Kedy je dieťa rozmaznané?

zuzinka888
6. nov 2023

Ahojte, chcem sa opýtať na vás názor- Kedy je podĺa vás dieťa rozmaznané.? Neviem, ci ja mam tuto niekde hranice posunute alebo co. Uvediem par prikladov kedy som pocula toto oznacenie. Nie vsetky su spojene s mojim dietatom. Npr.- Dieta sa rozplace, je mu luto mrtveho vtaka- uz vyschnuteho, len splasnute perie... vysvetlenie a koment- Co reves, ty si ale rozmaznany.( za mna citlive a empaticke dieta).
Dieta sa rado tuli a mojka a je oznacene za rozmaznanca.( za mna kontaktne dieta)
Kedy povazujete dieta za rozmaznane?

deedol
6. nov 2023

urcite nie v tychto dvoch pripadoch 🙂

reanda
6. nov 2023

rozmaznane dieta je take, ktore nie je schopne respektovat potreby a pocity druhych, lebo jeho vlastne boli vzdy povysovane nad tie inych ludi a ono je naucene, ze je to tak normalne a ze to tak ma byt
z uvedenych prikladov nie je ani jeden rozmaznanost 🙂

zuzinka888
autor
6. nov 2023

@deedol a kedy je podla teba dieta rozmaznane. ?Lebo niekedy mam pocit, ze dospelak nezvladne situaciu, nieco nepochopy nevie odkomunikovat, vysvetlit a tak radsej " oznaci" dieta za rozmaznane, aby on bol za "dobreho"

deedol
6. nov 2023

@zuzinka888 uprimne neviem 🙂 snazim sa vymysliet nejaku situaciu v hlave, ale neviem. skor sa mi to spaja so starsimi detmi, lebo mam pocit, ze do urciteho veku sa este len ucia regulovat svoje emocie (cize napr. pre mna nie je rozmaznanost ani to, ked sa 3r dieta v obchode hodi o zem, ze nieco chce - za predpokladu, ze mu to rodic neda, je to cenna lekcia). ale ked si predstavim, ze by scenu vyrobilo 10r dieta, hm, no, neviem, ci by som to nazvala rozmaznanostou, neexistenciou hranic alebo nejakou emocionalnou poruchou...

bellugia
6. nov 2023

@zuzinka888 Určite nie vtedy, ako toto píšeš, len je citlivé to dieťa, vnímavé... Na tom nie je nič zlé 🙂 rozmaznané je iné... https://najmama.aktuality.sk/clanok/299059/vych...

zuzitko74
6. nov 2023

Podľa mňa je rozmaznanosť neschopnosť odložiť uspokojenie svojich potrieb a vynucovanie si ich okamžitého naplnenia aj v situácii, keď to nie je možné.
Podľa tejto definície by som dieťa do určitého veku nepovažovala za rozmaznané, lebo toto si s malým dieťaťom odkomunikovať nevieš.
Ako príklad by som uviedla dieťa okolo 5-6 rokov, ktoré čaká na operačný zákrok. Takému dieťaťu už vieš vysvetliť, že nejaký čas pred zákrokom nebude môcť jesť, ani piť. Ak aj napriek tomu počúvaš v pravidelných 10minútových intervaloch ,,mami, ja chcem piť" a ty mu musíš stále dookola vysvetľovať, že momentálne to nie je možné, tak toto dieťa by som už nazvala rozmaznaným.

deedol
6. nov 2023

@zuzitko74 vidis a ja napriklad nie, brala by som to tak, ze je v strese z tej operacie a preto to opakuje, ze o to pitie/jedenie vlastne ani nejde. zaujimave, ako to rozdielne vnimame 🙂

zuzitko74
6. nov 2023

@deedol Nuž, ja by som tú situáciu vnímala tak, že to dietko je zvyknuté, že keď bude mamičku dostatočne dlho ,,otravovať", tak ona to nevydrží s nervami a dá mu to, čo chce. A zrazu nejaká skutočná autorita, ktorú aj mama musí rešpektovať, zavedie pravidlo, ktoré treba dodržať a dieťa nechápe, že jeho manipulačné ťahy zrazu nefungujú a musí sa podriadiť.

kkovacovak
7. nov 2023

@zuzinka888 toto čo si napísala nepovažujem za rozmaznané dieťa. Rozmaznané je také ktoré nepozná nie, neakceptuje keď niečo nie je úplne podľa jeho predstáv. Nerešpektuje potreby rodiča, rozhoduje o dianí rodiny a je stredobodom vesmíru. Vydobíja si to čo chce hneď a okamžite. Nepozná hranice toho čo môže a nemôže. Dieťa ktoré nepomáha s chodom domácnosti vzhľadom na svoj vek. Ale toto všetko byť som povedala o dieťati 3r a viac. Lebo predsalen väčšina nás pozná aké vedia byť niektoré dvojročné deti keď si prechádzajú vzdorom.

hederamonstera
7. nov 2023

@zuzinka888 ser na nazory a skatulkovanie druhych a riad sa svojimi pocitmi, tie ta nesklamu

andreatytler
7. nov 2023

@zuzinka888 Poviem ti ze to su riadne necitlivi ludia v tych dvoch situaciach co si sem dala. Hlavne ta prva. To je otras.
Ja mam hranicu tiez dost posunutu.
Pre mna su deti rozmaznane vtedy ked nemusia zit podla ziadnych pravidiel. Robia len to co chcu oni. To si mozu vynucvat velakrat placom, krikom alebo aj falosnym mojkanim.

svetlonos
7. nov 2023

@zuzinka888
jaken dufam, ze to nehovori "tatinko". Ostatnych by som s prehladom poslala doprdele! Moje dieta, moja vychova, druhy nech si idi honkat ego k ludom p hlavu vyssim, 50 kg tazssim. Alebo k tym, ktory maju 2x vyssiu poziciu ci o w tituly naviac.
Som zvedava, ci by aj u tychto ludi otvarali hubu a boli taki hrdinovia uzasni!
Bud by dostal do držky alebo by bol slovne tak schladeny, ze by sa siel hanbit do kúta.
Tvoje dieťa je skvele ake je. A to ze vacsine ludi chyba sucit alebo su emocionalne otupeni, nie je ok. Deti nam ukazuju, aki by sme mali byť.
Len tak dalej a nech mu to vydrzi.

alchemilkazltozelena
7. nov 2023

@zuzinka888 pozri si seriál Mama na prenájom. Tam uvidíš echt rozmaznané decko 👌

angeli121212
7. nov 2023

@zuzinka888 ani jeden z týchto prípadov nie je rozmaznané dieťa. Dieťa láskou len láskou, ktorú vyjadríš správnym spôsobom t.j. objatím pritúlením a pod. nerozmaznáš. Je mi ľúto detí, kde si to rodičia myslia.

marianarem
7. nov 2023

@zuzinka888 No to sa kedysi tak hovorilo. Kedysi boli caste umrtia blizkych, aj deti a kadeco ine, co je dnes uz lepsie. Bralo sa to tak, ze clovek ma byt co najskor odolny, samostatny, "velky". Kto bol citlivejsi, tak bol rozmaznany. U niektorych sa to traduje dodnes.
Za mna toto rozmaznanost tiez nie je.