Ahojte, moj ma 19 mesiacov a zaujima ma, kedy sa zacnu spolu hrat. Ked sme na ihrisku, tak ukaze na nich a povie baba, ale nevelmi tam ide. Skor vtedy, ked maju nejaku hracku, aby zobral od nich. 🤦🏻♀️ 😅 Skor ho zaujima vsetko okolo a skumanie veci.
Ked k nam pride kamoska so synom, tak spolu buchaju na velku fit loptu a smeju sa. Alebo sa snazia jeden od druheho zobrat hracky.
Boli sme na svadbe, tam bolo dievcatko cca v jeho veku, a vybozkal ju, vyobijmal, hovoril dookola, ze moja moja.
Co vidim ine deticky, tak maju vacsi zaujem asi o seba. Moj ide za veci, ktore ho zaujimaju. Inak, ked prvykrat sme zacali chodit na ihrisko (cakala som, kym bude chodit), tak z deti mal velku radost, mal cca 13 mesiacov, chodil mi za nimi, pozeral sa blizko ako sa smykaju, teraz to ma v pazi a ide brat hracky od nich.
Detičky sa vedia realne spolu hrať okolo tretieho roku, dovtedy sa vedia hrať len pri sebe.
Do troch rokov deti pptrebuju mamu a hracky.
V prvom rade prv začať po slovensky a potom maďarský .keďže ho chces dať do slovenskej škôlky .
Nas ma 1,5 roka a minule ked sme boli na ihrisku vnutornom tak tam mal chlapcek loptu. Bol trosku starsi od nasho. A obaja si sami od seba sadli oproti sebe a kotulali si loptu. Videli sa prvy krat. Zlate to bolo 🙂.
@parvinka0001 nauci sa, aj ja som sa naucila. 🙂
@maciatkoe 🥰 och. To muselo byt fakt krasne. 🙏🏼
bilingualizmus je super, je dobre, ze ho ucis aj dalsi jazyk. Ale bolo by potrebne, aby na neho niekto aj slovensky hovoril. Dieta sa nauci dva jazyky naraz, to sa vobec netreba bat. Nase baby boli od narodenia v prostredi, kde sa hovorilo roznymi jazykmi a zvladli to super, cize bilingualizmus sa da zvladnut a cim skor sa tie jazyky dietatko uci (pocuje), tym lahsie to ide.
K tomu, kedy sa deti spolu hraju - najskor sa hraju len pri sebe, to ze sa skutocne zacnu spolu hrat pride az neskor, ako tu pisu, okolo 3 roku veku.
No je to individuálne asi u dieťaťa, môj začal chodiť do škôlky ako dvojročný a hral sa pekne s deťmi už vtedy. Na ihrisku za začal cielene hrať s inými deťmi, keď sa naučil rozprávať vo vetách (19mes) a išiel iba za staršími, lebo deti v jeho veku vydávali len citoslovcia a ukazovali okolo seba. V škôlke sa najlepšie zahrá s predškolakmi (má 3r) a prednedávnom sme sa boli cez víkend prejsť do parku a zastavili sme sa tam na ihrisku, zobrali ho do partie chlapci 8,7 a 5(súrodenci) a s tými sa hral úplne perfektne. V škôlke sa naučil hrať aj s mladšími deťmi, ale stále vyhľadáva starších. Jazyková bariéra pre deti nie je problém, v škôlke majú Taliana, ktorý rozpráva lamano po anglicky a hoci sa tam deti učia po anglicky, zatiaľ nie sú ani zďaleka na nejakej komunikačnej úrovni. Ale pekne sa spolu hrajú, dokonca aj porozprávajú. Takisto sme tam mali pár dní malého Inda, tiež iba po anglicky hovoril, ale už som ho dlhšie nevidela, možno ho rodičia presunuli inam... Takže jazykom to nie je, asi tvoje dieťa ešte nie je pripravené na hru s ostatnými. Prichádza to individuálne
@lubina na syna kazdy hovori iba po slovensky, okrem mna a manzela. Kazdy den pocuje slovencinu, moje kamosky, susedia su slovenky. 🙏🏼 Ked sme vonku, tak aj ja nanho hovorim po slovensky. 🙂 doma ale je madarcina.
@elementissa dakujem! 🙂
Nemusí sa učiť najprv po slovensky...moja dcéra sa najprv naučila po anglicky (má angličana otca)...po slovensky rozumela všetko ale nerozprávala...teraz rozpráva plynulo anglicky a po slovensky trocha horšie ale lepší sa to každým dňom...a v slovenskej škôlke sa ľahšie naučí jazyk akokeby sa to dieťa naučilo cudzí jazyk...takže toto je úplne mimo, čo ste napísala...dôležité je ak bude rozumieť, čo od neho iní chcú a postupne sa naučí a začne aj po slovensky
@mimka2019 pokiaľ s dieťaťom rozpráva maďarský ako sa má naučiť rozumieť slovenčine .
po 2 roku najskor a to moje su nonstip spolu.
Nedá mi nereagovať . Neviem aký je materinský jazyk Vášho dieťaťa, učíte ho dominantné po maďarsky a idete ho dať do slovenskej školy. Tak čo je dominantné, jeden jazyk musí byť dominantný. Nie každé dieťa má jazykový cit a možné sa učiť biligval. Áno mám skúsenosť,že aj mentálne znevýhodnené dieťa sa naučilo cudzí jazyk ,síce nie gramaticky dobre , ale všetci sme vedeli keď povedalo, Hajnalka nem dobrý ucitelka ,Hajnalka bum bum .
Na Žitnom ostrove je taká obycaj,že matky učia deti celú dobu maďarsky a potom dieťa dajú do slovenskej ms,zs. No keď chytí tanito neny al. tanito ur kt.nevie maďarský ,to dieťa trpí ako kôň, lebo nechápe čo chcú. Učiť sa jazyk hlavne kt bude jeho vyučovací , čiže buď maďarský ale.slovensky. Je na SR, SR nie je ani Košice,ani Lučenec ,ani Žitný ostrov, má ovládať štátny jazyk ,aby si vedel sám vybaviť veci na úrade, nebáť sa ísť do BA do nemocnice , a potrebuje forditas,je to obmedzujúce, nech sa malý naučí kuchynskú maďarčinu ,ja hovorím parast magyrulnyelv, a nech ovláda slovenčinu,ak nehodla ísť Vaše dieťa študovať k Orbanovi do Budapešti ,tak je to zbytočne.
A hlavne ho neucte ,že je bicikli ale kerekpar, nie je nanukot ale jegkrem, nie je krumpli ale burgonya, nie je parkit ale virslit , nie je špenátot ale paraj, nem megyek zelovocaba ale megyek zsoldseguzletbe vagy gyumolcsuzletbe potom naši Maďari idú do Maďarska a nikto im nerozumie.
@lulaby1982 takto. Ja som madarka. Moji rodicia su madari. Kamaratky madarky. Vyrastala som v madarskom priestore. Po slovensky som pocula iba ucitelky, ked nam citali rozpravky. Aj ked ma dali do slovenskej skolky, rozpravali sa s nami po madarsky. NIKTO sa somnou nerozpraval po slovensky. Nikto. 🙂 Nikde som nepocula slovencinu. Ezert beszelunk tokeletesen magyarul. Tisztan. Akcentus nelkul. Vidis, aj taketo kuty su na SK. 🙂 Na zakladnej to uz bolo ine. Tam sa uz veru hovorilo po slovensky, ALE medzi sebou sme sa bavili po madarsky. V skole, vonku. Do skoly som sa ucila vsetko naspamat. Aj ked som tomu puk rozumela.
A slovensky viem. Naucila som sa. Naucila som sa poriadne vies kde? Na univerzite. 🙂 kde som mala SLOVENSKYCH KAMOSOV A KAMOSIEK.
Moj syn ma vyhodu v tom, ze tu ma opacne. Iba ja a manzel nanho hovorime po madarsky. Vsetko ostatne ma slovencinu, kedze zijeme v BA. Uz teraz ma slovenskych kamosov, kamosky. Slovenskych susedov. Je obklopeny slovenskym jazykom skoro kazdy den. 🙂 🙏🏼
A co sa tyka studia. Dufam, ze nezostane tu. A ani v Madarsku samozrejme, ale ide dalej a bude ako jeho otec. Studovat v zahranici, vediet 4 jazyky a spoznavat svet a nove kultury. 🙂
Pekny vecer! ❤️
Pýtam sa ako ste sa cítila, keď ste ocitla medzi Slovákmi,mňa nezaujíma, že ste musela brutálne memorovat a ešte k tomu podať oveľa väčšie výkony ako iné deti.
Ja mám zážitok,že veru detičky tiszta Magyar a isol do Slovak iskolaba a to bol mazec ja som vždy ľutovala ,pretože boli učiteľky,kt nevedeli po maďarsky a potom trpeli.
Vy žijete v BA a dieťa neucite dominantne po slovensky ?Ako dominantne,dáte ho do maďarskej školy? Keby ste bola alá Žitný ostrov chápem da sa to tam,Lučenec a Kassa, ale v BA , ja chápem,že chcete aby rozprával jazykom predkov ,ale jedna knižnica má byť dominantná a vyzerá to tak že bude vyučovací jazyk slovenský .
Viete čo to robilo s tými deťmi,moja babka prepadla v 1. triede ,lebo nevedela po slovensky ,iba maďarský. Tie deti čo som videla to ničilo,že sa nešli učiť slovenský jazyk,oni sa išli vzdelávať v slovenčine.
Robte ako myslíte , nech babka ho učí maďarský ok,ale Vy doma budete rozprávať po maďarsky a potom ho supnete do slovenskej školy? Nehnevajte nie, toto nesúhlasím. A čo v ms? Tam ako ? Necíti sa ako outsider? Nemá adaptácne problémy ? A ešte pozerá aj magyarul mesek? Že to pozerá? Tak ho dajte do maďarskej školy v BA.
Je to na Vás ,zbytočne dieťaťu sťažujete podmienky edukacie
Áno len spätná väzba ,že keď idete na nákupy do Budapešti alebo do Gyoru tak ozaj rozprávajte tiszta magyarul nyelvet a nem slovakos ,lebo Maďari sú patrioti v Maďarsku a strašne ich hnevá ,keď slovenský Madar pýta kerem egyet bicikli nem kerekpar ,to je hanba , je to trapas , alebo ten špenátot namiesto paraj
A este som zabudla. Ja ho icim po madarsky. Celkom pekne mu idu slova, niektore slovicka uz aj spaja. Stale po nas zopakuje slova, teda niektore sa samozrejme snazi iba. Ale snaha sa ceni. Naozaj je velmi sikovny. Mozno, ze kvoli tomu, ze nerozumie este tak po slovensky ako po madarsky? Snazim sa mu aj po slovensky, niecomu aj rozumie. Cakam, kym sa mu rozbehne madarcina a zacnem tlacit na slovencinu a urcite ho chcem do slovenskej skolky/skoly.