Kedy bude 5 mesačné dieťa lepšie spať?

18. okt 2021

Ahojte moja malá má 5 mesiacov od narodenia spí veľmi zle aj večer aj cez deň teraz jej idú zuby takže naozaj doslova celé noci som hore mám už kruhy prestala som aj jesť nakoľko z únavy mi nechutí ja už normálne prestávam vládať...chcem sa spýtať nakoľko moja mama nás stále provokuje že no za dva roky sa možno vyspíte...Bude mala takto spávať stále ? Nečakám že mi prespí celú noc ale chcem sa opýtať kedy sa to aspoň trochu zlepší že sa zobudí 2-3 v noci ? Mne by nevadilo keby sa budí aj 4 krát aj 5 len nech aspoň trochu spím a priateľ tiež... Ja viem že teraz jej zúbky pôjdu dlho ale keď bude mať rok bude to o niečo lepšie ? 😔🙄🙄🧐

mabenn
18. okt 2021

kazde dieta to moze mat inak, syn naozaj zacal lepsie spavat t.j. 2x v noci hore od cca 2 rokov, v 3rokoch 0-1x v noci hore...skor si ty zvyknes

elizabet173
18. okt 2021

na 100% ti to nepovie nikto, ale je veľký predpoklad, že sa to bude časom zlepšovať. Teraz je ešte veľmi malinká, možno by ti viac pomohlo od mamy, keby ti dcérku zobrala a dve hodiny kočíkovala, aby si si zdriemla miesto provokačných rečí, že sa dva roky ešte nevyspíte. Dnes je to ešte v réžii maličkej, o rok to už môžeš korigovať. Jednoducho nedostane v noci mlieko, ponúkneš len vodu, po pár nociach pochopí a je predpoklad, že sa bude budiť menej. Neviem, ako ju uspávaš, kde spinká, či dojčíš, možno by sa dalo niečo poradiť. Počas týždňa chápem, že sa potrebuje vyspať priateľ, ak ráno vstáva do práce, ale počas víkendu treba, aby on nechal vyspať teba. Ak dojčíš bude to ťažšie, ale nemusí dieťa dostať pri každom zobudení prsník, skús napr. odsať mliečko a pripraviť do fľaše. Možno ju nebude chcieť a možno áno.

elizabet173
18. okt 2021

@mabenn budil sa ti na fľašu, či len tak? Skrátka neprespal celú noc?

marianna_peskova
18. okt 2021

Rečičky typu: "dieťa bude lepšie spať, keď začne jesť prvé príkrmy, alebo keď začne stvornožkovať atď." vezmi jedným uchom dnu a druhým von. Čo platilo v prípade týchto mudrlantov, nemusí platiť v tvojom.
Môj syn sa budieval KAŽDÚ HODINU v noci až do roku a pol. Potom sa to zlepšilo. Vieš si ale predstaviť, aká nadšená som bola z toho, že sa takto zle vyspím rok a pol, keď všetci naokolo mali dokonalé deti, čo prespali noc.
Želám ti, aby tvoje dieťa začalo lepšie spať, ale dovtedy treba jednoducho zatnúť zuby.

uzivatelka1113
18. okt 2021

nevieš si ho zobrať k sebe do postele a priateľ nech ide spať do inej izby? ja som nikdy nechcela dieťa učiť na veľkú posteľ s nami.. ale tiež začal syn v 7 mesiaci horšie spávať a nevládala som k nemu tak často vstávať, tak šiel k nám do postele .. a plače celý ten čas od bolesti od zúbkov? skúšala si jej nejako uľaviť? lebo ak len nechce spať a je pokojna, tak to kvôli zubom nebude.. ale ak plače že ju to boli..

abigail88
18. okt 2021

Môj starší syn prespal prvú noc, keď mal tri a pol roka...celý čas čo mu išli zúbky, tak spával takto ako píšeš ty, že sme boli skoro celú noc hore....ja som myslela fakt, že už zbláznim, keď sa blížila noc, mi bolo do plaču...mladšia spávala o niečo lepšie, ale tiež to bohviečo nebolo, teraz má vyše troch rokov a tiež sú noci, že vystrája od 2 do piatej rána napriklad....a cez deň nespia od dvoch rokov obaja...takže som sa nevyspata poriadne 6 rokov, ak nerátam tých možno 30 noci, čo nejakým zázrakom prespali obaja celú noc, aj to možno preháňam...nechcem Ťa strasit, Vy budete možno ten lepší prípad...držím palce

mabenn
18. okt 2021

@elizabet173 nebol na UM, ale tych dovodov budenie je niekolko roznych, je to asi jedno, potrebuje z toho proste dieta vyrast

elizabet173
18. okt 2021

@abigail88 nehnevaj sa, ale keby mi vyše trojročné dieťa vystrájalo od druhej do piatej, by som s ňou iný cirkus porobila, to už nie je bábätko. Dúfam, že potom vyspáva do deviatej.
@mabenn iba ma to zaujímalo, lebo to našťastie nepoznám, či ho budilo to, že mal chuť na mlieko alebo nejaký zlý sen, či zuby

luciannka83
18. okt 2021

Moja ma 4 mesiace a sú noci kedy je hore 3, 4 (lepsia noc🙈) a ked je hore kazdu pol hodinu po 24tej. Nepises ci kojis, ci ma dieta cumel,...... Deti v noci spracuvavaju podnety z dňa. Keď je veľa podnetov, spia horsie. A v tomto veku ako píšes sa vsetky moje deti budili tak casto a nebolo to hladom. Treba to takto ,,prijať,,. Skus si pospať cez deň s ňou. Choď spať skor vecer, nech pospiš aspoň trocha. A reciam ktore dieta ako spi sa vyhybaj. Plne s tebou súcitim🌷. Dáme to💪

petamich
18. okt 2021

nas maly ma tri mesiace a napr. cez vikend s nim v noci spi manzel a pride po mna, ked treba nakojit, nespim sice 10 hodin v kuse ale spim rozhodne viac 🙂 a v sobotu a nedelu je s nim cez den casto on a ide na prechadzku alebo skratka sa s nim hra v obyvacke a ja spim, svokra chodi kocikovat kazdy utorok a tiez mi ho donesie, ked sa prebera alebo preberie, ze je hladny a toto je pomoc, ktoru potrebujem namiesto hlupych reci ako sa do maturity maleho nevyspim 🤷‍♀️ bez tejto pomoci by som uz asi padla ako kabela, kedze maly cez den doma spi max. 30 min. kdezto v kociku vonku za kontinualneho pohybu vpred aj 3-4 hodiny, takze kazdy den nachodim tak 8-12 km a v noci som s nim hore resp. vstavam, ked by mi manzel a svokra nepomohli tak ja neviem a to nam este nejdu zuby

domkad
18. okt 2021

Moja prvorodena ta spala od narodenia o 20.00 ľahla a o 8.00-8.30 vstala ...a druhorodená...ešte ako tak ako bábätko spinkal 2-3x v noci sa.prebudila na papanie ale teraz čistá katastrofa 😃 od asi 8 mesiaca sa budí len na cicanie ale aj to je len o zvyku aby žužlala a bola kľudná a teraz keď jej idú zuby+ ma sople to by som radšej v noci nespala ako spala 😀 a to podotýkam UM mi odmietala dlho až prednedávnom ako tak jednu značku prijala ale milosťlordstvo len cez deň si dá fľaštičku v noci ani počuť vtedy len ( . )( . )😅 a o cumli ani nehovorím na ten sa nám rovno vykašľala😂😂má 1r3m

poslednepogo
18. okt 2021

Zhruba od nejakého 6 mesiaca sa budil 3x, 9 mesiaca 2x, 1 rok prespí celú noc, ale to som ho prestala kojiť a postupne stopla nočné mliečko 🙂

elizabet173
18. okt 2021

@domkad má z teba cumeľ, ak ti to neprekáža, v poriadku, ak áno, ešte by som počkala mesiac, dva a stopla nočné dojčenie.

domkad
18. okt 2021

@elizabet173 veď to mi je jasné .Už som pár krát skúšala to stopnúť ,preto aj to UM som jej ponúkla ale zatiaľ ešte sa nechytá a nechcem zas aby to bolo naraz,ja neznesiem keď tak veľmi srdcervuco reve

silviazlat
18. okt 2021

Poraďte sa na Facebooku v skupine Lepší spánok bábätiek
Určite vam tam pomôžu

andreatytler
19. okt 2021

Aj mne sa to v 4 mesiaci zdalo ako vecnost ked nam povedali ze spanok sa zlepsi tak okolo 2 rokov, ale vies co, prebehlo to neskutocne rychlo. Ale ja som mala velku pomoc od muza. Striedajte sa pocas noci. Nech je priatel s nou prve 4 hodiny, kedy ty budes spat a potom on bude spat a ty budes vstavat k malej.
U naso syna nastalo zlepsienie tak okolo 13 mesiaca. Najhorsie bolo odbobie kedy zacal stvornozkovat a trvalo to do 13 mesiaca, kedy uz chodil.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mabenn
19. okt 2021

@elizabet173 z mojho pocitu prv sa budil samozrejme na kojenie, potom na vyvoj mozgu, akonahle mal pred nejakym pokrokom, boli hrozne noci, samozrejme zuby aj a potreba blizkosti

elizabet173
19. okt 2021

@mabenn každé dieťa je iné, jedno spí od pár týždňov celú noc, iné je hore každú chvíľu. Ale ak má okolo 18 mesiacov a je hore viac krát za noc kvôli kojeniu, nočné kojenie by som zrušila, fľašu samozrejme tiež.

mabenn
19. okt 2021

@elizabet173 ja mam skusenost ze aj kojene dieta casom znizuje frekvenciu budenia sa a nie malo mam zistilo, ze po odstaveni sa dieta budit neprestalo...verim v prirodzene dozretie emocii, mozgu, naplnenie potrieb

mabenn
19. okt 2021

@elizabet173 a verim aj v to, ze dieta ktoremu sa potreba od matky prestane naplnat, ju prestane casom vyzadovat, ale ona nezmizla, len je potlacena..u malickeho dietata by som sa cudovala, preco pudovu zvieraciu potrebu od matky nevyzaduje

mabenn
19. okt 2021

@elizabet173 ajked uznavam ze toto obdobie nespania je neskutocne narocne a sama som bola na pokraji zufalstva, niekolkokrat

jgk24
19. okt 2021

moj ma rok a pol a spi zle stale 😃 ked je fakt dobra noc, zobudi sa 4x, ale ked idu zuby tak to je hroza 🙄 ale kazde dieta je ine, zalezi aj ako zaspava, ci spi s vami, ci kojis atd...

81anina
19. okt 2021

syn 2 roky kojeny v noci hore minimalne 2 az 3x idu mu posledne stolicky ked vyjdu odstavujem a snad sa konecne vyspim 😂

vasjar
19. okt 2021

Och, môj ma teraz 4,5 mesiaca tak tiež len čakám ci mu pôjdu zúbky. Pevne nervy prajem a treba si vždy povedať, bude dobre 😉

ailiba
19. okt 2021

Aj ja som si dávala túto otázku. Po roku sa to výrazne zlepšilo... Potom mu zas mesiac išli zúbky, takže hrôza, ale potom zase dobre. Jednoducho povedané, keď vyjdu zúbky a bude v pohode... Len to je veľmi individuálne. Mojej švagriná spi syn od 3 mesiacoch celú noc... Aj keď mu idú zúbky. Nuž, niekto ma šťastie. My bohužiaľ to šťastie nemáme. Prajem veľa síl. Je to veľmi stresujúce byť pernamentne nevyspatý.

fiafia
19. okt 2021

No ja mám bezmála 5rocnu a prespate celé noci by som ľahko poratala 😁

dankabetka
19. okt 2021

Ahoj, tak moj prvy sa budil v noci tak cca 3 krat, v roku prespal noc, ale druhy to bola pecka, do cca 8 mesiacov este ako tak spal tiez 2-3krat hore a potom sa zacalo peklo.
Zaspal vecer okolo 21, zobudil sa okolo polnoci a do rana do cca 4 vzdy reval, zuril, hadzal sa...od 4 do 6 pospal a hotovo vyspaty, cez den vobec nepotreboval dospavat noci. Bola som zufala, lebo cez den som mala dve deti a starsi co mal 4 roky cez obed uz nespaval od 2 rokov a potreboval aby som sa mu venovala, lebo to bol jediny cas kedy s nami nebol brasko. Bolo to tazke obdobie trvalo presne 4 mesiace. Ked mal presne rok odrazu zo dna na den prespal celu noc. Ale musim pochvalit manzela, vikendy spaval so synom on a ja som dohanala a aj k babke sme sa sli doslova dospavat, a ona strazila deti cez den. Drzim palec kazde obdobie prejde, aj ked ja si toto zapamatam asi do konca zivota 😀

elizabet173
19. okt 2021

@mabenn celkom s tým nesúhlasím. Ja patrím k tým šťastným matkám, ktorým dieťa spalo celú noc od štyroch týždňov. Nie preto, že by som ho odmietla nadojčiť, alebo že by spalo v inej izbe. Jednoducho večer okolo 21,00 zaspal a ja som ráno okolo piatej zažila šok, keď som zistila, že je ráno a nedojčila som. Veľmi som sa zľakla, či dýcha, ale všetko bolo v poriadku, o chvíľu mi už dal vedieť, že je hladný. A od vtedy to bolo takto stále, spala som na posteli vedľa jeho postieľky, ktorá bola prirazená k našej, mne bolo skôr na obtiaž zo začiatku, keď som celú noc nedojčila, aj som sa bála, či mi neklesne tvorba mlieka, našťastie nie. Bol plne dojčený, ale nepotreboval sa kŕmiť aj v noci. Samozrejme, že boli noci, keď sme sa z nejakého dôvodu nosili na rukách, alebo spal na mne - zuby a pod. ale bolo ich málo. A viem, že nie som zďaleka sama, zapojila som sa pred časom do podobnej diskusie, tam písali aj iné mamičky, že majú takúto skúsenosť. Myslím, že je to tým, že je každá dieťa iné, tak, ako je každý človek iný, jeden zaspí hocikedy, hocikde bez problémov a zobudí sa až ráno (môj partner), iný sa aj na dovolenke teší na svoju posteľ, že sa konečne vyspí, lebo sa budí aj päť krát za noc. Iné je maličké bábätko a iné je vstávať tri krát v noci k dvojročnému a robiť mu mlieko, to už nepovažujem za potrebu, ale za zlozvyk.

mabenn
19. okt 2021

@elizabet173 ok, prve moje vyjadrenie v tejto diskusii bolo: "kazde dieta to moze mat inak"...ja myslim, ze pre autorku je dolezite vediet, ze jej dieta je v poriadku, a je v poriadku ze takto spi, myslim ze nespanie pocas prvych rokov dietata matky je povestna a skor tvoj pripad alebo tvoja skupina je v mensine, samozrejme, ti v dobrom zavidime 🙂