ahojte. Som mamičkou 11 dni a riešim menšiu dilemu. V porodnici ma upozornovali že babatko najskor prebaliť, potom nakrmiť. Ok. Cez den vec celkom zvladnuteľna. Ale v noci nas budi oveľa silnejšim plačom ako cez den a kym ju prebalim čo niečo trva a potom ju prikladam k prsniku objavia sa problemy pri prisati a celkovej nespokojnosti malej. Čítam na nete všeličo, ale zaujimaju ma vaše skusenosti. Čo je lepšie? Prebaliť pred alebo po krmení? bojim sa že mi bude velmi grckať v ked s nou budem manipulovať po krmeni.vdaka
ahoj, ja som prebalovala vzdy pred krmenim, je to tak lepsie. lebo nakrmis a ulozis spat.
Ťažko radiť. Stať sa môže, že ju pred kŕmením prebalíš a počas alebo po kojení sa náhle pokaká. Je to v podstate stále o papaní a kakaní. Nikdy som sa nad tým nezamýšľala.
myslim, ze sa vobec nic nestane, ak ju najprv nakrmis🙂 ries v prvom rade dieta a jeho potreby, nie teoriu z porodnice. Neboj, casom sa zzijete spolu a bude to fajn........
v noci som neprebalovala, az rano, stacilo nam to 🙂 treba vyskusat, nebat sa
presne ako pise cerez ja som prebalovala najskor tak ze pred papanim a vzdy som muslela aj po papai lebo sa pokakal .a potom uz len po papani s malym som robila velmi opatrne aby my nevrackal .treba skusit ako vam bude vyhovavat kazde dietako je ine 🙂
v noci, ak to nebolo nevyhnutne, som neprebalovala. Babatko spinkalo pri mne, len sa prisalo a spokojne spinkalo dalej 🙂 . Ak ale bolo pokakane, to treba prebalit - pred papanim, aby sa mu nevystipala ritka. Jeeej, to boli krasne casy, ja na to tak rada spominam, ked boli takito malicki 🙂 . helena220, uzivaj si to, neboj sa, najdete si spolocny system, to chce cas 🙂
@helena220 určite najprv nAKrmiť. Ja davam prsnik už pri prvom priznaku precitnutia - nepokojne prevalovanie sa, pomrnkavanie. Nečakaj, kym začne babatko vrieskať od hladu, lebo ako pišeš, už znervoznene sa ťažšie a horšie prisava. Hlad a teda nakrmenie je prvoradé až potom prebalenie. Navyše sa nejedno dieťatko prave popri papani pototo 😀 A pokial nemusiš, že sa bude nepokaka, alebo neprecika, tak ju neprebaluj len aby si dodržala nejaké intervaly. KEd bola mala malička prebalovala som ju max raz v noci, inak som jej nerušila spanok, pokial nebolo treba
najskor nakrmit, potom prebalit, dieta chce co najskor prsnik, je mu suma-fuk ci ma plnu plienku, tu mozes riesit aj potom, ale vrieskajuce babo na prsnik tazko dostanes o com si sa aj sama presvedcila 😉
a v noci, pokial nekakalo (co sa stalo asi len 2x) som nikdy neprebalovala, na plienkach je napisane, ze vydrzi sucha az 12 hodin 😀
Grckat ti moze aj z toho, ze uz taka podrazdena a vyvrieskana po zdlhavom prebalovani bude hltavo papat. Ved ked prebalujes netocis ju hadam dole hlavou 🙂
nasi sa zasadne v zaciatkoch dokakali na konci dojecenia, takze tam prebalovat pred nema vyznam 😎 presne ako pisu baby, daj jest, a prebalis, ak bude treba potom ak pri tom zaspi a nie je prave plienka pretecena, prebalis nabuduce, ved tie plienky zase uz nieco vydrzia 😀
@helena220 ja som to robila tak ako kazali v porodnici, najprv prebalit potom nakrmit, maly sa mi skoro stale pocas krmenia alebo tesne po nom pokakal tak som prebalovala este raz, pri prebalovani sa mi zvykol aj pogrcat, tak som este aj prezliekala :D :D casom prestal kakat pocas krmenia, menil svoje spravanie, papanie a kakanie cca kazde dva tyzdne. jedine s cim nesuhlasim - co pisu kocky ze neprebalit celu noc, potom sem casto pisu ze babatka maju zapareniny. ja som s plienkami nesetrila, na den som minula 15 a nikdy nemal zapareniny. teraz ked je uz vacsi neprebalujem tak casto ako predtym, pokakanu plienku prebalim ihned, ale pocuranu podla toho kolko nacural, niekedy 1x za hodinu, niekedy raz za 3hodiny... kedy ako 🙂 plienky sice tu vlhkost udrzia lebo su na to robene, ale pokozka babatka je velmi citliva.. aspon za zaciatku myslim netreba plienkami setrit (aj ked su nenormalne drahe :( )
@linda20111 , napriek tomu, ze som v noci neprebalovala, moje deti zapareniny nemavali. neprebalovala som nie pre usporu plienok, ale preto, aby som dietatko zo spanku co najmenej vyrusila.
U nás podobne,v noci neprebalujem.Prebalovala som prvých pár dni až týždňov( po kojeni). Teraz nie,nepokaka sa uz v noci a nepreberie sa tak. Samozrejme, ak sa stane,že kaka,alebo citim,tak to ju prebalim ihneď. Cez deň presne toľko,koľko krát treba. Malý ma 2,5 roka,žiadne zapareniny sme neriešili,mala ma 12 týždňov. Postupne si nájdeš systém ako na to,aby ste to co najlepšie a najefektívnejšie zvládli.😉
iank mala ma skoro pat mesiacov a po krmeni vnoci ju prebalujem vzdy prave preto ze plienky maju vydrzat 12hod. suche, lenze ziadl ked mi dieta tych 12hodin prespi resp. nie je prebalene tak moc v plienke stoji....nastastie moja nema problem zaspat hned po krmeni velakrat ani nevie ze je prebalena...
kym mi deti zaspavali na prsniku (prvych par mesiacov) prebalovali sme pred krmenim, lebo po krmeni by sa mi prebrali.
Ta prva stolica cisto kojeneho dietata nevyziera pokozku, takze ak umyvate a kremujete, malo by byt v pohode, ked aj je nejaku tu hodku pokakane. Zapareniny sme riesili az ked sme presli na tuhsiu stravu a isli zuby.
Co sa tyka toho, ze sa rozkrici tak, ze sa potom nevie prisat, tak tam su dve moznosti - ak sa budi na krmenie pravidelne, skus si dat budik o trochu skor ako sa zobudi a prebalit ho kym este nekrici tak moc. Druha moznost je cumlik a pretrpiec cas, kedy sa babo nauci, ze proste po prebaleni bude nakojene, pripadne to skus v noci na skusku prehodit, teda prebalit ho az po kojeni...
tiež som prvé dva týždne prebaľovala pred kojením a potom aj po kojení. no keďže v prvých týždňoch mi kakal snáď do každej plienky, tak som ho potom už najprv nakŕmila, nechala chvíľku oddychovať (ak zaspal, tak spať - ale môj syn spal tak 30 minút a potom sa zobudil nachvíľku a zas zaspal atď., žiadne dlhohodinové spánky 😀) a až potom som prebalila 🙂 Teraz, keď má 4 mesiace, máme systém asi taký, že prebaľujem zhruba každé 3 hodiny cez deň a keď sa pokaká, prebalím do pár minút a je pokoj 😀 v noci tiež už dávno neprebaľujem a ritku má OK.
no moja skusenost je taka ze prve tyzdne po narodeni som malu v noci najskor prebalila a potom nakojila a bolo to v pohode,len takto to bolo cez noc aj tri x dakedy. ale stavalo sa dakedy ze sa moc prebrala pri prebalovani a tazsie sa mi ju uspavala. tak som jednu noc skusila ine: dala som jej na vecer tu bielu pampers premium carw co by 12 hod mala vydrzat a neprebalila ju v noci vobec;len prilozila nakojila a dala spat. a od tej doby to tak praktizujeme stale!je to omnoho lepsie,malu zbytocne v noci nepreberiem;plienka pekne saje a nemam pocit zeby bola vo vlhkom. robim to tak uz 4mesiace a mala ma hladku ritku bez zaparenin. takze za vyskusanie ti to stoji podla mba ako sa trapit s prebalovanim.
Ja som prebalovala syna vzdy az po papani. Robil taky krik kvoli jedlu, ze sa inak nedalo. Dcerka mala reflux, tu som to musela presne opacne ak som chcela aby v nej nieco z papania ostalo. Ja by som sa neriadila prikazmi z nemocnice. Rob ako to vam dvom najlepsie vyhovuje , ide hlavne o vasu spokojnost, kasli na tabulky 🙂
@helena220 moja osobna skusenost prebalovt v noci len ked je malicka pokakana inak netreba, plienka je dost sava prebaluje sa len kvoli kakaniu a dotyku s pokozkou inak netreba. a ak sa ti napapa aj pokakana tak ju najprv nakrm ja som vzdy takto robila lebo velmi deti plakali od hladu tak naco ich trapit??? a ak bude mat reflux tak uvidis ci ti bude grckat po papani vtedy bude jedno ci ju prebalis pred ci po jedle grcat ti bude tak ci tak 😝 . takze moja rada ak nemusis neprebaluj len ak je pokakana, novorodenci vacsinou kakaju do kazdej plienky ale neskor sa to zlepsi a nebudes prebalovat v noci vobec drzim palceky a gratulujem k babike 😵 😵
🙂 dievcata a ako dlho nechavate pocikanu plienku??? Ci hned ked je mokra menite???
@helena220 ja som prebalovala stále po nakojení, v nemocke nam radili tiez, ze pred kojenim, ale potom zbytočne prebaluješ dva krát, pre dieťa je to v chladnejšom období veľky stres( ja mám januárovú dcérku) a aj to ide do penazi. Lili kakala vždy počas dojčenia asi do 4-5 mesiacov( ku koncu 5. mesiaca už nie pri každom kojeni). a ak nechces aby sa pogrckala, tak si vypodlož miesto na prebalovanie tak aby mala vyššie hlavičku ako riťku (aj pri manipulácii pri prebalovaní), i ked aj tak sa môže stlacit bruško a troska vyjde. hlavne to musí vyhovovať vám dvom, nie normám. veľa zdravíčka prajem a radostných mamičkovských povinností 😉
@helena220 Ahoj, je prirodzené, že pri papaní sa rozhýbu črievka, a dieťatko sa pri kŕmení pociká, či rovno pokaká. Ja som prebaľovala vždy až po papaní. Dieťatko bolo spokojné, napapané, vyprázdnené. V noci deti hneď po kŕmení zaspali, takže som ich prebalila spiacich, ale len v prípade, že sa pokakali či boli príliš pocikaní. Neboj, za krátku dobu už si vytvoríš svoj systém a zabehneš si svoje rituály. Držím palce.
tiež mi v pôrodnici hovorili, že prebaľovať pred kojením, ale keďže sa mi veľmi často stávalo, že malý sa pokakal po papaní, niekedy už počas, tak som to veľmi rýchlo zmenila na prebaľovanie po kojení 🙂 A v noci som prebaľovala len vtedy, keď sa pokakal.
Skus tak aj tak...co Vam bude vyhovovat viac, tak rob tak.. on tie rady z porodnice, treba brat s rezervou 😉