Ahojte.. Mam doma 4 týždnove bábätko.. Uspavam ho na rukách.. Ja viem chyba.. Ale neviem ako to zmeniť.. Keď ho uspim.. Čakám cca 15..20 min a preložím ale už sa mi viac krát stalo ze do par min sa zobudil.. Stalo sa to aj vám..? Nakoniec spal namne.. Zavinujem ho stále..
keď ho chceš uspávať aj naďalej na rukách, vyskúšaj radšej nosič alebo šatku, tvoje kríže sa ti neskôr poďakujú 🙂
@levika26 ja si myslim, ze uspavat na rukach take male babatko je prirodzene... Uspavala som tak asi cely prvy mesiac a niekedy to robim aj teraz, ked vidim, ze malicky je nervozny a place, ked ho polozim. A to mam chrbat po operacii... Nam sa nestalo, ze by sa na to naucil a nezaspal inak. Zaspi niekedy uplne sam este aj pri hrani, chyta hrazdicku a zrazu spi 😂. Inokedy, ked vidim, ze je unaveny, polozim ho do postielky, chvilu sa mrvi ale potom zaspi. Ale ked vyslovene place a vidno, ze nechce byt polozeny v postielke, ale potrebuje ma, aby som mu pomohla zaspat, tak ho mam na rukach a ked je manzel doma, striedame sa 💪😁. U nas to neni tak, ako sa zvykne strasit, ze ked si na to zvykne, inak ti uz nezaspi... A bol tu spomenuty nosic, aj ten vyuzivam, ked chcem doma nieco porobit a drobecek sa nezabavi sam alebo nezaspi sam. Niekedy mi v nosici zaspi do 5 min a potom aj ked ho ulozim, dalej spi.
@levika26 nemusis robit chybu... babatka su rozne, niektore mozu mat vacsi problem zaspat. Nemoze mat skryty reflux, ze ked ho polozis, tak ho to podrazdi? Nas ma reflux a niekedy vidim, ze sa vyslovene pyta na ruky kvoli tomu, ze ked ho polozim, vsetko mu ide hore a neni mu to prijemne.
@levika26 nerobis chybu,je to este malinke bábätko,v náručí,na prsku,je to prirodzené,ze tak zaspí.Mne osobne to nevadilo,skôr naopak,bolo príjemné si deti tak tulit,cca do roka určite a vôbec som nemala potom problém aby sa naučili spať v postieľke,neskôr vo svojej izbe.Stará skola tvrdi,ze to je zle a rozmaznavanie,ale malinke dieta nedokaze byt vypočítavé,iba cíti ci je mu dobre alebo zle.Na tvojom mieste by som v tom kludne pokračovala ak ta to neobtazuje
@kubkovamama Keď mne sa aj to stáva že už 10 min spinka na rukách a aj na rukách sa preberie a začne sa mtvit a uspavam zas”
Náš malý spal v postieľke dokopy možno 10 krát (8 týždňov), pretože sa mi pravidelne budil, ak som ho preložila (jedno po akom čase), tak spí so mnou v posteli alebo nosiči, proste som sa chcela aj ja normálne vyspať. Mnoho bábätiek do 3 mesiacov, je citlivých na zmenu spánkového prostredia, ak zaspí napr. na rukách a zrazu je v postieľke (necíti teplo, maminu vôňu ...), tak sa na to proste zobudí a už nevie zaspať, lebo to ešte nedokáže. Niektoré bábätká sú proste zo začiatku nepoložiteľné. Ale nebála by som sa, jeho sebaregulácia sa bude postupne zlepšovať a zaspí napr. aj po miernom zobudení v postieľke znova. Ale musí na to dozrieť
@levika26 ak ho chceš prekladať, sleduj jeho oči. Bábätká v tzv. REM fáze zvyknú pohybovať pod viečkami očami, prípadne očká trocha otvárať. Vtedy sú v ľahkom spánku a neoplatí sa ich prekladať. Ale ono je normálne, že malé bábätko má max. 50 minútový spánkový cyklus (z toho 50 % je v ľahkom spánku), z ktorého sa zobudí, lebo ma malý žalúdok, plus do toho zarátaj zažívanie, prdiky, smäd, zlý sen, chlad...a spí max 30 minút.
Odporúčam tento blog
https://www.lepsispanokbabatiek.sk/clanky/
Mne to veľmi upravilo očakávania o spánku
@levika26 je to individuealne, ale babatka zvyknu mat 20min spankovy cyklus. Mne sa osvedcil interval medzi 7 az 10min. No zavisi od viacerych faktorov. Napokon sme skoncili spolocnym spanim na posteli a aj ja som lepsie v noci spala, lebo som nemusela zakazdym realne vstat. A do postielky som davala obcas pocas dna. Uspavala som v nosici al v satke. Pri dalsich detoch sme postielku vobec nepouzivali. Kasli na vseobecne odporucania co ako ma byt, co je soravne a riad sa vlastnym instiktom a intuicuou
@kubkovamama na prsníku mi ešte nikdy nezaspal.. Tam je dosť akčný.. Niekedy sa ukludni ale nezaspí
@levika26 novorodenci a dojcence maju velmi dlhu fazu REM spanku = nie hlboky spanok a lahko sa zobudia, ci uz na to, ze ich prekladas alebo moorov reflex alebo ine podnety - nam sa to stane vzdy, pro kojeni a odgrgnuti odkvacne, idem ho prelozit do postielky (kojim v obyvacke, nech manzel v klude spi) a ked ho do tej postielky polozim je hore, na stranke lepsispanokbabatiek.sk to celkom rozoberajub a tiez ma 30-40 min. spankove cykly, takze moze byt, ze ho pokladas vo chvili, ked mu jeden konci a druhy zacina resp. nezacne :D
nas sa preberie, v postielke ale stichne alebo mu dam dudlik (ano som jedna z tych) a opat zaspi ale chvilu to veru trva 🤷♀️ nas ale zaspava vacsinou v postielke, ma 5. tyzdnov, len mu musime spacifikovat ruky, kedze ma silny moorov reflex
@levika26 neries to, lebo o tyzden-dva aj tak bude mat drobec zas iny rezim,resp.je tak malicky,ze rezim este ani mat nemoze.😁Pokial je ako tak spokojny..Alebo skus lezat a nechat ho pri sebe zaspat,aj ked len tych 20min,oddychnes si aj ty.Kym mas iba jedno dieta rozhodne to využi.🙂
Tak začni pomaly uberať, začni ho uspavat pri sebe v posteli, neskôr potom začneš v jeho postieľke a ty ho budeš držať rukou a neskôr ho necháš samého.