Kedy dať bábätku prepichnúť ušká?

bubinecko
7. feb 2012

mam dilemu kedy dat dcerke prepichnut usi doktorka mi povedala ze az v 5 mesiaci ked bude mat pichnute dve tetanovky ale to uz bude velka a bude to vnimat viacej ako teraz teraz mame 3,5 mesiaca poradte ak mozte ake mate skusenosti

lucinocka
7. feb 2012

mne osobne sa to nepaci, babatkovske uska su tak krasne malinke a nepaci sa mi, ked do nich ludia hned zavesia dajake kovy.. sak v puberte si da prepichnut usi, nos aj jazyk ked bude chciet...

masinka
7. feb 2012

ahoj, ked ste bez nausniciek vydrzali doteraz, tak potom este nejaky ten mesiac vydrzite 😉 daj jej ich potom nastrelit, vraj to tak neboli. my sme dali babam prepichnut uska uz v porodnici, prave kvoli tomu, aby to az tak nevnimali...
inac ked si das do vyhladavaca tu na MK nausnicky, najde ti to tu koopu tem 🙂

marika6
7. feb 2012

ja som tiež počula v 5 mesiaci, že je vtedy to uško vyzreté, dala som nastreliť a v poho, myslím že by tak isto plakala 3,5 mesačná ako 5 mesačná

kvetinka211
7. feb 2012

Ja som tiez za to, aby sa babatkam neprepichovali uska, daju si ich ked budu chciet ... par dni po narodeni ci v 3.5 mesiaci to citi rovnako ako v 5 mesiacoch, len ma obmedzenejsie moznosti protestu 😉 podla mna je tam aj iste riziko udusenia, aj ked minimalne, kebyze sa jej nausnicka dostane von z uska ... nechapem celkom tento zvyk prepichovat hned dievcatkam usi, je v tom az nieco ritualne, rychle oznacit aby si niekto nahodou nemyslel ze je to chlapcek .. no neviem, je to zaujimavy fenomen ... ak budem mat dievcatko, uska prepichneme az ked nam sama povie ze chce nausnicky 😉

bubinecko
autor
19. feb 2012

baby dakujem za rady a neviete kde sa nastreluje v BB 😀

sharmana
19. feb 2012

ja som dala malej v 4 týždnoch a teda nelutujem.. bolo to rýchle, poplakala naozaj len chvíločku a velmi rýchlo sa to zahojilo... tetanu a podobných vecí sa teda nebojím, lebo vakcínu už mala predsa za sebou a náušnice museli byť sterilizované... robila to lekárka klasicky, prepichovala... a teraz ked si predstavím, ako moja dcéra hysáči ked sa jej len niekto dotkne, tak si neviem predstavit, ako by sme jej dali nastrelovat náušnice... 🙂

raffaella
19. feb 2012

@bubinecko urcite daj nastrelit, je to velmi rychle a ani to nekrvaca. V Bratislave to robia v Ustave lekarskej kozmetiky, robi to dermatolog, pomaha sestricka. Daju ti tam ich nausnice z chir. oceli. Cele nas to vyslo aj s nausnickami okolo 20 eur, nausinicky sa po tusim mesiaci - dvoch mozu vymenit za zlate. Nam sa to ani nezapalilo, kazdy den sme vycistili, popretacali a rychlo sa to zhojilo. Tam to robia tiez az od pol roka, nie kvoli tetanovkam, ale kvoli vyvinu uska a nervov v nich.

martinka1981
19. feb 2012

@sharmana ked mala tvoja malá 4 tyždne isto nebola očkovana proti tetanu 😉

dejka77
19. feb 2012

Citala som o tomto uz vela, niekde sa spominalo, ze dets.usko je "dozrete" po 6.mes, potom som sa docitala, zevraj az po roku - to bolo vyjadrenie lekara. Ja som sa rozhodla, ze dam malej nausnicky ked bude mat rok. Uz mam aj kupene, ale aj tak rozmyslam zeby som to este posunula. Ked jej ich chces dat tak je podla mna uplne jedno ci teraz alebo po mesiaci. A tiez odporucam dat nastrelit ako ti tu uz radili.

sharmana
19. feb 2012

@martinka1981 aha, ano, teraz som to prečítala, to som si asi pomýlila.. ale asi sa netreba bát tetanu, lebo sa píše, že do 9 týždna sú ešte dostatočné hladiny materských protilátok...preto je očkovanie od 10. týždna.. takže toto by som ako dôvod nedať náušničky nebrala... s tým vývojom uška, tak neviem, nám dávali všetkým náušky po narodení... a ja nepoznám osobne nijakú ženu, ktorá by mala kvôli tomu nejaké neurologické problémy alebo niečo iné...

zizza
19. feb 2012

Ahoj, my sme dali prepichnut uska ked malicka mala 3 mesiace. Zvladla to uplne v pohode, plakala iba chvilocku, a aj to doktorka hovorila ze skor place kvoli tomu ze jej drzali rucicky ;) vecer ked som to cistila tak to vobec nevnimala.

fordikford
21. feb 2012

ahoj ja som davala malej nastrelovat naušnice ked mala dva mesiace trocha pomrnčala a bola ok len manžel skoro plakal za ňu 🙂 tak ju lutoval ani sa nam vôbec nic nezapalilo bolo to dobre po mesiaci sme jej dali kalsicke zlate a je spokojna

kikuska111
2. okt 2020

Ja som dala po 1 očkovani