Kedy sa začalo pretáčať bábätko z chrbátika na bruško?

26. okt 2021

Ahojte baby... Syn ide mať o dva dni pol roka a ešte sa nepretočí na bruško. Na poradni keď sme boli Dr sa vôbec nepýtal ci sa už pretaca ci nie, na bok sa dá pekne už aj ako keby sa chcel pretočiť ale sa zľakne a dá sa späť na chrbát... Ja viem ze každé babo je iné a chlapci sú zevaj troska lenivsi ako dievčata... Ale tak upokojte ma ze nie sme nejako pozadu. Dávam ho na podložku aj mu hračky dávam na strany ... Ďakujem 😊

aaao
26. okt 2021

Ja by som sa poradila s odbornikom, pol roka sa mi zda uz vela, moj v 7 mesiacoch uz stal (aj ked on je uplne mimo tabulkovy).
A ano kazde dieta je ine netreba porovnavat, ale radsej riesit skor, ako si potom vycitat ze som nieco zanedbala. 🙂

evkamotka
26. okt 2021

Ak mas možnosť, prihlas ho na baby plavanie, precbici a spevni cele telicko. Tiez si pozri cviky na fit lopte a cvicte aj 4x denne

ludinka
26. okt 2021

Zajdi s ním za nejakou súkromnou rehabilitačnou sestrou čo cvičí vojtovku. A hneď budeš múdrejšia. Poznám deti čo sa nepretacali nikdy a sú úplne v poriadku. Ale vždy je lepšie keď dieťa nepreskoci tie míľniky v tabuľke.

mimuska18
26. okt 2021

Naša sa otočila prvý krát keď mala 3 mesiace a 17 dní. Ale tak oproti prvému synovi je rýchlejšia on sa pretočil tiež asi až po pol roku. On mal 7,5 kg a malinká má 6,2 kg, aj to podľa mňa veľa robí. Je taká ohybnejšia ako bol syn. Najlepšie je sa poradiť s pediatrom prípadne fyzioterapeutom. Veľa na podložke a stále s bábätkom cvičiť ako sa treba pretočiť, bábätko na to príde. Pekný deň

selu11
26. okt 2021

Ahoj, trocha ma zarazilo, že sa vás na toto lekár na poradni nepýta. Nás sa pýtala naozaj na všetko a toto všetko má zapísané v karte. Či sa pretáča, či reaguje na naše hlasy, tváre... Veď to nie je dospelý človek u ktorého sú takéto veci samozrejmé, je to malé dieťa pre ktoré sú to dôležité miľníky.

evkamotka
26. okt 2021

Veru, netreba nic zanedbat. Moj prvy sa narodil predcasne, tak bol sledovany, mal oneskoreny vyvoj... Od 3m sme s nim 3x denne cvicili vojtovu metodu +fit lopta+2x tyzdenne plavanie a navela sa pretocil v 7m. Ja by som ho dala skontrolovat a ak to dr necukne, zariad sa sama. Lebo maly je len raz a co zanedbas, spat nevratis

autor
26. okt 2021

@evkamotka a skontrolovať myslíš pediatricke alebo inému Dr? Akože on je takto šikovný, otáča sa za hlasom, kuká novú hračku aj pekne chytí hračku, preloží si ju z jednej do druhej ruky.. Aj na brušku pekne je.. Aj sa pekne pretoči do boku len už potom to nejde na bruško lebo ako keby sa zlakne toho neviem

evkamotka
26. okt 2021

Pediatricka by ti mala dat vymenny listok k detskej neurologicke. Verim ze ak o to poziadas, tak ti ho da.
Druhá cesta je sukromne detska fyzioterapeutka alebo sukromna detska neurologia. My sme mali postup, ze ho kontrolovala kazdy druhy mesiac neurologicka a ta nam aj vypisala rehabky k fyzio. Tym padom bolo vsetko zadarmo

monro
26. okt 2021

Moj syn sa obrátil až keď mal 8 mesiacov. Je v poriadku.

ja_mama
26. okt 2021

My sme na tom boli podobne...dr stale tvrdila, ze je este vsetko v poriadku a uvidime na dalsej poradni. Tak som sla s malou sama k detskej fyzioterapeutke a ta teda zhodnotila ze ma slabsie brusko. Dala nam par cvikov a rychlo sme to dohnali, asi 4x sme tam dokopy boli co nam vzdy daco nove pridala a ked sa mala zacala plazit a 4 nozkovat uz bolo vsetko fajn a prestali sme cvicit.

siska53
26. okt 2021

U nas sa maly pretacal od 4m., dcera sa pretocila okolo 3.m., ale len raz . Potom az zas bohviekedy, nejak okolo 7.m.? Ale ona mala slabsi svalovy tonus..tak asi preto..

uradnikova
26. okt 2021

moj uz 3mesacny.Ale minule som stretla kamaratku, co ma 7mes dcerku a vraj sa sama nepretoci uplne, treba jej pomoct. na poradne chodia a lekar nic..

janezz
26. okt 2021

Náš sa pretočil 1x v 4 mesiacoch. Ale on je celkovo nejaký rýchlejší alebo čo, teraz ma 4,5 mesiaca a už ma obidva spodné zúbky 🤷‍♀️ staršia išla tak nejako +- podľa tabuliek. Takže by som netvrdila, že chlapci sú lenivší.

brona235
26. okt 2021

Ja by som nestresovala... Moj syn v 6 mesiacoch stal a v 10 uz sam chodil. A dcera sa az v 8 mesiacoch zacala pretacat. Je to velmi individiualne...

jamatkaroka
26. okt 2021

Rieš to už teraz. Cvičenie mu určite neuškodí a aspoň si v budúcnosti nebudeš vyčítať že si niečo zanedbala.

any_soj
26. okt 2021

@evkamotka môžem poprosiť o nejaký link na cviky na fit lopte? Dá sa nájsť všeličo, ale aby som nejakú škodlivú blbosť nevygooglila...

jazula
26. okt 2021

Moja sa prvý krát sama otočila pred 3 dňami a to má 5,5 mesiaca. Zatiaľ len na pravú stranu, na ľavú sa dá len na bok. Cvičíme Vojtovku kvôli diastaze od jej 2 mesiacov a je polohovaná kvôli refluxu… Keď sme ju dávali na bruško, tak sme ju pretáčali vždy z chrbátika (nikdy nepoložili priamo na bruško) a vždy sme sa snažili, aby musela ona zabrať a my sme jej len pomohli otočiť. Aj teraz, keď sa jej to už podarilo, sa najskôr snaží dávať nohy naopak a až po chvíli pechorenia sa napraví 😂. A taká aktívnejšia začala byť len posledný týždeň, dovtedy čistý flegmoš… Podľa mňa normálka, postupne prichádza jej čas. Aj lietadielko urobila prvý krát asi 1,5 týždňa dozadu…

mima172
26. okt 2021

Moja sa prvý krát otočila v prvý deň 7meho mesiaca 🙂 Cvičili sme však Vojtovku, no dcérka je zdravé dievčatko. Svalové napätie má malý v poriadku? Inak, keď píšeš, že sa dá na bok pekne, tak je to podľa mňa otázka max pár dní. Moja sa po otočení na bok (pekne C, nie záklon) otočila do týždňa.

megan777
26. okt 2021

Nie nie je pozadu my sme tiez cvicili vojtovku a ano chlapcom to trva dlhsie,moj synček zacal neskoro chodit aj pretacat aj ine veci a teraz beha ako svehla

evkamotka
26. okt 2021

@any_soj ja nemam link. Mne tie cviky ukazovala fyzio na rehabke. Pri takych babatkach ide o dva hlavne, nic komplikovane :
1. Babo je na lopte na brusku, drzis ho za bedra a loptu naklanas raz dolava, potom doprava, aby babo zapojilo svaly. Pozor, treba drzat za bedra, nie cez brusko.
2. To iste, drzat za bedra, babo na brusku a loptu posuvas dopredu, dozadu. Malo by robit lietadielko

bibinka1984
26. okt 2021

Ahoj, my sme boli na tom presne takto isto,uz som mala pomaly namierene na rehabku ,najvacsie depky..ale potom to postupne pomaly , ale predsa prislo🙂
Chce to trpezlivost, kazde bábä je naozaj ine .
Teraz bude mat synator 10mesiacov a krasne stvornozkuje,je ho plny dom.
Ako tuna spomina Mima, ked sa Ti dava na bok je to na najlepsej ceste😉
Osobne si myslim,ze v 6mesiaci je na Vojtovku este skoro.
Skus mesiac vydrzat 🙂

ailiba
26. okt 2021

Môj v 6. Mesiacoch. Každé babo je trosku iné, ale ja by som určite išla k pediatrovi po výmenný lístok na kontrolu. Aspoň pre istotu. Možno stačí len máličko.

mimi_tami
26. okt 2021

Neboj sa, ako píšeš, každé bábätko je iné. Syn sa otáčal ako 3mesacny, bol silné a húževnaté bábätko, sedel ako 7mes a chodil ako ročný.
Mladšia dcérka sa otočila na bruško až pár dní pred dovŕšením 6.mes, potom šiel u nej vývoj míľovými krokmi. Teraz má 10,5 mes a veselo si sama chodí po byte, bez opory a pomoci.
Ak chces byť pokojnejšia, ako radia maminky- navstiv fyzioterapeuta, on sa na tvojho synčeka pozrie a zhodnoti. Aj my sme s dcérkou chodili cvičiť pár mesiacov z vlastnej iniciatívy, lebo sme si doma všimli, že preferuje oveľa viac jednu stranu, Dr. si niekedy všimne problém, keď je už neskoro.

kavaba
26. okt 2021

Ahoj, ja mam doma 6-mesacnu slecnu a tiez sa nepretaca (a ani jej starsiemu surodencovi sa v tomto veku nechcelo). ...a vobec sa tym netrapim, lebo viem, ze je to v poriadku 🙂 Vidim ze je aktivna, natahuje sa za hrackami, za rucicky sa dvihne do sedu, sleduje okolie, reaguje na vyrazy tvare atd. Pretacanie jej proste asi este nechyba k stastiu.
Ano, su super tabulkove a predtabulkove deti, ale su aj tie co za tabulkami proste na nejaky cas zaostavaju ...ale dobehnu to neskor.
Ak si nie si ista opytaj sa pediatra na najblizsej poradni. Plavanie deti rozhybe ano, ...ale corona takze obmedzenia :(
To kedy sa zacnu deti pretacat zavisi aj od ich velkosti a vahy. Tym vacsim v pretacani ich vaha prekaza. Takze sa hned nestresuj.
...nas lekar dava vyplnovat aj takyto dotaznik a podla toho vie, ci sa babo vyvija ako ma. Skus si vyplnit a uvidis. Ak budu viacere veci problemove, obrat sa urcite na pediatra.
https://www.zdraviedietata.sk/vyvinove-dotazniky/
Pekny den 🙂

jazula
26. okt 2021

@kavaba Ten dotazník vypĺňame aj my a podľa mňa je to dobrá pomôcka 🙂. Vždy si po poradni pozriem další “level”, nech nie som potom zaskočená… Ako prvomamu by ma niektoré veci nenapadlo cielene sledovať 🙈

any_soj
26. okt 2021

@evkamotka ďakujem ❤️

miskamilka
26. okt 2021

Podla mna v pohode, starsia mala 6.5mesiaca a teraz mladsia bude mat 4 mesiace a uz sa pretoci.. Je to individualne. Starsia je uplne zdrave, sikovne aj sportovo zdatne dieta. Chodit zacala, ked mala 14 mesiacov. Kazdy ma svoj cas. Ak sa pretaca nabok, uz sa o chvilu pretoci celkom. Vy musite vidiet, ci tam je postupny pokrok, aj ked to trva dlhsie, alebo mate podozrenie, ze to nie je ok a riesit to.

autor
26. okt 2021

@kavaba áno robím aj ja ten dotazník a na pretáčanie sa tam zatiaľ nepýtali 😊 naťahuje sa za hračkami aj taky je živý, na bok Sa pekne dá..... Tak Sa nemusím báť hej 🙂

bejka90
26. okt 2021

Nas sa zacal pretacat 5,5 mesacny

miadi
26. okt 2021

Mne sa to zda este ok. Mala sa dlho nechcela pretacat na brusko asi preto ze mala prve mesiace reflux maly sa zazracne uz v 2t pretocil a potom este par x ale tak uz vedome az okolo 3m .Je to individualne coskoro to pride neboj.