Kedy dať prvý krát jahodovú presnidávku?

monikafeliz
12. jan 2019

Ahojte baby, potrebujem poradiť, odkedy ste začali dávať jahodové presnidávky? Synček má pol roka aj dva týždne, už dávam aj presnidávky, len sa bojím dať tú jahodovú, vygooglila som že najlepšie až roka. Ale rada by som vedela vaše skúsenosti

liz_lemon
12. jan 2019

jahody su alergen, takze ja by som dala az po roku

janinah
12. jan 2019

syn mal alergiu na jahodový nanuk a tam z naozajstnej jahody bol tak 1 gram a to mal už skoro 3 roky,takže s jahodami by som ozaj počkala aspon do roka veku

pribinak
12. jan 2019

@monikafeliz urcite zacni napr jablkovou, alebo hruskovou. Ale este je dost skoro

ellaafi
12. jan 2019

@monikafeliz ja som dala jahody prvý krát keď mal 10 mes. aj z toho dôvodu že bola sezóna jahôd, boli naše zo záhrady, nie z obchodu. Prvý deň som dala jednu do jablkovej výživy, vďaka bohu alergická reakcia nebola žiadna tak na ďalší deň som vyskúšala opäť. V tvojom prípade by som ešte počkala.....

diewcatqoo
12. jan 2019

Pockaj, az budu cerstve jahody na jar a skus dat ochutnat mini mnozstvo. Pripadne, ak este kojis, zjedz ty jednu malu a ak maly bude bez reakcie, myslim, ze to bude ok. Ked bol syn maly, este som ho kojila, neodolala som jahodam z babkinej zahrady a zjedla som jednu uplne malicku. Syn sa z nej strasne vyhadzal. Kvoli hit nemoze vobec jahody, no na diagnozu sme prisli az neskor. Ale jahodovy dzem toleruje 🙂

adalmba
12. jan 2019

ja davam od 8 mesiaca aj čerstvé aj výživu a nič im nie je

monikafeliz
autor
12. jan 2019

@liz_lemon
@janinah
@pribinak
@ellaafi
@diewcatqoo
@adalmba Ďakujem Vám všetkým za rady ❤ ešte sa chcem spýtať, či si ja môžem dať jahodovú presnidávku ked dojčím. Ked je to spracované, a nie čerstvé, nemalo by to tak uškodičť, či?

pribinak
12. jan 2019

@monikafeliz ty si daj, ked mas chuť, aspon uvidis ci krpec zareaguje

diana20
12. jan 2019

@monikafeliz ja bývam vo Francúzsku a tu majú v obchodoch od 6 mesiacov aj s jahodami.. Je ich tam malo.. Ľudia, ktorí dávajú pozor a nespoliehaju sa na výrobcov aj tak nedávajú, ja som skúsila à všetko v pohode, malý nemá alergiu na nič na šťastie.. Tiež majú vo výživach citrusy od 6 mesiacov... Aj to som skúsila a nič.. Ale tak nechcem vedieť co by sa stalo, keby bol malý alergický... Čítala som ale aj o prípade, keď dieťa bolo alergické na jablká... Takže nikdy nevieš, ja osobne som si povedala skúsim à uvidím, aspoň mal väčší výber a viac vecí papal..

evittam
12. jan 2019

@monikafeliz Pokial nie ste alergici vy rodičia tak môžeš v pohode vyskusat. Ja som skusala vsetko. Obe deti su zdravé a v poriadku. Od roka jedia vsetko co aj my.😉

monikafeliz
autor
12. jan 2019

@pribinak
@diana20
@evittam dakujem za rady =)

lindusss2016
12. jan 2019

@monikafeliz skor, ako to, ze je jahodova, by som riesila, ze je to vyziva plna umelin a casto aj cukru. Najlepaie spravis, ked budes drobcovi varit sama z poctivych surovin. Zacni teraz jablkom, hruskou, potom skus cerstvy banan, avokado, rozne to kombinuj a postupne pridavaj aj dalsie ovocie. Kupovsne vyzivy by som pouzivala len v krajnom pripade, ak niekam cestujete a pod.vtedy uznavam, ze je to omnoho pohodlnejsie, ako si chystat doma dopredu

monikafeliz
autor
13. jan 2019

@lindusss2016 zeleninové príkrmy varím doma, a presnidávku mám len jablkovú domácu, tak som chcela vyskúšať aj iné druhy ovocia. To že aj ovocie mu môžem variť vždy čerstvé to ma nenapadlo, ďakujem za radu 👍🙂

lindusss2016
13. jan 2019

@monikafeliz samozrejme, vsetko je najlepsie pripravovat doma a casom prejst na nevarene. Moj maly bude mat teraz rok a ovocie uz mal takmer vsetko, ak neratam nejake ozaj exoticke druhy a vsetko uz dostava v surovom stave. Jahody skusim, az ked budu v zahrade

marcelkaamichal
13. jan 2019

este mozes pockat s jahodami... tak o mesiac, dva... pripadne skus dat lyzicku,dve, uvidis ako zareaguje telicko na to...

evittam
13. jan 2019

@lindusss2016 Len kde najst tie "poctive suroviny".😉 Nie kazdy ma moznosti.

monikafeliz
autor
13. jan 2019

@evittam zatiaľ lidl to istí =D a cez leto čo dá záhrada =)

monikafeliz
autor
13. jan 2019

@lindusss2016 a v surovom stave si odkedy dávala?

lindusss2016
13. jan 2019

@evittam tak tiez to nehrotim, myslela som to tak, ze uvarit vyzivu doma z ovocia. Tie kupovane su same stabilizatory, konzervanty, prichute, cukor... staci, ze napisu pyre a uz nemusia uvadzat, z coho konkretneho sa to pyre sklada. Ja nejake eco neriesim. Ak mame moznost, jeme zo zahrady a ak nie, kupujem v obchode

lindusss2016
13. jan 2019

@monikafeliz uf, no to ti presne nepoviem. Ale obe moje deti jedli uz v 9 m aj citrusy, samozrejme surove 😁 ale struhane jablcko mozno uz v 7-8, twk nejak, zalezi aj od zubov

lindusss2016
13. jan 2019

@monikafeliz makku hrusku mozes dat aj bezzubcovi. A avokado a banan sa moze oe zaciatku surove, ale musia byt dozrete

evittam
13. jan 2019

@monikafeliz No bohužiaľ nie každý má záhradu.😉

monikafeliz
autor
13. jan 2019

@lindusss2016 ďakujem 🙂

evittam
13. jan 2019

@lindusss2016 Ved jasne.😉 Ani ja. Nie som "sialena bio-eko matka". Len ma to zaujalo
😊

lindusss2016
13. jan 2019

@evittam to ja tiez nie. riadim sazdravym rozumom, vsadila som na domacu stravu, vela ovocia a zeleniny. Je mi jasne, ze dnes sa nemozme bavit o kvalite potravin, aku poznali nasi stari rodicia. Ja kupujem v lete od susedov, sama nepestujem, nemam na to vlohy, chut ani cas. Ked som zila v meste, chodila som na trh, ale tak aj to je hop alebo trop, ci je predajca poctivy. Ale ak tieto moznosti nie su, jeme cucoriedky z Cile 😁 zas nebudeme zit zo vzduchu, aby sme sa neotravili

evittam
13. jan 2019

@lindusss2016 To sme dve.😉 Mali sme aj záhradku ale teraz uz na to nie je cas.

babatkoling
13. jan 2019

Ja som mala z jahod koprivku este aj v skolke, skus zacat niecim neutralnejsim, pre istotu 🙂

malinajahoda
13. jan 2019

@monikafeliz moja malá má pred 11m a ešte som jej nič jahodové nedala. Nemám to ešte v pláne. Po roku skúsim.