Ahojte chcem sa spýtať od akého veku môže spať dietatko same? My sme sa nedávno presťahovali do vecsieho bytu a dcerka už má vlastnú izbu má 3 roky a dva mesiace no asi týždeň tam spinka ale budí sa s plačom a krikom že je tam sama že sa bojí ako ste naučili svoje deti na vlastnú izbu ? Ďakujem
@maja969 my sme nasu zacali ucit skor, uz si presne nepamatam, rok a pol mohla mat. Vtedy sa nebala, mala rada v izbe uplnu tmu. Teraz ma 4.5 roka a zacala s tym, ze ma zle sny, ze steny a obrazky sa v izbe v noci pohybuju, ze na stene videla vlka s velkymi zubami a tak...nechavam jej zapnutu lampu, ubezpecim ju, ze ma moze kedykolvek aj v noci k sebe zavolat a ja hned pridem a ked ma zavola a povie mi, ze ma strach, tak ju vezmem k nam do postele ( ako napr. dnes v noci ). Nechcem, aby zacala s nami zasa spavat, lebo sme sa s muzom vobec nevyspali (mna to strasne rusi a aj to malo, co spim, som ju predtym len kontrolovala, zakryvala perinou, posuvala, ja som vzdy skoncila na uplnom kraji postele s hlavou a telom vykrutenym ako paragraf). Som sama zvedava, ako riesit strach u deti.
moje deti maju 4,5 a vyse 2rokov a spia vo velkej manzelskej posteli. Niektore zdroje (podporujuce kontaktne rodicovstvo) odporucaju rodicom nechat spat ich deti vo svojej blizkosti do veku zhruba 5 rokov. Ja svoje deti necham v spalni kym nebudu zrele ist do detskej obe naraz (preco by tam mala aspon jedna spat sama? navyse manzel casto chodi na noc sluzobne prec, tak aj z toho dovodu je mi to jednoduchsie + mladsiu dojcim). Starsia mava dost casto zive sny ze sa v posteli aj postavi a je mi jednoduchsie na nu v tom case len polozit ruku a ozvat sa k nej ze som pri nej ako vstat z postele a ponahlat sa do druhej izby ak by tam zacala kricat zo sna. takze u nas je to viac dovodov ZA SPOLOCNE SPANIE 🙂 ♥
@maja969 môže v inej izbe spať od narodenia, ak je matka s tým stotožnená (čo by som ja teda nebola, ale rešpektujem, že niekto hej), niektoré deti tak spia, alebo ich pármesačné do inej izby presunú a spia oveľa lepšie, ako v spálni s rodičmi. Ak sa tvoje dieťatko s plačom budí, nenechávala by som ho v inej izbe, najmä preto, že máte teraz bábätko a ona sa môže cítiť odstrčená. Počkaj až podrastie aj druhé a daj ich potom do inej izby obe.
@maja969 My sme mu začali riešiť detskú keď sme sa presťahovali ale (nemal ešte 2 rôčky) bolo to len miesto na hranie, spal s nami. Keď mal asi 2,5 zariadili sme mu izbičku, bolo to cez prázdniny a v septembri šiel do škôlky. Chcela som to riešiť štýlom, cez deň v svojej izbe a v noci s nami (aspoň nejakú dobu kým s nezvykne). No hneď prvý večer po tom, čo poobede spal vo "svojej" posteli sa vybral rovno do svojej izby, že to je jeho izba a on bude spať tam. A odvtedy len ak je veľmi chorý spí pri mne, dokonca raz keď bol chorý a chcela som ho mať pri sebe bol strašnýýýýý plač, lebo on chce ísť domov (t.j. do svojej postieľky 🙂 ). A neskúšala si jej dať do izby svetielko? doteraz má malý len také mal LED svetielko v zástrčke, hlavne v zime keď bola skoro tma tak sa bál a toto mu stačilo.
@bambulka712 chce ísť domov - to je nádherné 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@timea7 no ja som z neho bola hotová, ľúto mi ho bolo, mal laryngitídu, ledva rozprával a kašľal, tak som ho chcela mať pri sebe... a on sa ťahal preč, zopakoval vtedy že chce ísť domov niekoľkokrát 🙂
ahoj, dala by som na intuiciu a vasu rodinnu dohodu a pohodu. Nam sa najstarsi narodil, ked sme byvali v jednoizbaku, takze logicky spal v izbe s nami. Potom sme sa prestahovali do dvojizbaku, kde sme jednu izbu nechali ako obyvacku s pracovnou a druhu sme poloprieckou rozdelili na detsku a spalnu, takze ked k nemu pribudla sestricka, spali obaja s nami a zaroven vo vlastnej izbe. Ale kym som malu dojcila, spala s nami na manzelskej posteli. Vecer som ju ulozila do jej postielky a ked sa zobudila na prve nocne papanie vzala som si ju do postele a tam uz ostala do rana.
Teraz mame tretie babo a robim to tak isto, ze spava z vecera v svojej postielke a v noci sa presuva k nam. No a postupne ako prespi coraz viac z noci, tak sa prirodzene uci spat vo vlastnej postielke
Inak nikdy deti do nasej postele pristup zakazany nemali a aj preto si myslim, ze sa lahko naucili na svoje postielky, ze vedia, ze sme blizko a ked budu potrebovat, mozu prist za nami.
Za mna neexistuje univerzalne urceny vek odkedy dieta moze spat same, je to cisto na dietati a rodicoch
@maja969 dieťatko moze byt vo svojej izbe od narodenia, tu nie su limity ide o to ako to vyhovuje matke a dietatu. My sme prve dieta dali do vedlajšej izbičky ked mal 4 mesiace nakolko sa nam do spalne nezmestila detska postielka a syn pekne spinkaval. Druhe dieta išlo v 3 rokoch ked vyrastlo z postielky za bratom ..kupili sme im poschodovu postel syn je velmi chcel. A tretie pojde tiez tak v 3 rokoch pekne k surodencom, zatial spi s nami v spalni vo svojej postielke, ale podla potreby niekedy ked ma ,,ťažšiu,, noc tak spi s nami.
Tvoja dcerka zmenila prostredie, je to pre nu nove, a musi sa s tým priestorom zoznamit. Niekomu pomaha svetielko, oblubena hračka, otvorene dvere, uspavanie - vytvorenie takeho pocitu bezpecia a naladenia na spanok. Ten strach je mozne aj vykomunikovat, u nas to pomaha ked o tom hovorime a take usitenie ze som tu s tebou. My spoločne spanie ako take nepreferujeme nakolko by sa nikto z nas nevyspal. Samozrejme občas dti pridu a spime spolu, ale to skor ked muz je niekde pracovne preč. 5 ludi na 2 posteliach je naozaj moc...
Ja som to tu akurat rozoberala asi vyse tyzdna dozadu. Moj syn bude mat 22 mesiacov a cez den spaval v detskej v postielke a v noci v spalni v postielke. Ked spal v spalni tak sa v noci zobudil a pytal sa za nami. A jeden vecer ked som ho isla ulozit do postielky mi hovori ze spat do izby a ukazoval na detsku tak som ho tam dala a odvtedy tam spava stale 😊 a iba raz sa stalo ze som ho v noci bola zobrat k nam inak prespava celu noc 😊 mam zapnuty babyfon tak ho pocujem ked tak 😊 myslim ze cim skor tym lepsie