Kedy je ukončený 4. mesiac?

27. máj 2024

Kedy je ukončený štvrtý mesiac? 😂😂
Dieťa sa narodilo 6.2.2024 to znamená že 7.6.2024 bude mať 4 mesiace a jeden deň, takže už má ukončený štvrtý mesiac, dobre to chápem?
A ešte jedna otázka, s príkrmom môžem začať aj keď nám to ešte lekárka nekázala? Naposledy sme boli 30.4 a až na konci júna ideme k lekárke, tak neviem či mám počkať dovtedy, alebo či môžem dávať pomaly ochutnávať niečo, alebo tam mám ísť a opýtať sa? Zas nechcem vyzerať, ako krava ktorá za všetko ide za lekárkou 😂😂😂

viky2612
27. máj 2024

Áno vtedy bude ukončený 4 mesiac 😀 Táto otázka je celkom srandovná, nie vôbec nemusíš riešiť s pediatričkou či môžeš začať prikrmovať. 😀 kľudne začni toho 7.6.

autor
27. máj 2024

@viky2612 ďakujem 😃
Akože ja som si aj myslela že môžem začať už😃😂 ale podľa svokry musím počkať, kým to lekárka nakáže. 🤦🏽‍♀️ A tak máme doma nezhody kvôli tomu, preto sa pýtam 😃😂

denithestrange1993
27. máj 2024

Ano stvrty mesiac uz je ukonceny. Zalezi ci kojis alebo nie. Pokial kojis tak este mozes pockat. Ak davas umele mlieko uz by som pomalinky zacala. Minule som pocuvala dost rozsiahli podcast o prikrmoch a teda ani odbornici sa nezhodli na tom kedy zacat,v kazdej krajine maju ine zvyklosti. Ja ako kojaca som zacala cca medzi 4-5 mesiacom ale boli to zo zaciatku take minimini porcie co zjedla.

autor
27. máj 2024

@denithestrange1993 on je na umelom mlieku už od narodenia. Presne všade píšu úplne inak, v niektorých článkoch píšu od ukončenia 4 mesiaca, v iných zas až od pol roka. Ale väčšina píše ten 4mesiac 😂 tak sa riadim tým 🤷🏽‍♀️😂 a keď už sme pri tých príkrmoch, koľko krát za deň by to mal "jesť"? Viem, že zo začiatku nezje vôbec nič, lebo to bude novinka preňho, ale stačí mu dať raz za deň alebo viac krát to mám skúšať? 😂

autor
27. máj 2024

Asi už len zbytočne stresujem nadtym 😂 dám mu rezeň a hotovo 🤷🏽‍♀️😂😂😂
Ale nie, viete mi poradiť aj nejakú knihu, kde to je pekne všetko rozpísané?

13riska13
27. máj 2024

Na zaciatok staci len na obed a postupne pridavat

denithestrange1993
27. máj 2024

Na zaciatok skus urobit jednu mini mrkvicky,mini zemiacik...a uvidis kolko zje. Ak mu bude chutit tak pridas. Moja dcera jedla fakt par lyziciek prvy mesiac. To je este len ochutnavanie zo zaciatku.

dadka1997
28. máj 2024

Nepocuvaj nazor svokry .. ak je bábätko na um, tak príkrmy sa zavádzaju od ukonceneho 4 mesiaca 😉😉

nairia
28. máj 2024

deti na UM zacinaju s prikrmami ukoncenym 4. mesiacom. nic sa samozrejme nestane, ked zacnes aj neskor trosku, dieta bude jest cely zivot, ak par dni aj tyzdnov pockas, nic sa nestane. do roka je to stale kojenec a hlavna zlozka stravy je mlieko.
podla odporucani WHO maju od ukonceneho 6.mesiaca zacinat s prikrmami kojene deti.
ak si niesi ista, spytaj sa dr. ved hadam nejaky e-mail alebo telefonicky s nou mozes konzultovat.
ako postupovat pri prikrmoch by som odporucila IG profil "mini papkaci", kde je zavadzanie prikrmov od 4m.
zacinaj malymi davkami, par lyziciek, nech sa dieta zoznami s novymi chutami a potravinami. netlac nan, musi si zvyknut, doteraz nic okrem mlieka nepozna.
mrkva zvykne zapekat, skusila by som cuketu, tekvicu...
kazdu novu potravinu zavadzas 3 dni kvoli odsledovaniu alergickej reakcie. zacina sa obedom. a teda prva ide zelenina, potom sa zavadza maso, po mase zltok, potom obilniny (lepok) a nakoniec ovocie. take je odporucanie.
hlavne prosim pomaly, nie ze mu navalas po tyzdni vsetko dokopy 😅

anavixy
28. máj 2024

Samozrejme, mozes zacat od ukonceneho 4. mesiaca a nepotrebujes na to odobrenie lekarky 🫣 ale zaroven aj zacinat vobec este nemusis, aj ked je dieta na UM, bue je nutne zacinat hned po 4.m, kludne mozes este 1-2m pockat, je to len a len na tebe a hlavne na dietati, ak javi zaujem o jedlo, tak pokojne zacni ponukat. Ja odporucam najst si 1-2 zdroje informacii (knizky ci ig profily, za mna minispajz, minipapkaci) ako na to a z nich si povyberat, co ti je sympaticke, lebo tie nazory (aj na imuno okno, aj na zavadzanie potravin, aj na poradie potravin) sa lisia a budes mat z toho gulas. Hlavne z toho nerobit vacsiu vedu ako to v skutnosti je.

jaskolka
28. máj 2024

Áno je to ukončený 4 mesiac. A áno s prikrmovanim môžeš začať vtedy, aj kľudne o pár dní ci týždňov neskôr, z toho sa nestriela.
Neviaz sa taj na tabuľky, tie su orientačné. Ja som mala obe deti dojčene, a začala som niekedy v 5 mesiaci, plus mínus, fakt neviem. Proste keď javili už záujem o jedlo.
Ono to prikrmovanie spočiatku je len vyslovene ochutnavanie,spoznávanie inej konzistencie, chuti jedla, zje možno par lyžičiek.
Teda nečakaj, ze okamžite bude jesť plnú misku 😊. Máloktoré dieťa je ihneď úžasný papkačik.

autor
28. máj 2024

Ďakujem veľmi pekne 😊 ste úžasné 🥹
Neviem síce ako by mal javiť záujem o jedlo, ale od narodenia je väčšinou pri nás keď jeme a dávam mu ovoňať všetko 😂 po novom sa tomu začal tešiť a vyplazovať jazyk pri jedlách ktoré mu asi voňajú 😂😂 napríklad takú slaninu by si určite už dal 😂😂😂😂😂
Ja viem, že zo začiatku nebude jesť asi že vôbec a možno sa mu to ani páčiť nebude. Máme deti v rodine tak viem ako to funguje. Len od nich si rady pýtať je také 🤷🏽‍♀️ opýtam sa na jedno písmeno a povedia mi celú abecedu... "Toto tak var, hento inak... Potom keď už začne jesť tak blablabla" no proste nikdy nedostanem len odpoveď na svoju otázku ale ešte kopu nevyžiadanych rád.

denithestrange1993
28. máj 2024

Ako za mna je to dobry zaklad si nieco nastudovat zo zaciatku. Hlavne do 1roku je to zavadzanie potravin dolezite. Ako snack mozes po zavedeni pouzit aj kapsicky,chrumky,keksiky vhodne pre tu ktoru vekovu skupinu.