Malá neterka má 3 roky. Bývajú nad nami, schody k nim by som opísala ako pomerne nebezpečné (sú také prudšie, zatočené, bez zábradlia). No a dnes si to k nám dole nakráčala sama... Tak som sa tu chcela popýtať aký máte na to názor 🙂 V koľkých rokoch ste nechali / by ste nechali vaše malé ratolesti samé kráčať po schodoch ? Osobne si myslím, že keby mali spravené to zabrádlie až tak by som sa nebála, byť to moje dieťa možno by som ju však aspoň do tých 4 rokov nenechávala chodiť samú...
@kristiina_3 Naša prešla sama po schodoch ako dvojročná. Vôbec som sa nebála. Mám opatrné deti. Nemáme ani zábrany na schodoch. Syn má 20 mesiacov a zatiaľ sa odvážil vyjsť 3 schody. Potom na mňa volá a ja ho prenesiem dole.
@kristiina_3 3rocne dieta je uz dost veľké, aby zvládlo samostatnú chôdzu po schodoch. No to zábradlie by mali riešiť co najskôr, aj pri 6r by som sa bála, keby bolo schodište bez zábradlia. Vlastne aj dospely človek sa môže potknut a spadnut zo schodov...
Povedz im, ze je to nebezpečné a viac sa nestaraj... neurobíš s tým nič, ak.to.rodicov netrápi
@kristiina_3 čo je to dieťa nejak telesne postihnuté? Veď omnoho menšie detičky chodia po schodoch
Schody sa využívajú aj v rámci rehabilitácii, deťom veľmi prospieva nácvik striedania nôh
Veď keď sú suchoty točivé, učím dieťa že sa rukou pridržiava
Ked nie je zabradlie, to aj ja sa bojim 🤣
Dcéra mala 18 mesiacov keď chodila po schodoch.
naša druhá dcérka má 2 roky a 4 mesiace a chodí po našich schodoch sama(a sú dosť strmé) chodí po nich od dvoch rokov s tým, že sme chodili najprv s nou, potom tak dva schody za ňou a teraz už len pozriem z dola ako ide hore(niekedy ani nestihnem a už je tam) mame aj staršiu 5 rokov a ta tiež chodila skoro
Vnuk mal 1,5 roka keď sa presťahovali do domu. Na poschodie vyšiel štvornožky, dole ho vodili. Za pol roka už chodí hore a dole sám. Pomaly, opatrne, lebo na sklenené zábradlie nedosiahne.
@kristiina_3 3 ročná v pohode ked to zvláda, má dobru rovnováhu, je obratna a šikovna co deti v jej veku uz byvaju tak nevidim problem. Syn chodil sam po schodoch veľmi skoro, začalo to tym ze sa ma nechcel chytit a pridrzal sa len zabrdalia, natrenoval to tak, ze potom uz išiel.sám ako veter 😀
@asia83 nooo ja som.myslela po stranach. Ja som si predstavila schody a po bokoch nic. To čoho sa držíme sa vola madlo. Podla mna aj autorka to mysli tak, ako som to pochopila, ze dieta moze prepadnúť dole o poschodie? My mame tiež dosť nebezpecne schody a madlo mame vysoko, predpokladám do 3 rokov ani nedosiahne. Soadnut zo schodov moze rovnako, ci tam to madlo je alebo nie je
@kristiina_3 Trojrocne dieta uz snad nema problem na schodoch. Moja dcera v roku chodila sama po schodoch. Ak je to tak, ze sa da zo schodov ale spadnut, ze tam nie je na boku ziadna zabrana, tak to je ine, to treba poriesit, lebo to moze zle dopadnut.
@kristiina_3 4 ročne dieťa zábradlie hravo prelezie. To zábradlie je fakt pre maličké deti
Môj synček chodí od 16 mesiacov po schodoch ale teda odkedy ide po tých schodoch postojačky mam strach vždy utekáme za ním.
@maximilie nie je to zavazna chyba, aj rodičom bez toho presla kolaudácia.
K otázke 2,5 rocna už chodila sama po nebezpecnejsich(tocitych) schodoch bez rovnej podesty a bez zábradlia, ale aspoň sme na to dohliadali. Pri odplienkovani sa hovorí, že je dieťa na to pripravene, keď už vie same chodit po schodoch a to je po tom 2 roku
@kristiina_3 kolko mas deti? Pre zaujimavost? Asi nie, ze 🙂
mas deti, ako moj syn, co v 9m chodil. Sam. Nie po schodoch, ale chodil bez pomoci. A poznam deti co zacali prve samostatne krocky okolo 20-22m. To sa neda porovnavat. Takze univerzalna odpoved neexistuje, ale vacsinou si rodicia deti dobre poznaju a vedia coho su schopne 🙂
@cookie29 suhlasím, že je to veľmi individuálne čo dieťa a v akom veku dokáže
No je veľa rodičov, ktorí svoje dieťa "podceňujú" a nepodporia ho vo vývine ..najradšej by všetko robili za dieťa a možno sa im to zdá pohodlné ...a potom vidíme trojročné deti v kočíku ..ako ich mamičky kŕmia a pod.
Môj zliezol asi pred mesiacom prvýkrát po schodoch v paneláku, pridŕžajúc sa zábradlia. Mal rok a 4 mesiace. Vyjde bez problému i hore, nie po štyroch. Umývala som schodisko a decko zrazu na medziposchodi. Ako fakt som sa zľakla. Dcéra takisto chodila po schodoch, bývali sme bez výťahu, od dvoch rokov úplne sama. Dovtedy za ruku
V dvoch rokoch lietali obidvaja po schodoch s istotou profíka. Zábrany sme skladali asi pol roka pred tým. Na madlo nedociahli, pridrziavali sa steny. Zo schodov volne stojacich v priestore by som zrejme obavy mala, ale tie by asi kolaudáciou neprešli.
@maximilie My sme deti neučili byť opatrné. To sa ani nedá naučiť tak malé deti. Moje deti proste také sú. Od narodenia nerobili blbosti, pustili sa chodiť iba keď si už boli isté, že majú rovnováhu. No ja nie som typ ustráchanej matky, ktorá rieši každú somarinu, možno to vycítili a nelákalo ich robiť odvážne kúsky. Som za to vďačná, že sú také.
@kristiina_3 od 2r a 4m mame sice zatočené, ale normálne. Keby nie je zábradlie, asi zabijem chlapa!
Moja najmladsia ma 2 roky a 2 mesiace a zo schodov aj skace a nie len ze chodi. To kedy a ako je velmi idividualne. Ale v kazdom pripade treba nechat deti, nech skusaju (a to nemyslim len chodenie po schodoch ale aj preliezky, behanie, skusanie vselicocho, samozrejme primerane veku a schopnostiam).
2 ročná dcéra v pohode chodila sama po schodoch ... zábradlie nikdy nepoužívala