dlhsie

ked som mala 6 a zacala som chodit do predskolskej a nasi boli obaja v praci..
rano odisli o pol 6 a vracali sa o pol 3.
medzitym som na 8 rano sla do predskolskej a o 12 som sa vracala a v pohode som si zohriala na plynovom sporaku aj polievku, a vyckala kym dojdu nasi z prace. a ako 8 rocna som uz chodila zo skoly do mesta do skolky pre mladsich surodencov y bola som s nimi az do vecera kym nasi neskoncili v praci...